Smart cyklotrenažér predstavuje atraktívne a zábavné riešenie, ako sa bicyklovať doma.

Tacx Flux S je cenovo najdostupnejší cyklotrenažér tejto značky s tzv. priamym pohonom, teda s technológiou Direct Drive. Znamená to, že zadné koleso bicykla sa dá dole a bicykel sa priamo pripojí na cyklotrenažér.

Na trhu nájdete aj iné technológie a ak by vás zaujímali detaily, odporúčam, aby ste si prečítali článok 12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra na mtbiker.sk. Ten predstavuje výborný štartovací bod, ak zvažujete kúpu cyklotrenažéra a chcete mať prehľad o tom, čo sa nachádza na trhu.

Ja som si Flux S vybral kvôli tomu, že som začiatočník, chcel som Direct Drive cyklotrenažér a hľadal som cenovo dostupnejšie riešenie v tejto kategórii. Spočiatku som nevedel, čo od cyklotrenažéra očakávať – či už z hľadiska zážitku, ktorý ponúka a aj z hľadiska toho, čo treba riešiť, aby som ho mohol používať naplno. A aj na takéto drobnosti chcem upozorniť v tejto recenzii a aj vo videorecenzii, ktorú si môžete pozrieť na našom YouTube.

Funguje s cestnými aj horskými bicyklami

K cyklotrenažéru som pripojil starší horský bicykel, ktorý som mal k dispozícii. Súčasťou základného balenia nie je ochranná podložka ani držiak na predné koleso, tieto doplnky si musíte v prípade záujmu dokúpiť samostatne. V prípade horského bicykla môžeme polemizovať, či je držiak na predné koleso potrebný. V prípade cestného bicykla ho odporúčam.

Súčasťou základného balenia takisto nie je ani kazeta s prevodmi, aj tú si treba dokúpiť samostatne. Treba na to myslieť. Niektoré iné cykotrenažéry, napríklad najnovší Tacx Neo 3M ju už obsahujú v základnom balení.

Súčasťou balenia je samotný cyklotrenažér a niekoľko koncových uzáverov pre pevnú os. Predinštalované sú štandardné 130 mm rýchloupínacie koncové uzávery pre cestné bicykle. V prípade horského bicykla bude pravdepodobne potrebné nainštalovať 135 mm uzáver, ktorý je v balení. Rovnako sú súčasťou balenia uzávery pre osi s rozmermi 12 × 142 mm a 12 × 148 mm. Pokiaľ neviete, akú má os váš bicykel, viete to zistiť z jeho parametrov, prípadne sa poraďte s predajcom.

Garmin Tacx Flux SZdroj: TOUCHIT
Garmin Tacx Flux S: Súčasťou základného balenia je niekoľko koncových uzáverov pre pevnú os

Inštalácia je bezproblémová

V balení sa nachádzajú aj kupóny na 1-mesačné predplatné v službách Tacx Training a Zwift. V dobe publikácie tejto recenzie prebiehala na webe garmin.sk akcia, že ste k cyklotrenažéru dostali aj darčekový balíček, ktorý obsahoval ďalší kupón s polročným predplatným v službe Tacx Training, fľašku na vodu a hrudný pás Garmin HRM-Dual. 

Samotná inštalácia bola v mojom prípade bezproblémová. Od bicykla som odpojil zadné koleso a bicykel som pripojil k cyklotrenažéru. Ten som zapojil do elektrickej siete, spároval som ho s aplikáciou Tacx Training v smartfóne, tablete alebo počítači a začal som bicyklovať.

Cykotrenažér môžete používať aj samostatne bez aplikácie, avšak v takom prípade podľa mňa nevyužijete jeho potenciál. A môžete ho používať aj s inými aplikáciami, ako je Tacx Training alebo Zwift. S inštaláciou vám môže pomôcť aj oficiálne video od Garminu, do pozornosti dávam najmä sekciu v čase od 0:47 do 1:37:

Simuluje stúpanie do 10 %

Každý smart cyklotrenažér je definovaný viacerými vlastnosťami, ktoré je vhodné zvážiť na základe vašich požiadaviek. Kľúčovými parametrami modelu Tacx Flux S je, že dokáže realisticky simulovať stúpanie s gradientom až do 10 %. Znamená to, že keď si cez nejakú aplikáciu spustíte skutočnú alebo náhodne generovanú trať a budete stúpať, pocítite, že vám cyklotrenažér vytvorí spätnú väzbu. Bude sa vám teda ťažšie bicyklovať, rovnako, ako v skutočnosti. Drahšie cyklotrenažéry dokážu simulovať stúpanie aj pre vyšší gradient.

Flux S neponúka simuláciu klesania. Znamená to, že bicykel sa nebude na cyklotrenažéri počas klesania správať rovnako, ako keď sa vonku bicyklujete a idete dolu z kopca. Túto funkciu však nájdete vo výbave drahších cyklotrenažérov. V ich výbave nájdete aj pokročilé funkcie, ako je simulácia jazdy na povrchu a všesmerový pohyb cyklotrenažéra. Ak by ste vyžadovali takéto funkcie, odporúčam pozrieť sa na modely Tacx Neo 2T alebo na najnovšiu novinku, ktorou je Tacx Neo 3M.

Dôležitým parametrom je simulácia záťaže, ktorá je v prípade Flux S do hodnoty 1500 W. Osobne mi to bohato stačí, keďže cyklotrenažér využívam najmä na budovanie a zlepšovanie aeróbnej vytrvalosti. Ak by ste chceli robiť šprinty na cestných bicykloch, treba zvážiť aj tento parameter.

Garmin Tacx Flux SZdroj: TOUCHIT
Garmin Tacx Flux S simuluje stúpanie s gradientom až do 10 %

Cyklotrenažér meria výkon, rýchlosť aj kadenciu

Tacx Flux S počas bicyklovania meria hodnoty výkonu, rýchlosti a kadencie. Výrobca udáva presnosť merania na úrovni 3 %. Dôležité je tiež meranie tepu a v tejto súvislosti oceňujem, že súčasťou darčekového balíčka je hrudný pás, ktorý je na tento účel ideálny. V praxi to potom znamená, že získavate všetky potrebné dáta, ktoré potrebujete, ak by ste chceli využívať cyklotrenažér na účely systematického tréningu a zlepšovania vášho cyklistického výkonu.

Ja sa považujem za rekreačného cyklistu, ale nakoľko mám rád dáta, baví ma sledovať, ako sa zlepšujú moje hodnoty. Aktuálne to ide ešte samo, keďže som s pravidelným bicyklovaním nedávno iba začal. Faktom však je, že na cyklotrenažéroch Tacx trénujú aj najlepší cyklisti na svete.

Cyklotrenažér môžete používať s rôznymi zariadeniami a aplikáciami. Aktuálne využívam aplikáciu Tacx Training, keďže súčasťou darčekového balíčka bolo polročné predplatné. Cyklotrenažér aj hrudný pás sa k počítaču, smartfónu alebo tabletu pripoja cez Bluetooth. Eventuálne si môžete k počítaču dokúpiť prijímač pre ANT rozhranie. Ak by ste chceli používať aplikáciu Tacx Training na smart televízore, je potrebné využiť funkciu na zrkadlenie obrazovky zo smartfónu alebo pripojiť notebook k televíznej obrazovke cez HDMI.

Garmin Tacx Flux SZdroj: TOUCHIT
Garmin Tacx Flux S meria rýchlosť, výkon a kadenciu. Na meranie tepu budete potrebovať hrudný pás

Aplikácia Tacx Training vám umožní bicyklovať sa na celom svete

Aplikácia Tacx Training ponúka stovky videí so skutočnými traťami z celého sveta. Rozdelené sú podľa náročnosti. Vďaka zabudovanému filtru si môžete nájsť takú trať, ktorá bude vyhovovať vašim požiadavkám. Aktuálne jazdím ľahké trate, obľúbil som si bicyklovanie po Japonsku alebo prehliadku Barcelony. Vďaka týmto videám a aj vďaka rôznorodému profilu trate, kedy sa striedajú roviny so stúpaním alebo klesaním, je domáce bicyklovanie zábavnejšie a menej monotónne

Ak budete bicyklovať na dlhých tratiach, danú trať nemusíte dokončiť na jeden záťah. Môžete si ju rozdeliť do viacerých dní. Vždy pokračujete tam, kde ste predtým skončili.

Pre ľudí, ktorí chcú na cyklotrenažéri systematicky trénovať, je určená funkcia s tréningovými plánmi. Môžete si vybrať z niekoľkých plánov, ktoré sa odlišujú dĺžkou a intenzitou. Rovnako si môžete spraviť FTP test, pomocou ktorého si skontrolujete vašu aktuálnu cyklistickú úroveň z hľadiska funkčného prahového výkonu.

Garmin Tacx Flux SZdroj: TOUCHIT
Garmin Tacx Flux S vám v kombinácii s aplikáciou Tacx Training umožní bicyklovať sa po celom svete

Priame prepojenie s Garmin Connect

Keďže používam Garmin hodinky, tak ma na aplikácii Tacx Training potešilo priame prepojenie s Garmin účtom a aplikáciou Garmin Connect. Znamená to, že po skončení bicyklovania sa vám v Garmin Connect zobrazia všetky detailné informácie o cvičení vrátane mapy, kde ste bicyklovali. Keďže bicyklujem s hrudným pásom, tak si tréning na hodinkách ani nezapínam, aby som nemal duplicitu.

Pomocou aplikácie Tacx Training tiež môžete zbierať odznaky do Garmin účtu a vaše bicyklovanie na cyklotrenažéri sa započítava aj do pravidelných mesačných výziev, ktoré nájdete každý mesiac v Garmin aplikácii – počíta sa celkový čas bicyklovania, prejdená vzdialenosť aj prekonané stúpanie. Tacx Training ponúka aj zopár exkluzívnych výziev, ale na tie som si zatiaľ netrúfol.

Aplikácia Tacx Training je dostupná bezplatne. Na to, aby ste ju mohli naplno využívať, je potrebné platiť si predplatné s názvom Premium. V bezplatnej verzii totiž nie sú dostupné videá s traťami z celého sveta ani možnosť importovať si vlastné GPX trasy. Predplatné je dostupné v štandardnej verzii za 100 eur ročne, resp. 10 eur mesačne, a obsahuje videá v rozlíšení 720p. Predplatné Premium HD s videami v 1080p stojí 140 eur ročne, resp. 14 eur mesačne.

Garmin Tacx Flux SZdroj: TOUCHIT
Garmin Tacx Flux S

Verdikt

Garmin Tacx Flux S je štartovací model Direct Drive smart cyklotrenažérov tejto značky. Je určený pre začiatočníkov a menej náročných používateľov. Do tohto segmentu patrím aj ja a parametrami mi bohato postačuje. Síce by som rád vyskúšal aj simuláciu klesania a všesmerový pohyb cyklotrenažéra, avšak to sú prémiové funkcie, za ktoré si treba priplatiť.

Flux S ponúka dobrý zážitok z bicykovania doma. Hlavnou výhodou je simulácia stúpania, ktorá realisticky sťažuje bicyklovanie. V kombinácii s videami skutočných tratí robí domáce bicyklovanie zábavnejším a menej monotónnym.

Tacx Flux S, ale aj iné smart cyklotrenažéry, považujem za výborné riešenie, pokiaľ chcete doma bicyklovať či už kvôli zdravému životnému štýlu, alebo z dôvodu udržiavania a zlepšovania svojej cyklistickej kondície. So systematickým tréningom pomôže aj aplikácia Tacx Training.

Pokiaľ by vás táto aplikácia neoslovila, na trhu nájdete množstvo ďalších riešení, s ktorými funguje aj Tacx Flux S a aj iné cyklotrenažéry. A ako už bolo spomenuté, na cyklotrenažéroch Tacx trénujú aj najlepší cyklisti na svete.

Cena: 699 €

Zapožičal: Garmin.sk

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit