Sledovanie tehotenstva je výborným doplnkom k ostatným funkciám na sledovanie ženského zdravia.

Dôležitou súčasťou zdravotných funkcií smart hodiniek sú funkcie na sledovanie ženského zdravia. Tie umožňujú sledovanie menštruačného cyklu. V závislosti od konkrétnych smart hodiniek ponúka táto funkcia základnú funkcionalitu – fázy cyklu sa vypočítajú na základe zadaných informácií, pričom výpočty sa následne prispôsobujú podľa ďalších údajov, ktoré používateľka postupne značí.

Čoraz častejšie sa však objavujú smart hodinky, ktoré ponúkajú meranie teploty pokožky a tento údaj využívajú aj v rámci sledovania ženského zdravia pre zvýšenie presnosti. Funkciu na meranie teploty pokožky nedávno dostali aj hodinky Garmin Venu 3.

V tomto článku sa pozrieme na špecifickú funkciu sledovania ženského zdravia – sledovanie tehotenstva. Túto funkciu nájdete vo výbave všetkých Garmin hodiniek prostredníctvom mobilnej aplikácie Garmin Connect pre Android a iOS.

My v redakcii sme ju v posledných mesiacoch reálne používali, keďže kolegyňa Xénia bola tehotná a dlhodobo používa Garmin hodinky a aj funkcie na sledovanie ženského zdravia.

Garmin hodinky umožňujú sledovať tehotenstvoZdroj: Garmin
Garmin hodinky umožňujú sledovať tehotenstvo

Ako funguje sledovanie tehotenstva pomocou Garmin hodiniek

Funkcia na sledovanie tehotenstva je zakomponovaná vo funkcii Menštruačný cyklus. Pokiaľ otehotniete, zmeníte si typ cyklu na Tehotná (viď. postup nižšie) a Garmin hodinky vám automaticky navrhnú niekoľko odporúčaných zmien, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť:

  • nový cieľ pre pitný režim
  • zobrazovanie personalizovaných odporúčaní na prírastok hmotnosti počas tehotenstva
  • pokiaľ máte inteligentnú váhu Garmin Index, automaticky sa pre váš profil vypne meranie telesného tuku a ďalších pokročilých metrík (dá sa to zmeniť v prípade potreby)
  • ak máte Garmin hodinky s funkciou Tréningový stav, vyhodnocovanie stavu sa automaticky pozastaví. Je to kvôli zmenám, ktoré sa udejú vo vašom tele počas tehotenstva
  • Garmin vám odporučí zapnutie upozornení na pohyb, nakoľko mierne cvičenie a pravidelný pohyb sú počas tehotenstva dôležité

Po úvodnom nastavení sledovania tehotenstva sa okienko s funkciou Menštruačný cyklus, ktoré sa nachádza v aplikácii Garmin Connect, zmení na sledovanie tehotenstva. Toto okienko vás bude informovať o tom, v ktorom týždni tehotenstva ste a každý týždeň vám bude zobrazovať užitočné informácie a odporúčania.

Garmin hodinky: Sledovanie tehotenstvaZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: Nastavenie funkcie na sledovanie tehotenstva

Medzi zobrazované informácie patrí napríklad aktuálna veľkosť plodu, ktorá je prirovnaná k ovociu alebo zelenine, čo je milé. Zobrazujú sa aj stručné informácie o jeho vývoji a aplikácia vás môže napríklad upozorniť na to, že už by ste mohli cítiť prvé pohyby, prípadne, že sa môžete plodu už prihovárať, lebo už dokáže počuť váš hlas.

Garmin Connect takisto zobrazuje odporúčania pre daný týždeň alebo trimester – či už ide o odporúčania, ako bojovať s nevoľnosťou alebo tipy k výžive, pitnému režimu, káve, potravinám či zmenám, ktoré sa môžu udiať vo vašom tele a môžu sa prejaviť napríklad zrýchleným srdcovým tepom.

Xénia tieto odporúčania a aj informácie o vývoji plodu považovala za užitočné. Odporúčania sa zobrazujú aj v slovenčine, pokiaľ máte aplikáciu Garmin Connect v tomto jazyku. Xénia ju používa v angličtine.

Funkcia na sledovanie tehotenstva takisto ponúka sekciu, do ktorej si môžete značiť symptómy a ďalšie poznámky – či už pre vlastnú potrebu alebo kvôli tomu, aby ste ich potom prediskutovali s lekárom počas poradne.

Garmin hodinky: Sledovanie tehotenstvaZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: Sledovanie tehotenstvaZdroj: TOUCHIT
Garmin hodinky: Sledovanie tehotenstvaZdroj: TOUCHIT

Ako si (de)aktivovať sledovanie tehotenstva pomocou Garmin hodiniek

Pokiaľ si chcete aktivovať funkciu na sledovanie tehotenstva, je potrebné mať v aplikácii Garmin Connect aktívne sledovanie menštruačného cyklu. Následne choďte do sekcie Menštruačný cyklus, ťuknite na tri bodky v pravom hornom rohu a cez Nastavenia si zmeňte Typ cyklu na Tehotná.

Následne zadajte dátum poslednej menštruácie, podľa čoho vám Garmin Connect vypočíta, v ktorom týždni tehotenstva ste. Tento údaj bude využívať na pravidelné zobrazovanie odporúčaní a informácií o raste plodu. Funkcia rovnako zobrazuje počet zostávajúcich dní v rámci daného trimestra a počet týždňov do pôrodu.

Po pôrode si môžete v aplikácii Garmin Connect poznačiť dátum pôrodu. Sledovanie ženského zdravia sa následne prepne späť do režimu menštruačného cyklu, pričom do príchodu prvej popôrodnej menštruácie si môžete aktivovať režim bez menštruácie.

Sledovanie ženského zdravia pomocou Garmin hodiniek: Nastavenie funkcie s možnosťou zmeniť si typ cyklu a prepnúť sa do režimu tehotenstva

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit