V tomto modernom svete, kedy sa hektické dni a plné diáre stávajú normou, je niekedy náročné nájsť si čas na pravidelný tréning.

Našťastie existuje aj možnosť dostať sa do formy z pohodlia domova. Prečítajte si náš článok a inšpirujte sa našimi užitočnými tipmi, ktoré vám pomôžu na vašej ceste k pravidelnému pohybu.

1. Stanovte si jasné ciele a sledujte svoj pokrok

Ak sa chcete naozaj začať venovať sebe, stanovenie jasných a merateľných cieľov je kľúčovým krokom na vašej ceste. Bez konkrétnych cieľov je ťažké sledovať pokrok a udržať si motiváciu. Môžete si napríklad stanoviť, že chcete zlepšiť kondíciu, schudnúť určitý počet kilogramov alebo zvládnuť určitý počet opakovaní pri cvičení.

Dôležitým krokom k dosiahnutiu svojich cieľov je aj vytvorenie cvičebného plánu. Rozhodnite sa, koľkokrát týždenne budete cvičiť, a vytvorte si rozmanitý plán obsahujúci kardio cvičenie, posilňovanie a strečing.

2. Začínajte postupne

Začať s príliš intenzívnym tréningom, alebo vysokou váhou môže viesť k vyčerpaniu a zraneniam, čo by mohlo ohroziť vašu motiváciu a pokrok. Preto zo začiatku cvičte miernejšie cviky, ako sú cviky s vlastnou váhou, joga, pilates alebo plávanie. Až, keď si telo zvykne začnite postupne zvyšovať intenzitu a trvanie cvičení.

3. Venujte sa rozmanitým cvikom

Monotónne cvičenie je často nezaujímavé a vedie k strate motivácie. Vyhýbajte sa tomu tým, že do svojho tréningového plánu zahrniete rôznorodé formy cvičenia. Kombinujte aeróbne cvičenia, ako je beh alebo jazda na bicykli, s posilňovacími cvičeniami na budovanie svalovej hmoty. To nielenže pomôže udržať váš tréning zaujímavým, ale aj podporí celkový rozvoj fyzickej kondície.

Dobrým tipom sú napríklad cviky na YouTube. Ten je plný cvičebných videí od profesionálnych trénerov. Vyberte si kanály, ktoré sa zameriavajú na vaše preferované cvičenie, či už je to posilňovanie, yoga alebo pilates. Niektorí tréneri dokonca poskytujú zadarmo mesačné či trojmesačné plány, ktoré vám uľahčia plánovanie cvikov.

Cvičenie doma naozaj nie je náročné, stačí vám len podložka, jednoručky a spoľahlivý internet a televízia, ktorá vám poskytne pri cvičení lepší obraz. 

Cvičenie domaZdroj: pexels.com
Cvičenie doma

4. Zamerajte sa na vyváženú stravu 

Nezabúdajte, že okrem pohybu je dôležitá aj vyvážená strava, ktorá je kľúčovým faktorom pri dosahovaní vašich fyzických cieľov. Preto sa zamerajte na stravu, ktorá obsahuje dostatok bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Vyhnite sa nadmernému príjmu rafinovaných cukrov a tukov. Je tiež dôležité dodržiavať pitný režim a piť dostatok vody, aby bol váš organizmus dostatočne hydratovaný.

5. Nezabudnite na oddych

Aj oddych je neoddeliteľnou súčasťou správneho plánu na dosiahnutie lepšej formy. Preto nezabudnite svojmu telu dopriať aspoň 7 hodinový spánok a dostatok času na regeneráciu medzi tréningami. 

Pamätajte, že pri cvičení z domu je dôležité venovať pozornosť aj správnemu prevedeniu cvikov, aby ste predišli zraneniam. Existuje mnoho videí, ktoré sa venujú práve tomu. Preto si pred začatím nového cvičebného programu pozrite návody na správnu techniku a postupujte podľa nich.

Prečítajte si aj: