Momentálne sú dostupné iba v Číne.

Xiaomi nedávno predstavilo viacero noviniek pre čínsky trh. Okrem smartfónov série Xiaomi 14 sme sa dočkali aj smart hodiniek Xiaomi Watch S3 so systémom HyperOS. Xiaomi však predstavilo aj svoje prvé smart hodinky, ktoré sú certifikované ako medicínske zariadenie triedy II z hľadiska merania tlaku. Hodinky sa nazývajú Xiaomi Watch H1 a ponúkajú aj certifikované meranie EKG.

Pri pohľade na zdravotnícke funkcie nových hodiniek od Xiaomi je zrejmé, že ide o priamu konkurenciu pre Huawei Watch D, ktoré sú v predaji aj na Slovensku. Tie takisto ponúkajú certifikované meranie tlaku a EKG. Huawei však získal potrebné certifikácie aj pre európsky trh. Xiaomi zatiaľ disponuje FDA a čínskymi certifikáciami, keďže hodinky boli oficiálne predstavené pre čínsky trh. Nie je známe, či a kedy sa dostanú aj na Slovensko.

Xiaomi Watch H1 merajú tlak podobným spôsobom ako Huawei Watch D. Znamená to, že využívajú systém nafukovacieho remienka – podobne ako tlakomer s manžetou. Xiaomi uvádza presnosť merania tlaku na úrovni ± 3 mmHg, avšak je potrebné dodržať inštrukcie správneho merania, ktoré sú rovnaké ako v prípade Huawei Watch D.

Xiaomi Watch H1Zdroj: Xiaomi
Xiaomi Watch H1

Takéto meranie tlaku pomocou smart hodiniek je citeľne presnejšie v porovnaní s inými riešeniami na trhu, ktoré využívajú napríklad Samsung Galaxy Watch. Tie merajú tlak iba pomocou senzora tepu a vyžadujú pravidelnú kalibráciu tlakomerom, aby bola zabezpečená aspoň určitá presnosť.

Meranie EKG je na úrovni ostatných hodiniek s touto funkciou a v priebehu 30-sekúnd vyhodnocuje, či vaše srdce bije pravidelne, alebo či hodinky rozpoznali v rytme niečo nezvyčajné, čo by mohlo naznačovať možné problémy – napríklad fibriláciu predsiení. Je to bežná porucha srdcového rytmu a môže byť príčinou srdcových problémov, ku ktorým patria krvné zrazeniny, zlyhanie srdca či infarkt.

Ignorujúc zdravotnícke funkcie, Xiaomi Watch H1 ponúkajú 1,43-palcový AMOLED displej s rozlíšením 466 × 466 pixelov. Hodinky sú vyrobené z hliníka, majú 500 mAh batériu a ponúkajú výdrž na úrovni 9 dní. Hodinky tiež ponúkajú tradičné zdravotné funkcie, ako je meranie tlaku, okysličenia krvi, teploty pokožky a analýza spánku.

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit