Zmerajú tep a zanalyzujú tréning.

Polar patrí medzi najznámejších výrobcov športových hodiniek a príslušenstva, ako sú hrudné pásy. Tento výrobca koncom roka 2023 predstavil svoje najnovšie hodinky Polar Vantage V3.

Avšak ešte predtým, koncom januára 2023, oznámil, že za poplatok sprístupní svoje technológie a algoritmy výrobcom tretích strán. Prvou lastovičkou takejto spolupráce boli hodinky Casio G-Shock G-SQUAD DW-H5600, ktoré kombinujú ikonický dizajn hodiniek G-Shock so snímačom tepu a technológiami Polar.

Najnovším prírastkom je spolupráca, aká tu ešte nebola. Sennheiser predstavil športové slúchadlá MOMENTUM Sport, ktoré sú vybavené snímačom tepu, snímačom teploty a akcelerometrom a ponúkajú viacero pokročilých tréningových funkcií, ktoré boli doteraz dostupné iba pre športové smart hodinky.

Sennheiser MOMENTUM SportZdroj: Polar
Sennheiser MOMENTUM Sport sú prvé slúchadlá, ktoré využívajú funkcie športových hodiniek Polar

Merajú tep, teplotu, analyzujú tepové zóny aj účinok tréningov

DC Rainmaker publikoval článok, v ktorom vysvetľuje detaily prepojenia nových slúchadiel s technológiami Polar. Slúchadlá Sennheiser MOMENTUM Sport je možné pripojiť do mobilnej aplikácie Polar Flow rovnako ako hodinky značky Polar. Aplikácia bude pristupovať k slúchadlám, akoby šlo o natívny produkt tejto značky.

Slúchadlá umožňujú meranie tepu a teploty a k plnohodnotnému záznamu bežeckých (a iných vonkajších aktivít) vyžadujú smartfón. Cez telefón spustíte monitorovanie tréningu a zároveň sa využíva na záznam GPS dát a výpočet celkovej trasy.

Následne sa všetky namerané dáta spracujú a aplikácia Polar Flow vyhodnotí minimálny, maximálny a priemerný tep, tepové zóny, dĺžku tréningu, spálené kalórie, informácie o teplote a jej zmene. K dispozícii sú tiež pokročilé informácie, ako je analýza toho, aký malo cvičenie účinok z hľadiska celkového tréningového procesu (tzv. Training Benefit) a aj výpočet toho, či trénujete efektívne a či to nepreháňate, resp. či nemáte príliš slabé tréningy (Training Load Pro).

Sennheiser MOMENTUM SportZdroj: Polar
Sennheiser MOMENTUM Sport sa spárujú priamo s aplikáciou Polar Flow, do ktorej následne posielajú dáta

Fungujú samostatne aj s hodinkami

Sennheiser MOMENTUM Sport fungujú počas športovania aj samostatne, avšak odporúčam mať poruke smartfón, pomocou ktorého získa aplikácia Polar Flow aj GPS dáta. Slúchadlá je takisto možné priamo pripojiť k hodinkám Polar Vantage V3 a v takom prípade môžete na displeji hodiniek sledovať v reálnom čase aj aktuálnu teplotu a jej zmeny.

Sennheiser MOMENTUM Sport sa dostanú do predaja 9. apríla 2024 za 329 eur. Ponúkajú výdrž až 6 hodín, resp. až 24 hodín v kombinácii s nabíjacím puzdrom. Slúchadlá aj puzdro majú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP55 (slúchadlá), resp. IP54 (puzdro). Výrobca neuvádza presnosť merania tepu, to budem musieť overiť ich otestovaním. Meranie teploty by malo ponúknuť presnosť na úrovni +- 0,3 °C.

Polar Vantage V3Zdroj: Polar
Pokiaľ slúchadlá Sennheiser MOMENTUM Sport pripojíte k hodinkám Polar Vantage V3, môžete si na displeji kontrolovať vašu telesnú teplotu v reálnom čase

Zdroj: DC Rainmaker, Sennheiser, Polar

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit