Prekvapenie sa nekoná, sklamaním sú zastarané technológie.

Na redakčnom stole mi pristál fitnes náramok SILVERCREST SAS89, ktorý si môžete zakúpiť v predajniach Lidl alebo cez jeho online shop. Popravde som bol sám zvedavý, čo toto zariadenie ponúka a či dokáže byť aspoň teoretickou alternatívou k náramkom Xiaomi Smart Band, ktoré dlhodobo predstavujú najlepšie zariadenie na trhu z hľadiska pomeru cena/výbava.

Najmä ak beriem do úvahy fakt, že najnovší Xiaomi Smart Band 8 dnes kúpite za 40 eur a náramok z Lidla je lacnejší iba o 4 eurá. Asi nikoho neprekvapím tvrdením, že prekvapenie sa nekoná – aj keď, SILVERCREST SAS89 ma počas testovania prekvapil, a to tým, aké zastarané technológie ponúka.

Z hľadiska objektivity treba poznamenať, že SILVERCREST SAS89 nie je novinka na trhu. Prvé zmienky o tomto náramku, ktoré som našiel, sú z februára 2022. Na to treba upozorniť. Faktom však je, že SAS89 je zastaraný aj v porovnaní so Xiaomi Smart Band 6 z roku 2021.

SILVERCREST SAS89Zdroj: TOUCHIT
SILVERCREST SAS89

Nedotykový farebný TFT displej a obmedzené funkcie

SILVERCREST SAS89 má 0,96-palcový nedotykový TFT displej. Jeho rozlíšenie je 160 × 80 pixelov, obrazovka je farebná. Ovládanie zabezpečuje jedno dotykové tlačidlo pod displejom – jeho stlačením sa prepínate medzi obrazovkami a funkciami. Čitateľnosť displeja vonku je akceptovateľná.

Náramok ponúka obmedzené funkcie – počíta kroky a na ich základe vyhodnocuje prejdenú vzdialenosť, spálené kalórie a minúty aktivity. Algoritmus je nastavený tak, že musíte spraviť aspoň 30 krokov za sebou, aby ich náramok zaznamenal a začal počítať.

Môže sa vám teda stať, že keď sa budete pohybovať po malom byte a spravíte iba pár krokov, tak budete mať stále na displeji nulu. Nie je to kvôli tomu, že by náramok nepočítal kroky, ale snaží sa minimalizovať počet umelých krokov. Stačí však pár sekúnd neustále mávať rukou a (umelé) kroky sa začnú počítať. Toto je bežný nedostatok všetkých fitnes náramkov a smart hodiniek, písal som o ňom v článku TU.

SILVERCREST SAS89Zdroj: TOUCHIT
SILVERCREST SAS89

Manuálne meranie tepu a spánku, žiadne športové režimy

Väčším prekvapením, ako je nedotykový TFT displej, bola pre mňa funkcionalita náramku SILVERCREST SAS89. Meranie tepu je dostupné iba v manuálnom režime – znamená to, že musíte párkrát stlačiť dotykové tlačidlo, aby ste sa dostali na obrazovku s logom srdiečka. Na tejto obrazovke podržíte dotykové tlačidlo a náramok zmeria tep. Celodňové meranie tepu nie je dostupné.

Náramok dokáže analyzovať aj spánok, avšak opäť platí, že si musíte manuálne zapnúť režim spánku a ráno, keď sa zobudíte, si ho musíte vypnúť. Toto je skutočné retro. Nie je teda prekvapením, že meranie iných veličín, ako je okysličenie krvi či stres, nie je dostupné.

Náramok z Lidla neponúka ani športové režimy. Aktivitu meria iba počítaním krokov a na základe toho potom vyhodnocuje ďalšie parametre, ktoré som už spomínal (vzdialenosť, kalórie, minúty).

Aplikácia HealthForYouZdroj: TOUCHIT
Aplikácia HealthForYou

Aplikácia môže zmiasť

SILVERCREST SAS89 má aplikáciu pre Android a iOS s názvom HealthForYou. Jej spracovanie je základné a dizajn pripomína školský projekt. Môže byť mätúce, že sa na domovskej obrazovke zobrazujú položky ako Krvný tlak, Pulzoximeter či Teplota. Tieto funkcie fitnes náramok neponúka, avšak niektoré iné zariadenia značky SILVERCREST áno, preto sa dané položky nachádzajú v aplikácii.

Z pohľadu používateľa fitnes náramku SILVERCREST SAS89 sú dôležité dve posledné položky – Aktivita a Spánok. Dáta za aktuálny deň sa zobrazia po prvej synchronizácii v nasledujúci deň.

Aplikáciu je možné používať aj bez vytvorenia používateľského konta – po spustení je potrebné zadať niektoré základné údaje, avšak nemusíte si vytvárať online konto a dáta synchronizovať.

Aplikácia HealthForYouZdroj: TOUCHIT
Aplikácia HealthForYou

Výdrž až 5 dní

SILVERCREST SAS89 ponúka zobrazenie notifikácií z pripojeného telefónu. Kvôli veľkosti displeja je ich čitateľnosť horšia v porovnaní s modernejšími náramkami s väčšími obrazovkami. Náramok upozorní aj na prichádzajúci hovor a SMS.

Výdrž batérie dosahuje 5 dní, nabíjanie je magnetické pomocou priloženej nabíjačky so zabudovaným káblom s USB portom. Odolnosť voči vode a prachu je IP67, náramok nie je určený na plávanie.

Pokiaľ by ste chceli náramok SILVERCREST SAS89 používať bez telefónu, po úvodnom nastavení je to možné. Ak nechcete prísť o namerané dáta, raz za 30 dní je potrebné náramok pripojiť k telefónu a zosynchronizovať ho. Pripojenie k telefónu bude možnože potrebné aj častejšie, pokiaľ by náramok začal brať nesprávny čas, ale toto som netestoval.

SILVERCREST SAS89Zdroj: TOUCHIT
SILVERCREST SAS89

Verdikt

SILVERCREST SAS89 je fitnes náramok so zastaranými technológiami. Ak beriem do úvahy aktuálnu ponuku trhu, tak Xiaomi Smart Band 8, ale aj jeho staršie generácie, ponúkajú lepší pomer cena/výbava a možno ich kúpite aj lacnejšie.

Cena: 35,99 eur

Zapožičal: Lidl

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit