Google predstavil novú generáciu operačného systému pre hodinky.

Hodinky so systémom Wear OS sa tešia v posledných rokoch čoraz väčšej popularite. Dôvodom je určite aj fakt, že na tento systém prešiel Samsung a jeho hodinky od modelu Galaxy Watch4 bežia práve na Wear OS. A v posledných mesiacoch sa pridali ďalší výrobcovia ako Xiaomi či OnePlus.

Google teraz oznámil najnovšiu verziu systému Wear OS, 5. generáciu, ktorá je aktuálne dostupná v testovacej verzii pre vývojárov. Pre širokú verejnosť bude k dispozícii pravdepodobne už v lete spoločne s hodinkami Galaxy Watch7.

Wear OS 5 prinesie niekoľko kľúčových zlepšení. Google sa zameriava primárne na optimalizáciu a predĺženie výdrže batérie. Toto je vec, ktorú už do určitej miery zabezpečujú nedávno predstavené technológie Wear OS Hybrid Interface a Watch Face Format (WFF).

Tie prišli na trh nedávno, sú dostupné v niektorých hodinkách s Wear OS 4 (napríklad OnePlus Watch 2) a predlžujú výdrž batérie v rámci bežného používania a nosenia. Výhoda ciferníkov, ktoré využívajú novú WFF technológiu, spočíva v tom, že majú nižšiu spotrebu batérie v porovnaní so staršími ciferníkmi.

Peňaženka GoogleZdroj: TOUCHIT
Wear OS

Novinkou vo Wear OS 5 je predĺženie výdrže batérie v režime monitorovania cvičenia. Google dosiahol optimalizáciu spotreby batérie GPS senzora, senzora tepu a ďalších komponentov. V praxi by to malo znamenať, že keď budete bežať maratón, ktorý si budete monitorovať hodinkami so systémom Wear OS 5, spotreba batérie bude o 20 % nižšia v porovnaní s hodinkami s Wear OS 4.

Súčasťou systému Wear OS 5 budú aj ďalšie zlepšenia technológie Watch Face Format (WFF), ktorú aktuálne využíva približne tretina softvérových ciferníkov pre hodinky s Wear OS. Pribudnú nové možnosti zobrazenia a prispôsobenia ciferníkov a tiež nové kompilácie, ktoré budete môcť použiť na zobrazenie informácií. Novinkou novej generácie bude aj lepšie prispôsobenie používateľského rozhrania displejom rôznych veľkostí.

Z hľadiska zdravotných a fitnes funkcií sa zlepší prepojenie cez službu Health Connect. Tá dokázala v minulosti pristupovať k historickým dátam, ktoré neboli staršie ako 1 mesiac. Aktuálne bude vedieť pristupovať aj k starším dátam, pričom konkrétne obdobie bude definované zdrojom dát.

Medzi zlepšené fitnes funkcie patria aj nové metriky, ktoré budú hodinky s Wear OS 5 vyhodnocovať pri behaní. Okrem merania tepu a odbehnutej vzdialenosti budú vedieť merať aj parametre ako čas kontaktu so zemou, dĺžka kroku, vertikálna oscilácia a vertikálny pomer. Tieto parametre dnes merajú viaceré športové hodinky značky Garmin a iných výrobcov, ale aj Apple Watch.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit