Nová konkurencia pre Samsung Galaxy Watch je tu.

Xiaomi Watch 2 Pro sú prvé Wear OS hodinky od Xiaomi, ktoré sú oficiálne v predaji na globálnom trhu a teda aj na Slovensku. Tieto hodinky vzbudili veľký záujem, keď ich Xiaomi oficiálne predstavilo koncom septembra 2023, a to najmä z toho hľadiska, že kombinujú systém Wear OS, voliteľnú eSIM konektivitu a potenciálne slušnú výdrž batérie. Hodinky som testoval viac ako 2 týždne a v tejto recenzii zosumarizujem moje poznatky.

Xiaomi Watch 2 Pro sú hodinky so systémom Wear OS, čo znamená, že ide o priamu konkurenciu, resp. alternatívu k hodinkám Samsung Galaxy Watch 4, 5, 6 a TicWatch Pro 5. Znamená to, že ide o smart hodinky, ktoré sú určené iba k smartfónom s Androidom a Google službami.

Xiaomi Watch 2 Pro ma už počas predstavenia zaujali najmä cenou, ktorá je 240 eur za Bluetooth verziu a 270 eur za LTE verziu s podporou pre eSIM. Ak neberiem do úvahy Samsung hodinky v Black Friday zľave alebo cez šedý dovoz, tak Xiaomi Watch 2 Pro majú najnižšiu uvádzaciu ceny spomedzi Wear OS hodiniek. Toto je vlastnosť, ktorá púta pozornosť, avšak Xiaomi sa nevyvarovalo určitých detských chýb.

AMOLED displej a otočná korunka

Hodinky majú oceľové puzdro a 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov. Jeho maximálny jas je 600 nitov, čo je menej v priamom porovnaní s najnovšími Samsung hodinkami, ktoré dosahujú jas až 2000 nitov. Staršie modely mali jas 1000 nitov.

Displej chráni bližšie nešpecifikované ochranné sklíčko Gorilla Glass. Dizajn hodiniek neohúri, ale ani nesklame. Hodinky vyzerajú štandardne a sú na pohľad pekné. V porovnaní so Samsung Galaxy Watch6 Classic majú hrubšiu lunetu okolo displeja. Tá nie je otočná. Z hľadiska hrúbky lunety pripomínajú skôr Samsung Galaxy Watch4 Classic.

Otočná je však bočná korunka, ktorú dopĺňajú dve tlačidlá. Horné tlačidlo slúži na rýchle spustenie niektorej z aplikácií. Predvolene je to aplikácia na monitorovanie cvičenia, ale môžete si to zmeniť. Spodné tlačidlo otvorí poslednú používanú aplikáciu. Jeho dvojitým stlačením aktivujete platenie cez Google Peňaženku a podržaním sa dostanete do ponuky, cez ktorú môžete vypnúť hodinky. 

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Tradičné ovládanie

Stlačenie bočného tlačidla zobrazí zoznam nainštalovaných aplikácií. Jeho podržaním aktivujete Google Asistenta a dvojitým stlačením sa zobrazí zoznam posledných používaných aplikácií. Nainštalované aplikácie si môžete zobraziť vo forme ikoniek, ako to majú Apple Watch alebo Samsung hodinky. Prípadne sa môžete prepnúť do klasického zoznamu, ako som to používal aj ja. V takomto prípade by som však zoptimalizoval rýchlosť scrollovania pomocou korunky, nakoľko sa mi na obrazovke so zoznamom aplikácií zdá byť pomalá.

Používanie hodiniek je intuitívne a na úrovni ostatných dnešných smart hodiniek na trhu. Pohyb prsta z ciferníka smerom doľava a doprava listuje medzi uloženými widgetmi. Pohyb smerom dole zobrazí notifikácie, pohyb smerom hore zobrazí rýchle nastavenia. Väčšina hodiniek to má síce naopak, ale zvyknete si.

K notifikáciám jeden poznatok a síce, je škoda, že hodinky nesynchronizujú nastavenia upozornení z telefónu. Keď som používal TicWatch Pro 5 a mal som nastavené tiché upozornenia v telefóne, nevibrovali ani v hodinkách. Xiaomi Watch 2 Pro som používal so Xiaomi 13 Pro a hodinky vibrovali vždy, bez ohľadu na to, či dané upozornenie vibruje v telefóne. Cez aplikáciu Mi Fitness si môžete zvoliť aplikácie, ktoré budú zrkadliť notifikácie do hodiniek. 

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Najlepší procesor a priemerná výdrž

Xiaomi Watch 2 Pro poháňa procesor Snapdragon W5+ Gen 1 v kombinácii s 2 GB RAM a 32 GB úložiskom. Použitý procesor je jedným z lákadiel hodiniek a potvrdilo sa mi, že ide o najlepší procesor na trhu pre Wear OS hodinky. Je lepší, svižnejší a rýchlejší ako Exynos v najnovších Samsung hodinkách.

Na druhej strane, v prípade Xiaomi Watch 2 Pro vidím priestor na určitú optimalizáciu hodiniek z hľadiska výdrže batérie. Xiaomi uvádza výdrž až 55 hodín pre LTE model, resp. až 65 hodín pre Bluetooth verziu. Ja som testoval LTE model a moja bežná výdrž sa pohybovala na úrovni 1 až 1,5 dňa v závislosti od nastavenia Always-on displeja a používania hodiniek (či som v daný deň cvičil a využíval GPS a aké aplikácie som používal).

V extrémnych prípadoch som sa dostal aj do situácie, keď som musel hodinky nabíjať skôr ako po 24 hodinách. Všimol som tiež napríklad to, že keď som počúval hudbu cez Spotify v telefóne, aplikácia Spotify bola aktívna aj v hodinkách a spôsobovala rýchlejšie vybíjanie. Chválim však rýchle nabíjanie, z 20 % na 100 % sa hodinky nabijú za 35 minút.

Teoreticky sa dostanete aj na výdrž okolo 2 dní, ak s hodinkami nebudete cvičiť a spávať, vypnete si Always-on displej a zobudenie displeja gestom. V rámci bežného používania však treba počítať s výdržou na úrovni 1 až 1,5 dňa. Takýto je stav v polovici novembra 2023. Uvidíme, či Xiaomi zoptimalizuje výdrž prostredníctvom nejakej z budúcich aktualizácií. Aktuálne poznatky z testovania sú nasledujúce:

  • Nosenie hodiniek cez deň so zapnutým AOD – cca 1 deň, teoreticky až 1,5 dňa
  • Nosenie hodiniek cez deň s vypnutým AOD – cca 1,5 dňa, teoreticky až 2 dni
  • Monitorovanie spánku (8 hodín) – cca 15 %
  • Nepoužívanie hodiniek počas noci – cca 8 %
  • Monitorovanie aktivity s GPS – cca 12 % za hodinu
  • Monitorovanie aktivity s GPS a eSIM – cca 18 % za hodinu
  • Monitorovanie aktivity bez GPS – cca 8 % za hodinu
Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Detaily, ktoré môžu byť pre niekoho dôležité

Do pozornosti dávam niekoľko detailov, ktoré môžu byť pre niektorých používateľov dôležité. Dizajn Always-on displeja je iba základný. Hodinky v tomto režime nevyzerajú tak dobre ako Samsung Galaxy Watch. A dokonca aj Huawei Watch GT 4 majú lepšie spracovaný Always-on displej ako Xiaomi Watch 2 Pro.

Xiaomi Watch 2 Pro mi prišli na test koncom októbra. Hneď po rozbalení dostali prvú aktualizáciu a druhú aktualizáciu dostali o týždeň neskôr, začiatkom novembra. Xiaomi v rámci týchto aktualizácií odstránilo väčšinu bugov, na ktoré upozorňovali niektoré prvotné recenzie. Stále som však zaznamenal niekoľko drobných detských chýb.

Napríklad počítanie krokov. Hodinky mi zobrazovali približne rovnaký údaj ako moje Garmin hodinky na druhej ruke. Keď som však o deň neskôr otvoril aplikáciu Mi Fitness a pozrel som si kroky za predchádzajúci deň, počet bol zrazu iný. A toto nie je problém hodiniek ako takých, ale skôr aplikácie Mi Fitness, resp. synchronizácie dát v cloude.

Podobnou chybičkou je fakt, že Always-on displej sa vypne, keď si v aplikácii Mi Fitness otvoríte obrazovku s nastavením hodiniek a zosynchronizujete ich. Som si istý, že Xiaomi v blízkej budúcnosti opraví tieto nedostatky. Prvý dojem to však môže kaziť. Počas testovania som nemal problém s konektivitou alebo s tým, že by sa hodinky samovoľne reštartovali. V tomto smere všetko fungovalo spoľahlivo.

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

LTE konektivita a jej (ne)výhody

Xiaomi Watch 2 Pro majú predinštalovanú Google Peňaženku aj Google Asistenta, s ktorým budete komunikovať po anglicky, resp. v inom cudzom jazyku. Hodinky by mali ponúkať aj slovenskú lokalizáciu používateľského prostredia, pretože sa mi do nej po prvom spárovaní automaticky prepli. Avšak, po stiahnutí najnovšej aktualizácie a vyresetovaní hodiniek, aby som ich pripojil k inému telefónu, mi následne bežali v angličtine a už sa neprepli do slovenčiny. Očakávam, že to vyrieši niektorá z budúcich aktualizácií. Prípadne si môžete manuálne zvoliť češtinu.

Na test som mal k dispozícii LTE verziu. Do hodiniek som nahral eSIM kartu od Telekomu. Skúšal som aj paušál aj Predplatenku, ktorú som si kúpil na tento účel. V oboch prípadoch fungovalo naskenovanie eSIM karty bez problémov. Treba však počítať s tým, že v telefóne budete mať iné telefónne číslo ako v hodinkách, keďže slovenskí operátori zatiaľ nepodporujú technológiu zdieľaného čísla medzi smartfónom a smart hodinkami.

Treba upozorniť aj na to, že Xiaomi Watch 2 Pro nepodporujú prijímanie a posielanie SMS správ cez číslo, ktoré je v hodinkách. Telefonické hovory fungujú bez problémov a nezaznamenal som problémy. Hodinky sa na eSIM kartu prepnú iba v prípade, že nie sú pripojené k smartfónu cez Bluetooth.

eSIM karty ostatných slovenských operátorov som neskúšal. Otravuje ma nutnosť opakovane platiť poplatok za generovanie nových eSIM profilov v prípade presunu eSIM karty do iného zariadenia, čo sa v rámci mojej pracovnej náplne deje často. Telekom má generovanie eSIM kariet ako jediný slovenský operátor zadarmo a to aj pre paušály a aj pre predplatené karty.

Pokiaľ by ste si chceli kúpiť Predplatenku pre účely používania v hodinkách Watch 2 Pro, na základe vlastnej skúsenosti odporúčam, aby ste novú SIM kartu najskôr vložili do nejakého smartfónu a cezeň si aktivovali funkciu VoLTE pre dané telefónne číslo. Postup aktivácie nájdete TU. Niekedy je potrebné počkať pár hodín až dní, dokedy bude možné funkciu VoLTE aktivovať. Po úspešnom aktivovaní funkcie VoLTE si pre vašu Predplatenku aktivujte eSIM kartu pomocou aplikácie Telekom (postup TU) a naskenujte ju do hodiniek pomocou aplikácie Mi Fitness.

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Prepojenie na diaľku cez eSIM alebo Wi-Fi

Systém Wear OS umožňuje synchronizáciu upozornení na diaľku cez Wi-Fi alebo cez mobilné dáta, čo je výhoda LTE modelu. Príkladom je situácia, že telefón máte doma, je pripojený do internetu a vy beháte vonku s hodinkami. V takomto prípade sa vám do hodiniek budú zrkadliť notifikácie z telefónu. Môžete si prečítať aj SMS správu, ktorá prišla do telefónu doma a cez hodinky na ňu na diaľku odpísať. Odošle sa z čísla v telefóne.

V prípade aplikácie Messenger mi takéto prepojenie nefungovalo spoľahlivo. Správy som videl a hoci som na ne reagoval, na diaľku sa neodoslali – a to ani cez Bluetooth. Neviem, či je to problém konkrétnej kombinácie hodinky a telefón, alebo softvéru v hodinkách, nakoľko v prípade TicWatch Pro 5 sa odpovede cez Messenger odoslali. Skúšal som to v rovnakom čase.

Výhoda LTE modelu spočíva aj v tom, že hodinky majú vďaka eSIM karte prístup do mobilného internetu. Vďaka tomu fungujú Google Mapy samostatne bez nutnosti mať pripojený telefón a takisto si môžete streamovať hudbu cez Spotify či inú službu. V prípade takéhoto používania treba počítať s rýchlejším vybíjaním batérie. Tá možnosť tu však je a funguje to, čo potvrdilo aj moje testovanie.

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Bežné zdravotné a športové funkcie

Xiaomi Watch 2 Pro majú tradičné zdravotné funkcie a 150 športových režimov. Nadštandardnou funkciou je meranie stavby tela pomocou bioelektrickej impedancie. Túto funkciu ponúkajú aj Amazfit Balance či hodinky Samsung Galaxy Watch. Meranie trvá 10 až 15 sekúnd, pričom stačí priložiť prst k hornému a spodnému tlačidlu.

Bioelektrickou impedanciou sa meria iba trup, takže namerané údaje nemusia byť úplne presné. Keďže nemerajú aj spodnú časť tela, nezohľadňujú jeho celkovú stavbu. Tejto funkcii sa plánujem venovať v samostatnom článku, ktorý bude v priebehu novembra publikovaný na webe FITIT.sk a porovnám v ňom viaceré hodinky s touto funkciou.

Hodinky ponúkajú celodňové meranie tepu, stresu, okysličenia krvi a analýzu spánku. Meranie tepu počas bežného nosenia si môžete nastaviť v konkrétnych intervaloch, najkratšia možnosť sú minútové intervaly. Presnosť merania a prínos týchto funkcií je na úrovni ostatných hodiniek od Xiaomi či Huawei. Pre mňa osobne je užitočný údaj o pokojovom tepe počas dňa a čas, kedy som zaspal a kedy som sa zobudil.

Xiaomi Watch 2 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro

Presnosť merania tepu počas cvičenia a GPS

Presnosť merania tepu počas športovania je štandardná a aj túto funkciu zlepšila aktualizácia, ktorá prišla začiatkom novembra. Xiaomi zoptimalizovalo meranie v určitých situáciách, v ktorých som predtým zaznamenal nečakané odchýlky.

Xiaomi Watch 2 Pro aktuálne ponúkajú presnosť merania tepu plus/mínus na úrovni hodiniek Samsung Galaxy Watch6 (Classic) a TicWatch Pro 5. Ak chcete najlepšie Wear OS hodinky na športovanie, treba si kúpiť Pixel Watch 2.

Meranie GPS má dobrú presnosť a chválim najmä rýchle pripojenie k satelitom. Xiaomi Watch 2 Pro majú o niečo lepšie meranie GPS ako Samsung Galaxy Watch6 (Classic). Presnosť je na úrovni TicWatch Pro 5, hodinky od Xiaomi sa však rýchlejšie pripoja k satelitom.

Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania tepu počas cvičeniaZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania tepu počas ľahkého behu (po aktualizácii)
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania tepu počas cvičeniaZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania tepu počas ľahkého behu (pred aktualizáciou). Hodinky vtedy mali problém, že často prestrelili najmä začiatok cvičenia
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania tepu počas cvičeniaZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania tepu počas bežeckého tréningu (po aktualizácii). Kombinuje sa tu viacero cvičení a ide o náročnú činnosť na presné meranie tepu pomocou hodiniek
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania GPS a porovnanie s Garmin Forerunner 955
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania GPSZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Watch 2 Pro: Presnosť merania GPS a porovnanie s Garmin Forerunner 955 na sídlisku. Ide o náročnú trať na meranie GPS a na pomery dvojpásmového GPS, ktoré majú Xiaomi Watch 2 Pro, by mohol byť výsledok aj lepší. Na pomery Wear OS hodiniek je dobrý a približne na úrovni TicWatch Pro 5

Verdikt

Xiaomi Watch 2 Pro sú Wear OS hodinky, ktoré lákajú najmä cenou, rýchlym procesorom a voliteľnou eSIM konektivitou. V tomto smere ponúkajú atraktívny pomer cena/výbava, avšak je škoda niektorých detských chybičiek, na ktoré som upozorňoval.

Nepochybujem, že ich Xiaomi čoskoro odstráni, avšak kazia prvý dojem. Popravde by bolo zaujímavé spraviť druhý pohľad na tieto hodinky začiatkom roka 2024, že v akom budú stave.

Xiaomi Watch 2 Pro môžu byť atraktívnou voľbou pre ľudí so Xiaomi telefónmi, resp. pre ľudí, ktorí nechcú hodinky Samsung Galaxy Watch. Ich výhodu vidím najmä v prípade LTE verzie, ak chcete Wear OS hodinky s LTE konektivitou a aktuálne najlepším procesorom v tomto segmente.

Ak LTE konektivitu nechcete alebo nevyužijete, tak v prípade Bluetooth verzie by som zvažoval aj TicWatch Pro 5. Majú rovnaký procesor, avšak ponúkajú dvoj- až trojnásobnú výdrž batérie (v závislosti od používania), čo môže byť výhoda. Ďalšia softvérová podpora hodiniek je síce v prípade TicWatch otázna, avšak prísľub aktualizácií nekomunikuje ani Xiaomi.

Cena: 240,90 € (Bluetooth verzia), 269,90 € (LTE model)

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • pomer cena/výbava, dvojnásobne v prípade LTE verzie
  • pekný a elegantný dizajn
  • najlepší procesor v rámci Wear OS
  • rýchle a presné meranie GPS (na pomery Wear OS hodiniek)
  • veľmi rýchle nabíjanie
  • majú Google Asistenta
  • dostupnosť LTE verzie a všestrannejšie využitie tohto modelu hodiniek
  • LTE verzia podporuje aj režim samostatného čísla (otestoval som to s eSIM kartami od Telekomu)
  • ponuka aplikácií pre Wear OS sa neustále zlepšuje

Nepáči sa nám

  • zopár drobných chybičiek, ktoré musí Xiaomi ešte opraviť
  • Always-on displej zaostáva za konkurenciou
  • počas testovania mi nefungovalo odpisovanie v aplikácii Messenger
  • čakal som o niečo lepšiu výdrž batérie
  • LTE verzia neumožňuje prijímať a písať SMS správy z čísla v hodinkách

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch v recenzii. K hodinkám Xiaomi Watch 2 Pro sa mi nepodarilo pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit