Spravovanie notifikácií, ktoré sa odosielajú z iPhonu do Garmin hodiniek, je komplikované.

Garmin hodinky používam už viac ako 2,5 roka ako svoje primárne smart hodinky. 90 % času ich využívam s iPhonom a na tejto kombinácii mi vadí jedna vec a tou je správa notifikácií, ktoré sa odosielajú z iPhonu do hodiniek.

Aby som vysvetlil, v čom spočíva problém – keď máte Garmin hodinky pripojené k Android telefónu, v aplikácii Garmin Connect si môžete zvoliť aplikácie, z ktorých sa budú zobrazovať notifikácie v hodinkách. Znamená to, že keď si zvolíte iba Messenger, tak vám hodinky zavibrujú a zobrazia upozornenie iba z tejto aplikácie. Upozornenia z ostatných aplikácií sa zobrazia v telefóne, ale do hodiniek sa nebudú posielať.

Garmin Connect pre iOS takéto nastavenie neponúka. Do určitej miery je to dané obmedzením systému iOS, avšak faktom je, že aplikácie konkurenčných výrobcov ponúkajú aspoň čiastočné prispôsobenie toho, ktoré aplikácie majú posielať z iPhonu notifikácie do hodiniek.

Garmin nie. Ten odporúča, aby ste si prispôsobili zrkadlenie notifikácií z iPhonu do hodiniek cez nastavenie Hlásenia vo vašom iPhone. Pokiaľ nechcete, aby sa upozornenie posielalo do Garmin hodiniek, treba nájsť príslušnú aplikáciu v rámci nastavenia Hlásenia a vypnúť položku Centrum hlásení.

Takéto riešenie mi nevyhovuje. Dôvod je ten, že pokiaľ vypnete Centrum hlásení, tak môžete jednoducho prehliadnuť a zmeškať notifikácie, ktoré sa neposielajú do hodiniek. Takéto upozornenie sa síce zobrazí na zamknutej obrazovke, avšak pokiaľ si ho nepozriete pri najbližšom používaní telefónu, tak sa pri ďalšom uzamknutí iPhonu automaticky odstráni – bez ohľadu na to, či ste ho videli alebo nie.

Tento problém som sa snažil vyriešiť rôznymi spôsobmi a žiaden z nich mi úplne nevyhovoval. Našťastie som natrafil na trik, ktorý popíšem v ďalšej časti článku, a tento trik mi doslova zmenil život. Vďaka nemu mi Garmin hodinky vibrujú a upozorňujú ma iba na upozornenia z aplikácií, ktoré som si sám zvolil, a zároveň neprídem o ostatné notifikácie.

Garmin hodinky: Nastavenie upozornení z iPhonuZdroj: TOUCHIT
Toto je postup, ktorý odporúča Garmin. Ak nechcete poslať upozornenie do hodiniek, vypnite Centrum hlásení. Nie je to však dobré riešenie, nakoľko môžete prehliadnuť viacero upozornení

Najlepší spôsob, ako si nastaviť aplikácie, ktoré odosielajú upozornenia z iPhonu do Garmin hodiniek

Trik, ako najlepšie manažovať upozornenia, ktoré sa zrkadlia z iPhonu do hodiniek, súvisí s funkciou Môj čas. Nájdete ju v nastaveniach iPhonu a umožňuje vám prispôsobiť si notifikácie v rozličných situáciách – keď ste v práci, počas víkendu, atď.

Funkciu Môj čas som v minulosti nevyužíval, pretože som ju nepotreboval. Avšak, ako som zistil, môžete ju využiť na to, aby vás Garmin hodinky upozorňovali iba na upozornenia z aplikácií, ktoré sú pre vás dôležité a zároveň, aby ste neprišli o ostatné upozornenia. To by sa mohlo stať, pokiaľ by ste ich neposielali do Centra hlásení, ako to odporúča Garmin.

Pokiaľ nemáte skúsenosť s funkciou Môj čas, stačí postupovať podľa tohto návodu:

  • v iPhone otvorte Nastavenia – Môj čas
  • ťuknite na tlačidlo + v pravom hornom rohu
  • ťuknite na Vlastný režim
  • pomenujte ho, napr. Garmin, a vyberte ikonu
  • na obrazovke s nastaveniami vášho režimu ťuknite na položku Ľudia, vyberte Stíšiť hlásenia a uistite sa, že v zozname nie sú žiadne kontakty. To zabezpečí, že iPhone vás bude normálne upozorňovať na prichádzajúce hovory
  • následne ťuknite na položku Apky a zvoľte si Povoliť hlásenia. Do zoznamu vyberte iba tie aplikácie, z ktorých notifikácie vás majú upozorňovať zavibrovaním a zobrazením na displeji Garmin hodiniek

Upozorňujem na to, že systém iOS 17.0.3 obsahuje bug, ktorý môže v niektorých prípadoch spôsobiť nekorektné správanie funkcie Môj čas. V mojom prípade nefungovalo správne nastavenie Povoliť hlásenia pre Apky. Žiadaný výsledok som dosiahol až tak, že som sa z režimu Povoliť hlásenia prepol do režimu Stíšiť hlásenia a zvolil som aplikácie, z ktorých nechcem, aby notifikácie aktivovali vibrovanie v hodinkách.

Garmin hodinky: Nastavenie upozornení z iPhonuZdroj: TOUCHIT
Vytvorenie režimu vo funkcii Môj čas
Garmin hodinky: Nastavenie upozornení z iPhonuZdroj: TOUCHIT
Nastavenie režimu vo funkcii Môj čas na účely používania Garmin hodiniek

Ako to funguje v praxi?

Po vytvorení režimu pre funkciu Môj čas je potrebné, aby ste ho aktivovali. Stačí stiahnuť panel s rýchlymi nastaveniami z pravej hornej časti obrazovky a zapnúť vytvorený režim (v mojom prípade sa nazýva Garmin).

Pokiaľ bude funkcia Môj čas fungovať korektne, upozornenia z aplikácií, ktoré ste povolili, resp. nezakázali, sa zobrazia na zamknutej obrazovke a v centre hlásení štandardne. Zároveň sa odošlú do vašich Garmin hodiniek, pričom tie zavibrujú a zobrazia ich.

Ostatné upozornenia sa automaticky zoskupia v kope s názvom V režime Môjho času Garmin. Na zamknutej obrazovke a v centre hlásení budú takto zoskupené, kým jednotlivé upozornenia manuálne neodstránite alebo na ne neťuknete.

Tieto ostatné upozornenia si zároveň môžete pozrieť aj cez vaše Garmin hodinky, nakoľko sa zobrazia vo widgete Upozornenia, pokiaľ ho máte v zozname widgetov (widgety si zobrazíte, keď na obrazovke s ciferníkom stlačíte tlačidlo Down, resp. spravíte dotykové gesto smerom hore). Čo je však dôležité, hodinky vás nebudú na tieto ostatné notifikácie upozorňovať zavibrovaním a zobrazením notifikácie na displeji.

Mimochodom, a toto je skvelá funkcia, ktorú v kombinácii s iPhonom nemajú žiadne iné hodinky okrem Apple Watchkeď si cez widget Upozornenia v hodinkách vymažete notifikácie, tie sa vymažú aj v hodinkách a aj v iPhone. Netreba teda to isté upozornenie mazať dvakrát (raz v hodinkách a následne opäť v iPhone).

Garmin hodinky: Nastavenie upozornení z iPhonuZdroj: TOUCHIT
Zapnutie vytvoreného režimu Garmin vo funkcii Môj čas. Na treťom screenshote vidíte, že aplikácia, ktorú som povolil (Messenger), zobrazuje štandardné upozornenie. Takéto upozornenie spôsobí, že Garmin hodinky zavibrujú a zobrazia ho hneď na displeji. Ostatné upozornenia sa zoskupia v kope s názvom V režime Môjho času Garmin a nespôsobujú vibrovanie hodiniek. Zároveň ich neprehliadnem, nakoľko sú v kope dovtedy, kým s nimi manuálne niečo nespravím

Zdroj: vlastné, llamadaoculta

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit