Xiaomi Watch 2 ponúkajú dobrý pomer cena/výbava a lepšie odladený systém Wear OS ako ich predchodca.

Hodinky Xiaomi Watch 2 sú od konca februára 2024 oficiálne v predaji aj na Slovensku. Priznám sa, že Xiaomi ma prekvapilo, keď tieto hodinky predstavilo s polročným oneskorením po vydaní modelu Xiaomi Watch 2 Pro. Ich recenziu si môžete prečítať TU.

Xiaomi Watch 2 ponúkajú aj v základnej verzii prakticky identický hardvér ako verzia Pro. Hodinky majú 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov a jasom 600 nitov, využívajú totožný procesor Snapdragon W5+ Gen 1 a majú 2 GB RAM a 32 GB úložisko.

Aký je rozdiel medzi Xiaomi Watch 2 a Xiaomi Watch 2 Pro?

Rozdielov medzi oboma verziami je niekoľko. Základná verzia má hliníkové puzdro a hmotnosť 50 gramov. Xiaomi Watch 2 Pro majú oceľové puzdro, hmotnosť 65 gramov a sú o cca 0,5 milimetra hrubšie (11,66 mm bez optického senzora v prípade základnej verzie, 12,01 mm bez senzora v prípade Watch 2 Pro). Obe hodinky využívajú ochranné sklíčko Gorilla Glass a odlišujú sa aj remienkami a dizajnom, čo môžete vidieť vo videorecenzii.

Kľúčovým rozdielom je fakt, že Xiaomi Watch 2 Pro sú dostupné aj v LTE verzii s podporou pre eSIM kartu. Základné Xiaomi Watch 2 túto verziu nemajú, k dispozícii je len Bluetooth model s podporou Wi-Fi. Základný model má vo výbave iba dve bočné tlačidlá a neponúka strednú otočnú korunku, ktorú majú Xiaomi Watch 2 Pro. Táto korunka mi vôbec nechýbala, nakoľko listovanie v zozname aplikácií pomocou nej je ťažkopádne a niektorí používatelia ju môžu nechtiac stláčať zápästím. Osobne som tento problém nemal.

Hodinky sa mierne odlišujú aj z hľadiska zdravotných funkcií. Xiaomi Watch 2 Pro ponúkajú extra funkcie, ako je meranie teploty pokožky a analýza stavby tela pomocou bioelektrickej impedancie. Základný model tieto funkcie nemá.

Rozdielna je aj cena – základné Xiaomi Watch 2 sa predávajú za 189 eur, ale v niektorých obchodoch ich kúpite za 180 eur. Xiaomi Watch 2 Pro medzičasom zlacneli a LTE verziu aktuálne kúpite za 230 eur. Čiže, rozdiel v cene je približne na úrovni 50 eur.

Xiaomi Watch 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2

Displej je pekný, avšak jeho maximálny jas mierne zaostáva

Xiaomi Watch 2 ponúkajú 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov a jasom 600 nitov. Kvalita displeja je dobrá, je pekný a farebný. Maximálny jas 600 nitov však považujem za slabší podpriemer v porovnaní s konkurenčnými inteligentnými hodinkami. Dá sa s ním ešte žiť a na prelome zimy a jari, keď som testoval hodinky, ma výraznejšie neobmedzoval. Avšak v lete to bude horšie.

Hodinky ponúkajú aj always-on režim displeja. Ten je základný a zďaleka nie je taký prepracovaný ako v prípade hodiniek od Samsungu či Apple Watch. Jas always-on displeja je nízky a z pohľadu používania vonku počas dňa je prakticky nepoužiteľný. V tme či vo vnútri však postačuje na kontrolu aktuálneho času.

Xiaomi Watch 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2

Snapdragon W5+ Gen 1 je najlepší procesor pre Wear OS hodinky

Xiaomi Watch 2 lákajú kombináciou nízkej ceny a procesorom Snapdragon W5+ Gen 1, ktorý dopĺňa 2 GB RAM a 32 GB úložisko. Tento procesor je aktuálne najlepší na trhu Wear OS hodiniek a zabezpečuje ich rýchle a plynulé reakcie. Používateľský zážitok je vďaka tomu na vysokej úrovni a hodinky vás nebudú iritovať tým, že by sekali alebo by boli spomalené.

V tomto smere sú hodinky s procesorom Snapdragon W5+ Gen 1 o niečo lepšie aj v priamom porovnaní so Samsung hodinkami.

Xiaomi Watch 2 využívajú operačný systém Wear OS 3.5. Xiaomi očividne zapracovalo na jeho optimalizácii, pretože tá nebola v dobe uvedenia hodiniek Xiaomi Watch 2 Pro na trh bezchybná. Na drobné chybičky, ktoré kazili prvý dojem, som koncom roka 2023 upozorňoval aj v mojej recenzii.

V prípade Xiaomi Watch 2 je však používateľský zážitok o poznanie lepší. Nastavenia sa synchronizujú tak, ako sa majú a nemenia sa samovoľne. Zlepšila sa aj optimalizácia z hľadiska výdrže batérie, ale k tomu sa ešte dostanem. A tieto zlepšenia sa týkajú aj hodiniek Xiaomi Watch 2 Pro, keď si ich zaktualizujete na najnovšiu verziu s bezpečnostnými záplatami k 1. januáru 2024.

Xiaomi Watch 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2

Otázna podpora slovenčiny a ďalších aktualizácií

Jednu vec však v Xiaomi stále nevyriešili. Keď som testoval Xiaomi Watch 2 Pro, tak sa mi hodinky po prvom nastavení automaticky prepli do slovenčiny – na základe jazyka telefónu. Po stiahnutí aktualizácie na novšiu verziu a obnovení do továrenských nastavení sa však už do slovenčiny neprepli.

To isté platí aj pre Xiaomi Watch 2. Slovenčinu neponúkajú v zozname dostupných jazykov (čeština je k dispozícii) a do slovenčiny sa ani automaticky neprepnú. Neviem, v čom je presne problém, keďže Xiaomi Watch 2 Pro som určitý čas reálne používal v slovenčine. A faktom je, že hodinky od Xiaomi sú jediné hodinky s Wear OS 3.5, ktoré som testoval a nemajú slovenskú lokalizáciu.

Z praktického hľadiska mi to až tak neprekáža, aj keď je jasné, že pre niektorých používateľov je to kritický nedostatok. Faktom ale je, že predinštalovanú klávesnicu Gboard si môžete prepnúť do slovenčiny bez ohľadu na jazyk hodiniek. Takýmto spôsobom môžete následne využívať diktovanie v slovenčine a písanie na klávesnici so slovenskými návrhmi – aj keď máte hodinky v angličtine alebo češtine.

Xiaomi neuvádza, koľko ďalších verzií systému Wear OS dostanú hodinky v budúcnosti. Nie je známe ani to, koľko rokov bezpečnostných aktualizácií budú dostávať.

Xiaomi Watch 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2

Platenie cez Google Pay, Mapy Google a aplikácie tretích strán

Výhoda systému Wear OS spočíva v tom, že ponúka predinštalované služby od Googlu, ako sú Mapy Google či Peňaženka Google. Vďaka aplikácii Mapy Google môžete vidieť mapové podklady a navigačné pokyny priamo na displeji hodiniek. Aplikácia Peňaženka Google umožňuje bezkontaktne platiť cez Google Pay a najnovšie už zobrazuje aj vernostné karty a lístky, ktoré máte uložené v peňaženke v Android telefóne.

Výborná je aj pokročilá správa notifikácií z telefónu. Priamo cez hodinky môžete aktivovať rýchle akcie, ktoré vám ponúkajú notifikácie v telefóne a rýchlo zmazať email alebo si uložiť článok na neskôr. Takisto môžete odpovedať na správy, a to buď diktovaním v slovenčine alebo pomocou zabudovanej klávesnice v hodinkách. K dispozícii sú aj rýchle odpovede.

Samozrejmosťou je Bluetooth telefonovanie z pripojeného telefónu. Kvalita mikrofónu a reproduktora je štandardná na pomery smart hodiniek. K dispozícii sú tiež aplikácie tretích strán, ktoré si môžete stiahnuť priamo z obchodu Google Play v hodinkách. Do pozornosti dávam všemožné to-do listy, Spotify s podporou offline prehrávania či aplikáciu Stocard.

Peňaženka GoogleZdroj: TOUCHIT
Peňaženka Google

Tradičné zdravotné funkcie

Xiaomi Watch 2 majú štandardné zdravotné funkcie. Ponúkajú meranie celodňového tepu a stresu, okysličenia krvi a analýzu spánku. Presnosť týchto funkcií výrazne nevyčnieva z priemeru medzi smart hodinkami v roku 2024. Znamená to, že hodinky vedia dobre vyhodnocovať pokojový a spánkový tep.

Analýza spánku fungovala v mojom prípade dobre v tom zmysle, že hodinky vedeli rozoznať, kedy som zaspal a kedy som sa zobudil. Avšak informácie o jednotlivých fázach spánku, tie by som bral s určitou rezervou.

S meraním tepu počas športovania som bol spokojný. Presnosť bola dobrá a v rámci cvičení, ktoré som analyzoval, som nezaznamenal výraznejšie nepresnosti. Meranie tepu počas behu bolo prakticky bezchybné. V rámci cvičenia v telocvični som zaznamenal pár drobných odchýlok, ale nešlo o nič dramatické.

Faktom však je, že zo smart hodiniek, ktoré som testoval v poslednej dobe, prakticky žiadne nemali výraznejší problém s presnosťou merania počas športovania. Minimálne v mojom prípade to tak bolo. Presnosť merania tepu hodinkami počas športovania je dosť individuálna a môže sa odlišovať od používateľa k používateľovi a aj v závislosti od športu.

K hodinkám Xiaomi Watch 2 nie je možné pripojiť hrudný pás – minimálne nie natívnym spôsobom cez nastavenia systému Wear OS.

Xiaomi Watch 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepu počas behu. Porovnanie s hrudným pásom
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepu počas behu. Porovnanie s hrudným pásom
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepu počas behu. Porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepu počas behu. Porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania tepu počas cvičenia s vlastnou váhou v telocvični. Porovnanie s hrudným pásom

Dvojpásmové GPS s priemernou presnosťou

Xiaomi Watch 2 ponúkajú dvojpásmové GPS. Presnosť merania hodnotím ako štandardnú a chválim rýchle pripojenie k GPS satelitom.

Hlavný rozdiel medzi špičkovými hodinkami s dvojpásmovým GPS a štandardnými hodinkami sa prejaví v náročnejších podmienkach. Aj preto som bol s týmito hodinkami behať v Barcelone. Počas behu mestom sa pekne prejavil rozdiel medzi Xiaomi Watch 2 a inými hodinkami, ako sú Apple Watch Ultra 2 alebo Garmin Forerunner 955.

Xiaomi Watch 2 mali určité problémy s bezchybným meraním v náročnejších miestach. Prejavilo sa to čiastočnými odchýlkami v zázname GPS, ako môžete vidieť aj na priložených obrázkoch. Faktom je, že presnosť merania bude podľa mňa bohato postačovať bežným používateľom. Náročnejší používatelia však môžu mať pripomienky.

Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (modrá farba): Presnosť merania GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (modrá farba): Presnosť merania GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (modrá farba): Presnosť merania GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (modrá farba): Presnosť merania GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (modrá farba): Presnosť merania GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (fialová farba): Presnosť merania GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (fialová farba): Presnosť merania GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2
Xiaomi Watch 2: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 (fialová farba): Záznam GPS a porovnanie s Apple Watch Ultra 2. Detailnejší pohľad na beh Barcelonou, kde je vidno niekoľko drobných chýb z hľadiska presnosti merania

Prepojenie so Suunto aplikáciou aj Stravou

Hodinky ponúkajú viac ako 150 športových režimov. Zaujímavosťou je nová spolupráca so spoločnosťou Suunto, čo je známy výrobca športových hodiniek. Vďaka nej si môžete posielať informácie o vašich cvičeniach, ktoré si zaznamenáte pomocou Xiaomi hodiniek, do aplikácie Suunto.

Je to zaujímavá vlastnosť, pretože v rámci Suunto aplikácie môžete využiť pokročilé algoritmy, ktoré budú vyhodnocovať váš tréningový proces. Tieto algoritmy vám povedia, či to nepreháňate s trénovaním alebo či by ste mohli ešte pridať.

Faktom je, že takto pokročilé tréningové funkcie sú vo svete Wear OS hodiniek raritou. Xiaomi Watch 2 tiež umožňujú priame prepojenie s účtom v službe Strava.

Xiaomi Watch 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2

Výdrž na úrovni 2 až 2,5 dňa

Xiaomi uvádza výdrž batérie na úrovni až 65 hodín. V závislosti od toho, či som cvičil s aktívnym meraním GPS alebo nie, som so zapnutým always-on displejom dosahoval výdrž na úrovni cca 1,5 dňa, teoreticky až 2 dni.

Pokiaľ som always-on displej vypol, výdrž sa pohybovala na úrovni cca 2 dní. Ak by som s hodinkami nespával, dosiahnuteľná by bola aj 2,5-dňová výdrž.

Čo sa vonkajších aktivít s aktívnym záznamom GPS týka, spotreba batérie sa pohybovala na úrovni 11 až 13 % za hodinu. Kompletne nabité hodinky by teda mali zvládnuť cca 7,5 až 9-hodinovú aktivitu s neustálym záznamom GPS.

Chválim aj rýchle nabíjanie. Je to výborná vec, pretože hodinky sa nabijú v priebehu pol hodiny z cca 20 až 30 % na 100 %.

Xiaomi Watch 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2

Verdikt

Xiaomi Watch 2 sú dobré hodinky so systémom Wear OS, ktoré lákajú najmä cenou. Kúpite ich za 180 až 190 eur. Ak beriem do úvahy pomer cena/výbava, je to dobrá ponuka. A pozitívne je, že Xiaomi za posledné mesiace odstránilo drobné nedostatky, ktoré som kritizoval v recenzii na Xiaomi Watch 2 Pro.

Čo sa ostatných hodiniek so systémom Wear OS týka, ak hľadáte hodinky s podporou eSIM karty, dobrou voľbou sú Xiaomi Watch 2 Pro. K telefónu značky Samsung by som zvážil niektoré z hodiniek Samsung Galaxy Watch a pokiaľ je pre vás prvoradá výdrž, do pozornosti dávam TicWatch Pro 5 alebo nové OnePlus Watch 2. Len to sa už pohybujeme vo vyššej cenovej kategórii.

Cena: 189 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • pomer cena/výbava
  • rýchle a plynulé reakcie hodiniek
  • príjemný dizajn
  • rýchle nabíjanie
  • platenie cez Google Pay a Mapy Google priamo na zápästí
  • diktovanie odpovedí v slovenčine
  • Xiaomi odstránilo nedostatky, ktoré som kritizoval v recenzii na Xiaomi Watch 2 Pro

Nepáči sa nám

  • chýba/nefunguje slovenská lokalizácia
  • neznáma podpora aktualizácií do budúcnosti

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K hodinkám Xiaomi Watch 2 nie je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit