Pribudol Gmail, Google Kalendár, AllTrails a ďalšie.

Smart hodinky so systémom Wear OS sa už niekoľko rokov snažia ponúknuť podobný používateľský zážitok vo svete Android telefónov ako Apple Watch v prípade iPhonu. Situácia sa zlepšila najmä v posledných rokoch, kedy Google vydal tretiu generáciu systému Wear OS (aktuálne je k dispozícii už Wear OS 4) a Qualcomm vyvinul procesory Snapdragon W5 a W5+ Gen 1.

Výsledkom sú Wear OS hodinky, ktoré majú viac výkonu, ponúkajú svižnejšie reakcie a zároveň zvládnu aj na výkon náročnejšie aplikácie. Nové procesory, ale aj väčšia snaha Googlu motivovať vývojárov, môžu byť dôvodom, prečo v posledných dňoch a týždňoch pribudlo viacero nových aplikácií, vďaka ktorým sú Wear OS hodinky užitočnejšie ako v minulosti.

Prvou lastovičkou „novej generácie“ bola aplikácia WhatsApp, ktorá prišla vo verzii pre Wear OS v júli 2023. Pred pár dňami sa pridal aj plnohodnotný emailový klient Gmail a Google v týchto dňoch sprístupnil aj Google Kalendár. Ten vyzerá ako zmenšená verzia aplikácie pre smartfón. Priamo z hodiniek si môžete pozrieť vašu agendu a prípadne si rýchlo otvoriť navigáciu v Google Mapách, ak máte pri udalosti uloženú aj jej lokalitu.

Wear OS 4: Gmail a Kalendár GoogleZdroj: Google
Wear OS 4: Gmail a Kalendár Google

Ďalšie užitočné aplikácie vydali aj vývojári tretích strán. Spomeniem AllTrails, čo je aplikácia, ktorú využijete na navigáciu počas turistiky, trailových behov alebo bicyklovania sa v prírode. Aplikácia pre Wear OS zobrazuje všetky kľúčové informácie priamo v hodinkách, pričom ponúka aj navigačné pokyny.

Novinkou pre inteligentné hodinky so systémom Wear OS je tiež aplikácia MyFitnessPal, ktorá vám umožní počítať kalórie. Pomocou aplikácie si môžete značiť príjem jedla, tekutín a kalórií priamo cez hodinky bez nutnosti zapínať aplikáciu v telefóne.

Ponuka Wear OS aplikácií sa rozšírila aj o aplikáciu Pocket Casts, ktorá slúži na počúvanie podcastov. A novinkou je tiež aplikácia Audible, ktorá vám umožní počúvať audioknihy priamo z Wear OS hodiniek. Zoznam všetkých aplikácií, ktoré sú dostupné pre smart hodinky so systémom Wear OS, si môžete pozrieť TU.

Hodinky, ktoré využívajú operačný systém Wear OS a sú v predaji aj na Slovensku, sú Samsung Galaxy Watch4, 5 a 6 a TicWatch Pro 5. Do predaja sa čoskoro dostanú aj Xiaomi Watch 2 Pro.

Zdroj: Google, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit