Viaceré hodinky značky Amazfit umožňujú inštaláciu aplikácií tretích strán. Stoja však za niečo?

Vo svete smart hodiniek sa môžete stretnúť s dvoma základnými smerovaniami. Na jednej strane sú Apple Watch a hodinky so systémom Wear OS, ktoré ponúkajú najlepšie inteligentné funkcie na trhu, najpokročilejšie prepojenie so smartfónom a najlepšiu podporu aplikácií tretích strán. Ich nevýhodou je obmedzená výdrž batérie, ktorá sa obvykle pohybuje na úrovni 1 až 3 dní.

Na druhej strane sú hodinky od výrobcov ako Garmin, Amazfit, Huawei a ďalších, ktoré využívajú vlastný operačný systém. Tieto hodinky obvykle ponúkajú výrazne lepšiu výdrž batérie, ktorá sa môže pohybovať na úrovni 2 týždňov, avšak kvôli obmedzenému výkonu a operačnému systému, ktorý využíva iba jeden výrobca, obvykle výrazne zaostávajú z hľadiska podpory aplikácií tretích strán.

V tomto článku zosumarizujem stav aplikácií tretích strán, ktoré sú dostupné pre hodinky Amazfit a to k dátumu poslednej aktualizácie článku, viď. nadpis. Aplikácie som kontroloval cez hodinky Amazfit Balance, avšak mali by byť dostupné aj pre ďalšie modely tohto výrobcu (Amazfit GTR 3 a GTS 3 a novšie (vrátane modelov Mini a Pro), Cheetah, T-Rex 2, T-Rex Ultra, Falcon).

Ako nainštalovať ďalšie aplikácie do Amazfit hodiniek

Priznám sa, že aplikácie tretích strán pre Amazfit hodinky som kontroloval s nulovými očakávaniami. Konkurenčné Huawei Watch GT 4 takisto ponúkajú podporu pre ďalšie aplikácie, ich ponuka je však žalostná a s výnimkou kalkulačky nestojí nič ďalšie za pozornosť. V prípade Amazfit hodiniek je situácia výrazne lepšia.

K aplikáciám tretích strán sa môžete dostať cez obrazovku s nastaveniami hodiniek v aplikácii Zepp. Treba otvoriť aplikáciu Zepp, ťuknúť na Profil v pravom spodnom rohu a následne na názov hodiniek v sekcii Moje zariadenia. Na obrazovke s nastaveniami hodiniek následne ťuknite na položku Obchod s aplikáciami.

Aplikácie pre Amazfit hodinky sú dostupné bez ohľadu na to, či máte hodinky spárované s Androidom alebo iPhonom. Avšak, niektoré aplikácie vyžadujú inštaláciu doplnkovej mobilnej aplikácie v telefóne a takéto riešenia fungujú iba v kombinácii s Android telefónom.

Najlepšie aplikácie pre Amazfit hodinkyZdroj: TOUCHIT
Ako nainštalovať ďalšie aplikácie do Amazfit hodiniek

Aplikácie pre Amazfit hodinky, ktoré odporúčam vyskúšať

Nižšie uvádzam zoznam aplikácií, ktoré ma zaujali a reálne som ich otestoval, resp. dávam ich do pozornosti, nakoľko môžu byť zaujímavé pre určitú skupinu ľudí.

Navigácia Wear – jedna z najlepších aplikácií tretích strán. Vyžaduje inštaláciu doplnkovej aplikácie v Android telefóne a umožňuje zrkadliť navigačné pokyny z Máp Google. Funguje to jednoducho. Do hodiniek a do Android telefónu si nainštalujete Navigáciu Wear, spustíte Mapy Google a na Amazfit hodinkách sa zobrazujú navigačné pokyny. Mapu nevidíte, avšak mnohým ľuďom stačí mať v hodinkách iba navigačné pokyny, čiže táto skupina používateľov bude s Navigáciou Wear spokojná. Aplikácia je zadarmo, v prípade záujmu si môžete kúpiť prémiovú verziu za jednorazový poplatok v rozmedzí 3 až 5 eur.

Remotify – aj táto aplikácia vyžaduje inštaláciu doplnkovej aplikácie v Android telefóne a umožňuje ovládať prehrávanie hudby zo služby Spotify cez Amazfit hodinky. Znamená to, že sa môžete prepínať nielen medzi aktuálnou skladbou (to umožňuje aj systémová aplikácia Music), ale cez hodinky si môžete tiež zmeniť playlist, prípadne sa prepnúť na umelca, resp. album aktuálnej pesničky.

Najlepšie aplikácie pre Amazfit hodinkyZdroj: TOUCHIT
Najlepšie aplikácie pre Amazfit hodinky

GoPro – táto aplikácia umožňuje ovládanie kamier od GoPro. Neskúšal som ju, takže neviem potvrdiť, či funguje aj s novšími modelmi, ako sú GoPro HERO 9 a 10, ktoré sú uvedené v oficiálnom popise.

Bluetooth Scale Assistant – nástroj, ktorý pripojí Amazfit hodinky ku kompatibilnej Bluetooth váhe. Počas váženia teda nemusíte spúšťať mobilnú aplikáciu v telefóne, nakoľko sa dáta odošlú priamo do hodiniek. Aplikácia funguje s váhami značiek Amazfit, Xiaomi, RENPHO a Etekcity.

Pill Reminder – aplikácia, ktorá vám pripomenie, aby ste si vzali lieky

Real-time Heart Rate – nástroj na meranie tepu v reálnom čase a so zobrazením tepovej zóny

Water Time – aplikácia na zaznamenávanie pitia vody

Jet lag – nástroj s odporúčaniami, ako minimalizovať negatívny dopad jet lagu počas cestovania

Najlepšie aplikácie pre Amazfit hodinkyZdroj: TOUCHIT
Najlepšie aplikácie pre Amazfit hodinky

Calculator – kalkulačka musí byť 🙂

Auth – aplikácia na zobrazovanie kódov pre dvojfaktorovú autentifikáciu. Jej nastavenie môže byť trochu ťažkopádne, nakoľko je popis v čínštine.

Currency converter – jednoduchý nástroj na prevod mien

Interval Timer – intervalový časovač

Home Connect – aplikácia na ovládanie zariadení inteligentnej domácnosti, ktoré využívajú technológiu Home Connect

Baby Records – aplikácia na záznam kojenia a spánku dieťaťa

GNSS Satellite Information – informácie o GPS signále

Medzi systémovými aplikáciami, ktoré sú predinštalované v hodinkách Amazfit Balance, sú aj vernostné karty, hlasové poznámky, to-do list a prepojenie s kalendárom v telefóne. Amazfit Balance ako jediné Amazfit hodinky podporujú aj bezkontaktné platby cez Zepp Pay.

Najlepšie aplikácie pre Amazfit hodinkyZdroj: TOUCHIT
Najlepšie aplikácie pre Amazfit hodinky

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit