Nová funkcia je aktuálne dostupná v beta verzii.

Garmin sprístupnil najnovšiu beta verziu softvéru pre hodinky Fénix 7 (základná aj Pro verzia)Epix 2 (základná aj Pro verzia) a ďalšie hodinky s totožným softvérom (Enduro 2, Quatix 7 a MARQ Gen 2) a takisto aj pre modely Forerunner 965Forerunner 955Forerunner 265 a Forerunner 255.

Kľúčovou novinkou, ktorá ma v zozname zlepšení okamžite zaujala, je nová funkcia s popisom „Adds support for the Garmin Messenger app with a glance and app“. Znamená to, že vyššie uvedené Garmin hodinky podporujú odosielanie správ cez aplikáciu Garmin Messenger. Otestoval som to, do hodiniek Forerunner 955 som si nainštaloval najnovšiu beta aktualizáciu na verziu 19.09.

Garmin Messenger nie je v princípe nová aplikácia. Garmin ju doteraz poskytoval najmä pre svoje komunikátory série inReach, avšak najnovšie sa rozhodol rozšíriť podporu aj pre viaceré hodinky. Aplikáciu si môžete stiahnuť do smartfónov so systémom Android a iOS a využívať ju samostatne alebo v kombinácii s kompatibilným Garmin zariadením.

Hodinky Garmin Forerunner 955 (a ďalšie vyššie spomenuté modely) ponúkajú po nainštalovaní najnovšej beta aktualizácie zabudovanú aplikáciu Garmin Messenger. Znamená to, že si ju môžete pridať medzi prehľady na obrazovke s ciferníkom a rýchlo si zobraziť vaše komunikácie cez túto aplikáciu. Môžete posielať nové správy alebo odpovede a to cez predpripravené odpovede alebo pomocou zabudovanej klávesnice.

Aplikácia Garmin Messenger v hodinkách Garmin Forerunner 955Zdroj: TOUCHIT
Aplikácia Garmin Messenger v hodinkách Garmin Forerunner 955

Dobrá správa pre majiteľov iPhonov a veľký potenciál z hľadiska LTE konektivity

V prípade hodiniek Forerunner 955 sa na správne fungovanie aplikácie vyžaduje, aby boli hodinky pripojené k spárovanému smartfónu – na odosielanie správ cez Garmin Messenger sa v ich prípade využíva mobilná konektivita z telefónu.

Je tu však priestor na to, že ak by Garmin v budúcnosti opäť vyrobil hodinky s LTE konektivitou (posledným modelom sú Forerunner 945 LTE), tie by mohli teoreticky fungovať ako samostatná jednotka na prijímanie a odosielanie správ cez Garmin Messenger. To však špekulujem.

Integrácia komunikátora Garmin Messenger je z pohľadu Garminu dôležitá aj kvôli tomu, že používateľom, ktorí využívajú Garmin hodinky s iPhonom, umožňuje odosielať správy priamo cez hodinky. Síce iba cez aplikáciu Garmin Messenger, ale aj to je lepšie ako nič. Najmä, ak berieme do úvahy fakt, že Garmin Messenger nemá fungovať na siahodlhé konverzácie, ale na to, aby ste komunikovali s vašimi blízkymi počas aktivity a poslali im správy s dôležitými informáciami ohľadom vašej bezpečnosti.

Sám som zvedavý, nakoľko Garmin využije potenciál svojej komunikačnej aplikácie. Jednoznačne však ide o krok správnym smerom.

Zdroj: Garmin, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit