Novinky budú dostupné počas nasledujúcich mesiacov.

Strava patrí medzi najobľúbenejšie mobilné aplikácie pre športovcov aj športových nadšencov. Mnoho používateľov ju využíva na zdieľanie športových výkonov so svojimi kamarátmi, na motiváciu v rámci skupiny, či na hľadanie nových trás na behanie, bicyklovanie a iné športy.

Strava na svojej výročnej konferencii Camp Strava 2024 oznámila viacero nových funkcií, ktoré budú dostupné počas najbližších mesiacov. V lete pribudne tmavý režim, čo je funkcia, ktorú poznáte z ostatných mobilných aplikácií – tie ponúkajú svetlé alebo tmavé používateľské rozhranie. Tmavú verziu už čoskoro dostane aj Strava. Konečne.

Strava oznámila aj niekoľko funkcií, ktoré využívajú umelú inteligenciu. Funkcia Athlete Intelligence pomocou umelej inteligencie zanalyzuje vaše tréningové dáta, ktoré ste odoslali do Stravy, a ponúkne vám zrozumiteľnú spätnú väzbu.

Funkcia by mala poskytnúť informácie o tom, ako sa vám darilo pri konkrétnom tréningu a zanalyzuje, čo jednotlivé štatistiky znamenajú vo vzťahu k celkovým cieľom. Funkcia by mala poskytnúť aj návrhy na zlepšenie a zohľadní, či sa snažíte pripraviť na preteky alebo sa zotavujete zo zranenia.

Strava ponúkne tmavý režim a nové AI funkcieZdroj: Strava
Strava ponúkne tmavý režim a nové AI funkcie

Večerné heatmapy a rodinné predplatné

Ďalšie využitie umelej inteligencie spočíva v tom, aby sa v rebríčkoch najlepších časov nezobrazovali výkony, ktoré tam nepatria. Príkladom je bicyklovanie na elektrobicykli. Strava vás môže upozorniť, ak by ste takúto aktivitu nesprávne označili ako bicykel a navrhne vám jej správne označenie na elektrobicykel.

Jednou z najlepších funkcií Stravy sú tzv. heatmapy. Tie zobrazujú najobľúbenejšie trasy medzi používateľmi aplikácie a môžu byť užitočnou pomôckou pri hľadaní inšpirácie na nové trasy na behanie či bicyklovanie. Novinkou bude zobrazenie tzv. večerných heatmáp, ktoré berú do úvahy obľúbené trasy po západe slnka.

Strava v neposlednom rade ponúkne aj rodinné predplatné, vďaka ktorému môže skupina používateľov ušetriť, ak sa rozhodne Stravu predplatiť. Cena rodinného predplatného zatiaľ nie je známa, avšak budú ho môcť využívať dokopy štyria používatelia. Strava začne testovať rodinné predplatné v lete. Predpokladám, že do konca roka by mohlo byť dostupné aj na Slovensku.

Heatmapy (na obrázku vpravo) patria medzi najobľúbenejšie funkcie StravyZdroj: Strava
Heatmapy (na obrázku vpravo) patria medzi najobľúbenejšie funkcie Stravy

Zdroj: Strava

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit