Niektoré hrudné pásy ponúkajú svoju vlastnú aplikáciu, v prípade ostatných môžete využiť aplikáciu Strava.

Hrudný pás predstavuje obľúbené príslušenstvo pre mnohých rekreačných aj profesionálnych športovcov. Ide o zariadenie, ktoré ponúka najpresnejšie meranie tepu počas športovania, a to bez ohľadu na šport. V prípade smart hodiniek či fitnes náramkov sa totiž môže presnosť merania odlišovať v závislosti od zariadenia, používateľa či typu športu a môžu sa objaviť menšie aj väčšie odchýlky. Písal som už o tom v samostatnom článku, TU.

Mnohí používatelia využívajú hrudný pás v kombinácii so smart hodinkami – pás sa k hodinkám pripojí cez rozhranie ANT+ alebo Bluetooth (pozor však, hodinky musia podporovať rozhranie ANT+ alebo pripojenie hrudného pásu cez Bluetooth). V takomto prípade sa aktuálny tep zobrazuje na displeji hodiniek, avšak na meranie sa využíva hrudný pás a nie zabudovaný senzor v hodinkách.

Existuje však značná skupina používateľov, ktorí by chceli používať hrudný pás samostatne, iba v kombinácii so smartfónom. Je to možné a existujú dva základné spôsoby, ako to dosiahnuť.

Garmin hodinky a hrudný pásZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Garmin hodinky a hrudný pás

Najjednoduchším riešením je aplikácia Strava

V závislosti od značky hrudného pásu môže byť k dispozícii oficiálna mobilná aplikácia, ktorá umožňuje spustenie monitorovania cvičenia cez smartfón, pričom na meranie tepu sa bude používať hrudný pás. Ten bude dáta posielať do telefónu.

Osobne mám skúsenosť s hrudnými pásmi značky Garmin – niektoré z nich síce podporujú pripojenie so smartfónom cez aplikáciu Garmin Connect, avšak takýmto spôsobom neumožňujú zapnúť monitorovanie cvičenia. Rovnako som testoval hrudný pás Polar H10 a ten ponúka aplikáciu Polar Beat, ktorá je navrhnutá práve na monitorovanie cvičenia.

Na trhu však nájdete hrudné pásy rôznych značiek. A hoci nemám prehľad o dostupnosti a funkcionalite mobilných aplikácií pre všetky značky hrudných pásov, ako najlepšie a najuniverzálnejšie riešenie môžem odporučiť mobilnú aplikáciu Strava.

Aplikácia Strava umožňuje pripojenie hrudného pásu k smartfónuZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Strava umožňuje pripojenie hrudného pásu k smartfónu

Strava pre Android aj iOS totiž umožňuje spustenie monitorovania cvičenia, podporuje záznam GPS cez telefón a zároveň ponúka možnosť pripojenia hrudného pásu cez Bluetooth – viď. obrázok vyššie. V praxi to znamená, že pokiaľ si kúpite hrudný pás ľubovoľnej značky, ktorý podporuje pripojenie cez Bluetooth, aplikácia Strava by vám mala byť schopná ponúknuť presne to, čo hľadáte.

Je pravdepodobné, že v obchodoch s aplikáciami nájdete aj ďalšie mobilné aplikácie tretích strán, ktoré umožňujú priame prepojenie hrudného pásu so smartfónom cez Bluetooth za účelom monitorovania cvičenia, avšak nemám s nimi osobnú skúsenosť. Pokiaľ nejakú z nich používate s hrudným pásom, napíšte mi to do komentárov pod článkom.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Polar H10

Hrudné pásy značky Polar ponúkajú aj aplikáciu Polar Beat

Ak si kúpite hrudný pás Polar H10 alebo Polar H9, môžete ho používať nielen s aplikáciou Strava, ale aj s oficiálnou aplikáciou Polar Beat pre Android alebo iOS. Táto aplikácia je navrhnutá na monitorovanie cvičenia pomocou hrudného pásu, pričom cez smartfón môžete zaznamenávať GPS dáta.

Cez aplikáciu Polar Beat pripojíte hrudný pás k telefónu, vyberiete cvičenie a spustíte jeho monitorovanie. Po skončení cvičenia sa dáta uložia do aplikácie a zosynchronizujú sa s vaším Polar účtom. K týmto dátam môžete pristupovať aj cez webové rozhranie na stránke flow.polar.com, pokiaľ by ste si chceli údaje exportovať.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Aplikácia Polar Beat

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit