Stále je to najlepší fitnes náramok vo svojej cene, avšak zlepšení je tento rok málo.

Náramky Xiaomi Smart Band už dlhé roky patria medzi stálicu vo svojom segmente a pokiaľ si kupujete nový fitnes náramok za dobrú cenu, obvykle siahnete práve po zariadení od Xiaomi. V tejto recenzii sa pozrieme na to, čo prináša jeho 9. generácia.

Xiaomi Smart Bandy používam už dlhé roky a rád spomínam na ich prvé generácie. Tie obvykle prinášali zaujímavé zlepšenia a bolo sa na čo tešiť. Spomínam to najmä kvôli tomu, že hoci je Smart Band 9 najlepší fitnes náramok v cene do 40 eur, ktorý si dnes môžete kúpiť, táto generácia je trochu nudná.

Prináša jasnejší displej a o 16 % presnejší senzor tepu. To sú hlavné novinky, ktorými sa Smart Band 9 odlišuje od minuloročného Xiaomi Smart Band 8. Čiže, ak máte 8. generáciu, nemá absolútne zmysel zvažovať prechod na 9-ku. A pokiaľ nemáte žiaden Smart Band, tak záleží na tom, ako veľmi chcete šetriť. Ak viete zohnať minuloročný Smart Band 8 za cenu, ktorá je o 15 eur a viac nižšia ako cena 9-ky, kúpte si 8-čku. V opačnom prípade si kúpte Smart Band 9.

Dizajn a displej

Nová generácia prináša dobre známy dizajn s hliníkovým telom, vynoveným systémom pripínania remienkov a podporou pre všemožné dizajnové remienky. Tieto zlepšenia priniesla už 8. generácia náramku od Xiaomi a Smart Band 9 ich zachováva. Znamená to, že na Smart Band 9 vám budú fungovať náramky aj zo Smart Band 8.

Náramok má 1,62-palcový OLED displej s maximálnym jasom až 1200 nitov, čo je dvojnásobná hodnota v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Znamená to lepšiu čitateľnosť na priamom slnečnom svetle, čo oceníte najmä v lete. Počas krátkej doby, keď som mal oba náramky vedľa seba, som si výraznejší rozdiel z hľadiska jasu nevšimol. Neporovnával som ich však počas najsilnejšieho obedňajšieho svetla.

Displej má rozlíšenie 192 × 490 pixelov, obnovovaciu frekvenciu 60 Hz a nechýba ani funkcia automatického nastavenia jasu. Tá počas môjho testovania nefungovala na 100 % spoľahlivo a raz som ju musel vypnúť a opakovane zapnúť, aby sa displej prispôsobil okolitému jasu. Xiaomi medzičasom vydalo aktualizáciu náramku, takže je možné, že tento problém odstránilo.

Xiaomi Smart Band 9Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9

Čitateľnosť displeja

Pretiahnutý displej ponúka dobrú čitateľnosť dôležitých informácií, ako je aktuálny čas, resp. váš tep a niektoré ďalšie údaje počas športovania. Dlhodobo sa mi však nepáči, že na obrazovke s monitorovaním športovania je čas nevýrazný a počas behania sa mi zle kontroloval.

Tiež treba počítať s tým, že čítanie notifikácií, ktoré sa zrkadlia z telefónu, bude menej pohodlné v porovnaní so zariadeniami s väčšími a najmä širšími displejmi. Stále platí, že notifikácie si môžete iba prezrieť, ale nemôžete s nimi interagovať. K dispozícii nie sú ani rýchle odpovede pre aplikácie. Výnimkou sú upozornenia na prichádzajúci telefón, keď môžete v prípade Android telefónu využiť aj rýchle odpovede.

Kritizujem takisto prácu s niektorými nastaveniami a ponukami, ktoré jednoducho nie sú prispôsobené pre takto úzky displej. Napríklad prvý výber bežeckého tréningu je doslova utrpenie, nakoľko sa texty čítajú zle. Výhodou je však lokalizácia do slovenčiny.

Xiaomi Smart Band 9Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9

Výkon a funkcie

Smart Band 9 je svižný náramok, ktorý reaguje rýchlo a ponúka dobrý zážitok. Opäť však platí, že túto svižnosť priniesol už minuloročný model. Ten predstavoval veľký skok zo Xiaomi Smart Band 7. V prípade porovnania 8. a 9. generácie som necítil veľký rozdiel. Všimol som si však mierne odlišné ikony v rozhraní a najmä drobné rozdiely z hľadiska fontu. Písmo, ktoré Xiaomi použilo v Smart Band 9, je lepšie čitateľné v porovnaní s predchodcom.

Náramok ponúka tradičné funkcie. Monitoruje celodňový tep, stres, okysličenie krvi a analyzuje spánok. Je potrebné, aby ste si tieto funkcie zapli v nastaveniach v aplikácii Mi Fitness, prípadne si ich prispôsobili.

V rámci testovania som porovnával pokojový tep počas noci s tým, čo mi meral inteligentný prsteň Oura Ring a hodnoty boli totožné. Rovnako aj časy zaspatia a zobudenia sa súhlasili s rozdielom pár minút, čiže v tomto smere som s presnosťou spokojný.

Xiaomi Smart Band 9Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9

Monitorovanie spánku a body vitality

Z hľadiska analýzy jednotlivých spánkových fáz boli medzi zariadeniami rozdiely, avšak toto je parameter, ktorý je veľmi náročný na presné meranie. Hoci Xiaomi uvádza, že nová generácia ponúka o 7,9 % presnejšiu analýzu spánku, analýzu spánkových fáz berte s rezervou. Jednu z nocí, keď sa mi spalo zle a bdel som viac času ako bežne, mi náramok vyhodnotil absolútne zle. Dal mi skóre spánku 93, pričom realita bola niekde na úrovni okolo 50.

K monitorovaniu spánku ešte jeden poznatok z praxe – ak budete s náramkom spať a budete ho mať na ruke nasadený voľnejšie, červené svetlo počas merania okysličenia krvi môže pôsobiť rušivo. Riešením je pritiahnutie náramku alebo vypnutie merania okysličenia krvi.

K dispozícii sú opäť aj body vitality, čo je rovnaká funkcia, s ktorou ste sa už mohli stretnúť v iných zariadeniach pod názvom minúty aktivity alebo PAI body. Znamená to, že sa počítajú minúty, keď sa prechádzate svižným tempom alebo vykonávate určitú športovú aktivitu či cvičenie, pri ktorom sa zvýši váš srdcový tep.

Fitnes náramok vás bude motivovať k tomu, aby ste každý deň plnili tri ciele, ako je počet krokov a spálených kalórií. Tretím cieľom je buď počet hodín, keď ste sa postavili a zaznamenali nejaký pohyb alebo počet minút v pohybe. Môžete si nastaviť v aplikácii Mi Fitness. Plnenie týchto cieľov a zbieranie bodov vitality môže pôsobiť motivujúco. Vo výsledku však záleží iba na vás, či sa rozhodnete zaktívniť svoj životný štýl.

Xiaomi Smart Band 9Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9

Športové režimy a presnosť merania tepu

K dispozícii je viac ako 150 športových režimov a s náramkom môžete aj plávať, keďže má odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM. Zabudované GPS stále chýba. Ak chcete presné meranie vzdialenosti s vytvorením mapy, kde ste aktivitu vykonávali, treba mať pri sebe spárovaný telefón, z ktorého náramok získava údaje o GPS.

S náramkom som absolvoval niekoľko behov, s presnosťou merania tepu som bol spokojný. Beh však patrí medzi menej náročné aktivity. V rámci priložených grafov môžete vidieť aj niekoľko iných aktivít.

Xiaomi uvádza, že nový senzor tepu je o 16 % presnejší v porovnaní so Smart Band 8. Čo som si počas testovania všimol, bolo najmä to, že v prípade minuloročnej generácie som upozorňoval na zriedkavé odchýlky v celodňovom meraní tepu. Takéto odchýlky som si počas testovania Smart Band 9 nevšimol.

Z hľadiska športových funkcií dávam do pozornosti aj užitočné nástroje, ako je upozorňovanie, keď je váš tep mimo zadanej zóny, vyhodnocovanie VO2 max a tréningovej záťaže. Môžete si nastaviť cieľ cvičenia z hľadiska jeho dĺžky či spálených kalórií (pozor však na to, že fitnes náramky a smart hodinky nevedia úplne presne merať kalórie, ide iba o matematický odhad). V rámci behania si môžete vytvoriť aj jednoduchý intervalový tréning alebo si nastaviť tempo, ktorým chcete bežať. Opäť platí, že tieto funkcie má aj Xiaomi Smart Band 8.

Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – beh
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – beh
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – beh
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – chôdza
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Aktivita – chôdza
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom. Aktivita – cyklotrenažér

Inteligentné funkcie a výdrž batérie

Čo sa inteligentných funkcií týka, k dispozícii je prepojenie s kalendárom v telefóne, zobrazenie informácií o počasí, vzdialené ovládanie prehrávania hudby z telefónu, baterky, stopky, časovač, dýchacie cvičenia. Náramok som používal s telefónom POCO F6 so systémom Xiaomi HyperOS a v takom prípade som mal k dispozícii aj diaľkovú spúšť fotoaparátu a synchronizáciu to-do listu.

Náramok umožňuje prebudenie ťuknutím na displej alebo zdvihnutím ruky. K dispozícii je always-on displej. Môžete si zapnúť alebo vypnúť vibrovanie, k dispozícii sú dve intenzity. K dispozícii je aj automatická detekcia cvičení, aby ste ich nemuseli vždy manuálne aktivovať pred ich začatím. Počas môjho testovania to fungovalo dobre. Užitočný je aj zámok displeja, ktorý si takisto môžete aktivovať v nastaveniach.

Xiaomi Smart Band 9 má jeden veľký nedostatok, ktorým je absencia NFC platieb. Xiaomi jednoducho odmieta uviesť na globálny trh verziu s NFC čipom. Nechápem, prečo je to tak, keďže už niekoľko rokov existuje platobný systém Xiaomi Pay, ktorý funguje aj na Slovensku. V minulosti už boli na našom trhu predávané Smart Bandy aj s NFC.

S výdržou batérie som spokojný. Náramok používam s vypnutým always-on displejom, každý deň s ním športujem cca hodinu, spávam, mám aktivované všetky funkcie a spotreba dosahuje 10 % za deň. Výdrž teda v mojich podmienkach odhadujem na cca 10 dní. S vypnutím niektorých funkcií môže dosahovať výdrž až 3 týždne, resp. až 9 dní so zapnutým always-on displejom.

Xiaomi Smart Band 9Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 9

Verdikt

Xiaomi Smart Band 9 je najlepší fitnes náramok, ktorý si dnes môžete kúpiť v cene do 40 eur. Zlepšení je tento rok málo, ale jasnejší displej oceníte počas leta.

Škoda chýbajúcich NFC platieb. Snáď sa dočkáme budúci rok. Ak by mal Smart Band 9 aj NFC platby, potom by to bolo ideálne zariadenie pre množstvo rôznych používateľov. Nielen pre tých, čo si chcú počítať kroky a cvičiť s niečím kompaktným na ruke, ale aj pre tých, čo chcú náramok len na zobrazovanie času, notifikácií a na platenie.

Cena: 39,90 eura

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit