Nájsť dizajnovo zaujímavé, odolné a zároveň inteligentné hodinky, nie je vždy jednoduchá úloha.

Popisy výrobcov totiž nie vždy korešpondujú s tvrdou realitou. Je však zopár kvalitných značiek, ktoré produkujú odolné nositeľné zariadenia a jednoznačne medzi nich patrí aj Garmin.

Garmin je tak trošku legendou v tomto segmente, čo nemôže asi nikto s reálnymi skúsenosťami poprieť. Ja osobne som vyskúšal iba niekoľko modelov, na rozdiel od nášho Romana, ktorý sa tejto téme venuje podrobne. Na druhej strane si myslím, že hodinky na mojej ruke zažívajú podstatne viac mechanického „tlaku“, či už v rámci pobytu v prírode, cestovania alebo v motorových priestoroch rôznych áut.

Niekoľko rokov dozadu som mal možnosť testovať prvú verziu Garmin Instinct, ktorá ma zaujala predovšetkým dizajnom a deklarovanou odolnosťou. Potvrdilo sa to aj v praxi. Medzičasom sa tento model dostal na úplne iný level a minulý rok ma zaujala verzia Instinct 2X Solar Tactical.

Vďaka redakcii a Garminu som si mohol tieto hodinky na dlhšiu dobu vyskúšať v základnej verzii bez prívlastku Tactical. To v zásade nevadí, nakoľko aj samotný model 2X Solar ponúka takmer všetko, čo ma reálne zaujímalo.

Tu prichádzame k pointe testu, resp. k môjmu štýlu používania – mňa reálne zaujímalo iba niekoľko špecifických funkcií, ako je napr. výdrž batérie, kompas/navigácia a mechanická odolnosť, teda možnosť spoľahnutia sa na prístroj, ktorý má splniť svoj účel v akejkoľvek situácii.

Garmin Instinct 2X SolarZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Garmin Instinct 2X Solar

Nie som typ používateľa, ktorý si monitoruje každú aktivitu a sleduje podrobné štatistiky. V praxi potrebujem, aby hodinky ukazovali presný čas + čas východu/západu slnka, mali spoľahlivý kompas, presné GPS, dobrú výdrž, ponúkali zobrazenie hlásení z telefónu a boli reálne odolné.

To, že tento model má integrované aj LED svetlo, bolo pre mňa extrémnym bonusom, ktorý neskutočne oceňujem. Jednoduchá vec, ktorou Garmin posunul viaceré modely na nový level využitia v praxi. Takže, ak hľadáte podrobné informácie o tom, ako presne Garmin hodinky merajú aktivity/športy a pod., tak si pozrite recenzie od Romana. Ja „iba“ veľa chodím (mohol by som aj viac…) a pchám ruky tam, kde je málo miesta, čo často bolí – ruky aj hodinky.

Garmin Instinct 2X Solar
Garmin Instinct 2X Solar

Dizajn modelu Instinct 2X Solar mi je veľmi sympatický kvôli veľkosti (50 × 50 × 14,5 mm / hmotnosť 67 gramov) a robustnému prevedeniu tela, ktoré je vyrobené z vláknami vystuženého polyméru. V praxi som bol prekvapený, aký odolný tento materiál je.

Po niekoľkomesačnom používaní na nich nie je takmer absolútne poznať, že prešli aj náročným obdobím, čo je značným benefitom. Výrobca garantuje odolnosť voči vode na úrovni 10 ATM a všeobecná odolnosť spĺňa vojenský štandard odolnosti MIL-STD-810G. Mne vyhovuje ovládanie prostredníctvom fyzických tlačidiel, ktoré cez menu umožňujú nastavenie rýchleho prístupu k najpoužívanejším funkciám.

Nefarebný a nedotykový transflexný čiernobiely displej má rozmer 1,1” × 1,1”, rozlíšenie 176 × 176 pixelov a chráni ho sklo Power Glass s podporou solárneho nabíjania. Solárny panel by mal byť oproti predošlej generácii väčší, no podstatné je to, že papierovo produkuje až o 50 % viac energie ako štandardný model Instinct 2 Solar.

To síce porovnať neviem, no určite viem to, že solárne nabíjanie funguje výborne a v praxi som musel hodinky káblom nabíjať iba dvakrát. Ani to by nebolo zásadne nutné, ak by som ich dal dole z ruky a počas práce v interiéri ich nechal nabíjať na slnku.

Garmin Instinct 2X Solar
Garmin Instinct 2X Solar

Toto bol jeden zo zásadných faktorov, prečo ma tento model zaujal a prax ukázala, že ak sa pohybujete často vonku, resp. nechávate hodinky vystavené slnečnému žiareniu, tak fyzickú nabíjačku takmer vôbec nepotrebujete.

Za pár hodín pobytu na slnku sa mi hodinky nabili na niekoľko ďalších dní bežného používania. Situácia sa, samozrejme, mení, ak budete pravidelne využívať monitorovanie športovej aktivity so zapnutým GPS. V tom momente ide kapacita batérie dole rýchlejšie a nabíjačka sa bude hodiť.

Toto presne na hodiny odmerané nemám, no podľa výrobcu by sa mala výdrž v prípade kontinuálneho záznamu GPS pohybovať od cca. 36 hodín so solárnym nabíjaním v dvojpásmovom režime s najvyššou presnosťou záznamu až po 145 hodín so solárnym nabíjaním v GPS režime, ktorý je menej presný, ale ponúka lepšiu výdrž.

V mojom prípade som hodinky počas cca. troch mesiacov nabíjal iba raz na 100 % a druhýkrát na približne 70 %. Viackrát som využíval monitorovanie aktivity v rámci turistiky.

Garmin Instinct 2X Solar
Garmin Instinct 2X Solar

K samotnému telu hodiniek ešte dodám, že vymeniteľný remienok je gumený a veľmi pohodlný. Z pohľadu dizajnu a prevedenia som nebol spokojný iba s jednou vecou – bielou farbou. V rámci testu to však bolo úplne v poriadku, moja voľba by v realite padla na nejakú tmavú verziu, ideálne čiernu s dodatkom Tactical, ktoré ponúkajú aj zápar špecifických funkcií naviac.

Garmin je kvalitou záznamu športových aktivít na vysokej úrovni, čo môžem prakticky potvrdiť, aj keď iba v rámci turistiky. Presnosť dvojpásmového multi-GNSS čipu je výborná a monitorovaná trasa v aplikácii sedí s realitou takmer presne. Zopár odchýlok tam je, no nejde o nič zásadné. Vo výsledku vidíte podrobnú a prehľadne usporiadanú štatistiku vykonanej aktivity, čo ocenia predovšetkým aktívni športovci, ktorí si potrebujú tieto štatistiky kontrolovať a porovnávať.

Instinct 2X Solar ponúkajú aj funkciu Pripravenosť na tréning, teda vyhodnocovanie rôznych faktorov, na základe ktorých dostanete odporúčanie na vyššiu alebo nižšiu intenzitu tréningu. Ja mám rád informácie o dobe zotavenia po tréningu, ktoré ma takmer vždy príjemne pobavia.

Neviem, kde na to hodinky prídu, no občas mi po jednoduchej turistike v dĺžke trasy cca 15 km ukázali dobu zotavenia viac ako 48 hodín, čo je z pohľadu mojej bežnej aktivity úplne mimo realitu. Občas sú hlásenia skutočne vtipné, no na rovinu treba povedať, že v drvivej väčšine informácií a štatistík ide o najlepšie prístroje na trhu.

Treba si tiež uvedomiť, že na to, aby hodinky vedeli presnejšie vyhodnocovať rôzne parametre, vyžadujú viac dát. Znamená to, že čím častejšie si pomocou nich budete monitorovať rôzne aktivity, tým lepšie vás budú poznať a tým budú vyhodnocované informácie presnejšie – vrátane odporúčaného času zotavenia do ďalšieho intenzívneho tréningu.

Garmin Instinct 2X Solar
Garmin Instinct 2X Solar

Nakoľko sa veľmi rád pohybujem v prírode a baví ma základná orientácia, tak medzi veľmi často používané funkcie patril elektronický kompas, ktorý som najskôr skalibroval a overoval jeho funkčnosť aj s klasickou buzolou. Funguje dobre, rýchlo a presne, na základe čoho som ho aj pravidelne používal – cez vytvorenú skratku som ho mal k dispozícii na jedno stlačenie.

Orientácia v prírode za pomoci kompasu je dôležitá schopnosť, ktorá je s týmito hodinkami o niečo jednoduchšia. Okrem kompasu som často využíval aj služby barometrického výškomera, ktorý som počas testu taktiež raz skalibroval. Nadmorskú výšku ukazoval takmer presne, iba s malými odchýlkami, čo som overoval na základe pevne označených bodov, ale aj pomocou informácií z telefónu.

Garmin Instinct 2X Solar
Garmin Instinct 2X Solar

Ku kompasu patrí aj navigácia, ktorá týmto hodinkám taktiež nechýba. Oproti modelom s väčším farebným displejom (Fenix) je to iba slabý základ. Navigácia v tomto prípade funguje tak, že si v aplikácii Garmin Explore vytvoríte trasu alebo ju odošlete z inej aplikácie vo formáte GPX a následne sa riadite podľa jednoduchých pokynov na displeji.

Trasu si však treba vopred podrobne pripraviť, takže táto funkcia je vhodná iba na plánované výjazdy – nefunguje to ako navigácia v modeloch Fenix, kde si zobrazíte offline mapu na farebnom displeji a zadáte pokyn k navigácii, kdekoľvek sa nachádzate. V tomto prípade sa radšej spolieham na aplikáciu mapy.cz v telefóne alebo turistickú navigáciu Garmin GPSmap 66i (RECENZIU nájdete – TU).

Garmin Instinct 2X Solar
Garmin Instinct 2X Solar: Ak zídete z trasy, hodinky vám jednoduchým spôsobom ukážu, ktorým smerom sa na trasu vrátite + aká je vzdialenosť návratu k trase v metroch.

Tieto hodinky, ako aj všetky ostatné od Garminu, komunikujú s telefónom prostredníctvom Bluetooth pripojenia a aplikácie Garmin Connect, ktorá patrí k najprehľadnejším svojho druhu a výborne sa v nej orientuje.

  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar

Okrem „nekonečnej“ výdrže batérie a vyššie spomenutých funkcií som počas testu chválil aj perfektne čitateľný displej, a to za akýchkoľvek okolností. Samozrejmosťou je podsvietenie, ktoré si viete nastaviť podľa preferencií. A keď už som pri tom podsvietení, tak musím spomenúť aj integrované LED svetlo, ktoré je absolútne skvelé a ten, kto to v Garmine navrhol, by si zaslúžil metál a predčasný dôchodok za zásluhy.

Je to skvelý doplnok, ktorý som ocenil v mnohých situáciách, a to aj napriek tomu, že klasické LED svetlo nájdete v mojom vrecku vždy. Keď spím, mám ho tiež na dosah ruky. Avšak, ak máte hodinky s LED baterkou, tak ho proste nemusíte za každých okolností vyťahovať a jednoducho si posvietite aj týmto výkonným svetielkom, ktoré sa dá rýchlo aktivovať skratkou (dvojklikom na nastavené tlačidlo).

Či už hľadáte kľúče alebo ste si zabudli svetlo na bicykel a vraciate sa domov potme, na to všetko a omnoho viac situácií túto funkciu využijete. Okrem klasického svietenia v rôznych intenzitách ponúka aj režimy blikania a dokonca aj červené svetlo. GENIÁLNE!

Čo ešte?

Osobne nie som zástancom spania s hodinkami, nejako mi to prekáža. Určitú dobu som si ich však počas noci na ruke nechal, aj kvôli testu, aby som zistil, aké metriky spánku sa vyprodukujú. V podstate ide o klasické informácie o priebehu spánku, pričom tento model ponúka aj meranie variability srdcového tepu, teda HRV, ktorý začnú hodinky vyhodnocovať až po pár dňoch, keď získajú dostatok dát na určenie základnej hodnoty.

Hodinky síce počas noci nenosím rád, no v tomto prípade ma ráno aspoň potešil prehľad dňa, kde sú zhrnuté základné informácie a udalosti, ako aj vaša pripravenosť, ktorá bola takmer vždy v pozitívnych číslach, čo je fajn 😊. Samozrejmosťou je aj pulzný oximeter, teda meranie okysličenia krvi, čo je dôležitý údaj a priebežné monitorovanie srdcového tepu počas celého dňa.

Pre mnohých používateľov bude výhodou aj možnosť bezkontaktných platieb prostredníctvom Garmin Pay. Ja som túto funkciu nevyužíval, platím iba telefónom a to mi postačuje. Užitočnou funkciou je aj detekcia nehody, ktorá dokáže vyhodnotiť rôzne úrazy a pády, pričom cez pripojený telefón automaticky kontaktuje uložené núdzové kontakty a odošle im aj vašu presnú polohu.

Garmin Instinct 2X Solar
Garmin Instinct 2X Solar

Verdikt

Síce nie som štandardný používateľ inteligentných hodiniek a ich funkcie využívam iba z malej časti. Aj napriek tomu považujem tento model za veľmi vydarený a časom sa možno dostanem aj k tomu, že si tieto hodinky reálne zakúpim, nakoľko mi veľmi vyhovovali. Najviac som to pocítil až pár dní po vrátení.

V prvom rade si na nich cením ich robustnosť a odolnosť. Na ruke vyzerajú perfektne a zároveň ponúkajú všetko, čo bežný, ale aj náročnejší používateľ od takéhoto typu zariadenia požaduje.

Z mojej strany to bol iba základ, ale skvelo fungujúci! Vyzdvihnúť treba hlavne výdrž batérie a efektívne solárne nabíjanie, vďaka ktorému sú tieto hodinky vhodné aj do skutočne náročných, až extrémnych podmienok.

A nevýhody? Vlastne ani neviem, nič mi neprekážalo. Teda až na farbu, s ktorou som nebol úplne vyrovnaný a jednému nevysvetliteľnému výpadku komunikácie s aplikáciou.

  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X SolarZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar
  • Garmin Instinct 2X Solar

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: Garmin Slovensko

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE