Či už sa vyberiete na vysokohorskú turistiku, lyžovať, skialpovať alebo liezť, tak nezabúdajte na prvky, ktoré vám (alebo iným ľuďom vo vašej blízkosti) môžu zásadne pomôcť, prípadne zachrániť život. 

Okrem fyzickej pripravenosti a výbavy, na ktorej si treba dať záležať, by vám nemal chýbať ani smartfón a aplikácia Horskej Záchrannej služby – HZS. V tejto aplikácii sa viete jednoducho zaregistrovať, zadať všetky potrebné údaje o vašej osobe a každý výjazd nahlásiť do systému – aj s predpokladaným príchodom. 

Osobné údaje sú v tomto prípade veľmi dôležité, nakoľko to môže zefektívniť prípadnú záchrannú akciu, či už ide o nejaké zdravotné problémy alebo aj hmotnosť, na ktorú sa majú záchranári pripraviť. Je rozdiel pracovať s 50-kilovou ženou alebo 120-kilovým chlapom. 🙂

Veľmi dôležité je, že ak sa náhodou v predpokladanom čase, ktorý ste zadali do aplikácie, nevrátite, Horská Záchranná Služba to bude vedieť a včas zaháji pátranie, čo môže byť kľúčové v ohľade prežitia.

Aplikácia ponúka aj iné užitočné informácie, ako napr. rôzne lavínové a meteorologické výstrahy + miesta záujmu  – strediská HZS, horské chaty, záchranné stanice, ošetrovne a AED defibrilátory-

Zásadnou funkciou je aj okamžité privolanie pomoci, stačí podržať tlačidlo SOS a aplikácia automaticky volá na linku 112. V prípade, že nemôžete hovoriť, je možné odoslať núdzovú správu s rýchlou informáciou o probléme. 

HZS Slovensko
HZS Slovensko

Výhodou je, že aplikácia pozná vaše presné súradnice na základe GPS, ktoré odošle záchranárom. Pamätajte, že túto funkciu viete využiť kdekoľvek, nielen v horách!

Prečítajte si aj: 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE