Turistika alebo jednoducho pobyt v prírode mnohým z nás prináša neopísateľný pokoj, radosť a osvieženie mysle i tela. Aby sme si však pobyt v prírode a všeobecne turistku užili na maximum, tak by sme mali myslieť aj na určité zásady a výbavu, ktorá čas strávený vonku ešte umocní a nebudeme musieť riešiť zbytočné chyby a problémy. 

Každý má inú predstavu o oblečení a výbave, no základom je vedieť, že existuje niekoľko nepísaných pravidiel, ktoré nám pobyt v prírode záručne uľahčia a spríjemnia. Nemusíte nutne investovať tisíce eur do extrémne drahej výbavy od najznámejších výrobcov, stačí trošku skúmať a prehľadať „internet“, pričom zistíte, že kvalitná a trvácna výbava sa dá nakúpiť aj za relatívne dobré peniaze. Dbajte hlavne na kvalitu materiálov i celkového spracovania. (TIP: odporúčam sledovať zľavy a výpredaje, tie skutočné, nie predsviatočné a posviatočné výmysly). 

Outdoor
Outdoor

Stále platí zlaté pravidlo, že nie sme tak bohatí, aby sme si kupovali lacné, resp. nekvalitné veci a v rámci tejto aktivity to platí niekoľkonásobne. Aj nevinná turistika sa môže občas zmeniť na boj o čas a prežitie, takže netreba nič a nikdy podceniť. Ja sa roky riadim pravidlom – radšej mať a nepotrebovať ako nemať a potrebovať. Postupne si prejdeme jednotlivé kategórie, ktoré rozoberieme trošku detailnejšie, avšak stále zrozumiteľne a jednoducho, aby ste vedeli načo presne sa zamerať. 

Obuv a Ponožky

Absolútnym základom je správna a kvalitná obuv na aktivitu, ktorú idem vykonávať. Topánky sú nosným prvkom, na ktorý sa musíte 100% spoľahnúť. Všetko čo vás nosí a poskytuje určitú bezpečnosť, pohodlie a komfort treba dať na prvé miesto. Topánky by ste si mali vyberať s ohľadom na aktivity, ktoré vykonávate, pričom je ideálne mať viacero párov, ktoré viete využívať podľa aktuálnej potreby a ročného obdobia. Mať jedny „multifunkčné“ topánky môže byť fajn, no určite neposkytnú všetko čo by mali v každom ročnom období a počasí. Multifunkčnosť prenechajme iným veciam. Pred nákupom si teda treba premyslieť, ako topánky najčastejšie využívam, koľko nachodím, kam mám plány sa vydať a tomu prispôsobiť aj výber.

Outdoor bootsZdroj: Switchback travel
Outdoor

Na zimu budú, pochopiteľne, vhodnejšie vysoké kožené, prípadne materiálovo kombinované topánky s dostatočnou tuhosťou a kvalitnou priedušnou membránou (napr. Gore-Tex, PTX, Mer-Tex a pod.), ktorá udrží vaše nohy v suchu. Samozrejme, aj membrána môže v extrémoch prepustiť určitú vlhkosť, takže treba zvoliť vhodnú kombináciu materiálov – v špecializovaných predajniach vám určite dobre a radi poradia. Ak sa vyberiete na nákup, tak je absolútne kľúčové vybrať okrem vhodnej obuvi aj správnu veľkosť. 

Odporúčam kupovať turistické topánky v podvečerných hodinách, ideálne po nejakej nenáročnej túre, kedy je vaša noha dostatočne roztiahnutá na to, aby bol výber veľkosti správny. Nie je pravidlom, že treba kupovať o číslo väčšie topánky, nakoľko každý výrobca pristupuje k veľkostným tabuľkám inak. Základom je si topánku vyskúšať na roztiahnutú nohu a s ponožkami, ktoré budete nosiť, ideálne hrubšie, prípadne dvoje tenšie. Zamerajte sa na šírku „kopyta“, celkovú dĺžku a pohodlie v rôznych polohách, netreba sa uponáhľať, pokojne sa v predajni so skúšanou obuvou na nohách prechádzajte a vyskúšajte aj šikmé postoje imitujúce zostup zo strmých kopcov, kde je kľúčové, aby vám žiadny z prstov nenarážal do prednej časti topánky – trhať si v rámci výjazdu nechty z modrých prstov nie je nič prijemné :).

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Outdoor

Rovnako tak si treba premyslieť akú tuhosť majú topánky poskytovať, či majú uspôsobenie na poloautomatické alebo automatické mačky a pod. Ja osobne využívam rôzne druhy obuvi, pričom v rámci zimy striedam dva druhy vysokých topánok od slovenského výrobcu, oboje sú s membránou, no jedny sú vhodné do miernych podmienok s nižšou vlhkosťou a druhé aj do extrémov (kombinácia hrubej kože, membrány, obvodovej ochrany a podrážky Vibram). 

Obuv je základ, no úplný úspech dosiahnete až správnou ponožkou, ktorá by mala byť rovnako uspôsobená na danú aktivitu. Z mojich praktických skúseností odporúčam jednoznačne merino ponožky (ideálne strednú hrúbku – prípadne kombináciu dvoch tenších), ktoré poskytujú dostatočný tepelný komfort aj v rámci jemnej vlhkosti, ktorú zároveň dokážu efektívne transportovať von cez „komín“ ponožky. Extra benefitom je aj fakt, že merino vlna nezapácha tak rýchlo ako umelé materiály, takže aj na viacdňovom výjazde si vystačíte s menším počtom ponožiek. Vhodná je aj bežná vlna alebo kombinácia prírodných a syntetických materiálov. Ponožky vždy vysoké, ideálne 5 a viac centimetrov nad vrchnú časť topánky. Kvalitné ponožky majú špecificky dimenzované zóny v rámci chodidla, priehlavku, prstov a päty, čo napomáha ku komfortu, ale aj bezproblémovosti s ohľadom na vznik otlakov a pod. Osobne využívam kombinované alebo čisto vlnené ponožky od značiek Solognac, Bridgedale a pod.

Outdoor
Outdoor – Vrstvenie

Oblečenie –  Vrstviť, vrstviť, vrstviť!

Si oblečený/á ako cibuľa? Tak je to správne, no treba dbať aj na správnosť a kvalitu vrstiev. Asi každý z nás, kto sa často a rád túla horami a lesmi si prešiel určitým vývojom toho, čo funguje a nefunguje, pričom jedno pravidlo platí vždy a bez zmeny. Je lepšie mať 5 vrstiev, ktoré je možné rýchlo prispôsobiť aktuálny potrebám a podmienkam, ako jednu vrstvu, s ktorou neurobíme nič, buď mám bude extrémne teplo alebo zima. To, čo máme na sebe priamo súvisí s tým, ako sa budeme na turistike cítiť, resp. či sa budeme sústrediť na to, že sme v nekomforte a stále nás niečo trápi alebo si užijeme prírodu a jej poklady na 100%. Je to klišé, no zároveň 99% pravda, že neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený turista, ktorý nemá potrebné informácie alebo podcenil situáciu. 

„Ak sa máte radi a netrpíte sebapoškodzovaním, tak sa zaručene vyhnite bavlne. Tá je síce pohodlná, no nechajte si ju na oddych na chate alebo doma. Bavlna extrémne zadržuje vlhkosť, dlho schne a rýchlo zapácha, čo je na turistike a viacdňovom pobyte v prírode absolútne nežiadúce.“

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Outdoor – Viacero funkčných vrstiev umožňuje rýchle prispôsobenie sa premenlivým podmienkam

Ako vrstviť? Tak, ako sa má! Základom je vždy kvalitná spodná vrstva, ktorá by mala byť priliehavá a komfortná v každom smere, či už zvolíte jednoduchý strih alebo technické kúsky s rôznymi zónami. Z pohľadu materiálu sa zamerajte na merino vlnu alebo kvalitnú syntetiku, prípadne ich kombináciu. Merino vlna ma značné výhody v tom, že hreje aj keď je mierne vlhká (iba ak dostatočne prilieha na telo) a zároveň nezapácha ani po ťažkom prepotení, čiže jednu vrstvu využijete aj v rámci viacerých dní bez potreby prania, stačí sa zamerať na dobré vysušenie a vyvetranie počas prestojov, resp. v noci. Rovnako tak celkom dobre odvádza vlhkosť od tela.

Ak vám vlna nevyhovuje, pokojne siahnite po syntetických materiáloch, ktoré majú tiež svoje výhody. Takáto vrstva extrémne dobre odvádza vlhkosť od tela smerom von, je pohodlná a zároveň veľmi rýchlo schne. Po jej prepotení to síce budete cítiť, no to nie je až taký zásadný problém. Spodnou vrstvou sa myslí výhradne oblečenie, ktoré je v priamom kontakte s telom (spodky, športová podprsenka, tričko s dlhým/krátkym rukávom a spodné nohavice). Ja využívam kombinované spodné vrstvy od spoločnosti Devold, ale aj čistú syntetiku od spoločnosti Forclaz.

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Devold Duo Active – Pri každej možnej príležitosti si mokré, spotené veci nechajte vetrať a sušiť (pokojne aj na konároch stromu)

Druhá alebo aj termo-aktívna vrstva by vás mala udržať v komforte a relatívnom teple pri zvýšenej aktivite, pričom by mala veľmi dobre odvádzať vlhkosť smerom von. V tomto prípade sú vyhovujúce rôzne fleece a merino mikiny alebo pokročilejšie technické materiály, ako napr. Polartec v rôznych prevedeniach. Táto vrstva je pre váš komfort extra dôležitá a treba si dať záležať na jej výbere a prvotriednej kvalite. Mne sa najviac osvedčil fleece s nižšou hustotou vlákien, ktorý skvelo odvádza pot a aj po kompletnom prepotení spodnej vrstvy je stále relatívne suchý. Nechápem tomu, no som za to rád :). Treba mať na pamäti, že pred nástupom na turistiku by vám nemalo byť extra teplo, resp. sa nemusíte cítiť ako pod perinou. Je fajn, ak pociťujete trošku chladu, ktorý rýchlo odstránite aktívnym pohybom. Ak sa príliš naobliekate, bude vám teplo, výkon klesá a zároveň zbytočne prepotíte aj to, čo netreba. 

„Nezabúdajte ani na extra dôležité doplnky ako rukavice, čiapka, nákrčník (tzv. buffka) alebo kukla.“

Tretia vrstva je izolačná, mala by vám poskytovať vyšší tepelný komfort a zároveň vás ochrániť pred miernym vetrom a vlhkosťou (slabý dážď alebo sneženie), no zároveň musí byť aj dostatočne priedušná a odvádzať vlhkosť smerom von. Sem môžeme zaradiť rôzne technické softshell bundy s fleece podšívkou alebo ľahké páperové bundy, ktoré poskytujú skvelý tepelný komfort. V dobrom a prechodnom počasí je táto vrstva plnohodnotnou vrchnou, no vždy treba mať aj zálohu v podobe poslednej, odolnej ochrannej vrstvy.   

Outdoor
Outdoor

Štvrtá a zároveň aj posledná vrstva je vyslovene ochranná a mala by byť čo najkvalitnejšia a najodolnejšia. Bavíme sa o kvalitnej hard-shell bunde s membránou, ktorá je odolná voči silnému dažďu, sneženiu, vetru a pod. V praxi akumuluje nahromadené teplo, ktoré síce čiastočne prepúšťa von, no zároveň nepustí nič dnu. Tu sa skutočne neoplatí šetriť a treba siahnuť po overených výrobcoch a značkách, ako napr. Mountain Equipment, Ortovox, Salewa, Fjalraven, Arcteryx a pod. Týmito značkami a ich výrobkami chybu neurobíte.

Pri výbere vrchnej vrstvy sa zamerajte na to, aby mala dostatok vetracích otvorov, hlavne pod pazuchami, dostatočnú odolnosť s ohľadom na aktivity (2 laminát, 3 laminát a pod.), dobre nastaviteľné konce bundy a kapucňu vhodnú aj pre lezeckú prilbu. Samozrejmosťou sú aj dostatočné hodnoty vodeodolnosti (vodný stĺpec minimálne 20 000 mm) a priedušnosti (uvádzané vo forme priepustnosti vodných pár, napr. 20 000 g/m2/24 h.)

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Mountain Equipment Zeno Jacket – Vrchná ochranná vrstva je veľmi dôležitý prvok výbavy

Čo sa týka spodnej časti tela, teda nohavíc, tak tam platí rovnaký, no zároveň trošku jednoduchší princíp. Základom je kvalitné spodné termo oblečenie – merino alebo syntetické trenky/nohavičky a následne druhá vrstva podľa potrieb každého používateľa. Osobne nosím zatepľovacie spodky iba ak je výrazne pod nulou alebo viem, že sa nebudem aktívne hýbať, inak mi je pri aktivite príliš teplo, čo je obmedzujúce a vyčerpáva to. Hlavnú vrstvu by mali tvoriť odolné, no zároveň dostatočne priedušné a flexibilné nohavice, ktoré neobmedzujú v pohybe. Ideálne sú rôzne softshellové nohavice s vetracími otvormi, prípadne nohavice z iných technických materiálov, ako napr. G1000, kombinácia syntetiky, bavlny, spandexu a pod.

Dôležité je, aby boli odolné, priedušné a relatívne rýchlo schli. Do náročných podmienok určite odporúčam dodatočné ochranné nohavice s membránou, ktoré sú ľahké a ľahko sa aj obliekajú, priamo cez hlavné nohavice – musia mať zips po bokoch. V daždivom počasí a hlbokom snehu používam vždy návleky, ktoré sú absolútne nepremokavé a siahajú až pod kolená, čiže som chránený pred vlhkosťou a zároveň zbytočne netrpia topánky. 

Outdoor
Outdoor

„Ak budete správne oblečení, tak máte istotu, že vaše výjazdy do prírody budú zaručene príjemnejšie a v prípade nečakaných udalostí aj bezpečnejšie. Je absolútne nebezpečné a život ohrozujúce byť v divočine premrznutý a mokrý. 

K oblečeniu ešte jeden mimoriadne dôležitý dodatok – náhradné veci! Môže sa stať situácia, že jednoducho zmoknete alebo budete extrémne prepotení, čo môže v mrazoch spôsobiť veľké problémy, a preto so sebou treba na dlhšie túry, treky a pod. nosiť aj náhradné oblečenie, minimálne všetko spodné + strednú vrstvu. Pamätajte, radšej to mať a nepotrebovať, ako sa dostať do zbytočného ohrozenia. 

Ruksak / Batoh 

Túto časť výbavy taktiež netreba podceňovať, čo vám všetci skúsení turisti potvrdia. Ak budete na chrbte n osiť nekvalitný batoh, pod ktorým sa bude prebytočne potiť a bolieť chrbát, tak si vyše výjazdy neužijete plnohodnotne. Samozrejme, v prípade potreby, núdze alebo nemožnosti výberu odnesú naše chrbty asi všetko, ale ak si môžete vybrať, tak sa zamerajte na kvalitný chrbtový systém, dostatočnú veľkosť a systém úložného priestoru podľa špecifických potrieb, resp. podľa vykonávanej aktivity.

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Outdoor

Potrebujem vložku pre vodný vak? Potrebujem vonkajšie úchyty na turistické palice alebo cepín? Potrebujem rýchly prístup k veciam z boku alebo spredu? Chcem viac vreciek na zips alebo jednu veľkú primárnu komoru? Spíšte si – kde chodíte, aké aktivity vykonávate, ako dlho ste preč, čo všetko so sebou nosíte, k čomu chcete mať rýchly prístup a podľa toho vyberajte svoj batoh. Na predajni si ho určite vyskúšajte niečím naplniť a trošku sa s ním poprechádzať. Rovnako aj tu platí, že predajcovia vám radi pomôžu so správnym výberom.  

Nezabúdajte na lekárničku! 

Aj malá lekárnička dokáže v núdzi zázraky a určite by nemala chýbať v žiadnom batohu, majte v nej aspoň nutný základ v podobe dezinfekcie, náplastí, rýchloobväzu, termofóliu (veľmi dôležitý prvok), nejaké účinné analgetiká, pinzetu atď. Vždy však noste so sebou iba to, čo viete skutočne použiť, resp. viete ako sa to používa. Ak budete mať dekompresnú ihlu, tak sa tým síce môžete pochváliť, no ak ju neviete použiť, tak vám je absolútne zbytočná a v strese môžu takéto prvky miasť.

Odporúčam si spraviť aj kurz prvej pomoci, prípade iné medické kurzy pre širokú verejnosť, aby ste v prípade potreby vedeli ako sa zachovať a čo robiť. Lekárnička by mala byť vždy na dobre dostupnom, ideálne viditeľnom mieste s označením, aby sa k nej vedela ľahko dopracovať aj cudzia osoba v prípade vášho zranenia. Aj nakreslený kríž na obyčajnej kapsičke je lepší ako žiadne označenie. 

Dodatočná výbava 

V batohu by vám okrem náhradného oblečenia a lekárničky nemala chýbať ani dodatočná výbava, ktorá môže mať rôzne podoby a formy, na základe toho, čo budete robiť a kde sa chystáte. Ak idem napr. skialpovať do ťažšieho terénu, tak určite chcem kompletnú lavínovú výstroj, ak idem na vysokohorskú túru, nezabúdam na veľké mačky (nie návleky, tzv. nesmeky) a cepín, prípadne vodiace lano a karabíny. Ak sa túlam vo vyšších polohách, ale stále v pásme lesa s výskytom veľkých šeliem (napr. medveď), tak je ideálne mať so sebou obranný sprej určený na odstrašenie tejto zvery. A keď si pôjdete iba opekať, tak si nezabudnite dobrú klobásku, slaninku a špekáčiky :). 

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Outdoor – Čelové LED svetlo LedLenser HF6R Core

„Turistické palice? Určite áno! Ak sa chystáte na náročnejšie túry, tak kvalitné turistické palice budú veľmi dobrým spoločníkom, ktorý vám pomôže v náročnejších pasážach a trošku odľahčí vaše nohy.“

Avšak, na žiadnom výjazde a v žiadnom batohu, nech už robíte čokoľvek, by nemal chýbať dostatok vody, niečo efektívne pod zub (proteínový tyčinka, sušené hovädzie mäso) a čelové LED svetlo, ktoré je absolútnou nutnosťou. Svetlo musí byť vždy nabité, ideálne majte so sebou aj náhradné baterky, prípadne malú powerbanku. Ak hľadáte kvalitné LED svetlá, tak si prečítajte našu recenziu – TU. Ďalšou nutnosťou je z môjho pohľadu multifunkčný nôž, ktorý poslúži v mnohých situáciách a každý by ho mal mať, aspoň nejaký základný. Od praveku bol nôž súčasťou človeka, takže je to rokmi overené náradie :). Odporúčam kvalitný multifunkčný nôž, s ktorým nielen niečo odrežete, ale aj opravíte. Určite sa vyhnite všemožným čínskym a tržnicovým nožom, ktoré budú viac na škodu ako osoh. Odporúčam siahnuť po značkách Leatherman alebo Victorinox

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Outdoor – Sušené mäso + Leatherman Free P4

„TIP na ďalší zaujímavý článok z našej dielne: Výbava pre milovníkov outdooru, cestovania a pobytu v prírode.“

Takmer žiadne miesto v batohu nezaberie zapaľovač, ktorý v núdzi vyvážite zlatom. Zapaľovač omotaný odolnou páskou (TESA alebo 3M Tape) je absolútne skvelé riešenie na rôzne maličkosti i väčšie problémy. Či už sa vám roztrhne niečo na vrchnom oblečení alebo sa poškodí batoh, fľaša, výbava, tak kvalitná páska to zvykne dočasne vyriešiť a zapaľovačom zatavíte rôzne šnúry alebo pekne skrátite trčiace nite z párajúceho sa švu. Založenie ohňa je úplne natívnou funkciou tohto prvku. Asi každý z nás už bol niekedy na hoteli, kde často nájdete aj malé šitie (zopár nití rôznej farby, gombík a ihly), ktoré má dokopy 2 gramy, no v prípade potreby ho tiež oceníte – hoďte si to do batohu.

OutdoorZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Outdoor – Ovládate „offline“ navigáciu? Ak áno, využite ju.

Na záver odporúčam mať v batohu aj zopár metrov šnúry (ideálne kvalitný paracord 550), ktorá tiež nezaberá veľa miesta a v prípade núdze vie byť špičkovým pomocníkom, stačí zapojiť trošku kreativity (roztrhnutá šnúrka v topánke, pokazené viazanie na snežniciach, sušenie mokrých vecí a pod.). Všetky vyššie uvedené veci sú drobnosti s nízkou hmotnosťou, ktoré vám dokážu veľmi dobre poslúžiť. 

Tipy na aplikácie, ktoré pomáhajú a zachraňujú

Vedú vaše kroky do hôr? Idete lyžovať, na vysokohorskú turistiku alebo liezť? Jednoznačne majte v telefóne aplikáciu Horskej Záchrannej Služby, kde sa viete jednoducho zaregistrovať a každý výjazd nahlásiť do systému aj s predpokladaným príchodom. Ak sa náhodou v predpokladanom čase nevrátite, Horská Záchranná Služba to bude vedieť a včas zaháji pátranie, čo môže byť kľúčové v ohľade prežitia. Aplikácia ponúka aj iné užitočné informácie, ako napr. rôzne výstrahy a miesta záujmu (strediská HZS, horské chaty, záchranné stanice, ošetrovne a AED defibrilátory).

Zásadnou funkciou je aj okamžité privolanie pomoci, stačí podržať tlačidlo a aplikácia automaticky volá na linku 112, prípadne ak nemôžete hovoriť, je možné odoslať núdzovú správu s rýchlou informáciou o probléme. Výhodou je, že aplikácia pozná vaše presné súradnice na základe GPS, ktoré odošle záchranárom. Pamätajte, že túto funkciu viete využiť kdekoľvek, nielen v horách!

Dá sa v dnešnej dobe zablúdiť? Povedal by som, že nie, no stať sa to môže, najmä ak nedodržujete určité pravidlá. Avšak, moderná doba nám umožňuje využívať moderné spôsoby navigácie, tak ich skúsme používať. Absolútnym základom sú offline mapy vo vašom smartfóne, na základe ktorých sa viete navigovať v akomkoľvek teréne. Nie je to vždy stopercentné, no dokáže to ohromne pomôcť. V mojom prípade používam výhradne aplikáciu Mapy.cz, ktorá mi poskytuje všetko čo potrebujem a až na občasné chyby funguje roky bez akýchkoľvek problémov a skutočne presne. Mapové podklady sú pravidelne aktualizované a navigácia v teréne je výborná a presná.

Mám to vyskúšané v rámci viacerých štátov Európy a zatiaľ som nenatrafil na žiadny zásadný problém. Turistická mapa ponúka prehľadné značenie a vykreslenie terénu, rýchle meranie vzdialenosti a po novom pribudla aj možnosť zdieľania polohy s inou osobou (táto funkcia je viazaná na online pripojenie). Aplikácia je jednoduchá na používanie, prehľadná a dostupná úplne zadarmo. Ak ju nepoznáte, nepoužívate, tak ju odporúčam. Okrem smartfónu a vhodnej aplikácie je dôležité so sebou mať aj klasickú turistickú mapu oblasti, v ktorej sa nachádzate. Mapu si dajte do vodeodolného obalu, aby bola chránená pred poškodením. Ak zlyhá elektronika, mapa vám dokáže vždy pomôcť dostať sa na miesto určenia. 

Prečítajte si aj: 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE