Čo prináša najnovšia generácia obľúbených hodiniek značky Garmin?

Garmin Venu sú zamerané primárne na používateľov, ktorí hľadajú smart hodinky s pokročilými zdravotnými funkciami, avšak nevyžadujú až takú hĺbkovú analýzu tréningového procesu, ktorú nájdete vo výbave športových a extra odolných hodiniek tejto značky. Venu tieto funkcie nahrádzajú inteligentnými funkciami, ako je napríklad Bluetooth telefonovanie z pripojeného smartfónu.

Fakt je, že Garmin nemá vo svojom portfóliu veľa hodiniek s Bluetooth telefonovaním a medzi športovými hodinkami by ste túto funkciu hľadali márne. Ponúkajú ju Venu 2 Plus a aj nové Venu 3, ktoré sú ich priamym nástupcom. Okrem telefonovania prinášajú aj najnovší senzor tepu Garmin Elevate 5. generácie, nové funkcie, lepšiu výdrž batérie a niekoľko zlepšení.

V dvoch veľkostiach a viacerých farbách

Podobne ako štandardné Venu 2, aj Venu 3 sú dostupné v dvoch veľkostiach. Venu 3 majú rozmery 45 × 45 × 12 mm a 1,4-palcový AMOLED displej s rozlíšením 454 × 454 pixelov. Garmin ponúka aj menšiu verziu Venu 3S. Tá má 1,2-palcový AMOLED displej s rozlíšením 390 × 390 pixelov. Rozmery menších hodiniek sú 41 × 41 × 12 mm.

V oboch prípadoch je puzdro vyrobené z polyméru, luneta je oceľová a ochranné sklo je Gorilla Glass 3. generácie. Rovnaké materiály použil Garmin aj v prípade 2. generácie hodiniek Venu. Väčšie hodinky sú dostupné v dvoch všeobecných farbách – čiernej a bielej. Menší model je k dispozícii v piatich farbách, pričom v ponuke sú aj tradičné ženské kombinácie, ako je ružové šasi a luneta zlatej farby.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Tri tlačidlá a ich funkcie

Venu 3 ponúkajú celkovo tri tlačidlá. Horné tlačidlo zobrazí jednotlivé športové režimy, pomocou ktorých si môžete monitorovať vašu aktivitu. Novinkou je rozdelenie rozhrania do dvoch častí – aktivity a aplikácie, pričom v sekcii aplikácie nájdete funkcie tradičných smart hodiniek, ako sú bezkontaktné platby, prehrávanie hudby, aplikáciu na telefonovanie, či alarmy, časovač a stopky.

Potešilo ma, že Garmin pridal medzi aplikácie aj funkciu Baterka, ktorá rozsvieti displej, aby ste ho mohli využiť na osvetlenie vášho okolia. Táto funkcia mi v prípade Venu 2 chýbala, čo som kritizoval aj v mojom článku, v ktorom som zhrnul skúsenosti z ich ročného používania. Horné tlačidlo môžete podržať a vtedy sa zobrazí obrazovka s rýchlymi nastaveniami.

Stlačením stredného tlačidla zobrazíte zoznam posledných používaných aplikácií, medzi ktorými sa môžete rýchlo prepínať, resp. sa takýmto spôsobom môžete rýchlo dostať ku všetkým aplikáciám v hodinkách. Podržaním stredného tlačidla aktivujete hlasového asistenta z pripojeného smartfónu. V kombinácii s iPhonom mi táto funkcia fungovala bez problémov, v prípade niektorých Android telefónov som musel prispôsobiť nastavenie Google Asistenta priamo v telefóne. Cez nastavenie Odkaz si môžete zmeniť, čo sa má stať po stlačení a podržaní stredného tlačidla.

Stlačenie spodného tlačidla má funkciu späť a jeho podržanie zobrazí nastavenia. Jednotlivé tlačidlá majú špecifické funkcie aj v režime monitorovania aktivity. Chválim, že aj počas cvičenia sa môžete rýchlo prepínať medzi aplikáciami pomocou stredného tlačidla. Takýmto spôsobom môžete počas nočného behu aktivovať funkciu Baterka alebo z hodiniek niekomu zatelefonovať.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Výdrž v režime Always-on sa zlepšila

Garmin neuvádza, aký je maximálny jas displeja, avšak pri používaní Venu 3 som pocítil rozdiel v porovnaní s mojimi starými Venu 2 a aj v priamom porovnaní s Amazfit Balance a Huawei Watch GT 4 sa mi zdal displej modelu Venu 3 najjasnejší počas vonkajšieho cvičenia. Ocenil by som hrubší font, pretože tenké písmeno môže zhoršovať čitateľnosť údajov počas slnečného dňa, a to najmä v prípade menšej verzie hodiniek. V Nastaveniach – Systém – Zobraziť si môžete aktivovať režim veľkého písma, avšak hrúbka ostane bez väčších zmien. Niektorí používatelia môžu oceniť tento režim v rámci bežného používania.

Zlepšil sa aj Always-on displej, a to z hľadiska jeho spracovania, ale aj výdrže batérie. Venu 2 vydržali v režime Always-on displeja 2 dni, Venu 3 majú v tomto režime výdrž až 5 dní. Platí to pre obe veľkosti. S vypnutým Always-on displejom je výdrž na úrovni až 14 dní v prípade Venu 3, čo je zlepšenie v porovnaní s Venu 2. Venu 3S majú výdrž až 10 dní, čo je totožný parameter ako pri Venu 2S, avšak výrazne sa zlepšila výdrž v Always-on režime.

Počas testovania hodiniek Venu 3 som nameral nasledujúce hodnoty z hľadiska spotreby batérie:

  • bežné nosenie počas dňa so zapnutým Always-on displejom – cca 1 % za hodinu
  • bežné nosenie počas dňa s vypnutým Always-on displejom – cca 0,5 % za hodinu
  • monitorovanie spánku počas noci so zapnutým meraním okysličenia krvi – cca 4 až 5 % batérie
  • monitorovanie spánku počas noci s vypnutým meraním okysličenia krvi – cca 3 % batérie
  • záznam GPS so zapnutým Always-on displejom – cca 6 % za hodinu
  • záznam GPS s vypnutým Always-on displejom – cca 4 % za hodinu
Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Venu 3 vám vysvetlia, čo sa deje s vaším telom

Venu 3 kladú dôraz najmä na zdravotné a fitnes funkcie. Nie je prekvapujúce, že vo výbave majú všetko, čo má Garmin aktuálne vo svojej ponuke. Venu 3 však priniesli aj nové funkcie, ako je detekcia zdriemnutí a tzv. spánkový koučing.

Garmin zároveň zlepšil funkciu Body Battery, ktorá patrí medzi moje najobľúbenejšie, pretože hodinky dokážu vyhodnotiť, ako sa nabíja a vybíja vaša telesná batéria na základe regenerácie počas noci a zaťaženia počas dňa. Na základe niekoľkoročného používania Garmin hodiniek môžem povedať, že Body Battery funguje v mojom prípade celkom presne a najmä na služobných cestách mám problém dobre regenerovať, čo sa okamžite prejaví aj na nízkych hodnotách mojej Body Battery.

Zlepšenie funkcie Body Battery spočíva v tom, že hodinky vám raz za čas zobrazujú informácie o tom, ako nejaká udalosť ovplyvnila vašu telesnú batériu. Môže sa stať, že vás upozornia na to, že keď ste hodinu relaxovali na gauči a čítali ste knihu, tak to malo pozitívny vplyv na vašu Body Battery. A podobnú spätnú väzbu dostanete aj po cvičení. Hodinky sa takýmto spôsobom snažia používateľa edukovať a naučiť ho, aby si uvedomoval, čo robí počas dňa a aký to má vplyv na jeho organizmus.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Detekcia zdriemnutí a spánkové odporúčania

Detekcia zdriemnutí fungovala počas môjho testovania spoľahlivo. To, ako často a ako dlho budete driemať, sa odzrkadlí na odporúčaniach spánkového koučingu. Štandardne vám hodinky odporučia, aby ste spali nejakú dobu, ktorá závisí od vášho veku a pohlavia. Mne odporučili spánok s dĺžkou 7 hodín a 50 minút.

Hodinky následne môžu tento čas upraviť na základe niekoľkých parametrov, ako je história spánku, história vašich aktivít, hodnota variability srdcového tepu počas noci a zdriemnutia. Počas testovania sa mi stalo, že mi hodinky po Telekom Night Run behu odporučili spánok dlhý 8,5 hodiny alebo mi v nedeľu po dlhšom zdriemnutí skrátili odporúčanie na 7 hodín.

Garmin neprezradil, či sa detekcia zdriemnutí a spánkový koučing dostanú aj do starších Garmin hodiniek. Predpokladám, že by sa tak mohlo stať, avšak neočakávam, že by túto funkciu dostali aj staré Venu 2, keďže tie sú na trhu už 2,5 roka.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Konečne majú aj funkciu Stav HRV

Venu 3 majú ešte jednu novinku, ktorá bude dôležitá pre niektorých používateľov – hodinky majú funkciu Stav HRV, ktorá vyhodnocuje variabilitu srdcového tepu počas noci. Túto funkciu mali v minulosti iba športové hodinky od Garminu a som rád, že ju majú aj Venu 3. Ak vás zaujímajú detaily, prečo je táto funkcia užitočná a ako funguje, prečítajte si samostatný článok TU.

Okrem spomenutých funkcií je k dispozícii celodňové meranie tepu v reálnom čase, meranie stresu, Body Battery, meranie okysličenia krvi (stále, počas spánku, manuálne) a analýza spánku. Pokročilé tréningové funkcie k dispozícii nie sú, tie stále ostávajú exkluzívne pre športové garmin hodinky.

Medzi tieto funkcie patrí analýza tréningovej záťaže a odporúčania jej zamerania, resp. denné odporúčania na bežecké a cyklistické tréningy. Tieto funkcie Venu 3 nemajú, avšak k dispozícii je aspoň Garmin Coach, ktorý vám vytvorí tréningový plán na behanie a bicyklovanie.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Vyhodnotia vplyv tréningu a odporučia čas regenerácie

Novinkou je, že hodinky zobrazujú odporúčaný čas regenerácie po tréningu, pričom pod pojmom regenerácia sa myslí čas, koľko by ste mali oddychovať pred náročným a intenzívnym tréningom.

Novinkou je tiež to, že po cvičení vidíte, ako daná aktivita ovplyvnila vašu Body Battery a hodinky vám zrozumiteľne vysvetlia, aký bol prínos daného cvičenia. Športové Garmin hodinky vám zobrazia stupnicu od 0 do 5 z hľadiska aeróbneho a anaeróbneho cvičenia, avšak Venu 3 vám to povedia tak ľudsky – napríklad po Telekom Night Run behu mi napísali, že takto náročný tréning by som mal robiť iba občas.

Následne hodinky zanalyzovali celý deň a vyhodnotili, že kombinácia intenzívneho tréningu s obdobiami odpočinku prospieva môjmu fyzickému a duševnému zdraviu a že sa mám zamerať na odpočinok a dopriať si dobrý spánok. Chválim, že sa hodinky snažia komunikovať s používateľom aj takouto jednoduchou formou a v prípade hodiniek radu Venu mi to dáva zmysel, keďže sú to lifestylové hodinky zamerané na zdravý životný štýl.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Mapy ani navigačné funkcie nemajú

Venu 3 nemajú offline mapy a nepodporujú ani navigačné funkcie, čo je škoda. V obchode Connect IQ Store síce nájdete nejaké aplikácie tretích strán, ktoré vám umožnia importovať do hodiniek gpx trasu na účely navigácie, ale nie som fanúšikom takýchto riešení. Preferujem, aby som mal navigáciu či mapy zabudované priamo do systémových športových režimov.

Venu 3 majú funkciu Bluetooth telefonovania a tá počas môjho testovania fungovala spoľahlivo v kombinácii s iPhonom aj Androidom. Kvalita zabudovaného mikrofónu a reproduktora mierne zaostáva za ostatnými hodinkami, ktoré som v poslednej dobe testoval (Amazfit Balance, Huawei Watch GT 4). Maximálna hlasitosť zabudovaného reproduktora bola nižšia v porovnaní s konkurenciou a druhá strana mi počas telefonátu povedala, že ma počuje mierne zašumene.

Upozorňujem, že aplikácii Garmin Connect musíte povoliť prístup ku kontaktom vo vašom telefóne, aby zobrazovali nielen číslo, ale aj meno toho, kto vám volá. Zriedkavo sa mi stalo, že mi hodinky aj napriek tomu zobrazili iba číslo, avšak pomohlo ich reštartovanie. Ak chcete niekomu zavolať priamo z hodiniek, musíte si skopírovať kontakt z telefónu do aplikácie Garmin Connect. Podobne to funguje aj vo viacerých konkurenčných hodinkách.

Hodinky ponúkajú iba Bluetooth telefonovanie – telefonovať môžete iba vtedy, keď sú pripojené k smartfónu. Samostatne telefonovať nedokážu, keďže podpora pre eSIM nie je k dispozícii.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Notifikácie už zobrazujú aj fotografie a obrázky

Garmin Venu 3 ponúkajú nadštandardnú správu notifikácií, ktoré sa zrkadlia z pripojeného smartfónu. V segmente hodiniek s dlhou výdržou batérie, kam spadajú aj Garmin hodinky, je štandard, že notifikácia sa zrkadlí do hodiniek, kde si ju pozriete a prípadne zareagujete prostredníctvom vopred pripravenej rýchlej odpovede, ak sú hodinky pripojené k Android telefónu.

V čom majú Garmin Venu 3 (a ďalšie Garmin hodinky výhodu) je, že ak sú pripojené k Android telefónu, môžete priamo cez hodinky aktivovať rýchle reakcie, ktoré sú súčasťou notifikácie v telefóne. Príkladom je notifikácia z emailového klienta – ak obsahuje rýchlu voľbu na zmazanie emailu, túto voľbu môžete aktivovať aj cez hodinky. A tiež platí, že ak zmažete notifikáciu v hodinkách, zmaže sa aj v pripojenom (Android) telefóne. Konkurenčné hodinky značiek Huawei a Amazfit takéto prepojenie notifikácií neponúkajú.

Novinkou je tiež zobrazovanie obrázkov a fotografií, ak notifikácia obsahuje obrázok. Počas môjho testovania to fungovalo bezchybne v prípade aplikácií ako Reddit či Denník N, ktoré túto podmienku spĺňajú. V notifikáciách z Messengeru sa mi fotky nezobrazovali, keďže v prípade Android verzie tejto aplikácie sa fotky v notifikáciách nezobrazujú – namiesto toho sa zobrazí správa „Poslal/-a fotku“.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Senzor tepu je špičkový

Z hľadiska hardvéru je veľkým zlepšením nový senzor tepu Garmin Elevate 5. generácie, ktorý prišiel na trh s hodinkami Garmin Fénix 7 Pro a Epix Pro (Gen 2). Na základe môjho testovania môžem povedať, že v porovnaní so štvrtou generáciou ponúka citeľné zlepšenie najmä počas športovania.

V tomto smere sa Garmin hodinky dotiahli na Apple, keďže Apple Watch som na základe doterajšieho testovania považoval za hodinky s najpresnejším optickým senzorom tepu. Teraz sa o prvenstvo delia práve s Garmin hodinkami s Elevate senzorom 5. generácie.

Z hľadiska zdravotných funkcií, celodňového nosenia a analýzy počas spánku som si však nevšimol výraznejšie odchýlky medzi 4. a 5. generáciou. Detaily si môžete pozrieť v tabuľke:

Noc 1Garmin Venu 3 (5. gen)Garmin Forerunner 955 (4. gen)Oura Ring 3
Spánkové skóre826386
Ľahký spánok6h 25m6h 30m6h 15m
Hlboký spánok1h 41m1h  1h 13m
REM fáza1h 23m1h 57m1h 38m
Bdenie12m12m50m
HRV39 ms40 ms30
HRV max62 ms61 ms57
RHR545453 / 60
SpO2 počas noci94%96%97%
Noc 2Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre868491
Ľahký spánok5h 39m6h 18m5h 7m
Hlboký spánok54m55m1h 57m
REM fáza2h1h 35m1h 27m
Bdenie20m10m42m
HRV51 ms52 ms54
HRV max79 ms88 ms95
RHR505047 / 54
SpO2 počas noci94%93%97%
Noc 3Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre959284
Ľahký spánok3h 44m4h 28m4h 33m
Hlboký spánok1h 46m1h 33m1h 2m
REM fáza2h 9m1h 43m1h 46m
Bdenie16m10m50m
HRV54 ms54 ms52
HRV max73 ms77 ms87
RHR505049 / 54
SpO2 počas nociN/A91%98%
Noc 4Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre958984
Ľahký spánok5h 18m5h 40m5h 48m
Hlboký spánok1h 21m58m1h 1m
REM fáza2h 3m2h 6m1h 23m
Bdenie1m1m1h 2m
HRV55 ms54 ms52 ms
HRV max94 ms116 ms93 ms
RHR484848 / 52
SpO2 počas noci93%90%98%
Noc 5Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre786881
Ľahký spánok5h 8m4h 52m4h 27m
Hlboký spánok1h 42m59m1h 23m
REM fáza1h 10m1h 32m1h 31m
Bdenie40m1h 23m1h 36m
HRV47 ms46 ms45 ms
HRV max86 ms91 ms84 ms
RHR515150 / 57
SpO2 počas noci94%93%97%
Noc 6Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre989593
Ľahký spánok5h 17m5h 33m5h 12m
Hlboký spánok1h 38m1h 27m1h 32m
REM fáza2h 13m2h 10m2h 2m
Bdenie0m0m35m
HRV57 ms60 ms58 ms
HRV max101 ms102 ms87 ms
RHR484847 / 51
SpO2 počas noci92%93%98%
Noc 7Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre787680
Ľahký spánok4h 55m5h 20m4h 47m
Hlboký spánok1h 13m1h 9m1h 16m
REM fáza1h 17m55m1h 10m
Bdenie19m19m37m
HRV48 ms48 ms48 ms
HRV max69 ms78 ms89 ms
RHR545450 / 58
SpO2 počas noci94%96%N/A
Noc 8Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre818485
Ľahký spánok5h 45m5h 27m4h 17m
Hlboký spánok1h 1m1h 7m1h 19m
REM fáza1h 3m1h 14m1h 43m
Bdenie3m1m37m
HRV50 ms50 ms51 ms
HRV max73 ms72 ms83 ms
RHR525251 / 56
SpO2 počas noci95%97%97%
Noc 9Garmin Venu 3Garmin Forerunner 955Oura Ring 3
Spánkové skóre786485
Ľahký spánok4h 55m5h 31m4h 22m
Hlboký spánok1h 32m1h 9m1h 8m
REM fáza49m20m47m
Bdenie10m13m1h 28m
HRV40 ms40 ms38 ms
HRV max70 ms68 ms78 ms
RHR545351 / 60
SpO2 počas noci95%95%98%

Pozn. Oura Ring má trochu inú metriku vyhodnocovania času bdenia (prsteň berie do úvahy aj čas pred zaspaním, resp. nejaký čas po zobudení, keď ležím v posteli) a výpočtu RHR – uvádza minimálny aj priemerný tep počas noci.

Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3

Presnosť merania tepu a GPS

Nižšie uvádzam niekoľko grafov s porovnaním hodiniek Garmin Venu 3 s hrudným pásom a konkurenčnými hodinkami a takisto porovnanie merania GPS s hodinkami Garmin Forerunner 955 Solar a inými modelmi. Garmin Venu 3 síce ponúkajú zlepšenú presnosť merania GPS v porovnaní s Venu 2 (Plus), avšak je škoda, že vo výbave nemajú dvojpásmové GPS, ale „iba“ jednopásmový multi-GNSS čip.

Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – TRX cvičenie v telocvični
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – TRX cvičenie v telocvični
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – kombinovaný pomalý beh a rýchla chôdza
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – kombinovaný pomalý beh a rýchla chôdza
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – chôdza
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – ľahký beh a šprinty
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – ľahký beh a šprinty
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – chôdza
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania tepu – rýchla chôdza

Porovnanie GPS:

  • Garmin Venu 3 – ružová farba
  • Garmin Forerunner 955 (auto GPS) – oranžová farba
  • Amazfit Balance – modrá farba
  • Huawei Watch GT 4 – červená farba
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS – jeden z mála úsekov, kde sa obe Garmin hodinky reálne potrápili a GPS signál na chvíľu „ustrelilo“
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Garmin Venu 3: Presnosť merania GPS – Garmin Venu 3 som mal na pravej (vonkajšej) ruke, preto v niektorých momentoch mierne vychádza z oválu

Verdikt

Garmin Venu 3 prinášajú viacero medzigeneračných zlepšení. Pre niekoho bude ich hlavným lákadlom Bluetooth telefonovanie, avšak jeho kvalita mierne zaostáva za priamou konkurenciou. V kombinácii s ostatnými funkciami to však hodinkám odpustíte, keďže majú výborný senzor tepu, veľmi dobrú presnosť merania GPS a najmä prinášajú kolekciu zdravotných funkcií, ktorá zatiaľ nemá v segmente smart hodiniek konkurenciu.

Áno, funkcie ako sú meranie stresu či analýza spánku, majú v špecifikáciách aj hodinky iných značiek, avšak na rozdiel od Garminu je ich výpovedná hodnota (až na výnimky) diskutabilná. Záleží teda na vašich potrebách, čo vyžadujete od smart hodiniek.

Venu 3 sa predávajú za 500 eur, čo je pomerne vysoká cena. Pod túto cenu sa podpísala najmä funkcia Bluetooth telefonovania a najnovší senzor tepu.

Ak chcete ušetriť alternatívou je predchádzajúca generácia – Venu 2 alebo Venu 2 Plus (ak chcete Bluetooth telefonovanie), ktorá už však zaostáva z hľadiska niektorých funkcií. A zvážil by som aj nové Garmin Vivoactive 5, ktoré sú z hľadiska zdravotných funkcií totožné ako Venu 3 a pre viacerých používateľov tak môžu byť vhodnejšou voľbou.

Cena: 499 eur

Zapožičal: Garmin

Páči sa nám

  • Dobrá výdrž batérie a to aj v Always-on režime
  • Spoľahlivé a presné meranie GPS
  • Jasný AMOLED displej
  • Bezkonkurenčná výbava zdravotných funkcií v segmente smart hodiniek
  • Zrozumiteľné vysvetľovanie toho, aký majú prínos aktivity počas dňa pre vaše zdravie
  • Detekcia zdriemnutí
  • Pokročilá správa notifikácií priamo z hodiniek (iba Android)
  • Bezkontaktné platby cez Garmin Pay
  • Podpora pre Spotify a Deezer v offline režime

Nepáči sa nám

  • Nemajú navigačné funkcie
  • Kvalita reproduktora a mikrofónu mierne zaostáva za priamou konkurenciou
  • Nepraktické nastavovanie aplikácií, ktoré budú zrkadliť notifikácie (iba iPhone)

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K hodinkám Garmin Venu 3 je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit