Meranie EKG je k dispozícii pre hodinky so snímačom tepu 5. generácie.

Garmin oznámil, že funkcia na meranie EKG je odteraz dostupná pre hodinky, ktoré sú vybavené snímačom tepu Garmin Elevate 5. generácie. K dátumu publikácie tohto článku (17. október 2023) sa tento senzor nachádza vo výbave hodiniek:

Meranie EKG je tiež dostupné pre hodinky Venu 2 Plus, čo boli prvé hodinky značky Garmin, ktoré dostali túto funkciu začiatkom roka 2023.

Podobne ako v prípade Venu 2 Plus, aj pri hodinkách so senzorom tepu 5. generácie platí, že meranie EKG je aktuálne dostupné iba pre používateľov na území USA. Internetom však koluje návod, ako toto obmedzenie obísť.

Doplnené: Na diskusnom fóre Reddit viacero používateľov potvrdilo, že sa im podarilo spustiť meranie EKG aj v nepodporovanej krajine. Návod nájdete v diskusii TU, ďalší návod je na webe the5krunner.

Čo vyhodnocuje meranie EKG pomocou hodiniek a dočkáme sa tejto funkcie aj na Slovensku?

Podobne ako v prípade ostatných hodiniek s funkciou na meranie EKG, aj Garmin hodinky v rámci merania EKG vyhodnocujú, či vaše srdce bije pravidelne, alebo či rozpoznali v rytme niečo nezvyčajné, čo by mohlo naznačovať možné problémy – napríklad fibriláciu predsiení. Je to bežná porucha srdcového rytmu a môže byť príčinou srdcových problémov, ku ktorým patria krvné zrazeniny, zlyhanie srdca či infarkt.

Martin Bušovský, marketingový manažér spoločnosti CONAN, s.r.o., ktorá je oficiálnym slovenským distribútorom pre Garmin, opätovne redakcii FITIT.sk potvrdil, že meranie EKG by sa malo niekedy v budúcnosti objaviť aj na Slovensku: „Garmin usilovne pracuje na získaní potrebných certifikácií na spustenie merania EKG aj v Európe a na Slovensku.“

Kedy sa tak stane, je otázne, nakoľko ide o náročný proces.

Zdroj: Garmin, vlastné, reddit

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit