Funkcia bude najskôr dostupná v Kórei a USA.

Doplnené 10. 2. 2024: Samsung získal schválenie od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), vďaka čomu sprístupní funkciu na vyhodnocovanie spánkového apnoe v USA v treťom kvartáli roka 2024. Dá sa očakávať, že kórejský výrobca pracuje na tom, aby túto funkciu certifikoval aj v Európe a ďalších krajinách.

Hodinky Samsung Galaxy Watch čoskoro dostanú novú funkciu, ktorá umožní rozpoznať príznaky obštrukčného spánkového apnoe v ranom štádiu. Táto funkcia bude najskôr dostupná pre používateľov v Kórei a neskôr v Amerike, nakoľko Samsung získal schválenie od kórejského Ministerstva pre bezpečnosť potravín a liekov (MFDS) a tiež aj od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Neskôr sa dostane aj do ďalších krajín, keď si Samsung vybaví potrebné certifikácie – rovnako tomu bolo v prípade funkcií na meranie tlaku a EKG, ktoré sú dnes dostupné už aj na Slovensku.

Zaujímavosťou je, že Samsung Galaxy Watch sú prvé smart hodinky na trhu, ktoré získali schválenie pre vyhodnocovanie spánkového apnoe od FDA. Ostatné hodinky túto certifikáciu zatiaľ nedostali. Samsung takisto predbehol Apple, ktorý by chcel priniesť takúto funkciu do hodiniek Apple Watch v roku 2024. Otázne je, či sa mu to podarí, keďže nedávno musel v USA deaktivovať funkciu na meranie okysličenia krvi z dôvodu dlhotrvajúceho patentového sporu.

Samsung Galaxy Watch dokážu rozpoznať spánkové apnoeZdroj: Samsung
Samsung Galaxy Watch dokážu rozpoznať spánkové apnoe

Hodinky analyzujú príznaky spánkového apnoe pomocou senzora BioActive, ktorý je súčasťou výbavy Galaxy Watch od ich štvrtej generácie. Podľa dostupných informácií však bude funkcia dostupná pre hodinky Galaxy Watch5 a novšie.

Na to, aby fungovala detekcia spánkového apnoe korektne, sa vyžaduje, aby si používateľ monitoroval spánok aspoň dvakrát v priebehu 10 dní. Hodinky monitorujú hladinu kyslíka v krvi počas spánku a identifikujú stredné až ťažké prípady obštrukčného spánkového apnoe na základe tzv. Apnea-Hypopnea Indexu (AHI).

Spánkové apnoe sa považuje za bežnú, ale závažnú zdravotnú poruchu. Spôsobuje, že človek počas spánku prestáva dýchať, čo môže mať za následok poruchy prívodu kyslíka, nižšiu kvalitu spánku a ďalšie zdravotné komplikácie, ako je hypertenzia, srdcové poruchy, mŕtvica alebo kognitívne poruchy.

Nová funkcia v hodinkách Galaxy Watch má umožniť väčšiemu počtu ľudí rozpoznať príznaky tohto ochorenia, podporiť jeho skoršie odhalenie a znížiť tak možnosť zdravotných komplikácií. Funkcia bude dostupná prostredníctvom aktualizácie aplikácie Samsung Health Monitor v priebehu roka 2024. O jej dostupnosti na Slovensku budem informovať, keď sa tak stane. Môže to však trvať aj niekoľko mesiacov, až rokov.

Zdroj: Samsung, Samsung, FDA

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit