Ste dostatočne pripravení na letnú turistickú sezónu a pobyt v prírode? Ak máte akékoľvek pochybnosti alebo si chcete rozšíriť obzory a prehľad o výbave, tak v tomto článku vám predstavím základnú výbavu i doplnky, ktoré osobne používam a v nejednej situácii mi boli veľmi nápomocné.   

Či už sa pohybujte v prírode na jar, v lete alebo v zime, vždy by ste mali byť adekvátne pripravení a vybavení na rôzne situácie, ktoré by mohli počas výjazdu nastať. Príroda je pre mnohých z nás tou najlepšou oázou pokoja a pohody, do ktorej si chodíme oddýchnuť, načerpať nové sily, no častokrát aj zlepšovať svoju fyzickú kondíciu. Nie je nič lepšie, ako poriadna turistika, viacdňový pochod alebo beh v prírode, čím človek poriadne unaví celé telo, no zároveň dokonale vzpruží ducha.

Miroslav Illéš / TOUCHITZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Miroslav Illéš / Paklenica HR

V rámci akéhokoľvek výjazdu do prírody, či už to bude krátka prechádzka alebo niekoľkodňový výjazd, by sme mali byť dostatočne, resp. vhodne vybavení. Je zrejmé, že ak pôjdete na hodinu s deťmi a psíkom za dom, tak nepotrebujete batoh, ale napr. taká mini lekárnička v ziplock vrecku so zopár náplasťami, dezinfekčnými obrúskami a párom analgetík sa môže hodiť, pričom nezaberá takmer žiadne miesto, nič neváži a pritom je veľmi praktická. Aj malé poranenie ste takto schopní rýchlo ošetriť.

Často je to iba o malých detailoch, ktoré nám zjednodušia rôzne situácie, do ktorých sa človek bežne dostane. A teda, ste pripravení na letné výjazdy a pobyty v prírode? Verím, že áno, no keby predsa len nie, tak vám dám zopár tipov v rôznych kategóriách.

Mini lekárničkaZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Mini lekárnička v ziplock vrecku

Základ, ktorý by mal byť v každom batohu

Akákoľvek fyzická aktivita nás dehydratuje – predovšetkým v lete, takže absolútnym základom je pitný režim, teda voda v dostatočnom množstve v závislosti od aktivity a jej trvania. Ak idem na celý deň, liter vody je zaručene málo. Každý má inú spotrebu, no dostatok vody by nemal nikto podceňovať. Dehydratácia je nebezpečná, unavuje a v konečnom dôsledku môže aj nepriamo ublížiť.

Osobne nosím vodu už dlhé roky vo fľašiach od americkej značky Nalgene, s ktorými mám veľmi dobrú skúsenosť a nakúpil som ich pre všetkých členov rodiny.

Sú odolné, kvalitne vyrobené, bez škodlivín a dostupné v rôznych prevedeniach i veľkostiach. Ak si nemôžem alebo z nejakého dôvodu neberiem viac vody, tak mám pri sebe vždy filter na vodu, ktorý spraví aj vodu z potoka bezpečnou a pitnou. Filter na vodu používam od overeného amerického výrobcu SAWYER, model MINI. Je kompaktný, účinný a ľahko sa používa.

SAWYER MINIZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Sawyer mini filter

Číslo dva v základnej výbave patrí lekárničke, ktorú by nemal nikto opomínať a podceňovať jej prítomnosť. Je dobré, keď ju nemusíme celú sezónu vytiahnuť, no zároveň je extrémne dôležité, aby sme ju mali pri sebe, keď sa niečo udeje – a to sa nedá predpovedať, takže jej prítomnosť by mala byť 100 % v rámci každého výjazdu. Samozrejme, ako som spomínal, aj tento prvok treba prispôsobiť aktivite a dĺžke jej trvania. Ideálne je mať k dispozícii viacero variácií, ktoré sú pre rôzne situácie, či už idete sami na túru alebo iba na krátku prechádzku, prípadne na celodenný výlet s deťmi. Každá situácia vyžaduje iné zostavenie obsahu.

LekárničkaZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Lekárnička – delenie podľa určenia (bežná + základný IFAK)

Zostavenie lekárničky je na samostatný článok, no napr. na YouTube nájdete množstvo videí od fundovaných ľudí zo zdravotníctva, podľa ktorých sa dá zostaviť skutočne funkčná lekárnička. Dôležité je však nosiť iba to, čo viem reálne použiť a ideálne je raz za čas navštíviť kvalitný kurz prvej pomoci a rôzne iné kurzy, ktoré v praktickom živote veľmi oceníte.

Osobne mám niekoľko variácií lekárničiek, pričom však takmer vždy nosím aj základný IFAK (zostava pre ošetrenie traumatických poranení, predovšetkým masívne krvácanie a pod.), v ktorom mám gázu na zástavu masívneho krvácania, izraelský tlakový obväz, tourniquet a pod. Toto je podceňovaná, no v kritickej situácii extrémne dôležitá vec. V tomto smere odporúčam aj kurz STOP THE BLEED pre verejnosť od Akadémie urgentnej medicíny, ktorý som aj ja absolvoval.

Voda, lekárnička a malý snack (proteínová tyčinka, sušené mäso alebo obľúbený Snickers) musí byť, no nezabúdajte ani na rýchle zmeny počasia, ktoré môžu pobyt v prírode kvalitne znepríjemniť. Je to klišé, no zároveň krutá pravda, že nie je zlé počasie, iba zle vybavený turista. Takže, ak si so sebou nezoberiete žiadne náhradné oblečenie (čo, samozrejme, v rámci dlhých túr nie je dobre), tak minimálne ľahká a nepremokavá bunda by vám nemala chýbať, nikdy! Táto jednoduchá vec vám dokáže extréme pomôcť, či už začne fučať alebo liať.

Nie je nič horšie ako premoknúť na kosť alebo dostávať dávky studeného vetra na prepotené telo. Ľahká, ideálne membránová bunda by nemala chýbať v žiadnej výbave. Na trhu existuje množstvo variácií, no osobne odporúčam známejšie a kvalitnejšie značky. Osobne už viac ako rok používam ľahkú bundu Zeno Jacket od Mountain Equipment, ktorá ma sprevádza každý deň, vždy poruke, v každom batohu.

Miroslav Illéš / TOUCHITZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Salewa Alp Trainer Mid GTX

Okrem ochrany vrchnej časti tela netreba opomenúť ani obuv, ktorá je nosným prvkom a keď bude zlá, tak si turistiku, pobyt v prírode ani prechádzky zaručene neužijete. Osobne si dávam na výbere dobrých topánok extrémne záležať, čo ma stojí veľa času (i peňazí), no v konečnom dôsledku si chcem turistiku užiť a nie trpieť.

Roky som používal topánky od slovenského výrobcu BOSP, ktoré sú výborné, no zmena je život a chcelo to niečo ľahšie a zároveň vhodné na dlhé trasy, pričom som nedávno siahol po značke Salewa, model Alp Trainer Mid GTX, teda ľahkej, stredne vysokej membránovej obuvi. Zatiaľ si na seba zvykáme.

Leatherman Free P4Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Leatherman Free P4

K základnej výbave nepochybne patria aj nástroje, ktoré vám v akejkoľvek situácii dokážu pomôcť vyriešiť rôzne maličkosti, väčšie problémy, ba dokonca aj prežiť v extrémnej kríze. Pamätajte, že nôž, ideálne multitool, je multiplikátor vašich zručností, schopností a vedomostí, s ktorým viete urobiť rôzne veci, nielen nakrájať slaninku na opekanie. Osobne si skôr doma zabudnem telefón ako multitool 😊. Ak nechcete byť sklamaní, odporúčam siahnuť po nástrojoch od renomovaných výrobcov, ktoré sú zárukou kvality.

Už roky používam multifunkčné nástroje od amerického výrobcu Leatherman (recenzie nájdete – TU), no vo výbave mi nechýba ani legendárny Victorinox a v batohu pevný nôž od švédskeho výrobcu Mora,  ktorý je určený na ťažšie úlohy. Nôž, zapaľovač omotaný silnou páskou (ductape), mini lekárnička a LED svetlo patria do mojej EDC (every day carry) výbavy, ktorú mám na 99,99 % vždy so sebou.

EDCZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Leatherman Free P4, BIC zapaľovač + ductape, LedLenser P2R Core

Základnú, resp. nutnú výbavu ukončím LED svetlom, ideálne čelovým, ktoré by malo mať v každom batohu svoje pevné miesto, nech už sa vydáte kamkoľvek. Nikdy neviete, aká situácia nastane, kde sa zdržíte a kedy sa vrátite, takže kvalitná LED čelovka je prvok, ktorý by ste nemali opomenúť. Opäť musím zdôrazniť, že je lepšie sa zamerať na kvalitné a overené zariadenia.

Aktuálne používam multifunkčnú LED baterku Armytek ELF C1, ktorá ponúka presne to, čo v praxi potrebujem – je kompaktná, extra výkonná (1000 lúmenov), ľahko sa ovláda, dá sa použiť ako bežné svetlo, ale aj ako čelovka a v spodnej časti má magnet, čo je veľmi praktické. Okrem toho je vďaka hliníkovému telu odolná voči pádom, vode, ale aj nečistotám. Nabíja sa prostredníctvom microUSB konektora, čo je síce zastaralé, no mám viacero zariadení s týmto konektorom, takže mi to až tak neprekáža.

  • Armytek ELF C1Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • Armytek ELF C1Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • Armytek ELF C1Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT

Okrem výkonnej čelovky mám pri sebe (vo vrecku) vždy aj kompaktné LED svetlo v podobe LedLenser P2R Core, ktoré občas striedam s baterkou Klarus E5 alebo Fenix E-lite. So všetkými modelmi mám veľmi pozitívne skúsenosti. Kvalitné LED svetlo robí zo 16-hodinového dňa 24-hodinový (s ohľadom na viditeľnosť jednotlivca).

„Vždy preferujem kvalitné a multifunkčné veci, ktoré mi vedia pomôcť v rôznych situáciách.“

Technológie

Technológie už roky patria k pobytu v prírode i turistike, pričom dokážu mnohé veci uľahčiť a zároveň v prípade núdze aj zachraňovať životy – včasným privolaním adekvátnej pomoci. Úplným tech základom je smartfón, vybavený užitočnými aplikáciami, z ktorých by som vyzdvihol predovšetkým off-line navigáciu mapy.cz.

Táto navigačná aplikácia je z môjho pohľadu tá najlepšia na trhu a žiadna iná neponúka v off-line režime takú kvalitnú navigáciu a podrobné mapy. Okrem toho odporúčam aj aplikáciu horskej záchrannej služby (HZS), ktorá je veľmi užitočná a dokážete si prostredníctvom nej privolať aj pomoc. Viac informácií o HZS apke nájdete v tomto článku – TU.

Garmin GPSmap 66iZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Garmin GPSmap 66i + Ďalekohľad Vortex Raptor

Vybitý telefón alebo akékoľvek iné zariadenia, vrátate LED bateriek, vám budú nanič, takže so sebou často nosím aj kompaktnú powerbanku s kapacitou 10000 mAh. Dlhodobo používam starší, už nedostupný model značky Xtorm, ktorá vyrába odolné powerbanky do náročných podmienok – nová generácia Xtorm zariadení vyzerá tiež veľmi dobre.

Telefón je super, no bez signálu si pomoc nezavoláte. Ak to myslíte s výbavou skutočne vážne, odporúčam siahnuť po satelitnom komunikátore, s ktorým si v prípade potreby privoláte  pomoc odkiaľkoľvek na svete. A nielen to, rovnako tak slúži aj na bežnú textovú komunikáciu a pokročilé zariadenia sú kombinované s turistickou GPS navigáciou.

Garmin GPSmap 66iZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Garmin GPSmap 66i (Paklenica HR)

Niekoľko mesiacov som mal možnosť testovať Garmin GPSmap 66i (recenziu nájdete – TU), čo je zariadenie, ktoré ponúka všetky vyššie uvedené funkcie a ešte omnoho viac. Moja spokojnosť bola veľmi vysoká, no v praxi dám prednosť kompaktnejšiemu zariadeniu v podobe Garmin InReach mini 2, ktoré ponúka všetko čo potrebujem v kompaktnejšom prevedení.

Ak ste skutočnými milovníkmi nositeľných technológií, tak môžete siahnuť aj po outdoorových inteligentných hodinkách – Garmin Instinct 2X Solar. Tento model som mal tiež možnosť niekoľko mesiacov testovať v rôznych podmienkach, pričom ma prekvapilo, že som nenarazil na žiadne zásadné nedostatky, práve naopak. Ich odolnosť je skvelá a výdrž vďaka solárnemu nabíjaniu na excelentnej úrovni. Všetky základné funkcie pracujú bezchybne, vrátane elektronického kompasu, barometrického výškomera a pod. Je toho veľa, no v recenzii tohto modelu nájdete všetko podstatné.

Garmin Instinct 2X SolarZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Garmin Instinct 2X Solar

„Zlyhanie pri príprave je príprava na zlyhanie.“

Bezpečnosť (s ohľadom na aktuálnu situáciu so zvýšeným výskytom medveďa hnedého v rámci Slovenska)

Medveď je naša najväčšia šelma, ktorej úplne nechcete skrížiť cestu, no s ohľadom na zvýšenú populáciu tohto zvieraťa sa to v určitých lokalitách stať môže a mnohým ľudom aj stáva. Najhoršie je to, že tieto šelmy sa v posledných rokoch vyskytujú aj tam, kde sa historicky nikdy neobjavovali. Či ich je veľa alebo málo, to riešiť nebudem, ale osobnú bezpečnosť počas prechádzok určite áno. Ak sa chystáte do lokalít, kde je zvýšený pohyb tejto šelmy, tak netreba mať zbytočný strach, stačí dodržiavať zopár zásad a byť pripravení.

Helikon-Tex NumbatZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Helikon-Tex Numbat

Medveď sa s vami nechce stretnúť, to treba vedieť. Počas túry sa treba rozprávať normálnym tónom, ak nie je s kým, tak si popiskujte alebo spievajte – ak je v blízkosti maco, zaregistruje vás a vzdiali sa. Horšie je to s medvedicou, ktorá má mladé a chce ich urputne chrániť. Situácií je mnoho a v prípade „kolízie“ treba zakročiť a použiť sprej na medvede.

Sprej je celosvetovo vyhodnotený ako najúčinnejší a najrýchlejšie použiteľný prostriedok na „obranu“ voči tomuto zvieraťu, pričom si ho môže kúpiť každý od 18 rokov. V ponuke je množstvo značiek od rôznych výrobcov, no ja mám rád overené produkty, takže som siahol po americkom spreji SABRE OC RED FRONTIERSMAN BEAR ATTACK, ktorý je používaný aj v krajinách, kde je medveďov zásadne viac ako u nás. Používajú ho aj strážcovia národných parkov a pod.

Sabre Bear SprayZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
SABRE Frontiersman BEAR ATTACK (Sprej na odvrátenie útoku medveďa)

Sprej nosím v jednoduchom obale od SABRE a vždy tak, aby som ho mal na dosah ruky v čo najkratšom čase. Ak ho budete mať na spodku batohu, tak ho nemusíte mať vôbec 😊. Treba si tasenie spreja trošku nacvičiť, no v zásade to je jednoduché zariadenie, ktoré odporúčam nosiť. Ja ho nosím aj na hrudnej taške, pričom je umiestnený tak, že v prípade nutnosti použitia by som ho teoreticky nemusel ani vyťahovať, iba dávkovať účinnú látku.

V čom to nosím?

Je zrejmé, že ak sa vydáte na turistiku alebo kratší výjazd do prírody, tak je vhodné mať so sebou batoh, minimálne so základnou výbavou, ktorou som začal v úvode článku. Výber batoha je relatívne náročná vec, nakoľko každý z nás má iné požiadavky, postoj tela a pod., faktorov je množstvo. Osobne však mám vyskúšaných zopár multifunkčných a overených kúskov, ktoré ma milo prekvapili a môžem ich s radosťou odporučiť.

Quechua mh500Zdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Quechua mh500 / 30 litrov

V prvom rade je to 30-litrový turistický batoh QUECHUA mh500, ktorý používam viac ako 4 roky, prešiel na mojom chrbte tisícky kilometrov, pričom som ho absolútne nešetril a dodnes je v skvelej kondícii, bez zásadných poškodení a hlave je extrémne prakticky vyhotovený, čo oceňujem najviac. Jeho odolnosť je s ohľadom na moje denné používanie pozoruhodná. Ak potrebujem väčší objem alebo batoh na špecifické výjazdy, tak siaham po 40-litrovom batohu Pentagon EPOS, ktorý je širokospektrálne využiteľný, praktický a odnesie všetko, čo potrebujem.

Pentagon EPOSZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Pentagon EPOS / 40 Litrov

Ak sa vám nechce nosiť batoh, vyskúšajte prepracovanú hrudnú tašku. Nie vždy chcem, resp. potrebujem ťahať batoh, takže som si zvykol aj na tento veľmi praktický hrudný systém, ktorý odnesie všetko, čo v rámci kratších túr potrebujem. V prípade dlhých výjazdov ho kombinujem s ruksakom, pričom si vôbec nezavadzajú. Hrudná taška má výhodu v tom, že všetko máte pod nosom a viete sa k tomu rýchlo dostať.

Helikon-Tex NumbatZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Helikon-Tex Numbat (hrudná taška)

Ponúka množstvo úložného priestoru, ktorý je prakticky delený do menších sektorov a zároveň má aj dva veľké velcro panely a osobitú priehradku na mapu. Hrudná taška Helikon-Tex Numbat bola vyvinutá v spolupráci s odborníkmi na prežitie v prírode, takže má množstvo vychytávok a možností uloženia výbavy, čo sa mi veľmi páči.

Osobne v nej nosím všetko zo základnej výbavy (fľaša s vodou je zavesená inde), vrátate filtra na vodu, satelitného telefónu, klasického telefónu, ale aj kresadlo, paracord, karabíny, powerbanku, tourniquet, buzolu a sprej proti medveďom s rukavicami Mechanix z vonkajšej strany. Tento systém je skvelý, kompaktný, nezavadzia a odnesie všetko podstatné – odporúčam!

Helikon-Tex NumbatZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Helikon-Tex Numbat (základný obsah)

Verím, že vám tieto tipy pomôžu vo výbere a doplnení výbavy. Ak máte aj vy akékoľvek iné postrehy alebo odporúčania na výbavu, ktorá by nemala v žiadnom batohu chýbať, napíšte svoje postrehy do sekcie komentárov pod článkom. Prajem vám skvelú letnú sezónu plnú zážitkov a radosti z pobytu a pohybu v prírode 😊.

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE