Kvalitné čelové LED svietidlo je univerzálnym a zároveň veľmi dôležitým pomocníkom každého turistu, bežca, montéra, kutila alebo bežného človeka, a to nielen počas zimných mesiacov, keď máme menej svetla, ale po celý rok. 

Ak sa pohybujete po lesoch a turistických chodníkoch po zotmení, prípadne je vašou vášňou poľovníctvo alebo prácou rôzne montáže a servis zariadení, tak bez kvalitnej čelovky sa proste nezaobídete.

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

Osobne mám čelové LED lampy veľmi rád, nakoľko mi dennodenne pomáhajú pri rôznych činnostiach, či už je to práca v dielni, práca v exteriéri alebo pohyb v prírode. Na všetky tieto aktivity používam prevažne čelové LED svetlá, ktoré oslobodzujú ruky, čo je veľmi dôležité. Za roky rokúce používania týchto zariadení som prešiel rôznymi značkami, známymi i menej známymi, pričom som sa viackrát utvrdil v tom, že ak sa chcem na takéto zariadenie 100 % spoľahnúť, tak musím siahnuť po overených výrobcoch, medzi ktorých jednoznačne patrí aj spoločnosť LEDLENSER. Od tejto značky mi prešlo rukami už zopár starších, no stále dostupných modelov, ktoré som mal možnosť otestovať v praxi a aj preto som sa veľmi tešil na úplne novú sériu HF, ktorá prichádza s novým dizajnom a overenými funkciami v kompaktnejšom tele. 

„Zázračne lacným zariadeniam tohto typu sa radšej vyhnite, nakoľko vám budú skôr na ťarchu ako na osoh. Kvalitná, odolná a prepracovaná LED čelová lampa sa dnes dá kúpiť za relatívne dobrú cenu, pričom vám bude slúžiť roky.“

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER HF8R Core/Leatherman Surge: Kvalitná LED čelovka a multifunkčný nôž sú skvelým základom pre každé dobrodružstvo

Netrvalo to dlho a čelové LED lampy LEDLENSER HF4R Core, HF6R Core a HF8R Core som mal možnosť vyskúšať v praxi, či už počas potuliek lesom, v práci alebo pri rôznych montážach a projektoch v dielni. Všetky tri čelovky sú svojím spôsobom unikátne a určené pre rôzne kategórie používateľov. Novinky som skúšal v rôznych podmienkach a ani trošku som ich nešetril, takže okrem zopár pádov si vyslúžili aj kúpanie v snehu, nočné výstupy počas dažďa, pobyt v mrazoch atď. Všetko zvládli a prežili s prehľadom, no poďme sa na to pozrieť trošku podrobnejšie.

LEDLENSER HF4R Core 

Základ nového modelového radu je úplnou klasikou v tomto segmente, ktorú používam veľmi rád a často. Dôvodov je viacero: v prvom rade ide o veľmi ľahkú (72 gramov – telo z plastu) a kompaktnú čelovku, ktorá nezaberá skoro žiadne miesto a na hlave ju takmer necítiť, čo z nej robí dobrý základ pre EDC (tzv. Every Day Carry). V kombinácii s klasickým LED svetlom s vysokým výkonom máte k dispozícii univerzálnu dvojku do mnohých situácií. Model HF4R rád používam aj v dielni, nakoľko chcem mať osvetlené všetky zákutia predmetov, ktoré opravujem alebo konštruujem, pričom nechcem mať na hlave nič veľké a ťažké. Jej výkon a režimy sú plne dostačujúce na dennodenné používanie pri rôznych činnostiach, vrátane bežnej turistiky alebo behu (bežci ocenia jej ľahkosť). 

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

HF4R disponuje tromi LED diódami, z čoho je jedna červená a dve biele. Biele diódy svietia cez špeciálnu optiku – široký a zaostrený lúč. Samotných režimov je 5, vrátane červeného svetla, ktoré ma prekvapilo svojou intenzitou a bodovým zaostrením. Je veľmi dobre použiteľné v bivaku alebo pri akýchkoľvek iných činnostiach, keď nechcete vyrušovať okolie, prípadne vzbudzovať nadmernú pozornosť. Ďalšie 4 režimy patria bielemu svetlu s teplotou od 5200 do 6200K (70 CRI). Základný režimy svieti cez širokú optiku s výkonom 20 lúmenov (dosvit 15 metrov), nasleduje kombinácia oboch optík s výkonom 120 lúmenov (dosvit 60 metrov) a najvýkonnejší režim ponúka kombináciu oboch optík s výkonom 300 lúmenov (dosvit 100 metrov). Doplnkovým režimom je tzv. Boost, ktorý z dvoch diód vyprodukuje 500 lúmenov s dosvitom 130 metrov, ale iba na 10 sekúnd. To je použiteľné v prípade núdze, resp. keď potrebujete rýchlo koncentrovať veľa svetla na jedno miesto. Režimy bieleho svetla sa prepínajú postupne – dobre hmatateľným tlačidlom na vrchu zariadenia, pričom si elektronika pamätá posledný použitý režim, do ktorého sa vždy zapne. Výhodou je, že kedykoľvek potrebujete využiť režim Boost, stačí dvakrát rýchlo stlačiť tlačidlo a okamžite sa na 10 sekúnd aktivuje. Z bieleho do červeného režimu sa prepína jednoducho, podržaním tlačidla po dobu cca. 3 sekúnd (rovnako aj späť z červeného na biely režim – platí pre všetky testované modely).

Tento model je síce základný, no i tak ponúka indikáciu nabitia integrovanej Li-ion batérie (4 zelené LED body v spodnej časti) a nabíjanie prostredníctvom magnetického konektora (kábel nájdete v balení). Samotné nabíjanie trvá v závislosti od použitého adaptéra a vybitia od 2 do 3 hodín. Odporúčam nabíjať priebežne, ideálne však pred úplným vybitím (posledná kontrolka). Výdrž je pri takýchto zariadeniach relatívny pojem, nakoľko každý používateľ využíva dané zariadenie inak a v iných podmienkach. 

V bežnom prostrední a teplotách okolo 15 – 20 °C sa výdrž v max. režime pohybuje na úrovni +2 hodín. S nižšou teplotou výdrž, pochopiteľne, klesá, takže treba počítať s tým, že v exteriéri pri teplote 0 °C bude výdrž min. o 30 % kratšia. Ovplyvňujú to rôzne faktory a ťažko to zovšeobecniť. Z môjho pohľadu je výdrž dostatočná, nakoľko najpoužívanejší režim je stredný (výdrž cca. 4 hodiny) a s priebežným nabíjaním sa do núdze nedostanete. Teší ma však, že v takto kompaktnom tele je k dispozícii 300 lúmenov, čo je dostatočná hodnota na rôzne aktivity pre drvivú väčšinu bežných používateľov. Ešte dodám, že samozrejmosťou je aj pohodlný elastický čelový popruh s nastavením, možnosť nastavenia sklonu svietidla, elektronický zámok pri prenášaní v batohu a odolnosť voči vode/prachu na úrovni IP68. Cena tohto modelu je príjemných 39,99 eura

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

„Všetky tri čelovky majú magnetický nabíjací konektor, ktorý je zaujímavý predovšetkým s ohľadom na jednoduchosť nabíjania a zvýšenú odolnosť zariadenia, nakoľko nemá zbytočné otvory. Avšak, zároveň to považujem aj za nevýhodu, lebo ak nemáte správny kábel, tak batériu proste nenabijete, čiže si musíte byť pri výjazdoch a v práci istí, že máte so sebou aj správny kábel (v balení každej čelovky nájdete kábel s magnetickou koncovkou kombinovaný s USB-C). Ten je možné kombinovať s klasickými nabíjacími adaptérmi do zásuvky alebo s powerbankami. Bolo by fajn, ak by sa dal napr. vybrať akumulátor a nabíjať samostatne bez tela, napr. cez USB-C konektor.“

LEDLENSER HF6R Core 

Tento model je o značný level vyššie a je absolútnym ideálom v rámci rôznych činností, a to aj pre náročnejších používateľov, ktorí hľadajú kompromis medzi výkonom, hmotnosťou a veľkosťou. LEDLENSER HF6R Core ponúka celohliníkové telo (126 gramov), plnohodnotné nastavenie sklonov, možnosť využitia s inými držiakmi (napr. na lezeckú alebo pracovnú prilbu) a pohodlný čelový popruh.

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

Od základného modelu sa líši v mnohých funkciách. V prvom rade je táto čelovka mechanicky odolnejšia, má väčšiu batériu a inovovaný AFS systém (Advanced Focus System), teda plynulé preostrovanie svetla, od širokého až po diaľkový svetelný lúč. Ovládanie systému AFS je presunuté do spodnej časti tela zariadenia, kde sa nachádza aj indikátor stavu batérie a magnetický nabíjací konektor. Koliesko, resp. potenciometer funkcie AFS je ľahko hmatateľné a ovládateľné aj v rukaviciach. Jeho výhodou je okrem presného nastavenia svetelného lúču aj to, že vo vrchnej časti je potrebné iba jedno ovládacie tlačidlo. 

Týmto tlačidlom čelovku zapnem, kolieskom AFS nastavím požadovaný lúč a následne rovnakým tlačidlom prepínam režimy výkonu, ktorých je celkom 5, vrátane jedného červeného, ktorý, tak ako v prípade základného modelu, ponúka veľmi dobrú svietivosť s relatívne koncentrovaným lúčom. V tomto prípade by som prijal aj režim blikania červeného svetla, prípade predefinovaný SOS režim, ktorý tu nenájdete. Biele diódy sú 3 a dokonalo pokrývajú všetky potreby svietenia v rámci rôznych činností. Obzvlášť rád nosím túto čelovku na večerné pochody lesom, na bežnú turistiku alebo ju využívam v rámci rôznych pracovných činností, vrátane špičkovej zálohy do auta. Ak dostanete defekt alebo potrebujete skontrolovať stav vozidla v tme, tak verte, že kvalitnú (…a hlavne nabitú) čelovku vždy oceníte. 

  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT

Tri integrované diódy so svietivosťou 5200 až 6200k (70 CRI) som si interne pomenoval ako parkovacie, stretávacie a diaľkové svetlo. Základom je špičková optika, ktorá má v praxi ohromila – predovšetkým extra širokým lúčom, ktorým dokážete v rámci krátkej vzdialenosti pokryť extrémnu plochu sýtym bielym svetlom. Stretávacie svetlo svieti v slabom režime cez jednu optiku a vytvára príjemné tlmený, mierne široký lúč, vhodný napr. do stanu, na čítanie atď. Po zvýšení výkonu sa kombinuje s extra širokou optikou a vytvára intenzívne diaľkovo-priestorové svetlo, vhodné napr. na behanie. Najväčší priestor zaberá diaľková optika, ktorá svieti v základe samostatne a na vyššom výkone svietenia je kombinovaná so širokou a stretávacou optikou. 

„Na všetky testované zariadenia platí 7-ročná záruka (2 + 5 rokov po registrácii produktu), ktorá hovorí o tom, že výrobca si za svojimi produktmi skutočne stojí.“

Takto nakombinované režimy sú ľahko ovládateľné a využiteľné v mnohých situáciách, čo veľmi oceňujem. V praxi dokážete nájsť vždy takú intenzitu a zaostrenie svetla, ktoré vám bude dokonale vyhovovať, čo ponúka iba málo obdobných zariadení v tejto cene. Z pohľadu svetelného toku ponúka prvý režim 20 lúmenov (dosvit 20 metrov), druhý režim 250 lúmenov (dosvit 80 metrov) a najvyšší režim 500 lúmenov (dosvit 140 metrov). Štvrtým režimom je Boost, ktorý sa dá kedykoľvek aktivovať dvojklikom a ponúka krátkodobých 800 lúmenov – na približne 10 sekúnd.  

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

V prípade tohto modelu je samozrejmosťou prepracovaná elektronika so smart funkciami a kontrolou proti prehrievaniu, vrátane zvýšenej odolnosti voči vode a prachu na úrovni IP68. Tento i nižšie uvedený model som podrobil náročnejším testom v mrazoch, pričom sa vykúpali v snehu a všetko zvládli bez ujmy. 

Ako je to s výdržou a nabíjaním? Integrovaná batéria s kapacitou 2000 mAh sa nabije na 100 % za približne (v závislosti od použitého adaptéra) +3 hodiny. Ak nabíjate priebežne, je to lepšie pre batériu a menej obmedzujúce pre vás. Čas nabíjania by mohol byť kratší, no na druhej strane sa tak menej znehodnocuje integrovaná batéria = kompromis. V rámci testu som dal batérii zabrať a siahla si na dno s celkom pekný výsledkom. V optimálnej teplote okolo 20 °C dokázala pracovať na najvyššom výkone s postupným prelínaním do stredného režimu 7,5 hodiny, čo je super výsledok.

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

Pri pohybe vonku, v nízkych teplotách, treba počítať s tým, že v najvyššom režime vám vydrží svietiť približne +/-2 hodiny, pričom to závisí aj od toho, ako máte čelovku nasadenú, či priamo na čele alebo na hrubej čiapke, prípadne prilbe. Tento faktor vplýva na batériu viac ako sa môže zdať, nakoľko priamo na čele zariadenie trošku ohrievate vaším telesným teplom, takže vydrží o niečo viac ako pri použití na lezeckej/pracovnej prilbe. Tento model je mojím favoritom, a to obzvlášť vďaka jeho cene, ktorá je na takto vybavenú LED čelovku veľmi priaznivá – bežne sa predáva za 59,90 eura

LEDLENSER HF8R Core 

Najvyšší modelový rad, HF8R, som si nechal na koniec iba z jedného prozaického dôvodu. Určite vám je jasné, že ide o najvybavenejší a najvýkonnejší model z testovanej trojice, no netreba o ňom toľko písať, nakoľko ponúka všetky funkcie oboch vyššie uvedených modelov + niekoľko špecialít, na ktoré sa zameriam. Je teda zrejmé, že ovládanie modelu HF6R a HF8R je takmer totožné, vrátane špičkového systému AFS, ktorým si viete presne nastaviť požadovaný lúč, akurát v tomto prípade sú k dispozícii 4 biele LED diódy svietiace cez špičkovú optiku (oproti modelu HF6R má stretávací režim o jednu LED diódu naviac) a jedna červená LED dióda – opäť bez funkcie blikania! Funkciu blikania ponúka iba biele svetlo, ale iba v rámci vzdialeného ovládania cez mobilnú aplikáciu prostredníctvom Bluetooth konektivity. 

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

„Maximálny výkon tohto modelu je 1600 lúmenov (krátkodobo v režime Boost – aktivácia dvojklikom – dosvit 210 metrov), no dlhodobo využiteľný najvyšší režim ponúka výkon 900 lúmenov (dosvit 200 metrov), nasleduje slabší režim s výkonom 300 lúmenov (dosvit 100 metrov) a základ tvorí režim s výkonom 20 lúmenov (dosvit 25 metrov).“

Celohliníkové odolné telo (IP68) je kvôli vysokému výkonu, elektronike a špeciálnym funkciám trošku ťažšie (194 gramov), čo na hlave v praxi poznať. Avšak, vďaka špecifickému čelovému popruhu s nekĺzavou zadnou časťou a doplňujúcim hlavovým popruhom sa dá hmotnosť relatívne ľahko zamaskovať. V balení nájdete aj extra adaptér na prilbu, kam môžete samotné svetlo ľahko premiestniť. 

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

Čím je okrem extrémneho výkonu v rámci relatívne kompaktného tela tvoreného z jedného kusu (s ohľadom na konkurenciu) tento model špecifický? V prvom rade je to systém AFS + Adaptive Light Beam technology (ALB), ktorý využíva špeciálny svetelný snímač v prednej časti čelovky, na základe ktorého vie automaticky prispôsobovať jas svetla podľa toho, čo robíte, resp. ako ďaleko sa od rôznych predmetov okolo vás nachádzate.

V praxi je to skvelá funkcia, ktorá zamedzuje tomu, aby vás svetlo v akejkoľvek situácii oslepovalo. Ak sa priblížite k nejakému predmetu alebo prekážke, systém automaticky zníži jas, prekážku prejdete, systém jas zvýši na potrebný, resp. max. výkon. Funguje to precízne a z môjho pohľadu to ocenia najmä rôzni montéri a technici, ktorí často menia pri práci pozíciu a potrebujú svetlo, ktoré s nimi bude automaticky kooperovať.

  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
  • LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT

„Priblížite sa k poistkovej skrinke, zníži sa jas, môžete pracovať, odídete, pokračujete veľkou halou, jas sa zvýši a vy vidíte všetko navôkol. Počas pochodu lesom sa bude hodiť vysoký výkon, no ak sa utáboríte a budete stavať bivak + chystať drevo na oheň, tak oceníte, že sa bude jas po priblížení k prekážke automaticky znižovať. Verím, že aj jaskyniari by funkciu ALB určite ocenili“

Avšak, sú situácie, keď mi tento systém nevyhovuje, takže oceňujem, že sa dá vypnúť – jednoducho si to tlačidlom preklikáte alebo vypnete priamo v mobilnej aplikácii. Ako som spomínal, tento model disponuje aj BT konektivitou, vďaka ktorej môžete určité funkcie čelovky podrobne ovládať, resp. aktivovať/deaktivovať vzdialene, prostredníctvom mobilnej aplikácie. Nepovažujem to za extrémny benefit a nutnosť, no v určitých prípadoch ide o praktickú funkciu.

Napríklad ak máte svetlo napevno pripevnené k prilbe, ktorú nechcete dávať dole, prípadne aj z pohľadu taktiky – zmätenie protivníka na základe falošnej pozície a pod. Aplikácia LedLenser Connect je dostupná zdarma pre Android a iOS zariadenia a v bezplatnej verzii ponúka všetky podstatné prvky. V aplikácii sa dá dokúpiť režim PRO, ktorý ponúka rôzne preddefinované režimy, časovače a pod. Osobne to nepovažujem za nutnosť, no niekto to možno ocení, resp. reálne využije. 

Z pohľadu nabíjania a výdrže ponúkne tento model najlepšie a zároveň aj najhoršie časy. Do skupiny zlých patrí čas nabíjania, ktorý s prehľadom atakuje 4 hodiny, v závislosti od vybitia 2000 mAh akumulátora. Tento fakt o kapacite akumulátora, ktorý je totožný s model HF6R ma prekvapil, nakoľko samotná výdrž je pri vyššom výkone lepšia. Buď je to preklep (všetky oficiálne zdroje sa s touto hodnotou zhodujú) alebo dvojvrstvový chladič LED čipov a elektronika odvádzajú fakt dobrú prácu. Tento model vydržal v praxi svietiť v optimálnych podmienkach, teda okolo 20 °C na max. výkone s postupným prechodom do slabších režimov 10,5 hodiny. To je slušné.

LEDLENSERZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
LEDLENSER

V exteriéri pri nízkych teplotách sa to mení a jednoznačne treba počítať s poklesom výdrže na úrovni +/- 2,5 hodiny svietenia na plnom výkone (900 lúmenov). V kombinácii režimov to je násobne viac, nakoľko aj 300-lúmenový režim je plne dostačujúci. Ešte dodám, že v aplikácii sa dá aktivovať jedna zaujímavá funkcia – núdzové svetlo, ktoré robí to, že ak počas nabíjania vypadne elektrina, tak sa čelovka automaticky zapne, aby ste ju vedeli rýchlo nájsť a pracovať s ňou. Cena tohto plne vybaveného modelu je 109 eur

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: savetheday.sk 

Prečítajte si aj

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE