Dôvodom je patentový spor medzi spoločnosťami Apple a Masimo.

Doplnené 28. decembra 2023: Apple si vybojoval pozastavenie zákazu predaja minimálne do 12. januára 2024, takže Apple Watch Series 9 a Ultra 2 sa dočasne vrátili do predaja vo vybraných obchodoch v USA. Ostatných krajín sa tento zákaz netýka.

Pôvodný článok: Apple oficiálne oznámil, že pozastavuje predaj najnovších Apple Watch Series 9 a Ultra 2. K pozastaveniu dôjde 21. decembra 2023, pričom toto obmedzenie sa týka iba predaja na území USA. V Európe aj na Slovensku budú Apple Watch v predaji aj naďalej. Na tému upozornil portál 9to5Mac.

Dôvodom pozastavenia predaja je dlhotrvajúci patentový spor medzi spoločnosťami Apple a Masimo, ktorý sa týka technológie na meranie okysličenia krvi pomocou hodiniek Apple Watch. Masimo obvinil Apple, že porušil jeho patenty a s týmto názorom sa stotožňuje aj rozhodnutie Komisie pre medzinárodný obchod (ITC). Aj preto sa Apple rozhodol pozastaviť predaj najnovších Apple Watch na území USA.

Ako informuje 9to5Mac, spor medzi spoločnosťami Masimo a Apple sa dátuje do roku 2013. Apple v danom roku údajne kontaktoval Masimo, aby prediskutoval vzájomnú spoluprácu. Masimo však tvrdí, že Apple počas vzájomných stretnutí získal informácie a odborné znalosti, prijal niektorých jeho zamestnancov a takýmto spôsobom ukradol dôverné informácie a porušil jeho patenty.

Apple v tejto súvislosti vydal oficiálne vyhlásenie pre 9to5Mac:

Prebieha prezidentské preskúmanie príkazu Komisie pre medzinárodný obchod, ktoré sa týka sporu o technické duševné vlastníctvo v súvislosti so zariadeniami Apple Watch, ktoré obsahujú funkciu Blood Oxygen (meranie okysličenia krvi). Hoci sa obdobie preskúmania neskončí skôr ako 25. decembra, spoločnosť Apple preventívne podniká kroky na splnenie podmienok, ak by rozhodnutie zostalo v platnosti. Patrí k nim pozastavenie predaja hodiniek Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 zo stránky Apple.com od 21. decembra a z maloobchodných predajní Apple po 24. decembri.

Apple neúnavne pracuje na vytváraní produktov a služieb, ktoré používateľom poskytujú špičkové zdravotné, wellness a bezpečnostné funkcie. Spoločnosť Apple s príkazom dôrazne nesúhlasí a využíva celý rad právnych a technických možností, aby zabezpečila, že hodinky Apple Watch budú zákazníkom k dispozícii.

Ak príkaz zostane v platnosti, spoločnosť Apple bude naďalej prijímať všetky opatrenia, aby sa hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 vrátili k zákazníkom v USA čo najskôr.

Apple Watch Series 8 a Apple Watch SE 2. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple Watch

Riešením by mohla byť softvérová aktualizácia

Portál Bloomberg tvrdí, že Apple sa snaží vyriešiť vzniknutý patentový spor softvérovou aktualizáciou. Tá by mala zmeniť spôsob zaznamenávania saturácie kyslíka a tiež to, akým spôsobom sú dáta doručované používateľom.

Apple si myslí, že takéto riešenie by malo stačiť. Masimo však pre Bloomberg uviedol, že zmena softvéru nebude stačiť a bude potrebné zmeniť aj hardvér. Uvidíme teda, ako sa celá situácia vyvŕbi.

Pripomínam, že pozastavenie predaja sa týka iba hodiniek Apple Watch Series 9 a Ultra 2 a iba na území USA. Z pohľadu Slovákov, ktorí si plánujú kúpiť nové Apple Watch na území Slovenska a Európy sa nič nemení. A rovnako platí, že všetky už predané Apple Watch budú z hľadiska merania okysličenia krvi fungovať normálne aj naďalej.

Zdroj: 9to5Mac (1,2), Bloomberg

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit