Všetky hodinky využívajú technológiu dvojpásmového GPS.

V rámci testovania smart hodiniek sa vždy venujem aj vyhodnocovaniu presnosti záznamu GPS. V mojich recenziách a videorecenziách nájdete viacero fotiek, ktoré zobrazujú zaznamenanú trasu vzhľadom na mapu a prípadne aj porovnanie s konkurenčnými hodinkami, či už ide o Garmin Forerunner 955 alebo Apple Watch Ultra 2 – podľa toho, ktoré mám práve na druhej ruke.

Vo väčšine prípadov však počas testovania nemám optimálne podmienky (a najmä čas) na to, aby som jednotlivé hodinky dostal do extrémnych situácií. Na druhej strane, môj tradičný test presnosti GPS v lese či na sídlisku pokrýva situácie, v ktorých budú hodinky používať prakticky všetci používatelia.

Čo je dvojpásmové GPS a prečo je dôležité

Koncom februára 2024 som bol služobne v Barcelone, na výstave MWC 2024, a túto príležitosť som využil aj na otestovanie presnosti záznamu GPS viacerých hodiniek. K dispozícii som mal hodinky Apple Watch Ultra 2, Garmin Forerunner 955, Suunto Race a Xiaomi Watch 2.

Všetky tieto hodinky sú vybavené tzv. dvojpásmovým GPS čipom, čo znamená, že dokážu súčasne využívať viaceré navigačné systémy v dvoch pásmach (L1 a L5).

Prečo je to dôležité? Pretože na niektorých špecifických miestach, napríklad v kaňone, lese alebo medzi vysokými budovami, sa čip musí pripojiť ku viacerým/všetkým dostupným satelitom, prípadne aj k viacerým frekvenčným pásmam, aby si dokázal zachovať vysokú presnosť.

Barcelona je na testovanie GPS ideálne mesto, keďže niektoré jej štvrte (napríklad gotická štvrť) pozostávajú z tenkých uličiek s vysokými budovami. Takéto miesta sú pre smart hodinky extrémne náročné na presné meranie GPS. Sám som bol zvedavý, ako si s tým poradia hodinky jednotlivých značiek.

Garmin Forerunner 955Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Garmin Forerunner 955

Ako som testoval?

Hodinky som rozdelil do dvoch dvojíc. Jednu dvojicu som mal na ľavej ruke, druhú dvojicu na pravej ruke. Jedny hodinky boli na zápästí, druhé okolo prstov ruky – iba takýmto spôsobom sa dalo dosiahnuť, aby boli hodinky od seba dostatočne vzdialené a navzájom si nerušili príjem GPS signálu.

Žiadne hodinky neboli pripojené k smartfónu. Toto treba zdôrazniť a to aj napriek tomu, že prakticky žiadne z testovaných hodiniek nepreferujú GPS signál z pripojeného smartfónu (v prípade Xiaomi Watch 2 to však nemám na 100 % overené) – inak povedané, hodinky využívajú na záznam GPS dát zabudovaný GPS čip a nie dáta z telefónu.

Všetky hodinky boli zaktualizované na najnovšiu verziu k dátumu testu – koniec februára 2024. Na všetkých hodinkách som manuálne nastavil najvyššiu presnosť GPS záznamu v dvojpásmovom režime.

V Barcelone som absolvoval dva behy. Prvý beh bol po pomerne jednoduchej a nenáročnej trase. Druhý beh bol náročný, zámerne som šiel aj do gotickej štvrti, kde sú podmienky na presný záznam GPS extrémne náročné.

Apple Watch UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple Watch Ultra

Čo som zistil?

Pokiaľ vás zaujíma podrobná analýza zaznamenaných dát a ich detailné porovnanie na mape, pozrite si moje video TU.

Ak vám stačí stručná rekapitulácia, tak výsledok prvého behu bol bez väčších prekvapení. Prakticky všetky testované hodinky si poradili s prvou trasou bez problémov. Jedinú chybičku som si všimol pri hodinkách Xiaomi Watch 2, ktorým na jednom mieste ustrelilo GPS viac, ako je štandard.

Druhý beh bol zaujímavejší a každé z hodiniek mali niekoľko miest, kde sa viac alebo menej trápili – na mape sa to prejavilo menšími alebo výraznejšími ústrelmi GPS. Vo výsledku však zvládli druhý beh najlepšie hodinky Garmin Forerunner 955 – tým by som dal prvenstvo aj za prvý beh. V tesnom závese za nimi boli Apple Watch Ultra 2 a Suunto Race skončili na treťom mieste.

Suunto medzičasom vydalo novú aktualizáciu, v ktorej sľubuje lepšiu optimalizáciu a presnosť záznamu GPS dát, takže by bolo zaujímavé zopakovať tento beh ešte raz, že aký by bol výsledok. Faktom je, že v prípade prvého behu boli rozdiely medzi týmito troma hodinkami minimálne. V druhom behu sa už objavili aj o niečo väčšie ústrely, avšak vo výsledku možno hovoriť o malých rozdieloch. Pokojne by som vám odporučil všetky tri hodinky.

Na štvrtom mieste skončili hodinky Xiaomi Watch 2, ktoré mali počas druhého behu najviac problémov a za ostatnými hodinkami zaostávali už citeľne. Objektívne treba povedať, že hodinky od Xiaomi sú výrazne lacnejšie, takže v tomto smere mohli iba príjemne prekvapiť.

Cieľom môjho testu, a to sa mi aj podarilo otestovať, bolo porovnanie hodiniek rôznych cenových kategórií a rôznych značiek s dvojpásmovým GPS. Niektorí používatelia si totiž myslia, že všetky hodinky s dvojpásmovým GPS majú cca rovnakú presnosť. Ako však ukázal môj test, nie je to pravda a rozdiely môžu byť pomerne výrazné.

Suunto Race MidnightZdroj: TOUCHIT
Suunto Race Midnight

Čo je to ústrel GPS?

V článku, ale aj vo videu, som viackrát spomenul pojem ústrel GPS. Pod týmto pojmom mám na mysli situáciu, že na mape vidíte čiaru, kade ste šli. Čiara sa zrazu na nejakom mieste posunie o niekoľko metrov doľava alebo doprava a ide napríklad cez budovu. Následne sa po pár metroch vráti na správne miesto a pokračuje tak, ako ste reálne šli.

Pokiaľ je takýchto ústrelov veľa, negatívne to ovplyvní presnosť zaznamenaných dát. Predstave si, že bežíte 9 km beh, avšak kvôli viacerým alebo extrémnym ústrelom môžu hodinky zaznamenať, že ste prešli 9,5 km. To následne negatívne ovplyvní aj priemernú rýchlosť behu a teoreticky aj ďalšie namerané hodnoty.

Ústrel GPS je obvykle spôsobený odrazom signálu alebo rušením signálu medzi hodinkami a satelitmi navigačných systémov GPS a ďalších. Hodinky s technológiou dvojpásmového GPS využívajú príjem signálu v dvoch pásmach, aby nepresnosti v meraní minimalizovali. Ako však ukázal môj test, nezáleží iba na samotnom čipe, ale aj na tom, ako ho dokázal výrobca zoptimalizovať.

Príklady ústrelov GPSZdroj: TOUCHIT
Príklady dvoch väčších ústrelov GPS hodiniek Xiaomi Watch 2

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit