Stojí 299 eur a nevyžaduje predplatné.

Segment smart prsteňov čaká tento rok revolúcia. Samsung už o pár dní oznámi všetky detaily a dátum spustenia predaja prsteňa Galaxy Ring a rozpúta tak novú vlnu záujmu o inteligentné prstene. Nejde však iba o Samsung – hoci, tento výrobca má najväčší potenciál osloviť masy.

Počet smart prsteňov na trhu rastie ako huby po daždi a vyznať sa v nich môže byť pre používateľov náročné. Pôvodne som mal ambíciu písať na fitit.sk krátke články o všetkých nových prsteňoch, ale nakoniec som to zavrhol. Väčšina z noviniek debutuje na tzv. crowdfundingových portáloch, čiže je pre bežného Slováka horšie dostupná, a výsledná kvalita produktu je neznáma.

Rozhodol som sa preto zamerať iba na prstene, ktoré sú považované za najlepšie na trhu (viď. moja recenzia s dlhodobými skúsenosťami z používania prsteňa Oura Ring) a na tie, ktoré sa dajú oficiálne zakúpiť aj na Slovensku. Do tejto kategórie spadá Ultrahuman Ring Air a po novom aj RingConn Smart Ring, ktorého recenziu práve čítate.

RingConn Smart Ring a Oura RingZdroj: TOUCHIT
Oura Ring (vľavo) a RingConn Smart Ring (vpravo)

Čo je to smart prsteň?

Pred samotným zhodnotením prsteňa RingConn mi dovoľte krátky úvod, nakoľko predpokladám, že túto recenziu budú čítať aj ľudia, ktorí sa doteraz ešte so smart prsteňom nestretli a nevedia, čo presne od tohto typu zariadení očakávať.

Na trhu aktuálne nájdete dve základné kategórie prsteňov. Prvou kategóriou sú prstene ako Oura Ring, Ultrahuman Ring Air a RingConn Smart Ring. Tieto prstene sú smart z toho hľadiska, že obsahujú senzory, ktoré merajú tep, variabilitu srdcového tepu (HRV), teplotu, dýchanie, okysličenie krvi a vďaka zabudovanému akcelerometru vedia zaznamenať aj pohyb a počítať kroky. Takisto analyzujú spánok, čo je ich dôležitá funkcia.

Prstene následne zanalyzujú namerané dáta a prostredníctvom mobilnej aplikácie vám dajú spätnú väzbu o tom, ako ste spali a ako regenerovalo vaše telo, resp. v akom je aktuálne stave. Čiže, dôraz je kladený primárne na zdravotné funkcie. Smart prstene vás neupozornia na notifikácie z telefónu (niektoré iné modely možno áno, avšak spomenutá trojica nie) a neponúkajú ani ďalšie inteligentné funkcie, s ktorými sa môžete stretnúť v smart hodinkách.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring

Druhou kategóriou prsteňov sú tzv. NFC prstene, resp. platobné prstene. Tieto prstene sú vo svojej podstate hlúpe, keďže jediné, čo robia, je, že majú v sebe zabudovaný NFC čip a môžete nimi platiť. Platobným prsteňom je napríklad Niceboy ONE.

Osobne by som si nekúpil prsteň, ktorý je určený iba na platenie a nemá iné funkcie, ale niekomu môže takéto riešenie vyhovovať. Smart prstene so zdravotnými funkciami ma však baví používať. Dávajú mi užitočnú spätnú väzbu, s ktorou som sa už za niekoľko rokov, čo ich používam, naučil pracovať.

To, či potrebujete smart prsteň, si musíte zvážiť sami. Pre niektorých používateľov je smart prsteň atraktívny kvôli tomu, že si chcú merať spánok a analyzovať regeneráciu a nechcú spávať so smart hodinkami, resp. ich nemajú. Alebo majú hodinky, ktoré majú horšiu/zlú presnosť monitorovania spánku a regenerácie. A niekto chce smart prsteň, lebo je to trend, hoci presne nevie, čo od neho očakávať.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring

RingConn má presné senzory

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že v rámci recenzovania smart prsteňov so zdravotnými funkciami je prvoradá presnosť senzorov (čo a ako merajú) a kvalita mobilnej aplikácie (ako namerané dáta prezentujú). Na vyhodnotenie presnosti senzorov by ste mali mať v ideálnom prípade medicínske zariadenia, s ktorými by ste porovnali namerané hodnoty.

To bohužiaľ nie je v mojich podmienkach možné a preto som hodnoty z prsteňa RingConn Smart Ring porovnával s tým, čo mi nameral prsteň Oura Ring a hodinky Garmin Forerunner 955 a Apple Watch Ultra 2. Tieto zariadenia patria medzi aktuálnu špičku vo svete smart prsteňov a smart hodiniek.

Z praktického hľadiska je zaujímavé najmä porovnanie s prsteňom Oura Ring a v tomto smere si zaslúži RingConn pochvalu. Minimálne odchýlky síce v nameraných hodnotách nájdete, viď tabuľka nižšie, avšak nejde o nič výrazné, čo by ovplyvnilo celkovú spätnú väzbu, ktorú vám prsteň dáva.

Zo zaujímavosti som do tabuľky zakomponoval aj hodinky Garmin Forerunner 955 a Apple Watch Ultra 2. Tieto hodinky nevyhodnocujú úplne všetky premenné, ktoré prstene áno. A treba upozorniť aj na to, že Apple Watch nemajú dobre zoptimalizované meranie HRV, na čo som už upozorňoval v samostatnom článku TU. Prejavuje sa to výraznejšími odchýlkami, ako je štandard, čo potom skresľuje spätnú väzbu.

 Noc 1Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn5661360,289 %15,8
Oura5661310,382 %15,9
Garmin56N/A38N/AN/A16
AppleN/A603736,1N/A17
 Noc 2Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn5459410,190 %15,8
Oura5558390,184 %15,2
Garmin55N/A47N/AN/A15
AppleN/A595536N/A16,5
 Noc 3Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn5763320,494 %15,6
Oura5763300,387 %15,4
Garmin55N/A36N/AN/A16
AppleN/A635336,2N/A16,5
 Noc 4Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn5660410,288 %15,5
Oura5359410,190 %14,9
Garmin54N/A47N/AN/A15
AppleN/A594535,9N/A15,4
 Noc 5Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn545738-0,2594 %15,8
Oura535836-0,191 %16
Garmin54N/A45N/AN/A15
AppleN/A584235,8N/A16
 Noc 6Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn495746-0,3492 %15,5
Oura495646-0,190 %15,4
Garmin50N/A51N/AN/A15
AppleN/A575535,7N/A16
 Noc 7Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn505643-0,198 %15,6
Oura505543-0,194 %16
Garmin51N/A48N/AN/A16
AppleN/A546935,5N/A16,5
 Noc 8Najnižší tepPriemerný tepHRVTeplotaEfektivita spánkuDýchanie
RingConn485551-0,290 %15,4
Oura475447-0,193 %15,8
Garmin47N/A52N/AN/A16
AppleN/A535735,5N/A16
Hodnoty, ktoré mi namerali smart prstene a smart hodinky počas posledných nocí. Moje telo aktuálne bojuje so zápalom dutín, čo sa prejavuje nižšími hodnotami HRV a vyšším tepom – stačí si porovnať prvú a poslednú noc v tabuľke

Analýza spánku je alchýmia

RingConn chválim za presnosť senzorov z hľadiska vyhodnocovania pokojového tepu, hodnoty HRV, zmeny teploty a dýchania. Vychádzam z dát, ktoré som nameral počas viac ako mesačného doterajšieho používania. Smart prsteň monitoruje aj váš spánok, avšak táto funkcia je alchýmia – a platí to pre všetky prstene a hodinky na trhu.

Prstene a hodinky sú vybavené mnohými senzormi, ktoré vedia vyhodnotiť viaceré premenné (časť z nich som spomenul vyššie), avšak neexistuje žiaden senzor, ktorý by vedel priamo merať spánok a jeho jednotlivé fázy.

Nositeľné zariadenia preto na tento účel používajú rôzne algoritmy, ktoré kombinujú namerané dáta zo senzorov s teoretickým základom toho, ako fungujú spánkové fázy a do úvahy berú aj ďalšie premenné. V praxi to znamená, že ak by ste spali s rovnakou štvoricou hodiniek a prsteňov ako ja, možno by sme zistili, že vám presnejšie meria spánok iné zariadenie ako mne – práve kvôli inak navrhnutému algoritmu.

Aplikácia RingConnZdroj: TOUCHIT
Aplikácia RingConn je dostupná aj v češtine a v budúcnosti pribudne slovenčina. Používam ju však v angličtine

Aj kvôli tomu sa v rámci vyhodnocovania presnosti zameriavam najmä na to, či testované zariadenie dokázalo s dobrou presnosťou určiť čas, kedy som zaspal, kedy som sa zobudil a bdenie počas noci, ak som sa zobudil alebo som šiel v noci na záchod. RingConn fungoval v tomto smere spoľahlivo, aspoň v mojom prípade.

Netrúfam si však zhodnotiť presnosť merania jednotlivých spánkových fáz. Aj tieto dáta som porovnával s tým, čo mi namerala Oura a hodinky a odchýlky medzi jednotlivými zariadeniami boli výraznejšie ako v prípade tepu či HRV. Ale neviem vám povedať, ktoré zariadenie mi meralo spánok najpresnejšie.

Počas vyhodnocovania dát z prsteňa RingConn som však nezaznamenal žiadne extrémy alebo dáta, ktoré by som považoval pocitovo za zlé. Až na výnimky mám kvalitný spánok. Prípady, keď som bojoval s jet lagom po prílete na Taiwan alebo keď som mal prevažnú časť noci ľahký spánok, vedel RingConn dobre zaznamenať.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring

Hlavným rozdielom je spracovanie mobilnej aplikácie

Ultrahuman Ring Air som zatiaľ nemal možnosť otestovať, avšak keď porovnám Oura Ring a RingConn Smart Ring, hlavným rozdielom medzi týmito prsteňmi je spracovanie mobilnej aplikácie. Či už ide o jej dizajn alebo prezentáciu dát, ktoré prsteň nameral.

Oura Ring má aktuálne najlepšiu aplikáciu na trhu. Je intuitívna, štýlová, moderná a dáta prezentuje zrozumiteľným spôsobom. Hneď po spustení aplikácie vidíte tri dominantné čísla, ktoré prezentujú, akú kvalitu mal váš spánok, aká kvalitná bola regenerácia počas noci a aká bola vaša aktivita počas dňa. Po ťuknutí na tieto čísla sa otvoria obrazovky s detailnými informáciami (viď. screenshot nižšie), kde vidíte všetky detaily a premenné, ktoré ovplyvňujú celkové skóre.

Aplikácia OuraZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Oura
Aplikácia RingConnZdroj: TOUCHIT
Aplikácia RingConn

RingConn Smart Ring sa snaží dosiahnuť rovnaký výsledok, avšak subjektívne za Ourou zatiaľ zaostáva. Na obrazovke vidíte hodnotenie spánku a aktivity. Samostatná metrika, ktorá by vyhodnocovala regeneráciu a pripravenosť na deň, chýba. RingConn namiesto toho zobrazuje číselnú hodnotu tepu, stresu, okysličenia krvi a variability srdcového tepu.

K dispozícii je tiež obrazovka s názvom Wellness Balance, ktorá je rozdelená do niekoľkých sekcií a snaží sa jednoducho a zrozumiteľne zhodnotiť aktuálny stav vášho organizmu. Osobne však preferujem metriku Readiness z Oury alebo Body Battery v prípade Garmin hodiniek. Prídu mi zrozumiteľnejšie z pohľadu používateľov, ktorí chcú vidieť nejaké číslo a nezaujíma ich, čo je na pozadí jeho výpočtu.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
Aplikácia pre RingConn Smart Ring, obrazovka Wellness Balance

Čo vám prsteň povie?

Aj napriek tomu dokáže RingConn Smart Ring poskytnúť používateľovi rovnakú spätnú väzbu ako Oura Ring. Meria množstvo premenných, presnosť merania je dobrá, na úrovni prsteňa Oura Ring, a namerané dáta sú v surovom stave zobrazené v aplikácii. Podmienkou je, aby používateľ vedel, aké dáta má hľadať a ako má s nimi ďalej pracovať.

Ja si v aplikácii RingConn kontrolujem hodnotu variability srdcového tepu počas noci (aplikácia zobrazuje údaj za poslednú noc aj priemer za posledný týždeň), tep počas noci a hodnotu stresu. V prípade potreby si skontrolujem aj odchýlku teploty. Počas dňa si kontrolujem sekciu stres, ktorá vie, podobne ako v Garmin hodinkách, poskytnúť dobrú spätnú väzbu.

Uvediem príklad z praxe. V posledných dňoch moje telo bojuje so zápalom dutín, čo sa prejavuje zníženou hodnotou variability srdcového tepu počas noci, zvýšeným tepom počas noci a aj zvýšeným stresom počas noci aj dňa. Všetky tieto dáta som vedel vyčítať z aplikácie RingConn, keďže poznám ich dlhodobé štandardné hodnoty.

Podobným spôsobom si viete odsledovať, čo robí s vaším telom alkohol, hamburger na večeru, pretrénovanie alebo choroba. Prsteň vám teda môže pomôcť robiť správne rozhodnutia z hľadiska zdravšieho životného štýlu, pokiaľ je to niečo, čo chcete.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring

Nabíjacie puzdro ako v prípade bezdrôtových slúchadiel

RingConn Smart Ring je vyrobený z titánu a má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Dostupný je v troch farbách – striebornej, zlatej a čiernej. Vo všetkých prípadoch je povrchová úprava matná, takže RingConn nie je taký lesklý ako konkurenčné prstene. Považujem to za výhodu. Hmotnosť je 3 až 5 gramov a k dispozícii je vo veľkostiach 6 až 14.

Zaujímavosťou v porovnaní s konkurenciou je nabíjanie pomocou prenosného nabíjacieho puzdra. Prsteň má výdrž na jedno nabitie až 7 dní, nabíjacie puzdro zabezpečí ďalších až 18 nabití. Prsteň a puzdro budete teoreticky pripájať k nabíjačke iba raz za 4 mesiace.

Moje testovanie prsteňa potvrdzuje, že výdrž 7 dní je dosiahnuteľná. Teoreticky by to mohlo byť aj o niečo viac. Prsteň som sa snažil udržiavať na úrovni 30 až 80 % batérie a nabíjal som ho približne každé 4 dni. Pri takomto používaní trvalo nabíjanie polhodinu. Nabitie z 23 % na 96 % trvalo hodinu.

Nabíjacie puzdro som počas viac ako mesačného používania nevybil, čiže jeho reálnu výdrž neviem zatiaľ posúdiť.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring a jeho nabíjacie puzdro

Čo by ste ešte mali vedieť

RingConn Smart Ring odporúčam nosiť na ukazováku – vhodnejšia by mala byť vaša nedominantná ruka. Keď si prsteň objednáte, príde vám najskôr tzv. sizing kit. Ten obsahuje plastové modely rôznych veľkostí. Pravdepodobne sa budete rozhodovať medzi dvoma veľkosťami. Odporúčam zvoliť takú veľkosť, ktorá nie je príliš tesná, ale ani príliš voľná. Veľkosť a farbu následne nahlásite predajcovi a ten vám pošle prsteň.

RingConn používam v striebornej farbe a vybral by som si ju opäť. Po mesiaci používania som zatiaľ nezaznamenal škrabance. Na prsteni oceňujem, že jeho bočné hrany sú trošku tenšie a rohy sú hrubšie. Na fotkách to možnože vyzerá čudne, avšak počas nosenia mi to vizuálne neprekážalo a pocitovo som ocenil, že sú bočné hrany tenšie.

V lete sa prsty pod prsteňmi môžu potiť viac, resp. sa viac udržiava vlhkosť, keď si umývate ruky. Môže to spôsobiť, že koža pod prsteňom bude vlhšia a teoreticky sa môže aj mierne šúpať. Je to normálne a stretol som sa s tým aj pri používaní Oury a aj v prípade prsteňa RingConn. V prípade oboch prsteňov som si zvolil veľkosť, s ktorou som spokojný aj po 3 rokoch používania v prípade Oury, resp. po mesiaci používania v prípade prsteňa RingConn.

Vlhkejšie časti prsta pod prsteňom riešim počas letných mesiacov tak, že prsteň počas týchto dní pravidelne prehadzujem medzi dvoma prstami, aby mala koža čas uschnúť.

RingConn Smart RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring Sizing Kit (vľavo)

Aplikácia RingConn je dostupná pre Android a iOS. Používam ju v angličtine, ale dostupná je aj česká lokalizácia. V budúcnosti by mala pribudnúť aj slovenčina. Český preklad je dobrý, aj keď pojem Vital Signs by som osobne preložil inak ako Známky života.

Okysličenie krvi, stres, srdcový tep a variabilitu srdcového tepu monitoruje prsteň počas celého dňa. Na rozdiel od moderných smart hodiniek, celodňové monitorovanie je navrhnuté tak, aby meranie prebiehalo, keď ste v pokoji. Pokiaľ budete s prsteňom športovať, na grafe celodňového tepu sa môžu objaviť určité odchýlky a maximálny tep počas športovania môže byť vyšší, ako bol v skutočnosti. Platí to aj pre ostatné prstene na trhu.

Presnejšie meranie tepu počas športovania môžete dosiahnuť pomocou zabudovanej funkcie na monitorovanie cvičenia. Aktuálne sú podporované režimy beh (vonkajší a vnútorný) a vonkajšie bicyklovanie. Telefón musíte mať pri sebe. Na pravidelné monitorovanie cvičenia odporúčam smart hodinky, platí to pre všetky prstene.

RingConn automaticky zaznamená aj zdriemnutia, ktoré trvajú viac ako 15 minút. Dlhšie zdriemnutia (napríklad do 2 hodín a viac) kategorizuje ako samostatný spánok.

Aplikácia RingConnZdroj: TOUCHIT
Aplikácia RingConn vám automaticky vygeneruje týždenný sumár z nameraných dát
Aplikácia OuraZdroj: TOUCHIT
Týždenný sumár v prípade prsteňa Oura Ring. Medzera v dátach je spôsobená tým, že som letel z Vietnamu a nespal som

RingConn počíta kroky pomocou zabudovaného akcelerometra. Znamená to, že sa môžu objaviť určité odchýlky a nepresnosti v počítaní krokov – rovnako ako v prípade všetkých smart hodiniek na trhu. Písal som o tom v samostatnom článku TU. Prsteň nemá zabudované GPS.

Prsteň v budúcnosti ponúkne aj sledovanie menštruácie a ženského zdravia (možnože už túto funkciu aj ponúka, ale neviem to overiť). Pri analýze cyklu bude brať do úvahy aj informácie o zmene teploty pokožky počas noci. Túto funkciu ponúkajú aj konkurenčné prstene, z logických dôvodov však neviem spraviť jej porovnanie.

RingConn Smart Ring sa na Slovensku predáva za 299 eur, čo je nižšia cena v porovnaní s priamou konkurenciou. Prsteň na svoje fungovanie nevyžaduje predplatné. Výhodou je aj to, že RingConn má na Slovensku oficiálneho distribútora, ktorým je spoločnosť Elevano. Tá ponúka poštovné zadarmo aj tradičnú starostlivosť o zákazníka vrátane záruky a možnosti vrátiť tovar do 14 dní.

RingConn Smart Ring a Oura RingZdroj: TOUCHIT
RingConn Smart Ring (vľavo) a Oura Ring (vpravo)

Verdikt

RingConn Smart Ring je aktuálne najlacnejší smart prsteň, ktorý sa oficiálne predáva aj na Slovensku. Za cenu 299 eur ponúka všetko podstatné a presnosťou senzorov sa vyrovná aj prsteňu Oura Ring. Potvrdilo to moje testovanie. Z tohto hľadiska ide o atraktívny prsteň, pokiaľ vás láka tento segment zariadení.

Hlavným rozdielom medzi prsteňom RingConn a Ourou je prezentácia spracovaných dát. Oura má o niečo kvalitnejšie spracovanú mobilnú aplikáciu a analýzu dát, avšak vyžaduje na svoje fungovanie mesačné predplatné. RingConn nemá až takú prepracovanú aplikáciu, aspoň zatiaľ nie, avšak nevyžaduje predplatné a všetky potrebné dáta si v aplikácii viete nájsť.

Alternatívou je aj Ultrahuman Ring Air, ktorý sa na Slovensku predáva za 380 eur. Jeho presnosť a mobilnú aplikáciu neviem zhodnotiť a porovnať, nakoľko som ho zatiaľ netestoval.

Cena: 299 eur

Zapožičal: Elevano

Páči sa nám

  • presné senzory
  • monitorovanie spánku pocitovo zodpovedá realite
  • prsteň vie ponúknuť užitočnú spätnú väzbu, ak viete, aké dáta sledovať
  • výborný pomer cena/výbava
  • aplikácia je aj v češtine
  • oficiálna distribúcia na Slovensku
  • nevyžaduje predplatné
  • matná povrchová úprava pre všetky farby

Nepáči sa nám

  • aplikácia zaostáva za priamou konkurenciou
  • prezentácia dát z RingConnu nie je taká zrozumiteľná pre laikov ako v prípade Oury
  • obmedzené možnosti monitorovania aktivity (platí to pre všetky prstene na trhu)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit