Nová generácia cyklopočítačov prináša najmä nový typ displeja.

Garmin Edge sú cyklopočítače, ktoré sú určite dobre známe každému bicyklistovi, ktorý niekedy riešil otázku, ako posunúť bicyklovanie na vyššiu úroveň za pomoci moderných technológií. Cyklopočítače ponúkajú vo všeobecnosti tri funkcie – zobrazujú informácie o aktuálnom tréningu v reálnom čase, obsahujú offline mapy a umožňujú navigáciu a v niektorých prípadoch ponúkajú aj pokročilé tréningové funkcie. Vďaka nim môžete posunúť tréningový proces na vyššiu úroveň a systematicky zlepšovať svoj výkon.

Garmin Edge 1050 je najnovšia generácia, ktorá prišla na trh koncom júna 2024. Ide o vlajkovú loď, ktorá obsahuje všetky funkcie, ktoré má Garmin vo svojom portfóliu. Cyklopočítače Edge sú dostupné aj v nižších modelových verziách (napríklad Edge 5X0 a 8X0) a tiež aj vo verzii Edge Explore 2, ktorá je zameraná primárne na navigačné funkcie.

S novým typom displeja

Edge 1050 sa od predchádzajúcich cyklopočítačov od Garminu odlišuje typom displeja. Ponúka 3,5-palcovú LCD obrazovku s rozlíšením 480 × 800 pixelov a maximálnym jasom 1000 nitov. LCD displej ponúka lepšie zobrazenie farieb, čo využijete v rámci sledovania mapových podkladov na obrazovke cyklopočítača a aj pri práci s ďalšími funkciami.

Počas testovania sme nemali problém s čitateľnosťou a to ani na priamom slnečnom svetle. Ak by ste LCD displej nechceli, Garmin stále predáva staršiu generáciu, Edge 1040, ktorá ponúka transflexný displej a je dostupná aj vo verzii so solárnym napájaním.

Faktom však je, že počas testovania novinky sme nezaznamenali situáciu, kedy by sme Garmin preklínali za túto zmenu.

Garmin Edge 1050Zdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 1050

Plnohodnotný reproduktor

Ďalšou novinkou vo výbave je plnohodnotný reproduktor. Cyklopočítače Edge doteraz používali iba základné „pípaky“, s ktorými sa môžete stretnúť aj v niektorých Garmin hodinkách. Výhodou nového reproduktora je, že poskytuje zreteľné hlasové pokyny pre tréning a navigáciu a zároveň funguje aj ako zvonček, ktorým upozorníte ostatných cyklistov či chodcov.

Použitie tohto zvončeka je pohodlné, na dve ťuknutia, avšak záleží aj od toho, v akej rýchlosti ho chcete použiť. Počas tréningu, v plnej rýchlosti, to nemusí byť až jednoduché. Pri pomalších rýchlostiach však ide o funkciu, na ktorú sa dá rýchlo zvyknúť.

Garmin Edge 1050Zdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 1050

Waze pre cyklistov

Garmin Edge 1050 ponúka offline mapy a navigačné funkcie. Výbornou novinkou je, že cyklopočítač vás najnovšie upozorní na nebezpečenstvá na ceste. Funguje to rovnako ako v prípade navigácie Waze, čiže je potrebné, aby tieto incidenty nahlásili ostatní cyklisti. Rovnako môžete nahlasovať incidenty aj vy.

Výborné je, že Garmin túto funkciu sprístupní vo forme softvérovej aktualizácie aj pre cyklopočítače Edge 540, 840 a 1040 a Edge Explore 2. Nie je to prekvapujúce. Na to, aby táto funkcia prinášala reálnu pridanú hodnotu, je potrebné, aby ju využívalo čo najviac cyklistov.

Počas doterajšieho krátkodobého testovania sme zatiaľ nezaznamenali hlásenia od ostatných cyklistov. Je to dané najmä tým, že staršie generácie zatiaľ nedostali aktualizáciu s novou funkciou, resp. je dostupná iba v beta verzii. Z dlhodobého hľadiska však očakávame, že táto funkcia bude prínosom. Ďalšie informácie o nej nájdete priamo na webe Garminu.

Garmin Edge 1050Zdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 1050

Skupinové bicyklovanie je väčšia zábava  

Spomenuté cyklopočítače získajú aj ďalšiu novú funkciu s názvom Group Ride. Tá umožňuje zostať v spojení počas skupinových jázd a zároveň môžete v reálnom čase porovnávať svoje výkony.

Ak vás zaujímajú ďalšie detaily o tejto funkcie, pozrite si túto stránku na webe Garminu.

Garmin Edge 1050Zdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 1050

Tréningové funkcie

Z hľadiska tréningových funkcií nečakajte výraznejšie novinky. Samozrejmosťou je podpora pre bezplatné adaptívne tréningové plány od Garminu, ktoré cyklopočítač generuje s dôrazom na prispôsobenie sa výkonnosti a regenerácii každého cyklistu. Rovnakú funkciu, avšak pre beh, využívam dlhodobo na Garmin hodinkách a je to moja najobľúbenejšia športová funkcia od tohto výrobcu.

Edge 1050 tiež ponúka zlepšenú funkciu Sprievodca výkonom, ktorá v reálnom čase zobrazuje, koľko máte ešte síl, resp. pomáha s rozvrhnutím síl na základe stúpania, vašej aktuálnej výdrže (funkcia Stamina) a poveternostných podmienok.

Ak chcete využiť tieto funkcie naplno, odporúčam, aby ste si kúpili cyklistické merače výkonu (pokiaľ ich už nemáte). A takisto platí, že ak máte od Garminu aj športové hodinky, naplno využijete potenciál celého ekosystému. Vaše Garmin konto dokáže zosynchronizovať a spracovať údaje zo všetkých zariadení a na základe toho lepšie vyhodnotiť váš tréningový stav a odporúčania.

Garmin Edge 1050Zdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 1050

Garmin Pay a ďalšie novinky

Edge 1050 dostal do výbavy aj viacero menších a kozmetických noviniek, ktoré sumárne zlepšujú zážitok z používania. Cyklopočítač využíva nový procesor a ponúka nové používateľské rozhranie.

K dispozícii je tiež 64 GB úložisko a pribudla aj podpora pre bezkontaktné platby cez Garmin Pay. Praktickou novinkou je možnosť sťahovať a aktualizovať mapy cez Wi-Fi a bez nutnosti použitia počítača. V prípade predchádzajúcich generácií ste museli použiť aplikáciu Garmin Express.

Garmin Edge 1050Zdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 1050

Výdrž batérie

Garmin Edge 1050 ponúka podľa slov výrobcu výdrž až 20 hodín, resp. 60 hodín v režime šetrenia batérie. V redakcii sme testovali Edge 1050 v režime najpresnejšieho záznamu GPS (dvojpásmový, viacsystémový režim) a výdrž sa pohybovala na úrovni 25 až 30 hodín.

K presnosti GPS pripomienky nemám, záznam z niektorých tréningov môžete vidieť v našej videorecenzii.

Garmin Edge 1050Zdroj: TOUCHIT
Garmin Edge 1050

Verdikt

Garmin Edge 1050 predstavuje evolúciu, ktorá prináša najmä novú technológiu displeja. Použitý 3,5-palcový LCD displej má výborný maximálny jas a čitateľnosť a to aj na priamom svetle. Ak preferujete transflexný displej, kúpte si Edge 1040. S výnimkou zabudovaného reproduktora a platenia cez Garmin Pay budú oba cyklopočítače prakticky identické, čo sa funkcií týka.

Edge 1050 priniesol viacero príjemných noviniek, ako sú komunitné hlásenia incidentov na cestách (Waze pre cyklistov), nové skupinové funkcie či správa máp cez Wi-Fi.

Garmin Edge 1050 je dostupný samostatne za 749,99 eura a vo verzii Bundle so senzormi a hrudným pásom Garmin HRM-Dual za 849,99 eura.

Cena: od 749,99 eur

Zapožičal: Garmin

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit