Dostupná bude v druhej polovici roka 2023.

Google oficiálne oznámil novú verziu systému Wear OS pre smart hodinky. Wear OS 4 bude k dispozícii v druhej polovici roka 2023 a to aj napriek tomu, že viaceré z existujúcich hodiniek stále čakajú na aktualizáciu na Wear OS 3.

Wear OS 4 ponúka niekoľko kľúčových zlepšení – Google sľubuje zlepšenú výdrž batérie a dôležitou novou funkciou je zálohovanie dát a nastavení do cloudu, ktoré si následne viete obnoviť pri nastavovaní nových hodiniek s Wear OS.

Wear OS 4: Gmail a Kalendár GoogleZdroj: Google
Wear OS 4: Gmail a Kalendár Google

Nové aplikácie od Googlu

Medzi ďalšie novinky patria nové a zlepšené funkcie prístupnosti, ako napríklad rýchlejší a spoľahlivejší prevod textu na reč, či automatická synchronizácia povolení, ktoré ste aplikáciám udelili v telefóne, v rámci nastavovania hodiniek z telefónu.

Wear OS 4 tiež ponúkne nové aplikácie od Googlu a umožní rýchlo odpovedať na emaily cez aplikáciu Gmail v hodinkách, resp. kontrolovať rozvrh a zobrazovať udalosti cez Kalendár Google. Pribudne aj Google Home, takže budete môcť kontrolovať notifikácie z inteligentnej domácnosti a ovládať ju priamo cez hodinky.

Pridajú sa aj výrobcovia tretích strán. Aplikáciu pre Wear OS dostane WhatsApp a vďaka nej budete môcť začať nové konverzácie, odpovedať hlasom alebo prijať hovory priamo z hodiniek. Spotify zlepší svoju aplikáciu, novinkou budú tri informačné widgety.

Wear OS 4: Nové widgety od SpotifyZdroj: Google
Wear OS 4: Nové widgety od Spotify

Lepšie ciferníky

A v neposlednom rade, vďaka nástroju Watch Face Format, ktorý spustil Google v spolupráci so Samsungom, budú môcť vývojári jednoduchšie vytvárať vysokokvalitné a energeticky úsporné ciferníky pre smart hodinky s Wear OS 4.

Mimochodom, Samsung nedávno oznámil veľkú aktualizáciu na One UI 5 Watch pre smart hodinky Galaxy Watch4 a Galaxy Watch5. Dá sa očakávať, že táto verzia bude založená už na systéme Wear OS 4, nakoľko Google oznámil, že nová verzia príde „neskôr v tomto roku“.

Watch Face FormatZdroj: Google
Watch Face Format

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit