Obľúbená sociálna sieť pre športovcov zverejnila zoznam najpoužívanejšej výbavy jej používateľov.

Strava je obľúbená služba pre rekreačných aj profesionálnych športovcov. Používatelia si môžu pomocou nej zaznamenávať svoje športové výkony a úspechy a súperiť s ostatnými používateľmi, ktorí zvyknú behávať alebo bicyklovať sa na rovnakej trase. Služba však prináša aj sociálny element a umožňuje používateľom združovať sa v skupinách alebo sa navzájom povzbudzovať.

Strava každoročne zverejňuje sumárnu štatistiku, ktorú vytvorí na základe údajov od viac ako 120 miliónov používateľov a rok 2023 nebol v tomto smere iný. Kompletnú správu si môžete pozrieť TU, ja sa zameriam na dve štatistiky, ktoré ma zaujali najviac – najobľúbenejšie športové smart hodinky a najobľúbenejší cyklopočítač.

Garmin Forerunner 235Zdroj: Garmin
Garmin Forerunner 235

Najobľúbenejšími smart hodinkami medzi používateľmi služby Strava, resp. hodinkami, ktoré boli najčastejšie používané na zdieľanie športových výkonov do tejto služby, sú bežecké a športové hodinky Garmin Forerunner 235. Ide o údaj, ktorý berie do úvahy používateľov z celého sveta.

Zaujímavosťou je, že tieto hodinky prišli na trh v októbri 2015, čiže majú už viac ako 8 rokov. Popravde som čakal, že na prvom mieste budú novšie hodinky, avšak dominancia modelu Forerunner 235 potvrdzuje dva fakty – nie všetci používatelia majú potrebu meniť svoje hodinky za novšie a Garmin očividne vyrába kvalitné hodinky, keď sa na čele rebríčka drží taký starý model.

Strava zverejnila aj štatistiku, v ktorej brala do úvahy iba údaje od používateľov zo Severnej Ameriky. Aj v ich prípade boli najobľúbenejšie športové smart hodinky Garmin Forerunner, avšak v novšej verzii 245 Music.

Toto sú najobľúbenejšie športové smart hodinky podľa StravyZdroj: Strava
Toto sú najobľúbenejšie športové smart hodinky podľa Stravy

Ak by ste si na základe tejto štatistiky chceli kúpiť hodinky Garmin Forerunner aj vy, odporúčam siahnuť po novších modeloch – po Garmin Forerunner 255 (Music) s transflexným displejom alebo Garmin Forerunner 265 s AMOLED displejom. Obe verzie ponúkajú až na drobné rozdiely prakticky identickú funkcionalitu. Všetky podstatné informácie sa dozviete v mojich recenziách.

Strava zverejnila aj informácie o najobľúbenejších cyklopočítačoch. V rámci globálneho rebríčka vyhral Garmin Edge 530 (jeho novšiu verziu Garmin Edge 540 sme recenzovali). V USA dominoval Wahoo ELEMNT BOLT, avšak tento výsledok vyvolal rozruch – Wahoo nerozlišuje jednotlivé generácie svojho cyklopočítača, a tak je možné, že Strava počítala dve samostatné zariadenia ako jedno.

Zdroj: Strava

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit