Najnovší Galaxy Fit funguje so všetkými Android telefónmi, najlepšie s tými od Samsungu.

Pokiaľ zvažujete kúpu nového fitnes náramku, Xiaomi Smart Band 8 je voľba, ktorou nič nepokazíte. Náramok od Xiaomi je obvykle jedným z mála zariadení tohto druhu, ktoré každoročne dostáva novú generáciu. Používatelia následne vedia, že pri výbere nového fitnes náramku stačí pozrieť najnovší Smart Band a dostanú kvalitný náramok za dobrú cenu.

V roku 2024 je však situácia na trhu zaujímavejšia. Do predaja sa po dlhej dobe dostala aj najnovšia generácia fitnes náramku od Samsungu. Prvé dve generácie radu Galaxy Fit prišli na trh v rokoch 2019 a 2020. Galaxy Fit3 je v predaji od konca februára 2024 a prináša viacero zlepšení a najmä väčšie rozmery.

Okrem týchto dvoch náramkov sa na Slovensku predáva aj Xiaomi Smart Band 8 Pro. Ten má spomedzi trojice spomenutých zariadení najväčší displej a ako jediný ponúka aj zabudované GPS. Recenziu na Smart Band 8 Pro pripravujem a rovnako aj video s porovnaním náramkov Samsung Galaxy Fit3 a Xiaomi Smart Band 8 Pro.

Pekný dizajn a optimálna veľkosť

Samsung Galaxy Fit3 dostal do výbavy 1,6-palcový AMOLED displej s rozlíšením 256 × 402 pixelov. Jeho rozmery sú 42,9 × 28,8 × 9,9 mm a hmotnosť je 36,8 gramu. Novinka je teda o niečo väčšia v porovnaní s prechádzajúcimi generáciami a aj ako základný Xiaomi Smart Band 8. Väčší displej oceníte pri bežnom používaní a aj pri čítaní notifikácií z telefónu. Kľúčovým zlepšením je kvalitnejšia konštrukcia z hliníka.

Spracovanie náramku od Samsungu chválim. 1,6-palcovú obrazovku považujem za optimálnu veľkosť z hľadiska kontroly času, notifikácií, ale aj toho, ako pôsobí náramok na ruke. V porovnaní so základným Xiaomi Smart Band 8 je Samsung Galaxy Fit3 o niečo širší, čo zlepšuje prácu s notifikáciami.

Pre porovnanie, náramok Xiaomi Smart Band 8 Pro už považujem za zbytočne veľký. Je to subjektívny pocit. Samozrejme, záleží aj na veľkosti vášho zápästia. Mužom s veľkým zápästím môže viac vyhovovať náramok od Xiaomi, pretože Samsung Galaxy Fit3 budú považovať za malý.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Displej poteší automatickým nastavením jasu

Displej náramku od Samsungu ponúka dobrú kvalitu. Výrobca neuvádza maximálny jas, avšak počas testovania som nemal problém s čitateľnosťou vonku na slnku. Otázne je, ako tomu bude v lete.

Potešilo ma, že Galaxy Fit3 ponúka automatické nastavenie jasu. Intenzitu jasu nemusíte meniť manuálne, ale prispôsobí sa okolitému osvetleniu. Je to praktická vlastnosť. K dispozícii je aj always-on režim, ktorý je vhodný najmä na používanie vnútri a vonku večer, alebo keď je zamračené. Z dôvodu predĺženia výdrže batérie som ho nepoužíval.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Reakcie náramku sú plynulé

Jedna z vecí, ktorú som chválil v recenzii na Xiaomi Smart Band 8, je, že náramok pôsobí citeľne plynulejším dojmom v porovnaní s rok starou predchádzajúcou generáciou. Dobrú plynulosť ponúka aj Samsung Galaxy Fit3, hoci, náramok od Xiaomi je v tomto smere ešte o trošku lepší.

Používateľské rozhranie náramku bude dobre známe každému, kto v minulosti používal nejaké nositeľné zariadenie od Samsungu. Pohybom z ciferníka smerom doľava si zobrazíte notifikácie z telefónu, pohybom doprava listujete medzi widgetmi, ako sú tri denné fitnes ciele, aktuálny tep, spánok, športové režimy, kalendár, počasie a ďalšie.

Pohybom hore zobrazíte panel s rýchlymi nastaveniami, pohybom dole sa zobrazia predinštalované aplikácie. Tie sú základné – k dispozícii je kalendár, počasie, stopky, časovač, budík, kalkulačka, ovládanie médií z telefónu a vyhľadanie telefónu. V kombinácii so Samsung telefónom by mala byť k dispozícii aj diaľková spúšť fotoaparátu v telefóne.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Štandardné zdravotné a pokročilé spánkové funkcie

Galaxy Fit3 ponúka tradičné zdravotné funkcie. K dispozícii je celodňové meranie tepu, stresu, okysličenia krvi a pokročilá analýza spánku na úrovni hodiniek Galaxy Watch. V tomto smere nemám výhrady a kvalitu funkcií hodnotím ako dobrú. Počas analýzy nameraných dát som nepostrehol výraznejšie odchýlky v porovnaní s inými zariadeniami.

Náramok hodnotím ako spoľahlivý z hľadiska merania celodňového tepu a dobrú spätnú väzbu vie ponúknuť aj z hľadiska analýzy spánku. V rámci spánkových funkcií je k dispozícii aj rozpoznávanie chrápania, vyhodnocovanie spánkového skóre a spánkový koučing.

Dobre funguje aj systém troch cieľov, v rámci ktorého každý deň plníte počet krokov, minút pohybu a spálených kalórií.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Rýchle odpovede na správy a SOS funkcie

Samsung Galaxy Fit3 chválim za to, že umožňuje nastavenie rýchlych odpovedí, ktoré môžete odosielať ako reakciu na notifikácie z komunikačných správ. V aplikácii Galaxy Wearable si vopred pripravíte odpovede a tie môžete rýchlo poslať, keď sa vám v náramku zobrazí notifikácia so správou. Funguje to v prípade komunikačných aplikácií a aj v prípade prichádzajúcich hovorov.

Túto funkciu považujem za pridanú hodnotu v porovnaní s fitnes náramkami od Xiaomi, pretože tie v aktuálnej generácii ponúkajú rýchle odpovede iba na prichádzajúce hovory – v prípade komunikačných aplikácií nefungujú.

Ďalšou pridanou hodnotou sú SOS funkcie. Tie majú vo výbave hodinky Galaxy Watch a najnovšie aj fitnes náramok Galaxy Fit3. SOS funkcie sú dve – 5× stlačením bočného tlačidla môžete aktivovať SOS správu, ktorá sa pošle núdzovému kontaktu (treba si ho vopred nastaviť).

K dispozícii je aj rozpoznanie pádu. Môžete si zvoliť, či sa má pád rozpoznať vždy, iba počas pohybu alebo iba počas aktívneho monitorovania aktivity. Opäť platí, že v prípade pádu sa kontaktuje váš núdzový kontakt.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Množstvo športových režimov, ale GPS vo výbave nie je

Galaxy Fit3 má vo výbave viac ako 100 režimov cvičenia, avšak zabudované GPS neobsahuje. Znamená to, že ak si chcete vytvoriť mapu, resp. trasu, kadiaľ ste chodili, behali alebo sa bicyklovali vonku, potrebujete mať pri sebe smartfón, z ktorého sa získavajú GPS dáta.

S náramkom môžete aj plávať, keďže má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 a zároveň 5 ATM.

Presnosť merania tepu počas športovania bola počas môjho testovania dobrá. V prípade behania boli odchýlky v porovnaní s hrudným pásom minimálne. Počas tréningov v telocvični sa nejaké odchýlky objavili, ale v rozmedzí toho, čo považujem za štandard medzi dnešnými hodinkami a náramkami.

Pomerne dobrá presnosť merania tepu bola aj počas chôdze. S touto aktivitou mal konkurenčný Xiaomi Smart Band 8 Pro počas môjho testovania problémy.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu – ľahký beh
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu – beh do kopca, opakovania
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu – posilňovací tréning v telocvični, rôzne cvičenia s vlastnou váhou a/alebo činkami
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepuZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3: Presnosť merania tepu – chôdza

Chybičky, na ktoré chcem upozorniť

Počas testovania náramku Galaxy Fit3 som zaznamenal niekoľko drobných chybičiek, na ktoré chcem upozorniť. Je možné, že ich Samsung opraví v niektorej z nasledujúcich aktualizácií.

Samsung Galaxy Fit3 sa pomerne špecificky správa o polnoci, pri prechode medzi dvoma dňami. Niekoľkokrát som si všimol, že počítadlo krokov sa nevynulovalo hneď o polnoci, ale až pri prvej synchronizácii s telefónom počas nového dňa. V praxi potom mohla nastať situácia, že som sa ráno postavil z postele a náramok mi ukazoval 14-tisíc krokov, čo bol údaj za predchádzajúci deň.

Ide však iba o vizuálnu chybu, nakoľko po pripojení k telefónu a po synchronizácii dát sa na displeji zobrazil správny počet krokov – zväčša to bolo pár (desiatok) krokov.

Mimochodom, Samsung Galaxy Fit3 má nastavený algoritmus počítania krokov menej prísne. Zaznamená aj menší počet krokov za sebou (napríklad v menšom byte), avšak vďaka tomu môže započítať aj väčší počet neexistujúcich krokov, keď napríklad iba dlhšie mávate rukou alebo rýchlo miešate krémovú praženicu. Nepovažujem to za chybu, keďže ideálny algoritmus na počítanie krokov neexistuje. Je však vhodné o tom vedieť.

Počas používania náramku s Android telefónom inej značky, ako je Samsung, som si všimol aj to, že náramok niekedy počas noci samovoľne vypínal spánkový režim, ktorý som si manuálne aktivoval. Neviem presne, čo spôsobilo toto správanie, ale zaznamenal som ho. Predpokladám, že v kombinácii so Samsung telefónom to bude fungovať korektne, keďže v takomto prípade je k dispozícii aj synchronizácia režimov v rámci nadstavby One UI.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Najlepšie funguje so Samsung telefónom

Samsung Galaxy Fit3 funguje s Android telefónom ľubovoľnej značky (s iPhonom ho nespárujete), avšak z vyššie uvedeného je zrejmé, že najlepšie funguje so Samsung telefónom. Získate extra funkcie, ako je diaľková spúšť fotoaparátu či synchronizácia nastavení a režimov v rámci nadstavby One UI. A zároveň si do telefónu nemusíte inštalovať množstvo aplikácií.

Pokiaľ budete používať Galaxy Fit3 s telefónom inej značky, ako je Samsung, potrebujete si do telefónu nainštalovať aplikáciu Galaxy Wearable. V rámci párovania náramku sa do telefónu nainštalujú ďalšie aplikácie – Galaxy Fit3 Plugin a Samsung Accessory Service. A aby ste náramok využili aj na zdravotné a fitnes funkcie, potrebujete si nainštalovať aj aplikáciu Samsung Health.

Pre porovnanie, v prípade náramkov od Xiaomi vám na všetko postačí jedna aplikácia – Mi Fitness, a to bez ohľadu na značku telefónu.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Čo by ste ešte mali vedieť

Z informácií, ktoré som zatiaľ nespomenul, dávam do pozornosti fakt, že náramok má slovenskú lokalizáciu. Bluetooth telefonovanie a bezkontaktné platby nie sú k dispozícii.

1,6-palcový AMOLED displej je väčší v porovnaní s tradičnými fitnes náramkami a najmä širší. Ale aj napriek tomu treba počítať s tým, že font písma je pomerne malý a niekomu to môže prekážať z hľadiska čitateľnosti notifikácií z telefónu. Osobne by som ocenil väčší font najmä na obrazovke cvičenia.

Počas cvičenia sa môžete vrátiť na ciferník s časom a náramok normálne používať – stačí stlačiť bočné tlačidlo.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

13-dňová výdrž je z praktického hľadiska nereálna

Galaxy Fit3 má 208 mAh batériu a Samsung uvádza výdrž na úrovni až 13 dní používania. Popravde neviem, za akých podmienok je možné túto výdrž dosiahnuť, keďže realita je niekde inde.

Počas môjho testovania som dosahoval výdrž na úrovni 4,5 až 5 dní. S náramkom som pravidelne cvičil, používal som ho s vypnutým always-on displejom a väčšinu času som mal aktivované celodňové meranie tepu v 10-minútových intervaloch.

K dispozícii je tiež nastavenie kontinuálneho merania tepu. Čiže, ak si zapnete všetky zdravotné funkcie, najvyššiu frekvenciu merania a AOD režim, výdrž sa pokojne môže znížiť na necelé 3 dni. Záleží aj na tom, ako často budete cvičiť.

Spotreba batérie počas spánku sa pohybovala na úrovni 8 až 9 % za noc so zapnutým meraním okysličenia krvi, resp. na úrovni 3 až 4 % s vypnutým meraním SpO2. Spotreba v rámci monitorovania aktivity sa pohybovala na úrovni 10 % za hodinu.

Galaxy Fit3 umožňuje magnetické nabíjanie. Súčasťou balenia je USB-C kábel s magnetickou nabíjačkou. USB-C konektor považujem za výhodu, ale niektorí používatelia by možno ocenili tradičnú USB-A koncovku, ak majú doma staršie nabíjačky. Nabitie z 18 % na 55 % trvalo počas môjho testovania cca 30 minút. Kompletné nabitie môže trvať aj (vyše) 1,5 hodiny.

Samsung Galaxy Fit3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Fit3

Verdikt

Samsung Galaxy Fit3 je moderný fitnes náramok, ktorý môže byť atraktívny najmä pre majiteľov Samsung smartfónov. Tí naplno využijú potenciál ekosystému a získajú užitočné funkcie, ako je diaľková spúšť fotoaparátu či praktická synchronizácia režimov v rámci nadstavby One UI.

Galaxy Fit3 funguje aj s Android telefónmi iných značiek, avšak treba počítať s tým, že si do telefónu budete musieť nainštalovať štyri aplikácie od Samsungu.

Z pohľadu porovnania Samsung Galaxy Fit3 vs Xiaomi Smart Band 8 (Pro) – ak ignorujeme rozdiely vo formáte a veľkosti, Samsung Galaxy Fit3 má navrch z hľadiska pokročilejších spánkových funkcií, SOS funkcií a rýchlych odpovedí pre komunikačné aplikácie. Náramky od Xiaomi môžu byť atraktívne z hľadiska lepšej ceny (základný model), resp. kvôli zabudovanému GPS a väčšiemu displeju (model Pro).

Cena: 64 eur

Zapožičal: Samsung

Páči sa nám

  • pekný dizajn a subjektívne optimálna veľkosť a formát v rámci fitnes náramkov
  • spoľahlivé meranie celodňového tepu
  • pokročilé spánkové funkcie
  • SOS funkcie
  • rýchle odpovede aj pre komunikačné aplikácie
  • slovenská lokalizácia
  • výborné prepojenie so Samsung telefónom

Nepáči sa nám

  • do Android telefónu inej značky ako Samsung treba nainštalovať štyri aplikácie
  • 13-dňová výdrž je nereálna
  • chybičky, na ktoré som upozornil v recenzii
  • nemá GPS, Bluetooth telefonovanie ani bezkontaktné platby

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v náramku je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne zariadenie meralo tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K náramku Samsung Galaxy Fit3 nie je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit