Náramky zaujmú väčším displejom, ako je štandard v tomto segmente.

Pokiaľ zvažujete kúpu nového fitnes náramku, na výber máte niekoľko možností – náramok Xiaomi Smart Band 8 (39,90 eur), ktorým nič nepokazíte a ktorý predstavuje zlatý štandard tohto segmentu. Ponúka tradičný dizajn, dobré funkcie a atraktívny pomer cena/výbava.

V predaji sú však aj fitnes náramky s väčšími rozmermi a väčším displejom. Tieto môžu byť atraktívne pre používateľov, ktorým nevyhovuje štíhly displej základného Smart Bandu 8 a chceli by väčšiu obrazovku, ktorá môže ponúknuť lepšiu čitateľnosť notifikácií z telefónu a ďalších informácií.

Pokiaľ patríte aj vy do tohto segmentu používateľov, pravdepodobne si budete vyberať medzi náramkami Samsung Galaxy Fit3 (64 eur) a Xiaomi Smart Band 8 Pro (74,90 eur). Porovnal som ich a v tomto článku (a vo videorecenzii) zosumarizujem moje poznatky.

Xiaomi Smart Band 8 Pro má väčší displej

Xiaomi Smart Band 8 Pro je z trojice vyššie menovaných fitnes náramkov najväčší. Má rozmery 46 × 33,4 × 9,99 mm. Samsung Galaxy Fit3 má rozmery 42,9 × 28,8 × 9,9 mm. Hmotnosť oboch náramkov je totožná, na úrovni 38 gramov s remienkom. Hrúbka so senzorom tepu sa v oboch prípadoch pohybuje na úrovni 11 mm (Samsung) až 11,5 mm (Xiaomi).

Xiaomi Smart Band 8 Pro má 1,74-palcový AMOLED displej s rozlíšením 336 × 480 pixelov, frekvenciou 60 Hz a maximálnym jasom 600 nitov. Displej chráni sklo Gorilla Glass Victus. Samsung Galaxy Fit3 dostal do výbavy 1,6-palcový AMOLED displej s rozlíšením 256 × 402 pixelov. Samsung neuvádza maximálny jas, avšak na základe používania môžem povedať, že náramok od Samsungu nie je v tomto smere horší ako Xiaomi.

Oba náramky ponúkajú automatické nastavenie jasu displeja podľa okolitého osvetlenia. K dispozícii je always-on režim, ten je vhodný najmä do interiéru. Vonku počas slnečného dňa nie je AOD dobre čitateľný.

Samsung Galaxy Fit3 vs Xiaomi Smart Band 8 ProZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3 (hore) a Xiaomi Smart Band 8 Pro (dolu)

Sympatickejší mi je Samsung Galaxy Fit3

Samsung Galaxy Fit3 má rámik z matného hliníka, Xiaomi Smart Band 8 Pro má rámik s kovovou povrchovou úpravou, ktorá je lesklá. Z praktického hľadiska považujem Xiaomi Smart Band 8 Pro za možnože až zbytočne veľký náramok. Preferoval som rozmery a formát náramku Samsung Galaxy Fit3.

Pokiaľ máte veľké a hrubé zápästie, možno vám bude viac vyhovovať veľkosť náramku Smart Band 8 Pro. V mojom prípade (obvod zápästia 18 cm) by som dal prednosť Samsungu. Oba náramky ponúkajú systém rýchlej výmeny remienkov.

Xiaomi Smart Band 8 Pro ponúka o niečo lepšiu čitateľnosť notifikácií z telefónu a má aj lepšie navrhnutú obrazovku počas monitorovania cvičenia. Je lepšie čitateľná, keďže jednotlivé informácie sú väčšie – nielen kvôli veľkosti obrazovky, ale aj kvôli použitému fontu.

Samsung Galaxy Fit3 vs Xiaomi Smart Band 8 ProZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3 (vľavo) a Xiaomi Smart Band 8 Pro (vpravo)

Základné inteligentné funkcie

Samsung Galaxy Fit3 funguje iba s Android telefónmi. Všetky funkcie náramku sú dostupné iba v kombinácii so Samsung telefónom. V prípade ostatných značiek chýba diaľková spúšť fotoaparátu či synchronizácia používateľských režimov, ktoré si môžete nastaviť v rámci nadstavby One UI od Samsungu. Do ne-Samsung telefónu si nainštalujete štyri aplikácie, aby ste mohli náramok používať.

Xiaomi Smart Band 8 Pro funguje aj s Android telefónmi aj s iPhonom. Počas jeho testovania som nezaznamenal, že by chýbala nejaká z funkcií, keď som ho používal v kombinácii s ne-Xiaomi smartfónom.

Samsung Galaxy Fit3 ponúka aplikácie kalendár, počasie, stopky, časovač, budík, kalkulačka, ovládanie médií z telefónu a vyhľadanie telefónu. V kombinácii so Samsung telefónom je k dispozícii diaľková spúšť fotoaparátu v telefóne.

Xiaomi Smart Band 8 Pro ponúka kalendár, počasie, stopky, časovač, budík, ovládanie médií z telefónu. Diaľková spúšť fotoaparátu v telefóne funguje aj s telefónmi inej značky, ako je Xiaomi. K dispozícii je tiež zabudovaný to-do list. Ak máte Xiaomi telefón, táto funkcia komunikuje s aplikáciou Úlohy v telefóne. Pokiaľ máte telefón inej značky, úlohy v to-do liste môžete manažovať cez aplikáciu Mi Fitness.

Bluetooth telefonovanie a bezkontaktné platby neponúka žiaden náramok. V oboch prípadoch vidíte na displeji, keď vám niekto volá a tento hovor môžete zrušiť, prípadne odoslať rýchlu SMS cez vopred pripravené rýchle odpovede. Samsung Galaxy Fit3 umožňuje využívať rýchle odpovede aj v prípade komunikačných aplikácií. Náramok od Xiaomi ponúka rýchle odpovede iba pri telefonických hovoroch.

Samsung Galaxy Fit3 vs Xiaomi Smart Band 8 ProZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3 (vľavo) a Xiaomi Smart Band 8 Pro (vpravo)

Zdravotné funkcie sa výrazne nelíšia, avšak Samsung ponúka aj bezpečnostné funkcie

Samsung Galaxy Fit3 aj Xiaomi Smart Band 8 Pro ponúkajú bežné zdravotné funkcie. K dispozícii je celodňové meranie tepu, stresu, okysličenia krvi a pokročilá analýza spánku. Oba náramky hodnotím ako spoľahlivé z hľadiska merania celodňového tepu a užitočné informácie vedia ponúknuť aj z hľadiska analýzy spánku (čas zaspávania, čas zobudenia).

Páči sa mi systém troch cieľov, v rámci ktorého každý deň plníte počet krokov, počet spálených kalórií a v prípade Xiaomi náramku aj počet hodín, kedy sa postavíte a zaznamenáte aspoň krátku aktivitu (napríklad pár krokov). V prípade Samsungu sa nepočítajú hodiny, kedy máte nejakú aktivitu, ale celkový počet minút aktivity za daný deň.

Náramku od Samsungu dávam plusové body za bezpečnostné funkcie, s ktorými som sa doteraz stretol iba v niektorých smart hodinkách. K dispozícii je SOS funkcia – 5× stlačením bočného tlačidla môžete aktivovať SOS správu, ktorá sa pošle núdzovému kontaktu (treba si ho vopred nastaviť). K dispozícii je aj rozpoznanie pádu. Môžete si zvoliť, či sa má pád rozpoznať vždy, iba počas pohybu alebo iba počas aktívneho monitorovania aktivity. Opäť platí, že v prípade pádu sa kontaktuje váš núdzový kontakt.

Samsung Galaxy Fit3 vs Xiaomi Smart Band 8 ProZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3 a Xiaomi Smart Band 8 Pro

Kroky počítajú odlišne

Náramky sa odlišujú počítaním krokov. Xiaomi Smart Band 8 Pro má prísnejšie nastavený algoritmus. Ako som písal v článku Prečo smart hodinky nepresne počítajú kroky a čo sa s tým dá robiť?, smart hodinky a fitnes náramky používajú na počítanie krokov tzv. akcelerometer. Je to súčiastka, ktorá dokáže zaznamenať pohyb. Nedokáže však so 100 % presnosťou definovať, či je daný pohyb súčasťou chôdze, alebo len mávate rukou.

Výrobcovia preto aplikujú všemožné algoritmy, aby zamedzili tomu, že náramok bude počítať kroky, keď len párkrát mávnete rukou. Lenže perfektný algoritmus neexistuje a zväčša sú dve riešenia – menej prísny algoritmus, ktorý má Samsung Galaxy Fit3, vám započíta aj pár krokov, ktoré spravíte z obývačky do kuchyne. Avšak, zároveň vám spočíta aj viac umelých krokov, keď budete gestikulovať rukami.

Prísnejší algoritmus, ktorý má Xiaomi Smart Band 8 Pro, vám síce bude počítať menej umelých krokov, ale môže sa stať aj to, že vám v špecifických situáciách nezapočíta skutočné kroky – napríklad v spomenutom prípade, že idete v byte z obývačky do kuchyne. Každý z algoritmov má svoje výhody aj nevýhody.

Samsung Galaxy Fit3 vs Xiaomi Smart Band 8 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro a Samsung Galaxy Fit3

Xiaomi Smart Band 8 Pro má zabudované GPS, Samsung Galaxy Fit3 nie

Xiaomi Smart Band 8 Pro ponúka zabudované jednopásmové GPS. Ide o multi-GNSS čip, ktorý podporuje navigačné systémy GPS, GLONASS, Galileo, Beidou a QZSS. V praxi to znamená, že môžete ísť von športovať iba s náramkom a ten vám vytvorí mapu vonkajšieho cvičenia.

V prípade náramkov bez GPS, ako je aj Samsung Galaxy Fit3, musíte mať pri sebe spárovaný smartfón, z ktorého sa získavajú GPS dáta.

Presnosť zabudovaného GPS v náramku od Xiaomi je priemerná. V segmente fitnes náramkov do 75 eur pravdepodobne nič lepšie nezoženiete, avšak, ak je pre vás dôležité presné meranie GPS, odporúčam použiť spárovaný smartfón, alebo si kúpiť smart hodinky. Počas testovania Xiaomi Smart Band 8 Pro som zaznamenal horšiu stabilitu signálu, čo sa prejavilo nepresnosťami v meraní.

Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania GPS (modrá farba) a porovnanie s Apple Watch Ultra 2 (oranžová farba)

Presnosť merania tepu počas športovania

Oba náramky majú množstvo športových režimov (100+ v prípade Samsungu, 150+ v prípade Xiaomi) a majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM, takže s náramkami môžete aj plávať. Samsung Galaxy Fit3 ponúka aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68.

Z hľadiska monitorovania aktivity ponúkajú oba náramky zrovnateľnú kvalitu a presnosť, až na drobné výnimky, ako je presnosť monitorovania tepu počas chôdze. Minimálne v mojom prípade si s touto aktivitou lepšie poradil Samsung Galaxy Fit3.

Pri ostatných aktivitách bola presnosť zrovnateľná – v prípade behu a bicyklovania na cyklotrenažéri bola v mojom prípade výborná. Pri cvičení v telocvični s vlastnou váhou a/alebo činkami som zaznamenal odchýlky. Je to štandard pri tejto aktivite.

Ani jeden fitnes náramok neumožňuje pripojenie hrudného pásu.

Beh:

Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepu

Cyklotrenažér:

Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepu

Cvičenie v telocvični s vlastnou váhou:

Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepu

Chôdza:

Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepu
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepu
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Smart Band 8 Pro: Presnosť merania tepu

Výdrž batérie

Galaxy Fit3 má 208 mAh batériu a Samsung uvádza výdrž na úrovni až 13 dní používania. Počas môjho testovania som dosahoval výdrž na úrovni 4,5 až 5 dní. S náramkom som pravidelne cvičil, používal som ho s vypnutým always-on displejom a väčšinu času som mal aktivované celodňové meranie tepu v 10-minútových intervaloch. K dispozícii je tiež nastavenie kontinuálneho merania tepu.

Xiaomi Smart Band 8 Pro dosahuje výdrž až 14 dní v štandardom režime používania, resp. 6 dní v always-on režime. Ja som používal náramok s vypnutým always-on displejom, so zapnutými všetkými zdravotnými funkciami a celodňovým meraním tepu v 1-minútových intervaloch. Dosahoval som výdrž na úrovni cca 5 dní. Do úvahy treba brať zvýšenú spotrebu počas aktívneho používania GPS v náramku.

Samsung Galaxy Fit3 vs Xiaomi Smart Band 8 ProZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3 a Xiaomi Smart Band 8 Pro

Verdikt

Samsung Galaxy Fit3 a Xiaomi Smart Band 8 Pro sú dobré fitnes náramky, ktoré majú modernú výbavu. Z tejto dvojice mi je viac sympatický náramok od Samsungu a to celkovým dizajnom a spracovaním. Ak máte smartfón od Samsungu a hľadáte nový náramok, Galaxy Fit3 bude lepšia voľba. Treba však akceptovať slabšiu výdrž batérie, ktorá zďaleka nedosahuje sľúbených 13 dní.

Ak máte smartfón inej značky, ako je Samsung, alebo máte iPhone, potom môže byť lepšou voľbou Xiaomi Smart Band 8 Pro. Záleží však aj na veľkosti vášho zápästia. Moje zápästie má obvod cca 18 cm a náramok mi prišiel zbytočne veľký – najmä z hľadiska jeho výšky.

Pokiaľ zvažujete Xiaomi Smart Band 8 Pro iba kvôli zabudovanému GPS, túto funkciu považujem za príjemný bonus, avšak nie za hlavný dôvod na kúpu. Presnosť GPS neohúri a aj v prípade tohto náramku by som preferoval GPS dáta z telefónu.

Ďalšie informácie o oboch náramkoch si môžete prečítať v recenziách:

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit