Nová vlajková loď medzi outdoorovými hodinkami značky Garmin je konečne tu.

Garmin Fénix sú legendou medzi odolnými a outdoorovými hodinkami a predstavujú to najlepšie, čo nájdete v portfóliu tejto značky. Nie je preto prekvapením, že mnohí fanúšikovia športových a smart hodiniek netrpezlivo očakávajú uvedenie každej novej generácie.

Fénix 8 boli oficiálne predstavené dnes, 27. augusta 2024, a na trh prichádzajú s mierne zlepšenou výbavou športových a zdravotných funkcií, ktoré obohatili najmä o nové inteligentné funkcie. Najvýraznejšou novinkou v tomto smere je zabudovaný mikrofón a reproduktor, takže Fénix 8 prvýkrát umožňujú Bluetooth telefonovanie a používanie hlasového asistenta – či už z pripojeného telefónu alebo priamo v hodinkách.

Novinkou série Fénix je možnosť výberu z dvoch displejov. K dispozícii sú Fénix 8 s AMOLED displejom v základnej a zafírovej verzii (tento model je nástupcom hodiniek Epix 2) a Fénix 8 Sapphire Solar s transflexným MIP displejom (tento model je nástupcom hodiniek Fénix 7). Garmin ponúka celkovo 8 rôznych modelov, ich zoznam nájdete v tabuľkách na konci článku.

Tri veľkosti a mierne väčšie displeje

Garmin Fénix 8 sú opäť dostupné v troch veľkostiach. Pozrieť si ich môžete v našom redakčnom videu TU. Najmenšia verzia je k dispozícii iba vo verzii s AMOLED displejom. Jej priemer sa zväčšil zo 42 mm na 43 mm a zároveň sa zväčšila aj veľkosť displeja z 1,2 palca na 1,3 palca. Stredná 47 mm veľkosť si zachováva 1,3-palcový displej v prípade solárnej verzie s MIP displejom, avšak AMOLED verzia dostala väčšiu 1,4-palcovú veľkosť. Najväčší model, 51 mm, si zachováva 1,4-palcový displej v oboch prípadoch.

O rozdieloch medzi MIP a AMOLED displejmi som už na webe FITIT.sk písal viackrát. V skratke – AMOLED displej ponúka lepšiu žiarivosť a podanie farieb. Je to typ displeja, aký poznáte aj z vášho smartfónu. Môžete ho používať v režime always-on (svieti stále) alebo v režime, že sa aktivuje iba pri pohybe rukou.

Transflexný MIP displej je aktívny stále a funguje na tom princípe, že využíva okolité svetlo na jeho podsvietenie. Najlepšiu čitateľnosť ponúka počas slnečného dňa vonku, avšak podaním farieb zaostáva za AMOLED displejmi. Pokiaľ ho používate v tme, je potrebné použiť zabudované podsvietenie.

Výber displeja ovplyvňuje aj výdrž hodiniek na jedno nabitie. Tá dosahuje 10/16/29 dní v prípade AMOLED modelov (4/7/13 dní v režime always-on) a až 21/30 dní v prípade solárnych verzií s MIP displejom (až 28/48 dní, keď budete využívať solárne nabíjanie).

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: Zľava 43 mm, 47 mm, 51 mm a 51 mm Solar

Nové potápačské a športové funkcie

Najvýraznejšou novinkou z hľadiska športových funkcií je nový režim potápania. Garmin Fénix 8 sú dostupné vo verziách s oceľovou a titánovou konštrukciou a s ochranným sklíčkom Gorilla Glass, resp. so zafírovým sklíčkom. Majú odolnosť voči vode na úrovni 10 ATM a zároveň sú certifikované na potápanie do hĺbky 40 metrov (EN13319). Tomu sú prispôsobené úplne nové nepriepustné kovové bočné tlačidlá a nové režimy na monitorovanie potápania. Garmin takisto zlepšil ochranu senzorov v hodinkách.

Športové funkcie sa rozrástli o zlepšený silový tréning. Fénix 8 ponúkajú nové prispôsobené tréningové plány na silový tréning, ktorý berie do úvahy váš primárny šport (napríklad trailový beh) a ďalšie parametre.

Garmin tiež zlepšil navigačné funkcie v prípade, že sa rozhodnete zísť z naplánovanej trasy. Na začiatku tréningu stačí zadať požadovanú vzdialenosť a dĺžku jeho trvania. Hodinky vás odnavigujú tam aj späť, pričom dokážu v reálnom čase automaticky prepočítať trasu, ak by ste sa odklonili od naplánovanej trasy.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: 47 mm a 51 mm

LED svetlo, Garmin Share a Garmin Messenger

Všetky verzie hodiniek Fénix 8 obsahujú zabudované LED svetlo. Nie je to novinka, túto funkciu už ponúkli aj modely Fénix 7 (Pro) a Epix 2 (Pro). Toto svetlo funguje ako baterka na svietenie. Môžete si ho aktivovať manuálne cez panel s rýchlymi nastaveniami alebo dvojitými stlačením ľavého horného tlačidla. K dispozícii sú štyri stupne intenzity svietenia, biela a červená farba a takisto rôzne efekty blikania. Svetlo môžete synchronizovať s vaším tempom pri behu.

Garmin do svojich hodiniek zakomponoval aj nové aplikácie, ktoré v posledných týždňoch pridával aj do starších zariadení. Garmin Messenger umožňuje písať a odosielať správy priamo z hodiniek, a to bez ohľadu na to, s akým telefónom ich používate. Garmin Share umožňuje zdieľať uložené miesta, trasy a cvičenia s inými Garmin zariadeniami.

Novinkou je tiež zlepšené monitorovanie lyžovania v tom zmysle, že hodinky berú do úvahy aj náročnosť zjazdovky, po ktorej lyžujete.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: 47 mm a 51 mm

Bluetooth telefonovanie a používanie asistenta v hodinkách

Jedným z najvýraznejších zlepšení novej generácie hodiniek Fénix je zabudovaný mikrofón a reproduktor pri zachovaní pokročilej odolnosti konštrukcie hodiniek. Hodinky vďaka tomu umožňujú Bluetooth telefonovanie z pripojeného telefónu a používanie asistentky Siri (iPhone), resp. Google asistenta / Gemini (Android telefón). Verzia s eSIM k dispozícii nie je, čiže bez pripojeného telefónu vám telefonovanie fungovať nebude.

Garmin do hodiniek zakomponoval aj vlastného asistenta, ktorý umožňuje aktivovať niektoré funkcie hlasovými povelmi. Takýmto spôsobom môžete aktivovať časovače, uložiť si aktuálnu lokalitu, zapnúť monitorovanie cvičenia alebo si upraviť nastavenia. Je škoda, že zabudovaný Garmin asistent nepodporuje slovenčinu a musíte s ním komunikovať po anglicky, resp. v inom cudzom jazyku.

Hodinky tiež podporujú platenie cez Garmin Pay a majú úložisko na hudbu s podporou offline prehrávania mp3 súborov alebo priamo zo služieb, ako je Spotify, Deezer a YouTube Music. Veľkosť úložiska je 32 GB a využíva sa aj na ukladanie offline máp.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8

Senzor tepu 5. generácie a dvojpásmové GPS

Výbava zdravotných funkcií je totožná ako v prípade hodiniek Garmin Fénix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2). Fénix 8 využívajú senzor tepu 5. generácie, s ktorým prišli na trh práve modely Pro spomenutých hodiniek. Vo výbave je takisto dvojpásmové GPS.

Novinkou v porovnaní s predchádzajúcou generáciou je vynovené používateľské rozhranie.

Garmin Fénix 8Zdroj: TOUCHIT
Garmin Fénix 8: 47 mm a 51 mm

Cena, dostupnosť a ďalšie novinky od Garminu

Garmin Fénix 8 sú v predaji s cenou od 999 eur. Ceny a parametre jednotlivých modelov si môžete pozrieť v tabuľkách nižšie.

Garmin takisto oznámil nové hodinky Enduro 3, ktoré môžu byť atraktívnejšou voľbou pre používateľov, ktorí chcú prejsť zo starších Fénixov na novú generáciu, avšak nevyžadujú Bluetooth telefonovanie, zabudovaného asistenta a nepotrebujú ani nové potápačské režimy. Cena týchto hodiniek je 899 eur. Ich výhodou je kombinácia 51 mm veľkosti a ľahkej konštrukcie (63 g). Ďalšie informácie si môžete prečítať v samostatnom článku.

Poslednou dnešnou (27. august 2024) novinkou je model Fénix E, ktorý na mňa pôsobí dojmom, že ide o premenované hodinky Epix 2. Tento model stojí 799 eur a z hľadiska pomeru cena/výbava mi pripadá najmenej atraktívny z dnešných noviniek. Ak by vás zaujal nižšou cenou, odporúčam pozrieť sa, či sa vám ešte podarí zohnať pôvodné Epix 2 alebo Epix Pro (Gen 2). Aj modelu Fénix E sa budem detailnejšie venovať v samostatnom článku.

Fénix 8 AMOLED

Model43 mm47 mm51 mm
Ochranné sklíčkoCorning Gorilla Glass alebo zafírové sklíčko v prípade verzie SapphireCorning Gorilla Glass alebo zafírové sklíčko v prípade verzie SapphireCorning Gorilla Glass alebo zafírové sklíčko v prípade verzie Sapphire
Rám hodiniekOceľ alebo titánOceľ alebo titán v prípade verzie SapphireOceľ alebo titán v prípade verzie Sapphire
Displej1,3″, AMOLED, 416 × 416 px1,4″, AMOLED, 454 × 454 px1,4″, AMOLED, 454 × 454 px
Hmotnosť s remienkom66 g / 60 g (verzia Sapphire)80 g / 73 g (verzia Sapphire)102 g / 92 g (verzia Sapphire)
Výdrž batérie – bežné používanieaž 10 dní / až 4 dni always-onaž 16 dní / až 7 dní always-onaž 29 dní / až 13 dní always-on
Výdrž batérie – GPSaž 28 hodín / až 22 hodín always-onaž 47 hodín / až 37 hodín always-onaž 84 hodín / až 65 hodín always-on
Odolnosť voči vode10 ATM + potápanie do 40 metrov (EN13319)10 ATM + potápanie do 40 metrov (EN13319)10 ATM + potápanie do 40 metrov (EN13319)
Úložisko32 GB32 GB32 GB
KonektivitaBluetooth, ANT+, Wi-FiBluetooth, ANT+, Wi-FiBluetooth, ANT+, Wi-Fi
Senzor tepu a GPSElevate 5. generácie + dvojpásmové GPSElevate 5. generácie + dvojpásmové GPSElevate 5. generácie + dvojpásmové GPS
Cena999 eur
1099 eur (verzia Sapphire)
999 eur
1099 eur (verzia Sapphire)
1099 eur
1199 eur (verzia Sapphire)

Fénix 8 Sapphire Solar

Model47 mm51 mm
Ochranné sklíčkoZafírové sklíčkoZafírové sklíčko
Rám hodiniekTitánTitán
Displej1,3″, MIP, 260 × 260 px1,4″, MIP, 280 × 280 px
Hmotnosť s remienkom80 g95 g
Výdrž batérie – bežné používanieaž 21 dní / až 28 dní so solárnym nabíjanímaž 30 dní / až 48 dní so solárnym nabíjaním
Výdrž batérie – GPSaž 67 hodín / až 92 hodín so solárnym nabíjanímaž 95 hodín / až 149 hodín so solárnym nabíjaním
Odolnosť voči vode10 ATM + potápanie do 40 metrov (EN13319)10 ATM + potápanie do 40 metrov (EN13319)
Úložisko32 GB32 GB
KonektivitaBluetooth, ANT+, Wi-FiBluetooth, ANT+, Wi-Fi
Senzor tepu a GPSElevate 5. generácie + dvojpásmové GPSElevate 5. generácie + dvojpásmové GPS
Cena1099 eur1199 eur

Galéria hodiniek Garmin Fénix 8

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit