O tejto funkcii sa hovorí niekoľko rokov.

Apple Watch patria medzi najlepšie inteligentné hodinky na trhu. Ponúkajú kombináciu pokročilých inteligentných a kvalitných zdravotných funkcií. Z hľadiska senzorov, ktoré majú vo výbave, patria Apple Watch k najspoľahlivejším nositeľným zariadeniam na trhu.

Apple Watch merajú tep, okysličenie krvi, majú jedno z najlepších meraní spánku a vedia vyhodnotiť aj nepravidelný srdcový rytmus či fibriláciu predsiení počas celodňového nosenia. Zároveň ponúkajú manuálne meranie EKG.

Výbava zdravotných funkcií hodiniek Apple Watch by sa mala tento rok rozšíriť o dlhoočakávanú novinku – meranie tlaku. O tejto funkcii sa špekuluje už niekoľko rokov, avšak počas posledných mesiacov sa objavilo niekoľko správ, ktoré tvrdili, že Apple Watch začnú merať tlak v nových modeloch, ktoré budú predstavené na jeseň 2024.

Zdá sa, že Apple je na dobrej cene, aby tento plán splnil. Mark Gurman z Bloombergu v najnovšom vydaní svojho pravidelného článku, v ktorom informuje o novinkách zo zákulisia Applu, napísal, že „všetko nasvedčuje tomu, že nové modely Apple Watch získajú na jeseň 2024 funkciu na meranie krvného tlaku“.

Gurman tiež dodáva, že funkcia na meranie tlaku vyžaduje nový hardvér a teda ju nebude možné priniesť do starších hodiniek od Applu.

Apple Watch upozornia, ak bude tlak stúpať

Prvá generácia funkcie na meranie tlaku pomocou Apple Watch vám nezobrazí konkrétne číselné hodnoty, aké vám poskytne tlakomer či špecializované smart hodinky s nafukovacím remienkom (napr. Huawei Watch D).

Apple Watch budú vedieť „iba“ upozorniť na stav tzv. hypertenzie. Hodinky vám oznámia, ak bude mať váš krvný tlak stúpajúcu tendenciu a ponúknu vám, aby ste si poznačili, čo sa dialo, keď sa tento stav objavil. Zároveň vás nasmerujú na rozhovor s lekárom alebo na kontrolu krvného tlaku pomocou tlakomera, aby sa predišlo nesprávnemu stanoveniu diagnózy.

V súvislosti s novými Apple Watch, ktoré prídu na trh v roku 2024, sa očakávalo, že dostanú do výbavy aj funkciu na rozpoznanie spánkového apnoe. Budúcnosť tejto funkcie je aktuálne nejasná, keďže Apple musel v USA vypnúť funkciu na meranie okysličenia krvi kvôli prebiehajúcemu patentovému sporu.

Je teda otázne, či bude Apple spúšťať a komunikovať novú funkciu, ktorá k svojmu fungovaniu vyžaduje práve senzor na meranie SpO2.

Zdroj: Bloomberg, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit