Ide o situáciu, s ktorou sa môžete bežne stretnúť.

Mnohé dnešné smart hodinky disponujú odolnosťou voči vode minimálne na úrovni 5 ATM, čo znamená, že s nimi môžete plávať na hladine – či už v bazéne, v jazere alebo v mori. Hodinky sú na tento účel aj navrhnuté, keďže v zozname športových režimov bežne nájdete režim na plávanie v bazéne a potom samostatný režim na plávanie na otvorenej vode, resp. v prírode.

Druhý menovaný režim využijete, keď budete na dovolenke pri mori a budete si chcieť zaznamenať vašu plaveckú aktivitu. Na Slovensku ho môžete využiť, keď budete plávať v jazere. Lenže, pri použití tohto režimu sa môžu objaviť nepresnosti z hľadiska merania odplávanej vzdialenosti a v tomto článku vám vysvetlím, prečo tomu tak je a čo sa s tým dá robiť.

Smart hodinky merajú vzdialenosť na otvorenej vode niekoľkými spôsobmi:

  • na meranie odplávanej vzdialenosti sa používa iba GPS, pričom hodinky nedopočítavajú väčšiu vzdialenosť (napr. Apple Watch)
  • na meranie odplávanej vzdialenosti sa používa iba GPS, pričom hodinky dodatočne dopočítajú aj väčšiu vzdialenosť (napr. Samsung Galaxy Watch)
  • na meranie odplávanej vzdialenosti sa používa aj GPS aj akcelerometer (napr. Garmin hodinky)

Na dovolenke pri mori som mal všetky tri spomenuté značky (Apple, Samsung aj Garmin), pričom platí, že aj ostatné hodinky, ktoré si dnes môžete kúpiť (Amazfit, Huawei, Suunto, COROS, Xiaomi, Polar a ďalšie), merajú vzdialenosť niektorým z týchto troch spôsobov.

Smart hodinky, plávanie v moriZdroj: TOUCHIT
Smart hodinky využívajú rôzne spôsoby počítania odplávanej vzdialenosti na otvorenej vode

GPS signál sa pod vodou stráca

V prípade merania vzdialenosti na otvorenej vode si treba uvedomiť jeden kľúčový fakt. GPS signál, ktorý hodinky používajú na meranie vzdialenosti, sa pod vodou stráca. Znamená to, že keď pri brehu spustíte monitorovanie plávania na otvorenej vode, hodinky sa pripoja k GPS satelitom, aby určili vašu aktuálnu polohu.

V momente, ako začnete plávať, sa GPS signál stratí vždy, keď sa ruka s hodinkami dostane pod vodu. Ak by ste teda plávali štýl prsia a ruka s hodinkami by bola stále pod vodou, hodinky by pomocou GPS nevedeli určiť vašu polohu a nevedeli by merať odplávanú vzdialenosť.

Výrobcovia pristupujú k tomu problému rôznymi spôsobmi. Apple Watch prakticky nijak nedopočítavajú ani neodhadujú odplávanú vzdialenosť, keď sa hodinky pripoja k GPS satelitom pri brehu a následne až o 100 metrov ďalej pri bójke. Znamená to, že na hodinkách od Applu s veľkou pravdepodobnosťou nájdete informáciu, že ste odplávali iba do 10 metrov, hoci ste v skutočnosti mohli odplávať 200 metrov.

Samsung Galaxy Watch spájajú jednotlivé GPS body. Znamená to, že keď zaznamenajú GPS polohu pri brehu a následne získajú ďalšiu GPS lokalitu pri bójke, tak tieto dva body spoja rovnou čiarou a podľa toho odhadnú odplávanú vzdialenosť. Ak ste plávali priamo, môže zodpovedať realite. Ak ste plávali cik-cak, bude do určitej miery skreslená. Ale aspoň vám hodinky nenamerajú iba pár metrov, ako by to spravili Apple Watch.

Hodinky značky Garmin kombinujú dáta z GPS satelitov s odplávanou vzdialenosťou, ktorú hodinky odhadnú na základe zabudovaného akcelerometra. To je tá súčiastka, ktorú hodinky využívajú aj na (niekedy nepresné) počítanie krokov. Počas môjho testovania fungovalo počítanie odplávanej vzdialenosti pomocou akcelerometra pomerne presne. Určité odchýlky sa môžu objaviť, ale nemal by to byť až taký extrém, aký vám môžu vygenerovať hodinky, ktoré počítajú vzdialenosť iba na základe GPS čipu.

Smart hodinky, plávanie v moriZdroj: TOUCHIT
Mnohé smart hodinky merajú odplávanú vzdialenosť v mori na základe GPS. Hodinky by sa teda mali dostať v pravidelných niekoľkosekundových intervaloch nad hladinu

Čo sa s tým dá robiť

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že hodinky sa počas plávania v mori alebo v jazere potrebujú dostať nad vodu – ideálne každých pár sekúnd a na niekoľko sekúnd. Ak plávate kraula alebo iný štýl, v rámci ktorého sa ruka prirodzene a opakovane dostane z vody, nemali by ste mať problém s tým, že vám hodinky namerajú takmer nulovú vzdialenosť, aj keď preplávate niekoľko desiatok metrov. To platí najmä pre Apple Watch.

Ak plávate štýl prsia, tak je vhodné raz za pár sekúnd dať ruku s hodinkami nad vodu a podržať ju tam sekundu, dve. A pokiaľ máte Samsung Galaxy Watch alebo iné hodinky, ktoré dopočítavajú vzdialenosť spájaním jednotlivých GPS bodov aj na dlhšiu vzdialenosť, tak je vhodné si stanoviť miesta, kde dlhšie podržíte hodinky nad vodou, aby sa pripojili k GPS a dopočítali vzdialenosť.

Špecifickým riešením tohto problému, ktorý je z hľadiska meranej odplávanej vzdialenosti pre niektoré plavecké štýly (napríklad pre už viackrát spomenuté prsia) asi najlepší, je pripnúť si hodinky na čelenku alebo ich iným spôsobom prichytiť na hlavu. Prípadne môžete použiť GPS bójku, z ktorej budú hodinky získavať GPS dát alebo nejakú pomôcku, ktorá vám umožní udržiavať hodinky nad hladinou.

Samozrejme, keď budete mať hodinky prichytené na hlave alebo na nejakej pomôcke, ktorú budete za sebou počas plávania ťahať, prídete o meranie srdcového tepu. To je však možné vyriešiť hrudným pásom, ktorý je určený aj na plávanie.

Smart hodinky, plávanie v moriZdroj: TOUCHIT
Jedno z riešení, ako zabezpečiť presnejšie meranie odplávanej vzdialenosti v mori a v jazere – prichyťte si hodinky na hlavu

Čo by ste ešte mali vedieť

Výhodou riešenia, keď máte smart hodinky stále nad hladinou, je vyššia stabilita GPS signálu a tým pádom aj presnejšie meranie odplávanej vzdialenosti.

Počas testovania Apple Watch Ultra 2 aj Samsung Galaxy Watch7 som sa stretol s tým, že sa objavili určité odchýlky, ktoré boli spôsobené neustálym pripájaním a odpájaním hodiniek od GPS. Nestalo sa mi to počas každého plávania, ktoré som za posledný týždeň absolvoval, avšak, objavili sa. V prípade Apple Watch boli menej výrazné, avšak Galaxy Watch7 mi raz „ustrelilo“ tak, že mi v priebehu sekundy vygenerovali fiktívnych 100 metrov odplávanej vzdialenosti.

Garmin hodinky počas môjho týždňového testu dosahovali vo všeobecnosti najvyššiu spoľahlivosť merania odplávanej vzdialenosti – a to aj bez nutnosti šibrinkovať s rukou a prispôsobovať štýl plávania tomu, aby som ruku s hodinkami vyťahoval nad hladinu. Aj napriek tomu však nezvládli jedno plávanie a namerali minimálnu vzdialenosť, ktorá nezodpovedala realite.

Čiže, ak nabudúce budete riešiť otázku, prečo vám hodinky zle zmerali odplávanú vzdialenosť v mori alebo v jazere, pevne verím, že tento článok vám priniesol odpovede. A ak riešite zle nameranú vzdialenosť v bazéne, to je téma na iný článok.

Záznam GPS trás počas plávania v moriZdroj: TOUCHIT
Záznam GPS trás počas plávania v mori. Vľavo Apple Watch Ultra 2 s drobnými odchýlkami, keďže som plával pomerne priamočiaro a vpravo Samsung Galaxy Watch7 s ustreleným GPS. Takéto menšie odchýlky (resp. jedna väčšia) neboli štandardom a stali sa v 1 z 10+ prípadov. Ale upozorňujem na to, že sa môže objaviť aj takáto situácia

Do pozornosti dávam aj moje ostatné články zo sekcie „Prečo smart hodinky“ a síce:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit