Ponúka kvalitné vyhotovenie, presné meranie tepu a funguje aj samostatne.

Hrudný pás je príslušenstvo, ktoré je nevyhnutné pre mnohých rekreačných aj profesionálnych športovcov. Ponúka najpresnejšie meranie tepu, keďže sa nachádza na hrudi a je tak priamo pri srdci. Vďaka tomu dokáže okamžite zachytiť najmenšie zmeny tepu. Toto smart hodinky nedokážu, keďže tie zaznamenajú zmeny v tepe až o niekoľko milisekúnd neskôr, keďže ho merajú zo zápästia.

V prípade smart hodiniek treba upozorniť aj na to, že pri špecifických cvičeniach alebo v určitých situáciách majú problém s presným meraním tepu – písal som o tom v samostatnom článku TU. Mnohým používateľom to neprekáža, nakoľko nevyžadujú 100 % presnosť merania tepu, keďže s nameranými dátami ďalej nepracujú.

Avšak existuje skupina ľudí, ktorí chcú čo najvyššiu presnosť a práve pre nich sú určené hrudné pásy. Je podstatné upozorniť aj na to, že mnohé dnešné smart hodinky ponúkajú všemožné metriky a analýzy tréningového stavu a presnosť týchto funkcií je priamo úmerná tomu, ako presne si meriate tep počas jednotlivých tréningov. Čiže, ak chcete naplno využiť tréningovú analýzu v hodinkách, je vhodné si merať tep hrudným pásom, aby ste hodinkám poskytli najpresnejšie dáta.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Polar H10 s pôvodným (šedý) aj náhradným pásom (červený)

Jeden z najlepších hrudných pásov na trhu

Polar H10 používam dlhodobo. Bol to môj prvý hrudný pás, ktorý som si kúpil takmer pred troma rokmi, keď som začal podrobne testovať smart hodinky a chcel som ponúknuť čitateľom porovnanie presnosti merania tepu hodinkami s meraním hrudným pásom.

Tento hrudný pás používajú aj ďalší recenzenti a napríklad Quantified Scientist ho používa na vedecké testovanie smart hodiniek. Rovnako na internete nájdete viacero odborných štúdií, ktoré potvrdzujú jeho presnosť.

Výhodou pásu Polar H10 je aj to, že okrem merania tepu počas športovania ho môžete použiť aj v kombinácii so všemožnými aplikáciami, ktoré využívajú hrudný pás na manuálne meranie variability srdcového tepu (napríklad Elite HRV), na základe čoho potom vyhodnocujú vašu regeneráciu.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Polar H10: Pôvodný (šedý) a náhradný pás (červený)

Prvotriedne spracovanie a vymeniteľný pás

Na páse Polar H10 som počas dlhodobého testovania ocenil kvalitu jeho spracovania. Samotný pás má prvotriedne spracovanie, pohodlne sa nosí a už na prvý pohľad a dotyk pôsobí prémiovým dojmom. Potvrdilo mi to aj priame porovnanie s pásom Garmin HRM-Dual, ktorý je o niečo lacnejší a na celkovom vyhotovení je to poznať. Je o úroveň nižšie.

Polar H10 som porovnával aj s pásom Garmin HRM-Pro Plus a v tomto prípade môžem konštatovať, že kvalita spracovania je porovnateľná a v oboch prípadoch patrí k tomu najlepšiemu, s čím som sa stretol v segmente hrudných pásov.

Na Polar H10 oceňujem aj fakt, že má vymeniteľný pás. Je to dané jeho dizajnom. Senzor môžete odopnúť a výrobca aj odporúča, aby bol senzor odopnutý, keď pás nepoužívate – pomáha to šetriť batériu v senzore.

Zároveň však môžete pás jednoducho vymeniť, pokiaľ sa opotrebuje alebo poškodí. Cena náhradných pásov bez senzora sa pohybuje okolo 33 eur. Nazývajú sa Polar Pro Strap a dostupné sú vo viacerých veľkostiach. Toto je výborná vlastnosť, pretože v prípade pásov bez odnímateľného senzora (napr. Garmin HRM-Pro Plus) musíte vymeniť celý pás aj so senzorom, ak by sa pás poškodil. Je to drahšie.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Polar H10: Náhradný pás Polar Pro Strap

Komunikuje cez Bluetooth aj ANT+ a funguje aj samostatne

Polar H10 má výbornú všestrannosť. Umožňuje pripojenie k dvom zariadeniam cez Bluetooth súčasne, podporuje ANT+ konektivitu a tiež komunikáciu cez 5 kHz pásmo (Gymlink).

Vo výbave má aj internú pamäť, do ktorej si dokáže uložiť dáta pre jedno cvičenie v prípade, že ich v reálnom čase neposiela do smartfónu alebo hodiniek. Využijete to napríklad pri plávaní. Pás má odolnosť voči vode na úrovni 3 ATM, avšak na rozdiel od smart hodiniek s takouto odolnosťou s ním môžete plávať.

Polar H10 môžete naplno využívať aj bez smart hodiniek. Stačí použiť oficiálnu mobilnú aplikáciu Polar Beat, ktorú si stiahnete do smartfónu so systémom Android alebo iOS. Pás spárujete s telefónom cez Bluetooth, nastavíte aplikáciu Polar Beat a môžete cvičiť. Smartfón slúži na záznam GPS, dáta o tepe sa získavajú z hrudného pásu. Výsledkom je záznam cvičenia aj s vyhodnotením niektorých pokročilých dát, ako je analýza toho, aký mal tréning prínos pre vašu kondíciu.

Polar H10 môžete samozrejme používať aj v kombinácii so smart hodinkami, ktoré umožňujú pripojenie hrudného pásu. S hodinkami ho spárujete cez Bluetooth alebo ANT+ a následne na hodinkách spustíte tréning. Hodinky zaznamenávajú GPS dáta a ďalšie informácie, údaje o srdcovom tepe sa prijímajú z hrudného pásu.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Aplikácia Polar Beat

Poznatky z dlhodobého používania

Polar H10 mám viac ako 3 roky. Počas tejto doby som ho používal na striedačku s hrudným pásom Garmin HRM-Pro Plus. Aj vďaka tomu som ešte nemusel meniť batériu typu CR2025, ktorú pás využíva. Výrobca uvádza výdrž na úrovni až 400 hodín používania.

Polar H10 počas dlhodobého používania fungoval v 99 % prípadoch spoľahlivo. V poslednej dobe som zaznamenal, že sa namerané údaje v niektorých častiach cvičenia nezhodovali s tým, ako som sa cítil. Problém bol v páse, v jeho čiernych plochách. Tie sa znehodnotili, resp. opotrebovali, čo bolo cítiť aj na dotyk. Neviem, či som pás zle skladoval počas doby, kedy som používal primárne Garmin HRM-Pro Plus, alebo som spravil chybu počas jeho umývania alebo prania.

Po kúpe nového Polar Pro Strap sa problém vyriešil a Polar H10 opäť funguje bezchybne – minimálne u mňa. Na reddite som sa stretol s tým, že niektorí používatelia majú pomerne časté problémy s výpadkami počas merania a nepomáha ani výmena pásu, resp. ide o krátkodobé riešenie. Tento problém sa u mňa neobjavil.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Polar H10

Správna starostlivosť o pás je dôležitá

V tejto súvislosti dávam do pozornosti odporúčania správnej starostlivosti o pás. Senzor je potrebné po každom cvičení utrieť, v prípade potreby umyť. Pás treba po každom cvičení opláchnuť vodou, raz za čas ho umyť mydlom – nepoužívajte však hydratačné mydlá. Pás je možné oprať aj v práčke (bez senzora samozrejme), avšak v takom prípade nepoužívajte bielidlo ani zmäkčovadlo.

Aby Polar H10 fungoval správne, je potrebné pred jeho nasadením navlhčiť čierne časti pása. Môžete ich navlhčiť vodou, použiť vodivý gél, ktorý je určený pre hrudný pás, alebo ich olízať, resp. nasliniť.

Pás sa môže časom opotrebovať a v takom prípade sa môžu objaviť problémy s meraním tepu, ako sa to stalo aj mne. Vtedy odporúčam kúpu nového náhradného pásu Polar Pro Strap. V prípade správnej starostlivosti by mal jeden pás spoľahlivo fungovať 2 a viac rokov. Samotný senzor by mal bez väčších problémov fungovať výrazne dlhšie.

Niektorí používatelia môžu mať problém s tým, že im pás degraduje rýchlejšie. Môže to byť dané ich potom alebo niečím iným.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Polar H10

Aký je rozdiel medzi Polar H10 a H10+

V obchodoch sa môžete stretnúť s hrudným pásom s označením Polar H10 a tiež aj s modelom Polar H10+. Ide o ten istý hrudný pás s totožnými funkciami. Rozdiel v označení spočíva v tom, že Polar H10+ prišiel na trh so zabudovanou podporou pre pripojenie cez ANT+. Túto funkciu dostal aj Polar H10 vo forme aktualizácie firmvéru.

Čiže, či už si kúpite Polar H10 alebo Polar H10+, je to ten istý hrudný pás. Odporúčam však, aby ste pás pripojili k smartfónu a cez aplikáciu Polar Beat ho zaktualizovali na najnovšiu verziu predtým, ako ho začnete naplno používať.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Polar H10

Polar H10 vs. Garmin HRM-Pro Plus

Polar H10 patrí medzi najlepšie hrudné pásy na trhu. Jedinou alternatívou je Garmin HRM-Pro Plus. Oba hrudné pásy ponúkajú prakticky identickú presnosť merania tepu a prvotriedne spracovanie samotného pásu, avšak odlišujú sa v niektorých vlastnostiach.

Prvou vlastnosťou je fakt, že Polar H10 má odnímateľný senzor, ktorý komunikuje so smartfónom, resp. hodinkami. Znamená to, že keď pás nepoužívate, tento senzor odopnete. Garmin HRM-Pro Plus to neumožňuje.

Druhou vlastnosťou sú extra funkcie, ktoré ponúka Garmin HRM-Pro Plus, avšak iba v kombinácii s Garmin hodinkami s podporou pokročilých bežeckých metrík. HRM-Pro Plus meria údaje, ako je dĺžka kroku, vertikálny pomer, vertikálna oscilácia, pomer doby kontaktu so zemou a doba kontaktu so zemou. Takisto dokáže merať rýchlosť a odbehnutú vzdialenosť vnútorných behov a behov na bežiacom páse.

Polar H10 takéto funkcie neponúka, meria iba tep. Je potrebné pripomenúť, že Garmin HRM-Pro Plus ponúka vyššie uvedené extra funkcie iba v kombinácii s kompatibilnými Garmin hodinkami. Pokiaľ ho použijete s hodinkami iných značiek, tieto dáta nezískate a HRM-Pro Plus bude merať iba tep. Preto môže byť v prípade ne-Garmin hodiniek lepšou voľbou Polar H10 – samozrejme, záleží aj na aktuálnej cene oboch hrudných pásov.

Polar H10Zdroj: TOUCHIT
Aplikácia Polar Beat

Verdikt

Polar H10 a Garmin HRM-Pro Plus sú aktuálne najlepšie hrudné pásy na trhu. Polar H10 je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí nemajú Garmin hodinky, ale aj pre tých používateľov, ktorí síce Garmin hodinky majú, avšak nevyžadujú pokročilé funkcie pásu HRM-Pro Plus (pokročilé bežecké metriky, meranie rýchlosti a vzdialenosti vnútorných behov).

Polar H10 chválim za prvotriedne spracovanie, výbornú konektivitu, internú pamäť a fakt, že funguje aj samostatne, resp. iba so smartfónom. Plusové body dávam za odnímateľný senzor a jednoduchú výmenu samotného pásu v prípade opotrebovania, čo znižuje náklady na výmenu pásu.

Polar H10 používam niekoľko rokov a v mojom prípade funguje spoľahlivo. Treba počítať s tým, že raz za niekoľko rokov bude potrebné vymeniť samotný pás kvôli jeho opotrebovaniu. V priemere by to malo byť raz za 2 a viac rokov, ale môže to byť individuálne. Výhodou je, že senzor nie je potrebné meniť, ten by mal vydržať výrazne dlhšie.

Cena: cca 83 eur (pás + senzor), náhradný pás Polar Pro Strap cca 33 eur

Zapožičal: pás som si zakúpil

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit