Nájdete ju vo výbave drahších hodiniek tejto značky.

Garmin hodinky obsahujú obrovské množstvo zdravotných a športových funkcií, o ktorých pravidelne píšem na webe FITIT.sk. Dôvod je ten, že jednotlivé funkcie si zaslúžia samostatné články, keďže takýmto spôsobom sa dá podrobnejšie vysvetliť, ako tieto funkcie fungujú a aký je ich prínos.

V tomto článku sa pozriem na športovú funkciu Pripravenosť na tréning, ktorú nájdete vo výbave drahších hodiniek značky Garmin. Výnimkou sú hodinky série Instinct 2 – sú to najlacnejšie Garmin hodinky s touto funkciou. Instinct 2 v dobe uvedenia na trh neponúkali Pripravenosť na tréning, avšak neskôr ju dostali vo forme aktualizácie.

Garmin Forerunner 265Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 265

Hodinky vám poradia, ako intenzívne máte trénovať

Funkcia Pripravenosť na tréning je navrhnutá, aby vás usmerňovala v tréningovom procese – a je jedno, či ste profesionálny športovec, alebo nadšenec, ktorý systematicky cvičí, prípadne trénuje na polmaratón či iné preteky.

Pripravenosť na tréning vám rýchlo a zrozumiteľne povie, v akom stave je váš organizmus z hľadiska intenzity celkového tréningového procesu a regenerácie organizmu. Funkcia každý deň vyhodnocuje vašu pripravenosť, ktorú definuje číslom v rozmedzí 1 až 100, s cieľom optimalizovať tréningový proces a úžitok jednotlivých tréningov.

Číslo 100 znamená, že vaše telo je pripravené lámať rekordy a zvládne aj náročný a intenzívny tréning. Číslo 1 znamená, že organizmus nie je plne zregenerovaný a mali by ste zvoľniť alebo si dať oddych.

Niekedy môže byť kontraproduktívne ísť neustále nad rámec svojich síl a vhodná regenerácia vám môže pomôcť zlepšiť kondíciu. Samozrejme, okrem sledovania skóre pripravenosti je tiež dôležité počúvať telo a aj na základe toho prispôsobovať plány a očakávania.

Garmin hodinky: Pripravenosť na tréningZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: Pripravenosť na tréning

Ako sa vypočítava Pripravenosť na tréning

Garmin hodinky vyhodnocujú Pripravenosť na tréning na základe viacerých premenných. Hodinky berú do úvahy:

  • dáta o spánku za poslednú noc a za posledné tri noci
  • aktuálny čas zotavenia (ten ovplyvňujú predchádzajúce tréningy)
  • stav HRV
  • tréningovú záťaž za posledných 10 dní
  • stres za posledné tri dni

Zo všetkých týchto informácií sa vypočíta jedno číslo, ktoré definuje vašu pripravenosť na tréning počas daného dňa.

Presnosť vyhodnocovania pripravenosti na tréning sa môže odlišovať v závislosti od používateľa. Platí, že na to, aby ste získali čo najpresnejšie hodnoty, sa odporúča nosiť Garmin hodinky neustále a spať s nimi. V prípade tréningov a cvičení stojí za zváženie použitie hrudného pásu. Ten zabezpečuje najpresnejšie meranie srdcového tepu, čo má následne vplyv na presnejší výpočet tréningovej záťaže a času zotavenia.

Garmin hodinky používam dlhodobo a až na zriedkavé výnimky sa moje pocity zhodujú s tým, čo mi vypočítajú hodinky. V niektorých prípadoch sa stalo, že som sa subjektívne cítil o niečo lepšie/horšie, ako to vyhodnotili hodinky – to však niekedy dokážu ovplyvniť špecifické faktory.

Garmin hodinky: Pripravenosť na tréningZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: Pripravenosť na tréning

Ktoré hodinky ponúkajú Pripravenosť na tréning

Funkciu Pripravenosť na tréning nájdete vo výbave viacerých Garmin hodiniek. V dobe prípravy tohto článku to boli modely:

Aktuálny zoznam hodiniek s touto funkciou si môžete kedykoľvek skontrolovať na webe Garminu. Ďalšie informácie o technológiách, ktoré sú na pozadí funkcie Pripravenosť na tréning, si môžete prečítať TU.

Zdroj: vlastné, Garmin (1, 2)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit