Hodinky konečne ponúknu presné meranie GPS.

Samsung už o pár dní predstaví dlho očakávané hodinky Samsung Galaxy Watch7 a Galaxy Watch Ultra. Mnohí používatelia, vrátane mňa, ktorí využívajú smart hodinky aj na monitorovanie aktivity, sú zvedaví najmä na zlepšenie športových a zdravotných funkcií.

Samsung má v tomto smere veľké medzery, najmä keď porovnáme jeho hodinky s Apple Watch a ostatnou priamou konkurenciou od výrobcov, ako je Amazfit, Huawei či Xiaomi. Hodinky kórejského výrobcu v porovnaní s nimi v posledných rokoch výrazne zaostávali najmä z hľadiska presnosti merania GPS.

Samsung Galaxy Watch UltraZdroj: Evan Blass
Samsung Galaxy Watch Ultra

Samsung hodinky konečne dostanú dvojpásmové GPS

Zdá sa však, že tohtoročné Samsung Galaxy Watch by to mohli zmeniť. Portál dealabs.com zverejnil kompletné technické špecifikácie pripravovaných hodiniek a veľkým zlepšením je fakt, že aj Galaxy Watch7 aj Galaxy Watch Ultra dostanú do výbavy dvojpásmové GPS.

Znamená to, že hodinky dokážu súčasne využívať viaceré navigačné systémy v dvoch pásmach (L1 a L5). Dôležité je to v špecifických prípadoch, napríklad v kaňone, lese alebo medzi vysokými budovami, kde sa čip musí pripojiť ku viacerým/všetkým dostupným satelitom, prípadne aj k viacerým frekvenčným pásmam, aby si dokázal zachovať vysokú presnosť.

Samozrejme, to že majú hodinky dvojpásmové GPS, automaticky nezaručuje bezchybnú presnosť v náročných podmienkach, ako potvrdil aj môj nedávny test viacerých hodiniek s touto technológiou. Na druhej strane verím, že keď Samsungu trvalo dlhé roky túto technológiu priniesť, tak ju implementuje tak, aby patrila k tomu najlepšiemu – minimálne v segmente hodiniek so systémom Wear OS.

Samsung Galaxy Watch7Zdroj: Evan Blass
Samsung Galaxy Watch7

Ďalšie technické špecifikácie

Technické špecifikácie, ktoré zverejnil web dealabs.com, obsahujú informácie aj o ostatných parametroch. Galaxy Watch7 budú dostupné v 40 mm a 44 mm verzii s 1,3-palcovým a 1,5-palcovým Super AMOLED displejom. Galaxy Watch Ultra budú mať 47 mm telo a 1,5-palcový Super AMOLED displej.

Základná verzia hodiniek bude mať hliníkovú konštrukciu, Galaxy Watch Ultra budú vyrobené z titánu. V oboch prípadoch bude použité zafírové ochranné sklíčko, nový procesor Exynos W1000, 2 GB RAM a 32 GB úložisko. Hodinky budú využívať operačný systém Wear OS 5.0 s nadstavbou One UI Watch 6.0.

Galaxy Watch7 budú mať 300 mAh, resp. 425 mAh batériu a odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM. Galaxy Watch Ultra dostanú 590 mAh batériu a odolnosť voči vode 10 ATM. V oboch prípadoch bude k dispozícii tradičná výbava senzorov. Zo zoznamu špecifikácií sa nedá určiť, či dostanú hodinky nové zdravotné funkcie alebo nie.

Kompletnú tabuľku so špecifikáciami nájdete na webe dealabs.com. Všetko kľúčové som však zosumarizoval v článku.

Samsung Galaxy Watch UltraZdroj: Evan Blass
Samsung Galaxy Watch Ultra

Aké sú predpokladané ceny

Dealabs.com zverejnil aj francúzske ceny hodiniek. Tie budú na úrovni:

  • Galaxy Watch7 40 mm BT – 319 eur
  • Galaxy Watch7 44 mm BT – 349 eur
  • Galaxy Watch7 40 mm BT + 4G – 369 eur
  • Galaxy Watch6 44 mm BT + 4G – 399 eur
  • Galaxy Watch Ultra 47 mm BT + 4G – 699 eur
Samsung Galaxy Watch7Zdroj: Evan Blass
Samsung Galaxy Watch7

Zdroj: dealabs.com

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit