Podpora pre eSIM v hodinkách je pre niektorých používateľov dôležitá funkcia. Je však dôležité poznať všetky výhody a obmedzenia tejto technológie.

Smart hodinky s eSIM sú atraktívne z toho hľadiska, že vedia fungovať ako samostatné zariadenie pokiaľ ide o telefonovanie či používanie mobilného internetu na účely navigácie, streamovania hudby a pre potreby ďalších funkcií a aplikácií, ktoré vyžadujú pripojenie do internetu.

Vyššie uvedené funkcie síce ponúkajú aj hodinky bez podpory eSIM, avšak v ich prípade je potrebné mať poruke spárovaný telefón, z ktorého využívajú hodinky mobilný internet a telefonovanie cez Bluetooth alebo pripojenie do internetu cez Wi-Fi (telefonovanie cez Wi-Fi umožňujú iba Samsung hodinky v kombinácii so Samsung telefónom a túto funkciu by mali ponúkať aj Apple Watch).

Lenže, problematika smart hodiniek s podporou eSIM nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a v tomto článku sa pokúsim zosumarizovať všetky dôležité informácie.

Samostatné alebo zdieľané číslo v hodinkách

Prvá vec, ktorú si musíte uvedomiť, pokiaľ zvažujete kúpu hodiniek s podporou eSIM, je fakt, že existujú dve technológie používania eSIM karty v hodinkách:

  • samostatné číslo – do hodiniek s podporou eSIM môžete pridať iné telefónne číslo, ako máte vo vašom smartfóne (tento režim nepodporujú Apple Watch)
  • zdieľané číslo – do hodiniek môžete pridať rovnaké číslo, aké máte v telefóne. Tento režim musí podporovať váš operátor a ide o platenú službu

Realita v dobe publikovania, resp. poslednej aktualizácie tohto článku, je taká, že zdieľané číslo na Slovensku podporuje Telekom prostredníctvom služby Connect my watch (pre hodinky Samsung Galaxy Watch4 a novšie a Apple Watch 4 a novšie) a O2 pre Apple Watch 4 a novšie.

Služba je vo všetkých spomenutých prípadoch spoplatnená mesačným poplatkom vo výške 5 eur. Výhodám zdieľaného čísla sa venujem nižšie.

Pokiaľ zdieľané číslo nepotrebujete a stačí vám, že budete mať v hodinkách akékoľvek telefónne číslo, funkciu samostatného telefónneho čísla ponúkajú hodinky:

Vyššie uvedené hodinky podporujú eSIM aj s technológiou zdieľaného čísla, avšak najskôr ju musí sprístupniť operátor v spolupráci s výrobcom hodiniek.

Okrem spomenutých hodiniek podporujú eSIM aj Pixel Watch 2 v LTE verzii, ale tie som nemal možnosť vyskúšať. A ak som vynechal nejaké z ďalších hodiniek s podporou eSIM, napíšte mi to prosím do komentára. S vyššie uvedenými modelmi, okrem Pixel Watch, mám osobnú skúsenosť.

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Výhody a nevýhody oboch technológií

Hlavná výhoda zdieľaného čísla spočíva v tom, že v hodinkách a v telefóne máte jedno a to isté číslo. V praxi to potom znamená, že keď vám niekto volá, zvoní vám telefón aj hodinky, a to bez ohľadu na to, či sú tieto zariadenia pri sebe alebo na dvoch rozdielnych miestach. Výhodou je, že z hodiniek môžete zavolať komukoľvek a ten vie, že mu voláte vy.

Nevýhodou zdieľaného čísla je, že technológiu musí podporovať operátor, musíte mať kompatibilné zariadenie a musíte za túto službu platiť navyše. Ďalšou nevýhodou je, že niektoré služby (napríklad Connect my watch od Telekomu) neumožňujú používanie zdieľaného čísla v hodinkách v roamingu.

Výhodou samostatného čísla je fakt, že táto funkcia je vo väčšine prípadov dostupnejšia. Výnimkou sú viac-menej iba Apple Watch, ktoré podporujú iba zdieľané číslo.

V praxi to znamená, že do väčšiny hodiniek s podporou eSIM by ste mali vedieť importovať hocakú eSIM kartu od ľubovoľného operátora. Avšak nie je to pravidlo a niektoré hodinky (napr. Samsung Galaxy Watch) môžu brať do úvahy aj fakt, od akého operátora máte SIM kartu v telefóne.

Na používanie samostatného čísla v hodinkách sa mi osvedčila Predplatenka od Telekomu, ktorá ponúka bezplatné generovanie eSIM kariet (to platí aj pre ostatné SIM karty od Telekomu). Na tejto karte si raz za polroka dobijem kredit za 5 eur, pretože mi to na účely používania v smart hodinkách bohato stačí.

Nevýhodou samostatného čísla je fakt, že sa vám na hodinky dovolajú iba ľudia, ktorí budú poznať telefónne číslo, ktoré máte iba v hodinkách. A dovolajú sa vám iba v prípade, že ste s hodinkami mimo dosahu telefónu (to si však môžete zmeniť). Na druhej strane, pokiaľ chcete eSIM v hodinkách najmä na účely bezpečnosti, aby ste sa v prípade potreby vy dovolali svojim blízkym, mal by vám stačiť aj tento režim.

Huawei Watch 4 Pro Space EditionZdroj: TOUCHIT
Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Niekoľko režimov používania eSIM karty v hodinkách

Smart hodinky, ktoré umožňujú používanie eSIM kariet, majú vo všeobecnosti výdrž na jedno nabitie, ktorá sa pohybuje na úrovni jedného až dvoch dní. V prípade Huawei Watch 3 Pro a Watch 4 Pro je výdrž o niečo lepšia, ale zďaleka nie je taká dobrá, ako by vyžadovali niektorí používatelia.

Treba si uvedomiť, že používanie eSIM karty v hodinkách túto výdrž skracuje. Nedá sa zovšeobecniť, o koľko percent bude výdrž kratšia, nakoľko to ovplyvňuje viacero premenných. Faktom však je, že bude kratšia. Aj preto výrobcovia zakomponovali do smart hodiniek niekoľko režimov používania eSIM karty. Platí to pre technológiu zdieľaného aj samostatného čísla.

Štandardne je aktívny tzv. automatický režim, ktorý vypne eSIM kartu, pokiaľ sú hodinky pripojené k smartfónu cez Bluetooth alebo Wi-Fi. Pokiaľ nie je dostupné žiadne z týchto pripojení, zapne sa eSIM karta. Tento režim je ideálny najmä v prípade, že máte hodinky so službou zdieľaného čísla a teda v hodinkách a v telefóne máte jedno a to isté číslo.

Pokiaľ máte v hodinkách samostatné číslo, treba si uvedomiť, že v automatickom režime bude toto číslo aktívne iba v prípade, že sú hodinky odpojené od telefónu a k dispozícii nie je ani známa Wi-Fi sieť.

Opäť teda záleží na tom, na čo chcete eSIM kartu v hodinkách. Pokiaľ iba kvôli tomu, aby ste sa počas behu dovolali vašim blízkym, malo by to byť v poriadku. V prípade potreby si však môžete zapnúť režim, v ktorom je eSIM karta neustále aktívna v hodinkách. V takom prípade sa vám ktokoľvek a kedykoľvek dovolá na číslo, ktoré máte v hodinkách. To však citeľne skráti výdrž na jedno nabitie.

eSIM kartu v hodinkách môžete používať aj v režime, že ju máte vypnutú a zapínate ju iba manuálne podľa potreby. Platí to pre zdieľané aj samostatné číslo a je to spôsob, ako najviac predĺžiť výdrž hodiniek na jedno nabitie, ďalšie informácie nájdete na konci tohto článku.

Nastavenia pre eSIM kartu v hodinkách Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Nastavenia pre eSIM kartu v hodinkách Samsung Galaxy Watch6
Nastavenia pre eSIM kartu v hodinkách Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Nastavenia pre eSIM kartu v hodinkách Samsung Galaxy Watch6. Vľavo je zvolený režim automaticky, v strede je zvolený režim Vždy zapnuté. Mobilné dáta a dátový roaming si môžete podľa potreby zapnúť a vypnúť

Aké funkcie ponúka eSIM v hodinkách

Hlavnou funkciou eSIM karty v hodinkách pre mnohých používateľov bude telefonovanie. Môžete zavolať komukoľvek alebo prijať telefonický hovor aj v prípade, že nemáte pri sebe smartfón.

Druhou užitočnou funkciou je pripojenie do internetu. Vďaka tomu môžete v hodinkách používať Google Mapy (hodinky s Wear OS), Apple Mapy (Apple Watch) alebo inú navigáciu (Huawei hodinky), a to aj bez toho, aby ste mali pri sebe telefón. V ideálnom prípade by ste sa teda nemali stratiť, keď budete vonku bez telefónu. V prípade potreby sa odnavigujete domov iba pomocou smart hodiniek.

Takisto môžete streamovať hudbu bez potreby uložiť si do hodiniek pesničky v offline režime, sťahovať si aplikácie z aplikačného obchodu a využívať ďalšie funkcie, ktoré na svoje fungovanie vyžadujú pripojenie do internetu. V prípade hodiniek Samsung Galaxy Watch som si počas ich testovania otvoril internetový prehliadač a vyhľadal cez Google potrebné informácie – počas prechádzky bez telefónu.

Apple Watch a hodinky s Wear OS tiež umožňujú zrkadlenie notifikácií z telefónu do hodiniek cez internet. Znamená to, že telefón necháte doma a pokiaľ vám príde notifikácia z Messengera či služby WhatsApp, tá sa vám zobrazí aj v hodinkách vonku a vy na ňu môžete reagovať. Z hodiniek, ktoré sú pripojené do internetu, sa odošle reakcia, resp. odpoveď, do telefónu, ktorý máte doma, a následne do konkrétnej služby, z ktorej notifikácia prišla.

Inštalácia eSIM karty do hodiniek Samsung Galaxy Watch6Zdroj: TOUCHIT
Inštalácia eSIM karty do hodiniek Samsung Galaxy Watch6. Pokiaľ ich používate v režime zdieľaného čísla, stačí ťuknúť na tlačidlo Ďalší a hodinky si stiahnu informácie o eSIM karte priamo z telefónu. V prípade samostatného čísla treba začiarknuť položku „Mám kód QR alebo aktivačný kód“ a manuálne naskenovať QR kód s eSIM profilom pre samostatné telefónne číslo

Problematické SMS správy

Na záver som si nechal ešte jednu funkciu a tou je prijímanie a odosielanie SMS správ. Táto funkcia bola počas môjho testovania viacerých hodiniek s eSIM kartou trochu problematická. a to z toho hľadiska, že nefungovala tak, ako by som očakával.

Hodinky Huawei Watch 3 (Pro) nepodporujú prijímanie a odosielanie SMS správ cez číslo v hodinkách. Huawei Watch 4 (Pro) prijímanie a odosielanie SMS správ podporujú. Tieto hodinky zároveň umožňujú najjednoduchšie nastavenie eSIM karty v režime samostatného čísla, pretože na rozdiel od väčšiny ostatných hodiniek neberú do úvahy, či máte v telefóne nejaké číslo a pokiaľ áno, tak od akého operátora.

V prípade Xiaomi Watch 2 Pro, ktoré som používal v režime samostatného čísla koncom roka 2023, počas môjho testovania nefungovalo prijímanie a posielanie SMS správ cez číslo, ktoré bolo v hodinkách. Je možné, že situácia sa medzičasom zmenila, pravdepodobne vďaka aktualizácii aplikácie Google Správy, keďže v dobe prípravy tohto článku mi už na Samsung Galaxy Watch6 fungovalo posielanie a prijímanie SMS správ cez samostatné číslo v hodinkách.

Avšak, keď som používal Samsung Galaxy Watch6 v režime zdieľaného čísla, hodinky pristupovali iba k SMS správam v telefóne. Znamenalo to, že keď mi niekto poslal SMS správu, tá prišla do telefónu a prostredníctvom notifikácie cez internet sa poslala do hodiniek. Cez hodinky som na ňu mohol reagovať, ale fungovalo to tak, že sa najskôr poslala do telefónu cez internet a následne z telefónu príjemcovi.

Pokiaľ som telefón vypol alebo som eSIM kartu v hodinkách používal s vypnutými mobilnými dátami, nezobrazovali sa mi žiadne prichádzajúce SMS správy a ani som ich nevedel odoslať. Nepomohlo ani prepnutie do režimu schránky správ v hodinkách.

Aplikácia Google Správy v hodinkách so systémom Wear OSZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Google Správy v hodinkách so systémom Wear OS. Prijímanie a posielanie SMS správ je najproblematickejšou funkciou Wear OS hodiniek s podporou pre eSIM karty

Kratšia výdrž a slabší príjem signálu

V prípade používania eSIM karty v hodinkách treba počítať s dvoma vecami – prvú som už spomínal a síce, že výdrž hodiniek na jedno nabitie sa o niečo skráti. To, ako výrazne sa skráti, bude dané spôsobom využívania eSIM karty, ale aj tým, aký silný bude mobilný signál na miestach, kde sa budete nachádzať.

S tým súvisí druhá vec, ktorú som si počas testovania eSIM kariet v smart hodinkách všimol. Hodinky s eSIM majú slabší príjem signálu v porovnaní so smartfónmi. Na mnohých miestach som mal na hodinkách o jednu čiarku menej, čo sa intenzity signálu týka, v porovnaní s telefónom. Tam, kde mal telefón dve čiarky, mali hodinky jednu čiarku. A tam, kde mal telefón jednu čiarku, ale ešte chytal nejaký signál, boli hodinky často už mimo signálu.

Upozorňujem na to najmä z toho hľadiska, že pre používateľov, ktorí často behajú v lesoch alebo na miestach, kde je slabý signál, môžu mať smart hodinky s eSIM diskutabilnú pridanú hodnotu. Hodinky bez mobilného signálu nevyužijete ani na zatelefonovanie blízkym a ani na navigáciu, ak by ste sa stratili.

A podobne ako pri smartfónoch, aj pri hodinkách platí, že slabý mobilný signál rýchlejšie vybíja batériu zariadenia v porovnaní s dobrým signálom. Aj preto môže byť niekedy vhodné používať eSIM kartu v manuálnom režime, ktorý som spomínal vyššie, a zapínať/vypínať ju podľa potreby. Pokiaľ budete na mieste, kde viete, že hodinky nemajú signál, je vhodné eSIM kartu vypnúť a optimalizovať tak spotrebu batérie.

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro: Hodinky s aktívnou eSIM kartou umožňujú navigovanie a zobrazovanie máp v Google Mapách aj bez nutnosti mať poruke telefón

Ako je to v roamingu?

Samostatnou kapitolou sú lokality v blízkosti hraníc, kde by sa mohli mobilné zariadenia prepínať do roamingu. Niektoré služby zdieľaného čísla, napríklad Connect my watch, nefungujú v roamingu. Pokiaľ by ste na takýchto miestach potrebovali telefonovať, musíte použiť smartfón. Toto obmedzenie platí aj pre podporu eSIM v Apple Watch od O2.

Hodinky v režime samostatného čísla však fungujú aj v roamingu. Negarantujem, že to platí pre všetky hodinky, ale napríklad v prípade Huawei Watch 4 Pro všetko fungovalo korektne. Hodinky sa mi v lese prihlásili do rakúskej siete a mohol som telefonovať, využívať SMS správy a používať mobilné dáta.

Aj v ich prípade však platilo, že mali slabší príjem signálu v porovnaní so smartfónom a teda na niektorých miestach boli bez signálu.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit