Body Scan je pravdepodobne najkomplexnejšia a najvšestrannejšia inteligentná váha, ktorú si dnes môžete zakúpiť.

Withings má vo svojom portfóliu viacero inteligentných váh, ktorých cena začína od 100 eur, ak berieme do úvahy najnovšie modely. V prípade starších modelov nájdete v obchodoch aj váhu za 60 eur.

Najpokročilejšou smart váhou v portfóliu tohto výrobcu, a pravdepodobne aj v rámci celého segmentu zariadení, je Withings Body Scan. Cena tejto smart váhy je 400 eur, čo je pre niekoho nepredstaviteľná suma za zariadenie tohto typu. Na druhej strane, množstvo technológií, ktoré v sebe skrýva, je bezkonkurenčné.

Withings Body ScanZdroj: TOUCHIT
Withings Body Scan

Váha s rukoväťou

Pred necelým rokom som testoval viacero inteligentných váh a porovnával ich presnosť s profesionálnym prístrojom na meranie zloženia tela, InBody 770. V rámci môjho merania som zistil, že tradičné inteligentné váhy majú problém s presnosťou analýzy stavby tela, pretože pomocou bioelektrickej impedancie merajú telesný tuk iba v spodnej časti tela a zvyšok dopočítavajú na základe nejakého algoritmu.

Z tohto hľadiska kľúčovou informáciou je, že Withings Body Scan obsahuje zabudovanú rukoväť, vďaka čomu meria tuk a svalstvo pre každú časť tela (ruky, trup, nohy) zvlášť.

Počas obdobia, kedy som mal váhu zapožičanú na test, som neabsolvoval meranie cez InBody 770, takže presnosť analýzy stavby tela neviem zhodnotiť. Body Scan je však z tohto hľadiska určite presnejšia smart váha ako tradičné váhy bez rukoväte.

Withings Body ScanZdroj: TOUCHIT
Withings Body Scan

Meria aj EKG, zdravie nervov a ďalšie veličiny

Väčšina smart váh meria iba hmotnosť a stavbu tela. Withings Body Scan ide o krok ďalej a zabudovanú rukovať využíva aj na meranie EKG. Funguje to podobne ako v prípade inteligentných hodiniek – meranie trvá 30 sekúnd a výsledkom je informácia, či je rytmus vášho srdca sínusový alebo či senzory zaznamenali fibriláciu predsiení srdca. Iný zmysel meranie EKG pomocou váhy nemá.

Body Scan tiež vyhodnocuje srdcový tep počas váženia, rýchlosť pulznej vlny, vďaka čomu vyhodnocuje tuhosť ciev a vypočítava tzv. cievny vek. Opäť platí, že s meraním tuhosti ciev sa môžete stretnúť aj v niektorých inteligentných hodinkách.

Čo sa presnosti meraní týka, nemal som možnosť porovnať Body Scan s medicínskymi zariadeniami. Withings však uvádza, že zariadenie je klinicky overené, čo by mala byť záruka presnosti merania – minimálne v segmente zariadení, ktoré sú určené na osobné použitie.

Withings Body ScanZdroj: TOUCHIT
Withings Body Scan

Potrebujete tieto dáta?

Odpoveď na túto otázku si musíte dať sami. Z hľadiska toho, koľko dát dokáže Withings Body Scan zmerať a vyhodnotiť, ide o jednu z najkomplexnejších a najpokročilejších inteligentných váh na trhu, ako už bolo spomenuté v úvode článku.

Avšak je to presne o tom, či si chcete merať vyššie uvedené veličiny a pokiaľ áno, či si ich chcete merať smart hodinkami alebo napríklad inteligentnou váhou. Withings Body Scan v tomto smere predstavujú atraktívnu alternatívu a dobrú voľbu, avšak za tieto technológie treba výrobcovi zaplatiť.

Všetky dáta vidíte v reálnom čase počas váženia na zabudovanom 3,2-palcovom displeji s rozlíšením 320 × 240 pixelov. Ide o farebný displej, ktorý svojou kvalitou patrí medzi to najlepšie, s čím som sa doteraz stretol v segmente inteligentných váh.

Withings Body ScanZdroj: TOUCHIT
Withings Body Scan

Výborná mobilná aplikácia a zdieľanie váhy s ostatnými používateľmi

Withings Body Scan využíva mobilnú aplikáciu Withings, ktorá patrí medzi najlepšie na trhu. Má moderný a prehľadný dizajn a zrozumiteľne zobrazuje namerané hodnoty. Samozrejmosťou je graf s históriou, rozdelenie podľa mesiacov, kvartálov či rokov. Rýchlo si tak viete skontrolovať vývoj jednotlivých veličín, prípadne si prečítať odporúčania.

S aplikáciou Withings fungujú aj ďalšie zariadenia tejto značky, ako sú zariadenia na meranie tlaku či smart hodinky. Platí, že čím viac zariadení od Withings používate, tým budete mať v aplikácií viac dát, lepšie odporúčania a ucelenejší zážitok.

Body Scale je možné jednoducho zdieľať s ďalšími používateľmi. Váha ponúka automatickú detekciu pre až 8 používateľov, každý z nich si pozrie svoje dáta pod svojim profilom v aplikácii Withings.

Withings Body ScanZdroj: TOUCHIT
Withings Body Scan

Kvalitná konštrukcia a nabíjanie cez USB-C

Withings Body Scale je pomerne hrubá a ťažká váha a to aj na pomery zariadení zo segmentu smart váh. Hornú časť pokrýva odolné tvrdené sklo. Rozmery sú 327 × 327 × 18 mm. Váha zmeria hmotnosť v rozmedzí od 5 do 200 kg.

Váha využíva zabudovanú batériu, nabíja sa cez USB-C. Podľa slov výrobcu dokáže fungovať na jedno nabitie až 12 mesiacov. Na základe môjho používania odhadujem, že výdrž v mojich podmienkach by sa pohybovala na úrovni 6 až 8 mesiacov.

Súčasťou váhy je Wi-Fi konektivita (podpora pre 2,4 GHz siete), takže nemusíte otvárať aplikáciu v telefóne, aby sa vám dáta zosynchronizovali – všetko prebieha automaticky na pozadí cez Wi-Fi. Ak by boli problém s Wi-Fi pripojením, váha obsahuje zabudovanú pamäť na 16 vážení.

Withings Body ScanZdroj: TOUCHIT
Withings Body Scan

Verdikt

Withings Body Scan je najlepšia smart váha, ktorú som doteraz testoval. Vyniká množstvo veličín, ktoré meria v rámci váženia a zároveň aj vyššou presnosťou analýzy stavby tela, keďže obsahuje zabudovanú rukoväť a pomocou bioelektrickej impedancie meria nielen spodnú časť, ale celé telo.

Pokročilé technológie sa logicky prejavujú aj na vyššej cene, ktorá je výrazne vyššia v porovnaní s väčšinou inteligentných váh na trhu. Záleží teda na vašich potrebách, či dokážete oceniť funkcie váhy Body Scan a využiť ich naplno, alebo nie.

Cena: 399,95 eur

Zapožičal: Withings

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit