HRM-Fit je unikátny hrudný pás, ktorý je navrhnutý špeciálne pre ženy.

Garmin HRM-Fit je hrudný pás od Garminu, ktorý je navrhnutý špeciálne pre ženy. Na prvý pohľad je to okamžite vidieť. Tento model sa od ostatných hrudných pásov na trhu odlišuje hlavne dizajnom. Je viditeľne kratší, pretože je navrhnutý tak, aby sa prichytil priamo k športovej podprsenke.

HRM-Fit teda neobopína celý obvod trupu, ale obsahuje tri body, pomocou ktorých sa k podprsenke prichytí. Takéto riešenie by mohlo vyhovovať mnohým ženám, avšak záleží na tom, aké veľké majú prsia a akú podprsenku používajú počas športovania.

Prečo si merať tep pomocou hrudného pásu

Bez ohľadu na dizajn, všetky hrudné pásy existujú najmä kvôli tomu, že ponúkajú najspoľahlivejšie meranie tepu počas športovania. V prípade merania tepu pomocou smart hodiniek sa môžu v určitých situáciách objaviť menšie až väčšie krátkodobé odchýlky – písal som o tom v článku Prečo smart hodinky nepresne merajú srdcový tep a čo sa s tým dá robiť.

Ľudia používajú hrudné pásy, aby získali najspoľahlivejšie meranie tepu. Je to dôležité, ak chcete cvičiť v určitej tepovej zóne. A dôležité je to aj v prípade, ak máte Garmin hodinky, ktoré vám vyhodnocujú pokročilé tréningové metriky. Presnosť vyhodnocovania týchto metrík je priamo úmerná tomu, aké presné sú dáta o srdcovom tepe.

Znamená to, že ak máte najpresnejšie dáta o tepe, Garmin hodinky vám vedia poskytnúť najlepšiu spätnú väzbu z hľadiska presnejšieho vyhodnocovania tréningových metrík a funkcií.

Garmin HRM-FitZdroj: TOUCHIT
Garmin HRM-Fit (hore) a Garmin HRM-Pro Plus (dolu)

HRM-Fit ponúka aj pokročilé funkcie

Na trhu nájdete hrudné pásy, ktoré merajú iba tep a tým to končí. Garmin HRM-Fit patrí do skupiny hrudných pásov od Garminu, ktoré toho dokážu viac. HRM-Fit, ale aj Garmin HRM-Pro Plus, meria aj pokročilé bežecké metriky a ponúka funkcie, ktoré oceníte najmä počas behania vo vnútri – hrudný pás dokáže merať rýchlosť a vzdialenosť počas behania. 

Táto funkcia funguje tak, že si HRM-Fit pripojíte ku Garmin hodinkám a v nastaveniach senzorov si zvolíte, v akých prípadoch sa má použiť meranie rýchlosti a vzdialenosti pomocou hrudného pásu. Odporúčam nastaviť si to iba na interiér. 

Hrudný pás sa automaticky kalibruje, keď beháte vonku a vzdialenosť sa v takomto prípade vyhodnocuje na základe GPS dát z vašich hodiniek. Hrudný pás následne tieto dáta využije, aby vedel presnejšie vyhodnocovať behy v interiéroch. Nejaké odchýlky sa môžu objaviť, avšak presnosť by mala byť lepšia v porovnaní s meraním vnútorných behov iba samotnými hodinkami. 

Garmin HRM-FitZdroj: TOUCHIT
Garmin HRM-Fit

HRM-Fit funguje aj s inými hodinkami, ale nevyužijete naplno jeho potenciál

Ak chcete využiť spomenuté extra funkcie pásu HRM-Fit, potrebujete kompatibilné Garmin hodinky, ktoré dokážu sprocesovať a využiť namerané bežecké dáta. Ak vás zaujímajú detaily, prečítajte si článok Aké Garmin hodinky si vybrať na behanie a čo sú to pokročilé bežecké metriky.

Garmin HRM-Fit funguje aj s hodinkami iných značiekpokiaľ umožňujú pripojenie hrudného pásu cez Bluetooth alebo ANT+. V takomto prípade bude hrudný pás posielať iba údaje o srdcovom tepe. Cez rozhranie ANT+ podporuje neobmedzený počet pripojených zariadení a cez Bluetooth sú to maximálne 3 pripojené zariadenia.

Podobne ako v prípade ostatných hrudných pásov spočíva výhoda pásu Garmin HRM-Fit aj v tom, že môžete športovať tak, že máte hodinky na rukáve bundy a vidíte informácie o tepe.

Alebo môžete športovať bez hodiniek – monitorovanie športovania si spustíte cez hodinky, ku ktorým je HRM-Fit pripojený. Hodinky následne necháte v skrinke a idete cvičiť. Keď docvičíte, vrátite sa k hodinkám, na ktorých ukončíte tréning. Hrudný pás by mal počas ukončovania tréningu automaticky odoslať dáta o tepe do hodiniek.

Garmin HRM-FitZdroj: TOUCHIT
Garmin HRM-Fit

Skúsenosti z používania

U nás v redakcii používa hrudný pás Garmin HRM-Fit Xénia, ktorá si ho zakúpila. Xénia v minulosti používala aj tradičné hrudné pásy, takže má skúsenosti na to, aby porovnala oba dizajny. Jej skúsenosti z používania si môžete vypočuť v našej videorecenzii. V skratke ich sumarizujem aj v nasledujúcom odstavci.

HRM-Fit sa mi používa lepšie ako klasický hrudný pás, a to kvôli tomu, že je kratší a nemá druhý diel, ktorý obopína chrbát. My ženy väčšinou používame pri športovaní podprsenky a problém s klasickým hrudným pásom je, že na ňom máme podprsenku. Ja som mala problém s tým, že mi klasický hrudný pás zvykol vyšúchať kožu a podráždiť ju.“

„V prípade Garmin HRM-Fit považujem za výhodu, že sa pripojí priamo na podprsenku. Tým pádom je akoby súčasťou podprsenky. Ak sa podprsenka hýbe, pás sa hýbe s ňou a nevzniká trenie dvoch častí. Zo začiatku som pás trošku cítila, treba si na to zvyknúť. Momentálne, keď ho mám na sebe a behám a cvičím, tak už je súčasťou podprsenky a necítim ho.“

Garmin HRM-FitZdroj: TOUCHIT
Garmin HRM-Fit

„Nemyslím si, že Garmin HRM-Fit bude automaticky lepšou voľbou pre všetky ženy. Ide o to, akú podprsenku žena používa a aké veľké prsia má. Ja mám väčšie prsia a používam High Impact podprsenky, ktoré zabezpečujú väčšiu oporu pre prsia, aby dobre držali. Na to je tento hrudný pás výborný. Ženy, ktoré majú menšie prsia alebo nepoužívajú takéto zosilnené podprsenky, tak tým pokojne môže viac vyhovovať tradičný hrudný pás.“

Bližšie detaily o tom, aké podprsenky sú vhodné na pripojenie hrudného pásu Garmin HRM-Fit, si môžete pozrieť v manuáli na webe Garminu. Prečítajte si ho, minimálne túto časť, predtým, ako si Garmin HRM-Fit kúpite.

Xénia počas používania pásu HMR-Fit zaznamenala aj nedostatok a síce, že klipy, ktorými sa pás prichytí k podprsenke, sú dosť vystupujúce. „Vadí mi to, keď cvičím v telocviční a robím cvičenia, že ležím bruchom na zemi – vtedy ma to dosť tlačí.“ Faktom je, že s vystupujúcim senzorom sa stretnete aj v prípade tradičných hrudných pásov. Jeho hrúbka je však menšia a je to jedna plocha a nie tri.

Garmin HRM-FitZdroj: TOUCHIT
Garmin HRM-Fit

Výdrž, výmena batérie, odolnosť voči vode

Garmin HRM-Fit má výdrž batérie na úrovni 1 roka v prípade každodenného používania počas 1 hodiny. Pás využíva na napájanie batériu CR3032, ktorú môžete jednoducho vymeniť bez nutnosti použiť skrutkovač alebo iný špecializovaný nástroj.

Odolnosť voči vode je na úrovni 3 ATM čo bohato postačuje, keďže ani z hľadiska dizajnu nie je navrhnutý na plávanie.

Garmin HRM-FitZdroj: TOUCHIT
Garmin HRM-Fit

Verdikt

Garmin HRM-Fit je unikátny hrudný pás. Jeho výnimočnosť spočíva v dizajne, ktorý je určený špeciálne pre ženy. Niektorým ženám bude tento dizajn vyhovovať viac v porovnaní s klasickými hrudnými pásmi, ale je to individuálne.

HRM-Fit ponúka spoľahlivé meranie tepu a zároveň aj extra funkcie, ktoré využijete v kombinácii s kompatibilnými Garmin hodinkami.

Cena: 159,90 eura

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit