Hodinky ponúkajú atraktívny pomer ceny a dizajnu, avšak z hľadiska niektorých funkcií zaostávajú.

Spoločnosť Nothing sa rozhodla vytvoriť svoju dcérsku značku CMF, v rámci ktorej uvádza na trh cenovo dostupné zariadenia. Jedným z nich sú aj prvé smart hodinky tejto značky (a takisto značky Nothing), ktoré sa nazývajú CMF Watch Pro. Neprišiel som na to, prečo je v názve aj prívlastok Pro, keďže základný model hodiniek neexistuje. A ani z hľadiska funkcií veruže CMF Watch Pro nie sú príliš Pro.

Čím však hodinky zaujmú, je cena. Na Slovensku sa začnú oficiálne predávať o pár dní (Alza uvádza spustenie predaja 10. apríla), pričom ich hlavným lákadlom je cena – 60 eur. To je menej, ako si Samsung pýta za svoj náramok Galaxy Fit3. Hodinky od CMF podliezli cenou aj náramok Xiaomi Smart Band 8 Pro, s ktorým ich spája zabudované GPS.

Bol som teda sám zvedavý, čo CMF Watch Pro ponúkajú a ako obstoja v priamom porovnaní aj so spomenutými fitnes náramkami.

Veľký displej

CMF Watch Pro majú 1,96-palcový AMOLED displej s rozlíšením 410 × 502 pixelov. Na hodinkách oceňujem štvorcovo-obdĺžnikový formát, ktorý veľkosťou pripomína hodinky Apple Watch Ultra (2), akurát vo výrazne lacnejšom prevedení.

Maximálny jas je 600 nitov. Tento parameter neohúri, ale zodpovedá rovnako drahým fitnes náramkom, čiže je to taký štandard. Počas jari som nemal problém s čitateľnosťou displeja vonku, v lete to bude horšie.

Hlavnou výhodou hodiniek je, že ich formát je vhodnejší na čítanie času a notifikácií z telefónu v porovnaní s fitnes náramkami. Tie sú o niečo užšie a v niektorých prípadoch to zhoršuje čitateľnosť informácií.

CMF Watch ProZdroj: TOUCHIT
CMF Watch Pro

Pekný dizajn

CMF Watch Pro majú rámik zo zliatiny hliníka. Súčasťou balenia je 22-milimetrový silikónový remienok, ktorý umožňuje rýchlu výmenu. Za dizajn si hodinky zaslúžia pochvalu, dvojnásobne, ak beriem do úvahy ich cenu. Pokiaľ hľadáte lacné smart hodinky a stačia vám základné funkcie, CMF Watch Pro vám môžu vyhovovať. Avšak, treba akceptovať niekoľko nedostatkov.

Prvým nedostatkom, ktorý mi z praktického hľadiska vadil najviac, je absencia automatického nastavenia jasu. Znamená to, že nastavenie jasu displeja si musíte regulovať manuálne. Vonku si ho budete zvyšovať, aby ste niečo videli na displeji. Vnútri si ho budete znižovať, aby hodinky príliš nesvietili.

Je škoda, že nastavenie jasu meníte ťukaním a nie je možné podľa potreby pohybovať prstom doľava/doprava, resp. dolu/hore na jeho zníženie/zvýšenie. Bolo by to praktickejšie. Teraz, pokiaľ máte nastavenie 2 a chcete ho znížiť na 1, sa musíte preklikať cez 3-4-5 späť na 1.

CMF Watch ProZdroj: TOUCHIT
CMF Watch Pro

Správou notifikácií a fitnes funkciami zaostávajú

Druhým nedostatkom je správa notifikácií, ktorá sa obmedzuje iba na nutný základ. Notifikácia sa zobrazí na obrazovke hodiniek a keď si ju pozriete, zmizne. Nedá sa na ňu reagovať prostredníctvom rýchlych odpovedí, ako to ponúka napríklad Samsung Galaxy Fit3. Notifikácia sa nedá ani uchovať v centre notifikácií na neskôr – keď si ju pozriete a odklepnete ju, tak z hodiniek zmizne (z telefónu nie).

Tretím nedostatkom sú fitnes funkcie, ktoré zaostávajú za rovnako drahými fitnes náramkami. Namerané údaje sa nedajú exportovať z aplikácie CMF Watch a k dispozícii nie je ani prepojenie so službou Strava. Takisto sa mi dvakrát stalo, že mi hodinky zamrzli počas odosielania dát o cvičení a prišiel som o GPS dáta. Hodinky bolo následne potrebné reštartovať, ale GPS dáta som už nezískal.

Pokiaľ neplánujete s hodinkami cvičiť, resp. si nepotrpíte na tieto funkcie, a nebude vám vadiť manuálne nastavovanie jasu a obmedzené možnosti zobrazovania notifikácií z telefónu, CMF Watch Pro by vám mohli vyhovovať. Na hodinkách sa mi páči jednoduchosť ich dizajnu, ale aj ciferníkov. Tie zobrazujú základné údaje. Dobre použiteľný je aj always-on displej, na ktorom je dobre vidieť čas a to je asi najdôležitejšie.

CMF Watch ProZdroj: TOUCHIT
CMF Watch Pro v always-on režime

Lacné smart digitálky s českou lokalizáciou

Ak by som mal zadefinovať CMF Watch Pro dvoma slovami, tak poviem, že sú to smart digitálky.

Hodinky od CMF zatiaľ nevedia po slovensky. Lokalizáciu do češtinu ponúkajú, avšak tá obsahuje aj pár skvostov, ako je preloženie tréningového režimu Free Training (tento režim si zvolíte, pokiaľ vašej aktivite nevyhovuje žiaden iný režim) ako Školení zdarma.

Z hľadiska inteligentných funkcií nečakajte veľké zázraky. CMF Watch Pro ponúkajú úplne základné funkcie a z hľadiska bežného používania ich budete pravdepodobne využívať iba na to, aby ste si skontrolovali notifikácie z telefónu, alebo, aby ste využili funkciu Bluetooth telefonovania. Kvalita zabudovaného mikrofónu a reproduktora je dostatočná a postačí na to, aby ste rýchlo vybavili telefonát cez hodinky.

CMF Watch ProZdroj: TOUCHIT
CMF Watch Pro

Základné funkcie

Z ostatných funkcií je k dispozícii predpoveď počasia, stopky, časovač, alarm, kalkulačka, svietidlo (displej hodiniek funguje ako baterka na svietenie), funkcia na nájdenie spárovaného telefónu, ovládanie hudby z telefónu a diaľková spúšť fotoaparátu z pripojeného telefónu. Kalendár k dispozícii nie je, čo je škoda.

Základné sú aj zdravotné funkcie – hodinky merajú celodňový tep, stres, okysličenie krvi, majú analýzu spánku. Viaceré funkcie si môžete aktivovať alebo vypnúť podľa toho, ako potrebujete. Ich kvalita je priemerná. Na účely celodňového merania tepu postačuje. V prípade analýzy spánku som si všimol, že mi hodinky niekedy zle vyhodnotili, kedy som išiel spať. Vedeli dobre vyhodnotiť, kedy som sa zobudil.

Fitnes funkcie som už čiastočne spomínal. Keďže sa nedajú z aplikácie k hodinkám exportovať dáta, v tejto recenzii a ani vo videorecenzii nenájdete žiaden graf s porovnaním tepu ani zhodnotenie presnosti merania GPS. Keď som počas cvičenia kontroloval tep pomocou hrudného pásu a pomocou hodiniek, všimol som si v niektorých situáciách väčšie odchýlky, než na aké som aktuálne zvyknutý z fitnes náramkov.

CMF Watch ProZdroj: TOUCHIT
CMF Watch Pro

Výdrž batérie

Presnosť merania GPS je priemerná. Hodinky nie sú určené na plávanie. Majú síce odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68, ale nemajú odolnosť na úrovni 5 ATM. Takisto neponúkajú športový režim na monitorovanie plávania.

Výrobca uvádza výdrž batérie na úrovni 13 dní. Ja som hodinky používal s aktívnym AOD režimom, cvičil som s nimi, využíval som záznam GPS pomocou hodiniek. V takýchto podmienkach som dosahoval výdrž na úrovni 5 dní. Spotreba batérie počas záznamu GPS sa pohybuje na úrovni 6 až 7 percent za hodinu. Nabitie batérie z 15 na 65 % trvá 40 minút. Na 100 % je to 1,5 hodiny.

CMF Watch ProZdroj: TOUCHIT
CMF Watch Pro

Verdikt

CMF Watch Pro sú lacné smart hodinky za 60 eur. Ak beriem do úvahy pomer cena/funkcie, hodinky zaostávajú za fitnes náramkami. Z hľadiska pomeru cena/dizajn sú však atraktívnejšie. Záleží teda na tom, čo od hodiniek/náramku vyžadujete.

Pokiaľ je pre vás prioritou monitorovanie aktivity a cvičenia, kúpte si rovnako drahý fitnes náramok alebo drahšie smart hodinky s lepšími fitnes funkciami. Ak chcete mať na ruke smart hodinky a nechcete za ne platiť veľa peňazí, CMF Watch Pro môžu byť dobrou voľbou. Ich dizajn sa mi páči aj spracovanie ciferníkov a always-on displeja.

Osobne by som však vyladil niektoré veci. Popracoval by som na možnostiach notifikácií, ktoré sa obmedzujú na nutný základ. Zlepšil by som čitateľnosť niektorých informácií, pretože výrobca využíva šedý, resp. malý font a jeho čitateľnosť na niektorých obrazovkách nie je úplne optimálna. Čo sa týka čitateľnosti času k tomu nemám pripomienky.

Cena: 59,90 eur

Zapožičal: hodinky sme si zakúpili do redakcie

Páči sa nám

  • dizajn a konštrukcia hodiniek
  • dizajn ciferníkov aj always-on displeja
  • dobrá čitateľnosť času v štandardom aj always-on zobrazení
  • slušná výdrž na jedno nabitie
  • majú Bluetooth telefonovanie
  • atraktívny pomer cena/dizajn
  • česká lokalizácia

Nepáči sa nám

  • chýba automatické nastavenie jasu
  • obmedzené možnosti notifikácií
  • horšie fitnes funkcie v porovnaní s fitnes náramkami
  • dáta o cvičení nie je možné exportovať alebo posielať do Stravy

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit