Prinášajú zlepšenia v každom smere.

Hodinky Amazfit T-Rex sa už niekoľko rokov tešia veľkej obľube, pretože patria medzi málo modelov s odolným a robustným dizajnom. Konkurencia v tejto oblasti je menšia ako pri iných smart hodinkách. Najznámejšou a najžiadanejšou alternatívou sú hodinky Garmin Fénix, ktoré sú však cenovo úplne inde. Aj preto sú Amazfit T-Rex lákadlom pre mnohých používateľom.

Amazfit T-Rex 3 neprinášajú výraznejšie zmeny dizajnu či funkcionality. Pokračujú však v evolúcii, ktorú započal už model Amazfit T-Rex 2. Mimochodom, boli to prvé Amazfit hodinky, pri ktorých som zaznamenal citeľné zlepšenie senzorov a funkcií a aj celkovú snahu vystúpiť z kategórie cenovo atraktívnych smart hodiniek od čínskych výrobcov a priblížiť sa značkám ako Garmin.

Skvelé je, že hoci sa Amazfit stále uberá týmto smerom a zlepšuje svoje hodinky, tie si zachovávajú prijateľnú cenu. To platí aj pre T-Rex 3. Tento model sa predáva za necelých 300 eur a v tejto cenovej kategórii ponúka vynikajúci pomer cena/výkon.

Zlepšená konštrukcia s oceľovou lunetou

Konštrukcia hodiniek po novom ponúka oceľovú lunetu okolo displeja, ktorá príjemne dopĺňa polymérové telo. Ochranné sklíčko displeja je Gorilla Glass 3. Hodinky sú odolné voči vode až do hĺbky 10 ATM a spĺňajú aj certifikáty EN13319 a ISO6425, čo znamená, že s nimi môžete reálne potápať do hĺbky 45 metrov.

Hodinky je možné používať aj v extrémne nízkych teplotách až do -30 °C. Disponujú odolnosťou podľa vojenských štandardov, takže by mali vydržať nárazy, pády a náročné outdoorové podmienky. Táto odolnosť platila už pri predchádzajúcich generáciách. Ak túto recenziu číta dlhoročný používateľ modelu T-Rex 2 alebo iných T-Rex hodiniek, dajte mi vedieť v komentároch pod článkom vaše dlhodobé skúsenosti.

Rozmery hodiniek sú 48,5 × 48,5 × 13,8 mm. Hmotnosť je 68,3 gramov, čo považujem za solídnu hmotnosť pre takéto veľké a masívne hodinky. T-Rex 3 majú silikónový remienok so šírkou 22 mm, ktorý je dostupný v čiernej a červenej farbe. Súčasťou balenia je aj adaptér, vďaka ktorému môžete remienok vymeniť za akýkoľvek iný s takouto šírkou.

Pre ľudí s väčším zápästím je dôležitý detail, že priložený remienok je určený pre zápästia s obvodom až 210 mm, čo je o 5 mm viac ako v predchádzajúcej generácii.

Amazfit T-Rex 3Zdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3

Väčší a jasnejší displej

Amazfit zlepšil aj displej hodiniek. Má veľkosť 1,5 palca. Ide o AMOLED displej s rozlíšením 480 × 480 pixelov a maximálnym jasom 2000 nitov. Nemám k nemu žiadne výhrady, je kvalitný a dobre čitateľný aj na priamom slnku.

Hodinky je možné ovládať dotykom a to aj v rukaviciach, ak si v nastaveniach zapnete tento režim. Alternatívou je ovládanie pomocou štyroch tlačidiel. Na ľavej strane sú tlačidlá na pohyb hore a dole medzi položkami.

V tejto súvislosti mi trochu prekážalo, že na obrazovku s upozorneniami sa dostanete iba pohybovým gestom smerom doprava. Viac by mi vyhovovalo, ak by boli notifikácie na obrazovke, na ktorú sa dostanete pohybovým gestom smerom hore z ciferníka. Tak je tomu aj v prípade skvelých hodiniek Amazfit Balance.

T-Rex 3 reagujú rýchlo a svižne, čo je zásluhou nového procesora a dvojnásobnej operačnej pamäte, ktorá má kapacitu 64 MB. Výrobca tiež zvýšil interné úložisko na 32 GB, ktoré môžete využiť na ukladanie hudby a offline máp.

Amazfit T-Rex 3Zdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3

Zepp OS 4 s AI asistentom

Hodinky používajú najnovšiu verziu operačného systému Zepp OS 4 so zabudovaným AI asistentom Zepp Flow. Tento asistent čiastočne reaguje už aj na niektoré slovenské povely, ktoré si na pozadí preloží do angličtiny. Zatiaľ to funguje ťažkopádne, a preto túto funkciu nevyužívam. Uvidíme, ako sa situácia zlepší, keď pribudne oficiálna podpora pre slovenčinu. Ukážku jeho používania si môžete pozrieť v mojej videorecenzii.

AI asistenta môžete používať cez zabudovaný mikrofón. Hodinky nemajú reproduktor, takže T-Rex 3 stále nepodporujú Bluetooth hovory. Obsahujú len základný beeper, ktorý pípa a upozorňuje na niektoré udalosti počas monitorovania aktivity. Môžete si ho vypnúť alebo prispôsobiť intenzitu z troch úrovní. K dispozícii sú tiež vibrácie s dvoma stupňami intenzity.

Mimochodom, aj napriek tomu, že si Zepp Flow dokáže preložiť niektoré povely zo slovenčiny do angličtiny, slovenská lokalizácia rozhrania hodiniek chýba. K dispozícii je iba v češtine. Mobilná aplikácia Zepp však ponúka aj slovenčinu.

Amazfit T-Rex 3Zdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3

Bezkontaktné platby a inteligentné funkcie

Výborné je, že Amazfit integroval do hodiniek T-Rex 3 viacero funkcií z modelu Amazfit Balance, vrátane bezkontaktných platieb cez NFC. Zepp Pay podporujú banky 365.bank a mBank. Prípadne môžete využiť Curve kartu, ktorú dlhodobo používam aj ja.

Medzi inteligentnými funkciami nájdete vernostné karty, hlasové poznámky, ktoré si môžete jednoducho preniesť do smartfónu, kalendár, to-do list, počasie, stopky a časovač.

Amazfit T-Rex 3Zdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3

Zdravotné funkcie a meranie HRV

V rámci zdravotných funkcií je k dispozícii meranie tepu, pokojového tepu, okysličenia krvi, stresu a teploty pokožky. T-Rex 3 tiež merajú variabilitu srdcového tepu (HRV) počas noci a vyhodnocujú metriku Readiness. Zabudovaný senzor teploty dokáže merať aj teplotu vody.

Pri týchto funkciách sa na chvíľu zastavím. Osobne som fanúšikom monitorovania regenerácie počas spánku pomocou rôznych zariadení, a preto som dlhé roky nedal dopustiť na Garmin hodinky, ktoré majú túto funkciu spracovanú najlepšie.

Objektívne musím povedať, že Amazfit odviedol kus práce a už aj jeho hodinky sú v tomto smere užitočné. Algoritmus na vyhodnocovanie regenerácie síce subjektívne zaostáva za Garminom, avšak presnosť merania variability srdcového tepu je dobrá. Čiže, aj keby som ignoroval čísla, ktoré mi generuje funkcia Readiness, tak sledovanie hodnoty HRV každé ráno mi v prípade hodiniek T-Rex 3 dáva zmysel.

Nová aplikácia Zepp k smart hodinkám AmazfitZdroj: TOUCHIT
Nová aplikácia Zepp k smart hodinkám Amazfit

Nová mobilná aplikácia Zepp

Zdravotné funkcie v Amazfit T-Rex 3 mi dávajú dvojnásobne zmysel, ak beriem do úvahy úplne novú aplikáciu Zepp, ktorá bude čoskoro dostupná pre všetkých používateľov. Ja som používal jej beta verziu koncom septembra a zo zmien v dizajne je zrejmé, že Amazfit sa chce profilovať do rovnakého segmentu hodiniek ako Garmin a iné športové hodinky. To platí najmä pre technológie na vyhodnocovanie regenerácie a fyzickej záťaže počas dňa.

Nová aplikácia Zepp kladie veľký dôraz na to, aby ste mali okamžitý prehľad o stave vášho tela z hľadiska regenerácie a aktivity – aký kvalitný bol váš spánok a aká intenzívna by mala byť vaša denná aktivita. Ide o nástroje a metriky, ktoré môžu byť užitočné pre rôzne skupiny používateľov. Z pohľadu profesionála to neviem zhodnotiť, ale ako nadšenca, ktorý sa snaží pravidelne behávať, ma tieto metriky bavia.

Tieto nástroje vás zároveň vedia upozorniť, ak sa niečo deje s vaším telom, či už ide o chorobu, alebo napríklad o to, že vaše telo spracúva neskorú večeru alebo priveľa alkoholu. V tomto smere odporúčam pravidelne kontrolovať hodnoty HRV, o ktorých som už vyššie písal.

Nová aplikácia Zepp k smart hodinkám AmazfitZdroj: TOUCHIT
Nová aplikácia Zepp k smart hodinkám Amazfit

Športové režimy a offline mapy

T-Rex 3 majú viac ako 170 športových režimov, vrátane potápania, ultramaratónu a zlepšeného silového tréningu, ale k jeho testovaniu som sa zatiaľ nedostal. Hodinky obsahujú bezplatné offline mapy s vrstevnicami, ktoré si môžete stiahnuť cez nastavenia zariadenia v aplikácii Zepp.

Na rozdiel od Huawei Watch GT 5 Pro, ktoré som testoval nedávno, môžete offline mapy v Amazfit T-Rex 3 používať aj samostatne. Môže sa to niekedy hodiť. S hodinkami som behal v lese a na mape som videl aj chodníčky, po ktorých som sa pohyboval, takže to môže byť užitočná pomôcka.

Do hodiniek si môžete tiež importovať trasy, po ktorých sa následne budete navigovať. V tomto smere síce T-Rex 3 neponúkajú také možnosti ako Garminy, avšak aj napriek tomu ide o užitočnú funkciu. Ukážku máp si pozrite vo videorecenzii.

K mapám len toľko, že plánujem spraviť video s veľkým porovnaním toho, ako fungujú mapy v hodinkách značiek Garmin, Suunto, Amazfit, Huawei, Apple Watch a Wear OS. Ak vás zaujímajú detaily, sledujte moje videá v rámci kanála TOUCHIT. Pevne verím, že v priebehu októbra, resp. novembra, prinesiem všetky podstatné informácie o offline mapách.

Amazfit T-Rex 3Zdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3

Presnosť merania GPS

T-Rex 3 dostali nový senzor tepu. Zlepšilo sa aj dvojpásmové GPS, ktoré by malo vďaka optimalizácii ponúknuť ešte vyššiu presnosť záznamu GPS než v prípade T-Rex 2. Na priame porovnanie som ich nemal, ale v porovnaní s ostatnými hodinkami, ako sú Garmin Forerunner 955, Apple Watch Ultra 2 a Huawei Watch GT 5 Pro, ma novinka od Amazfitu neprekvapila.

Znamená to, že presnosť záznamu GPS bola počas môjho testovania výborná a spoľahlivá, bez väčších či menších problémov. T-Rex 3 obstáli v testoch o trochu lepšie než nové hodinky od Huawei. Treba zdôrazniť, že vo väčšine prípadov to bolo veľmi vyrovnané. O výsledku rozhodol beh Barcelonou, s ktorým si Amazfit T-Rex 3 poradili lepšie.

Samozrejme, drobné nepresnosti sa môžu zriedkavo objaviť, ale to sa stáva aj Garmin hodinkám či Apple Watch. Tieto nepresnosti však nie sú výrazné.

Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania GPS (modrá farba)
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania GPS (modrá farba)
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Presnosť merania GPS: Amazfit T-Rex 3 (červená farba), Huawei Watch GT 5 Pro (fialová farba), Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba), Garmin Forerunner 955 (modrá farba)
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Presnosť merania GPS: Amazfit T-Rex 3 (červená farba), Huawei Watch GT 5 Pro (fialová farba), Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba), Garmin Forerunner 955 (modrá farba)

Presnosť merania tepu

Čo sa týka merania tepu, počas celodňového nosenia nemám z hľadiska presnosti pripomienky. Niekomu však môže prekážať, že hodinky dokážu merať tep najčastejšie v 1-minútových intervaloch. Počas športovania je to každú sekundu.

Z hľadiska merania tepu pri behu nemám žiadne výhrady, rovnako ani pri cyklotrenažéri. Pri chôdzi sa zriedkavo objavili mierne odchýlky a počas šprintov v rámci bežeckého tréningu som zaznamenal jeden moment, keď senzor tepu nestihol zareagovať na zmenu. Plánujem ešte otestovať niekoľko silových tréningov, ale to platí pre všetky hodinky, ktoré prišli na trh v poslednom období. Sám som zvedavý, ako si s ním poradia, keďže ide o náročnejšiu aktivitu na meranie tepu pomocou hodiniek.

K tomu, čo som nameral, nemám výhrady. T-Rex 3 merajú spoľahlivo a presnosť postačí veľkej väčšine používateľov. Tí ostatní si môžu k hodinkám pripojiť hrudný pás, pričom sú podporované aj ďalšie externé senzory.

Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – beh
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – beh
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom – bežecký tréning
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom – cyklotrenažér
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a porovnanie s hrudným pásom – cyklotrenažér
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – chôdza
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a GPSZdroj: TOUCHIT
Amazfit T-Rex 3: Presnosť merania tepu a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 – chôdza

Výdrž takmer 4 týždne

T-Rex 3 majú batériu s kapacitou 700 mAh. Výrobca uvádza výdrž až 27 dní pri bežnom používaní, resp. takmer 2 týždne pri intenzívnom používaní. V mojom testovaní som dosahoval výdrž približne 10 dní so zapnutým always-on displejom a každodenným cvičením.

Z praktického hľadiska by som si však always-on vypol a nepoužíval by som ho. Na rozdiel od štandardného zobrazenia displeja je always-on režime vonku zle čitateľný a jeho prínos tak oceníte iba počas nosenia hodiniek vo vnútri.

Počas cvičenia som nameral spotrebu na úrovni 3 % za hodinu pri vonkajšom cvičení s najpresnejším záznamom GPS a necelých 1,5 % za hodinu pri cvičení bez GPS.

Nabitie batérie zo 14 % na 85 % mi trvalo jednu hodinu. Chválim, že súčasťou balenia je nová nabíjačka, ktorá nemá zabudovaný USB kábel. Je navrhnutá tak, aby ste ju pripojili k akémukoľvek USB-C káblu. Vďaka tomu zaberá menej miesta.

Nová aplikácia Zepp k smart hodinkám AmazfitZdroj: TOUCHIT
Nová aplikácia Zepp k smart hodinkám Amazfit

Verdikt

Amazfit T-Rex 3 chválim. V cenovej kategórii do 300 eur ide o najvýhodnejšie odolné outdoorové smart hodinky, ktoré si dnes môžete kúpiť. Z hľadiska pomeru cena/funkcie/odolnosť a presnosť merania tepu a GPS nemajú prakticky konkurenciu.

Ak hľadáte masívne a odolné hodinky s výbornou výdržou, nové T-Rex 3 odporúčam. Páči sa mi aj celkové smerovanie aplikácie Zepp, ktorá sa zameriava na regeneráciu, spánok a fyzickú aktivitu. V tomto smere vnímam, že sa Amazfit hodinky začínajú odlišovať od Huawei hodiniek, ktoré tieto funkcie až tak nezdôrazňujú a viac sa sústredia na dizajn. Je teda na vás, čomu dáte prednosť.

Cena: 295,90 eur

Zapožičal: Amazfit

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit