Majú viacero spoločných prvkov, ale aj niekoľko odlišností.

Wear OS je operačný systém od Googlu, ktorý je určený pre smart hodinky. Z hľadiska inteligentných funkcií predstavuje to najlepšie na trhu, čo môžete spárovať s Android telefónom s Google službami. S iPhonom či s Huawei smartfónmi bez Google služieb vám Wear OS hodinky fungovať nebudú.

Na trhu je viacero Wear OS hodiniek. Na Slovensku sú najznámejšie Samsung Galaxy Watch, ktoré tento operačný systém využívajú od 4. generácie. Aktuálne najnovším modelom sú Galaxy Watch6 v základnej verzii, ktorá má športovejšie vyhotovenie a vo verzii Classic s luxusnejším dizajnom.

Okrem nich si na Slovensku môžete kúpiť aj TicWatch Pro 5 a najnovším prírastkom sú Xiaomi Watch 2 Pro. Všetky tieto hodinky som testoval a na FITIT.sk nájdete ich detailné recenzie a videorecenzie. V tomto článku sa zameriam na porovnanie niektorých základných a špecifických vlastností. Ak vám bude niečo chýbať, prečítajte si recenzie na jednotlivé hodinky, ktoré obsahujú podrobnejšie informácie:

Okrem spomenutých hodiniek dávam do pozornosti aj Pixel Watch 2. Sú to hodinky od Googlu, ktoré sa síce oficiálne na Slovensku nepredávajú, avšak niektorí predajcovia ich majú v ponuke a prípadne sa dajú objednať z nemeckého Amazonu s doručením na Slovensko. Nájdete ich tiež na Bazoši, keďže viacero ľudí si predobjednalo Pixel 8 Pro, hodinky dostali ako darček a teraz ich predávajú za cenu okolo 300 eur.

Dizajn, konštrukcia a displej

Subjektívne najkrajší dizajn majú Galaxy Watch6 Classic, pokiaľ chcete hodinky s tradičným dizajnom. Na druhé miesto by som dal Xiaomi Watch 2 Pro. Tie majú podobné spracovanie, avšak majú hrubšiu lunetu a nevyzerajú až tak luxusne. TicWatch Pro 5 majú odolnú konštrukciu a v čiernej verzii vyzerajú trochu fádne, avšak niekto môže mať iný názor. Páči sa mi ich béžová verzia, ktorá prišla na trh neskôr. 

Samsung Galaxy Watch a TicWatch Pro 5 majú odolnosť konštrukcie na úrovni vojenských štandardov MIL-STD-810H. Samsung má najodolnejšie ochranné sklíčko displeja, ktoré je zafírové. TicWatch aj Xiaomi hodinky využívajú sklo Gorilla Glass.

Najjasnejší displej majú hodinky od Samsungu, dosahuje jas 2000 nitov. V prípade TicWatch Pro 5 som nenašiel údaj o maximálnom jase AMOLED displeja. Niektoré stránky uvádzajú 1000 nitov. Tieto hodinky majú aj druhý displej, FSTN panel, ktorý je aktívny v always-on režime a ponúka akceptovateľnú čitateľnosť aj na silnom slnečnom svetle. Treba bojovať s odleskami a nájsť ideálny uhol, pod ktorým si budete vedieť prečítať informácie, avšak dá sa to. 

Xiaomi Watch 2 Pro majú jas 600 nitov. Na obrazovke s cvičením majú hrubé fonty, čo zlepšuje čitateľnosť vonku aj napriek slabšiemu jasu. TicWatch hodinky majú fonty na AMOLED displeji príliš tenké, čo môže byť niekedy nevýhodou.

TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 ClassicZdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 Classic

Procesor a používateľský zážitok

Xiaomi aj TicWatch využívajú procesor Snapdragon W5+ Gen 1 v kombinácii s 2 GB RAM. TicWatch aj Xiaomi majú 32 GB úložného priestoru. Samsung Galaxy Watch6 (Classic) poháňa procesor Exynos W930 a majú 2 GB RAM a 16 GB úložisko. 

Na základe testovania môžem povedať, že Snapdragon ponúka o niečo lepší používateľský zážitok ako Exynos v Samsung hodinkách. Vo väčšine bežných situácií bol svižnejší a ak sa objavilo trhanie, bolo menej časté v porovnaní so Samsung hodinkami. Rozdiel medzi oboma procesormi nie je enormný, avšak aj napriek tomu považujem Snapdragon W5+ Gen 1 za najlepší procesor pre Wear OS hodinky.

Pod celkový používateľský zážitok sa podpisuje aj spracovanie rozhrania hodiniek. V tomto smere chválim Samsung, ktorý má používateľské rozhranie najlepšie a najviac prepracované. One UI pôsobí aj v hodinkách najvyspelejšie. Na druhé miesto, k dátumu publikácie článku, by som dal TicWatch Pro 5. Rozhranie síce pôsobí trochu nemoderne až zastarane, avšak účel plní bez väčších problémov.

V závese za nimi sú potom Xiaomi Watch 2 Pro a to najmä z toho hľadiska, že Xiaomi musí ešte doladiť niektoré detaily hodiniek, ako je rýchlosť scrollovania pomocou bočného kolieska, keď listujete v zozname aplikácií v hodinkách. Upozorňoval som na to aj v mojej recenzii.

TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 ClassicZdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 Classic

Always-on displej a výdrž batérie

Detailom, ktorý môže byť pre niekoho dôležitý, je spracovanie always-on displeja. TicWatch hodinky predstavujú samostatnú kategóriu, keďže tie využívajú v always-on režime druhý displej a vyzerajú ako digitálky. Môžete to síce zmeniť, ale prečo by ste to robili. Kľúčovou výhodou TicWatch Pro 5 je práve druhý displej.

Porovnanie Samsung Galaxy Watch6 (Classic) a Xiaomi Watch 2 Pro je nádherným kontrastom. Galaxy hodinky majú výborne spracovaný always-on displej, ktorý patrí k tomu najlepšiemu na trhu. A pri pohľade na always-on displej Xiaomi Watch 2 Pro by som povedal, že to ani nie sú Wear OS hodinky. Pôsobí veľmi jednoducho.

Používanie always-on displeja ovplyvňuje celkovú výdrž na jedno nabitie. Jednoznačným kráľom v tomto smere sú TicWatch Pro 5, ktoré počas môjho testovania ponúkali výdrž na úrovni 2,5 až 3 dní. S hodinkami som každý deň behal. V závislosti od používania je reálne dosiahnuteľná výdrž na úrovni 4 dní.

Samsung Galaxy Watch6 (Classic) a XIaomi Watch 2 Pro majú výdrž na úrovni okolo 1,5 dňa. Teoreticky by ste sa mohli dostať na 2 dni. Ak chcete Samsung hodinky s najlepšou výdržou, kúpte si Galaxy Watch5 Pro, alebo počkajte na ich ďalšiu generáciu, ktorá by mala prísť na trh v lete 2024.

TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 ClassicZdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 Classic

Dostupnosť LTE verzie a jej fungovanie

Kľúčovým parametrom môže byť dostupnosť LTE verzie s podporou eSIM. TicWatch Pro 5 sú dostupné iba v Bluetooth verzii, čo je škoda. Xiaomi aj Samsung hodinky si môžete kúpiť aj v LTE verzii. V tomto smere môžu mať navrch najmä Xiaomi Watch 2 Pro vďaka ich lákavej cene.

Výhoda podpory pre eSIM spočíva v tom, že si do hodiniek môžete nahrať SIM kartu a cez hodinky telefonovať aj bez nutnosti mať pri sebe spárovaný smartfón. Takisto môžete využívať mobilné dáta, takže vám budú samostatne fungovať Google Mapy či iné aplikácie, ktoré vyžadujú pripojenie do internetu.

Treba počítať s tým, že žiaden slovenský operátor aktuálne neponúka podporu pre zdieľané číslo. V hodinkách a v telefóne budete mať rozdielne telefónne čísla. Tiež treba počítať s o niečo kratšou výdržou batérie, keď budete hodinky používať s aktívnou eSIM kartou.

Wear OS hodinky sú nastavené tak, že eSIM kartu zapnú iba v prípade, kedy nie je k dispozícii Bluetooth alebo Wi-Fi pripojenie k spárovanému smartfónu. A tiež platí, že z čísla, ktoré máte uložené vo Wear OS hodinkách, nemôžete posielať alebo prijímať SMS správy. Telefonovanie funguje v poriadku, môžete aj volať aj prijímať hovory – ak je eSIM karta v hodinkách zapnutá.

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Wear OS a budúce aktualizácie

Všetky hodinky využívajú operačný systém Wear OS. Hodinky od Samsungu majú jeho najnovšiu verziu Wear OS 4 a kórejský výrobca garantuje 4 aktualizácie systému Wear OS. Takisto ponúka lepšie prepojenie a synchronizáciu niektorých nastavení v kombinácii so Samsung telefónom. Úplnou špecialitou je možnosť prijať prichádzajúci telefonický hovor zo Samsung telefónu na Samsung hodinkách a to aj v prípade, že tieto zariadenia nie sú pripojené cez Bluetooth. Stačí, aby boli hodinky a telefón pripojené do Wi-Fi siete, pričom to môžu byť aj odlišné siete.  

Je to unikátna funkcia, s ktorou som sa inde vo svete Androidu nestretol. Wear OS síce umožňuje synchronizáciu notifikácií na diaľku, keď hodinky a telefón nie sú pripojené cez Bluetooth, ale sú pripojené do internetu. Wear OS takýmto spôsobom neumožňuje synchronizovať telefonický hovor, čiže ide o unikátnu funkciu Samsungu v rámci nadstavby One UI v telefóne a hodinkách. Treba si túto funkciu vopred nastaviť, aby fungovala. Nazýva sa Hovory a správy cez iné zariadenia.

TicWatch aj Xiaomi hodinky prišli na trh so systémom Wear OS 3.5 a budúca podpora je neznáma. Ani jeden výrobca oficiálne nešpecifikoval prísľub ďalšej podpory. TicWatch musí bojovať so zlou povesťou, keďže do dnešného dňa nevydal prisľúbenú aktualizáciu pre hodinky TicWatch Pro 3. Pracuje na nej, avšak s doručením mešká viac ako rok a to mu dobre meno nerobí.

Všetky hodinky podporujú platenie cez Google Pay. Googe Asistena majú Samsung a Xiaomi hodinky. Vo výbave TicWatch Pro 5 nie je. Ponuka aplikácií tretích strán je totožná, stiahnuť si ich môžete z obchodu Google Play.

TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 ClassicZdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 Classic

Zdravotné a športové funkcie

Najlepšiu výbavu zdravotných funkcií majú Samsung hodinky a to dvojnásobne, ak ich spárujete so Samsung telefónom. Vtedy dostanete aj funkcie na meranie EKG a tlaku. Popravde, iba kvôli týmto funkciám by som si Samsung hodinky nekupoval. Presnosť merania tlaku môže byť diskutabilná a vyžaduje pravidelnú kalibráciu tlakomerom. Ak si zo zdravotných dôvodov potrebujete merať tlak, najrozumnejšie je merať ho tlakomerom, pri ktorom máte garantovanú presnosť. Ide však o príjemný bonus.

Samsung aj Xiaomi hodinky ponúkajú funkciu na meranie stavby tela. Detailnejšie sa jej budem venovať v samostatnom článku na webe FITIT.sk. Zvyšok je totožný v prípade všetkých troch hodiniek. 

Pokiaľ sú pre vás dôležité zdravotné funkcie, ako je čo najpresnejšia analýza spánku či meranie variability srdcového tepu počas noci, čo vám môže dať informáciu o regenerácii počas spánku, kúpte si Pixel Watch 2. Tie sú v tomto smere popredu v porovnaní s trojicou porovnávaných hodiniek. 

Ak sú pre vás dôležité športové funkcie, meranie tepu a GPS počas cvičenia, tak z tejto trojice mi boli najsympatickejšie hodinky TicWatch Pro 5. Dobrú skúsenosť som mal s rýchlym GPS hodiniek Xiaomi Watch 2 Pro, avšak presnosť merania je iba mierne nadpriemerná na pomery Wear OS hodiniek. Samsung Galaxy Watch sú skôr priemerné, čo je škoda. Je to nevyužitý potenciál.

TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 ClassicZdroj: TOUCHIT
TicWatch Pro 5, Xiaomi Watch 2 Pro a Samsung Galaxy Watch6 Classic

Verdikt

TicWatch Pro 5 si kúpte, ak chcete Wear OS hodinky s najdlhšou výdržou batérie a neprekáža vám systém dvoch displejov, absencia LTE verzie či neistá budúcnosť z hľadiska softvérových aktualizácií. Mňa TicWatch Pro 5 bavili kvôli spomenutej výdrži a aj vďaka skvelému procesoru, čiže tieto hodinky by boli moja voľba na najbližšie mesiace.

Samsung Galaxy Watch6 (Classic) sú klasika, ktorou nič nepokazíte. Najvyspelejšie spracovaný systém Wear OS, prísľub dlhej podpory, dostupnosť LTE modelov a skvelé prepojenie so Samsung telefónom. Škoda len, že z hľadiska športových funkcií a merania GPS sú hodinky až príliš lifestylové. V tomto smere zaostávajú nielen za Apple Watch, ale aj za Amazfit Balance. Z hľadiska monitorovania tepu počas cvičenia či záznamu GPS mi prišli TicWatch Pro 5 o niečo lepšie.

Pokiaľ chcete najlepšie Wear OS hodinky z hľadiska športových a zdravotných funkcií, kúpte si Pixel Watch 2. Tie sú v tomto smere najlepšie v rámci Wear OS. A ak viete, že si chcete kúpiť iba Samsung hodinky, tak dobrou voľbou môžu byť aj staršie Galaxy Watch5, ak ich zoženiete lacno, resp. Galaxy Watch5 Pro kvôli najlepšej výdrži batérie v rámci Samsung hodiniek. 

Xiaomi Watch 2 Pro majú výborný procesor a lákajú cenou, najmä v prípade LTE verzie. Ak beriem do úvahy Bluetooth verziu, za podobnú cenu alebo iba za o niečo málo vyššiu cenu zoženiete aj TicWatch Pro 5 či Samsung Galaxy Watch. V prípade LTE hodiniek s Wear OS sú Xiaomi Watch 2 Pro najlacnejšie a toto môže byť ich výhoda.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit