Hodinky legendárnej fínskej značky Suunto sú obľúbené medzi milovníkmi outdooru, ale pri nich to našťastie nekončí.

Od uvedenia série Suunto 9 v roku 2018, priaznivci značky márne čakali na plnohodnotného vlajkového nástupcu. Suunto sa síce snažilo tento výpadok zaplátať rôznymi modelmi, ale tie nedávali až tak veľký zmysel. V máji 2023 z prostredia značky Suunto konečne dorazili dobré správy. Suunto uvádza na trh celkom novú vlajkovú sériu Vertical, ktorá je výbornou alternatívou k hodinkám Garmin Fénix

Nakoľko trendy sú aj medzi športovými a outdoorovými hodinkami neúprosné, tak nie je prekvapením, že Suunto v októbri 2023 na trh uvádza model Race, ktorý možno označiť ako Suunto Vertical s Amoled dislejom. Recenziu na hodinky Suunto Race nájdete na tomto odkaze.

Suunto RaceZdroj: TOUCHIT
Suunto Race

Už rok 2023 tak dával tušiť, že modely Vertical a Race sú pre Suunto kľúčové, čomu nasvedčuje nielen ich výbava, ale aj doterajšie aktualizácie. Model Race 25. marca 2024 dostáva v poradí už tretiu aktualizáciu, ktorá prináša viacero užitočných funkcií a noviniek. Aktualizáciu 2.33.12 sme si nainštalovali aj u nás v redakcii, pričom prvou zmenou, ktorú si okamžite všimnete je, že hodinky konečne reagujú oveľa svižnejšie, avšak to nie je všetko.

Používatelia Suunto hodiniek môžu taktiež roky sledovať jeden tvrdohlavý prístup značky k ciferníkom. Model Race síce ponúka viacero možností personalizácie prostredia, ale potenciál AMOLED displeja nie zďaleka naplnený. Suunto sa stále snaží prezentovať pomerne strohými ciferníkmi. Je však vidieť, že spoločnosť má snahu aj tento nedostatok riešiť. Prvou lastovičkou môžu byť aj tri celkom nové ciferníky, ktoré sú pomerne pekné. V tejto oblasti by to však chcelo ešte viac zapracovať. 

Suunto RaceZdroj: TOUCHIT
Suunto Race

Suunto Race majú aj podporu pre offline mapy, v ktorých je odteraz možné používať nástroj Map ruler na meranie vzdialenosti v priamke od akéhokoľvek miesta na mape. Novinka je dostupná aj pre model Vertical. V oblasti navigácie sa teraz objavila aj nová mapa s vysokým kontrastom pri použití s Always On displejom.

Užitočnou funkciou je aj pripomenutie obnovenia/ukončenia aktivity počas pauzy pri abnormálnej rýchlosti. Hodinky ako Vertical alebo Race, sú plnokrvnými športovými hodinkami, pričom im nechýbajú smart funkcie, vďaka ktorým máte poruke aspoň základné možnosti náhľadu na notifikácie s možnosťou odpovedí. Do Suunto hodiniek prichádza aj podpora zobrazovania emotikonov v upozorneniach – zatiaľ v prvej verzii, takže je stále potrebné počítať s určitými obmedzeniami.

Suunto RaceZdroj: TOUCHIT
Suunto Race

Jednou z oblastí, ktorá potrebovala pri modeli Race zlepšenie, je prebudenie obrazovky gestom. Zmenou prešli aj súhrny, ale boli opravené aj chyby v údajoch tréningových miniaplikácií. Nová aktualizácia sa týka aj zvýšenia presnosti GPS pre ešte presnejší záznam trasy a navigovanie. Vylepšenia sa však dočkal aj optický senzor tepu v hodinkách. Bola zvýšená aj presnosť sledovania spánku.

Suunto na záver aktualizácie uvádza aj zmeny a opravy chýb, ktoré prispejú k lepšej stabilite hodiniek. Opravené boli aj niektoré chyby.

Suunto do svojho Suunto Plus pridáva aj nové aplikácie:

  • Stryd app
  • Pace zone duration
  • Power zone duration
  • Vertical week
  • Vertical Race
  • Ultra Walking
  • Race Pacer

Aktualizácia je s malými rozdielmi dostupná pre modely Race, Vertical a 9 Peak Pro.

Zdroj: Suunto, Joaquin Pérez Suunto Expert

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.