Ponúknu nové zdravotné funkcie.

Samsung predstavil smartfóny série Galaxy S24, ktoré prinášajú na trh úplne nové funkcie umelej inteligencie. Samsung ich nazýva Galaxy AI a tieto funkcie uľahčia používanie smartfónov rôznymi spôsobmi – umožnia vám preklad medzi cudzími jazykmi v reálnom čase, sprehľadnia poznámky, pripravia sumár kľúčových informácií v článku a upravia fotografie tak, ako doteraz nebolo možné.

Funkcie umelej inteligencie sa však čoskoro dostanú aj do ďalších zariadení. Samsung ich zakomponoval do televízorov a TM Roh, prezident mobilnej divízie Samsungu, vo svojom blogu potvrdil, že Galaxy AI funkcie prídu aj do nositeľných zariadení. Znamená to, že budú dostupné vo vybraných smart hodinkách Samsung Galaxy Watch a aj v pripravovanom inteligentnom prsteni Samsung Galaxy Ring.

Je zrejmé, že Galaxy AI bude hodinkách a prsteni fungovať inak ako v smartfóne. V prípade hodiniek by asi nemala zmysel funkcia na zosumarizovanie faktov z článku. Zmysel však dáva využitie umelej inteligencie na poskytovanie nových, užitočnejších a presnejších zdravotných funkcií. Nepriamo to potvrdil aj TM Roh, ktorý napísal, že „vybrané nositeľné zariadenia Galaxy budú využívať umelú inteligenciu na zlepšenie digitálneho zdravia a odomknú úplne novú éru rozšírených a inteligentných zdravotných skúseností“.

Samsung prinesie Galaxy AI funkcie aj do smart hodiniekZdroj: Samsung
Samsung prinesie Galaxy AI funkcie aj do smart hodiniek

Aké zdravotné funkcie budú využívať umelú inteligenciu?

TM Roh v blogu bližšie nešpecifikuje, aké zdravotné funkcie budú využívať umelú inteligenciu. Faktom však je, že Samsung niektoré z nich už oznámil. Počas januárovej konferencie Galaxy Unpacked hovoril o tom, aké novinky s Galaxy AI prinesie do platformy Samsung Health v priebehu roka 2024.

Medzi hlavné zlepšenia, ktoré by mala umožniť umelá inteligencia, patrí presnejšia analýza spánku – či už ide o meranie jednotlivých spánkových fáz alebo o vyhodnocovanie nových informácií a poskytovanie bohatšej spätnej väzby.

Hodinky Samsung Galaxy Watch využijú umelú inteligenciu aj na to, aby s lepšou presnosťou vyhodnocovali príznaky obštrukčného spánkového apnoe v ranom štádiu. Táto funkcia už získala schválenie od kórejského Ministerstva pre bezpečnosť potravín a liekov (MFDS) a tiež aj od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), čo garantuje jej presnosť.

A v neposlednom rade, Galaxy AI sa bude využívať aj na určovanie novej metriky s názvom My Vitality Score. Ide o skóre, ktoré analyzuje vašu regeneráciu počas noci a pripravenosť na deň. Do úvahy berie viacero premenných, ako je spánok, aktivita počas dňa, srdcový tep a variabilita srdcového tepu. Podobnú metriku vyhodnocuje aj smart prsteň Oura Ring.

Samsung tiež sľubuje inteligentnejšie monitorovanie zdravia a personalizovaný koučing, ktorý by vám mal pomôcť splniť vaše zdravotné ciele.

Pokiaľ si chcete pozrieť celú prezentáciu o Galaxy AI novinkách v Samsung Health, pozrite si toto video v čase od 1:04:21:

Zdroj: Samsung (1, 2), vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit