Hodinky zaujmú nízkou cenou aj dobrou odolnosťou.

Z Amazfitu sa postupne, ale isto, stáva druhý Garmin. Minimálne ja mám taký pocit, keď sa pozriem na počet hodiniek, ktoré majú obe značky vo svojom portfóliu. Hodinky Active Edge prišli na trh koncom októbra 2023 a aj v dobe prípravy tejto recenzie, koncom februára 2024, ich ešte stále možno označiť za najnovšie hodinky v portfóliu značky.

Niektorí používatelia sa pri pohľade na Active Edge v dobe ich oznámenia zľakli a pýtali sa ma, či je to nástupca hodiniek T-Rex. Odpoveď je, že nie, nie je to ich nástupca. Na plnohodnotné T-Rex 3 stále čakáme a Active Edge vnímam skôr ako takú lifestylovejšiu a lacnejšiu alternatívu

Faktom však je, že Active Edge sa výrazne podobajú na hodinky T-Rex a majú aj výbornú odolnosť. Či už ide o odolnosť samotnej konštrukcie z plastu alebo voči vode, ktorá je na úrovni 10 ATM.

Hlavnou slabinou je displej

Active Edge sú v princípe výborné hodinky, avšak treba akceptovať ich hlavnú slabinu, ktorou je použitý displej. Ide o 1,32-palcový TFT displej s rozlíšením 360 × 360 pixelov. Treba objektívne povedať, že TFT displej viditeľne zaostáva za AMOLED displejmi, ktoré už považujem za štandard v smart hodinkách.

V praxi to znamená, že Active Edge nemajú taký pekný farebný displej ako T-Rex či iné hodinky s AMOLED displejom. Zároveň ani nepodporujú funkciu always-on displeja. Active Edge tiež neponúkajú automatické nastavenie jasu obrazovky. Ten si budete musieť manuálne upravovať.

V neposlednom rade, najnižší jas nie je taký nízky ako v prípade AMOLED displejov, čo môže niekomu prekážať, keď bude s hodinkami spať na ruke. Maximálny jas nie je taký vysoký ako pri AMOLED obrazovkách, čo sa prejaví horšou čitateľnosťou na priamom slnku. Displej, resp. jeho maximálny jas vonku, mi teraz vo februári ešte postačoval, avšak v lete to môže byť problém.

Tieto vlastnosti displeja by ste mali zvážiť pri výbere hodiniek. Ak vám to nevadí, Active Edge si kúpte. Ak si poviete, že by vám to prekážalo, priplaťte si pár eur a kúpte si staršie Amazfit T-Rex 2, ktoré sú zrovnateľné s novinkou a v niektorých vlastnostiach sú lepšie.

Amazfit Active EdgeZdroj: TOUCHIT
Amazfit Active Edge majú TFT displej

Tradičná výbava funkcií v rámci Amazfit hodiniek

Active Edge majú štandardnú výbavu zdravotných, športových a inteligentných funkcii. Nemajú úplne všetky funkcie, s ktorými som sa už stretol počas testovania Amazfit hodiniek, avšak nutný základ vo výbave je. Pokiaľ nemáte špecifické požiadavky, tak by vám mala výbava hodiniek stačiť.

Hodinky ponúkajú meranie celodňového tepu, stresu, okysličenia krvi a analýzu spánku. Nová metrika Readiness, s ktorou prišli na trh skvelé Amazfit Balance, a ktorá meria variabilitu srdcového tepu a na základe toho a ďalších parametrov vyhodnocuje regeneráciu počas spánku, však vo výbave nie je. K presnosti ostatných funkcií nemám pripomienky, je to štandard v rámci Amazfitu. Pokojový tep merajú presne.

Ponuka športových režimov neprekvapí. Vo výbave je všetko podstatné a k dispozícii je aj analýza tréningovej záťaže, účinku tréningov, výpočet VO2 max a funkcia Zepp Coach, ktorá vám pomocou umelej inteligencie vytvorí tréningový plán na behanie alebo na celkový zdravý životný štýl bez ohľadu na typ aktivity. V tejto cene to považujem za príjemný bonus. Rovnako si môžete vytvoriť vlastné intervalové tréningy cez mobilnú aplikáciu a poslať si ich do hodiniek. 

Amazfit Active EdgeZdroj: TOUCHIT
Amazfit Active Edge

Barometrický výškomer chýba

V súvislosti so športovými a outdoorovými funkciami treba upozorniť na absenciu barometrického výškomera, ktorý vyhodnocuje nadmorskú výšku a jej zmenu. Vo výbave nenájdete ani kompas. Rovnako chýba Bluetooth telefonovanie, ale túto funkciu nemajú ani hodinky série T-Rex.

Z hľadiska inteligentných funkcií je k dispozícii kalendár, počasie, to-do-list, vernostné karty do obchodov, budík, stopky, časovač a prehrávanie hudby z telefónu. Hodinky nemajú bezkontaktné platby. Ak ich chcete, treba si kúpiť Amazfit Balance.

Active Edge majú jednopásmové GPS. S jeho presnosťou som bol spokojný. Nie je najlepšie na trhu, ale je viac ako dostatočne presné a ak beriem do úvahy cenu hodiniek, nemám pripomienky. Obrázky so záznamom GPS pomocou hodiniek Active Edge si môžete pozrieť v mojej videorecenzii.

Amazfit Active EdgeZdroj: TOUCHIT
Amazfit Active Edge

Presnosť merania tepu ma potešila

Meranie tepu počas cvičenia fungovalo v mojom prípade veľmi presne, až som bol prekvapený. Hodinky v tomto smere prekonali moje očakávania. Meranie počas behu a bicyklovania na cyklotrenažéri bolo prakticky perfektné.

V prípade cvičenia v telocvični a počas tréningov bežeckej techniky sa objavili určité odchýlky, ale nebolo to nič extrémne. Odchýlky boli menšie, ako považujem za priemer medzi hodinkami. Ak by vás zaujímali detaily, grafy s porovnaním merania tepu počas športovania hodinkami Amazfit Active Edge a hrudným pásom si môžete pozrieť v mojej videorecenzii.

Samozrejme, vo vašom prípade môže byť presnosť merania tepu zo zápästia odlišná. K hodinkám je v prípade potreby možné pripojiť hrudný pás cez Bluetooth.

Amazfit Active EdgeZdroj: TOUCHIT
Amazfit Active Edge

Ďalšie poznatky z používania

Hodinky je možné ovládať dotykom aj tlačidlami. Počas cvičenia je k dispozícii iba ovládanie tlačidlami, keďže displej sa automaticky zamkne. Mne to vyhovuje, ale niekomu môže prekážať fakt, že automatické zamknutie displeja sa nedá vypnúť. Obrazovku si môžete odomknúť stlačením niektorého z ľavých tlačidiel.

Užitočné je, že podržaním pravého spodného tlačidla počas cvičenia sa vrátite späť na ciferník, čo umožňuje určitý multitasking aj počas cvičenia. Hodinky nemajú slovenskú lokalizáciu, dostupná je čeština. Aplikácia Zepp je dostupná aj v slovenčine.

Výdrž batérie dosahuje až 16 dní, čomu plus-mínus zodpovedajú aj moje poznatky z testovania. Reálna výdrž bude do veľkej miery ovplyvnená tým, aký si nastavíte jas displeja. Nabitie z 23 % na 91 % trvalo hodinu.

Amazfit Active EdgeZdroj: TOUCHIT
Amazfit Active Edge

Verdikt

Amazfit Active Edge sú najlacnejšie odolné hodinky, ktoré má Amazfit vo svojom portfóliu a zároveň aj v cene na úrovni 150 eur. Práve kombinácia dobrej ceny a odolnosti môže byť lákadlom, prečo si tieto hodinky zakúpiť. Treba však akceptovať horší displej a niektoré chýbajúce funkcie, o ktorých som písal v recenzii.

Active Edge sa v dobe prípravy tejto recenzie predávali za cenu na úrovni 155 eur. Alternatívnou sú T-Rex 2, ktoré kúpite do 200 eur. Ak si priplatíte 40 eur, získate lepší displej, presnejšie GPS a viac funkcií.

Na druhej strane, ak by som dnes kupoval hodinky pre tínedžera, Active Edge by mohli byť lepšou voľbou z hľadiska nižšej ceny a viac lifestylového dizajnu.

Cena: 155 eur

Zapožičal: Amazfit.cz

Páči sa nám

  • dobrý pomer cena/odolnosť/funkcie
  • slušná výbava zdravotných, športových a inteligentných funkcií
  • zvýšená odolnosť hodiniek
  • ovládanie tlačidlami aj dotykom
  • funkcia Zepp Coach
  • dobrá výdrž
  • dobrá presnosť senzorov

Nepáči sa nám

  • TFT displej a jeho obmedzenia (chýba always-on režim, horší minimálny a maximálny jas)
  • chýba automatické nastavenie jasu
  • nemajú novú metriku Readiness

poznámka: Presnosť merania tepu počas športovania pomocou optického senzora v hodinkách je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od používateľa a športu. Detailnejšie som o tom písal v samostatnom článku TU. To, ako presne hodinky merali tep mne, si môžete pozrieť v grafoch vo videorecenzii. K hodinkám Amazfit Active Edge je možné pripojiť hrudný pás.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit