Poradca pre pásmovú chorobu ponúka viacero praktických odporúčaní.

Garmin hodinky ponúkajú obrovské množstvo funkcií – v segmente športových hodiniek, resp. hodiniek s dlhou výdržou batérie nemajú v tomto smere konkurenciu. Niektoré funkcie budete využívať dennodenne, avšak časť funkcií je pomerne špecifická a využijete ich iba v špecifických prípadoch.

Do tejto skupiny patrí aj tzv. Poradca pre pásmovú chorobu (po anglicky Jet Lag Adviser), ktorého cieľom je zmierniť jet lag, resp. pásmovú chorobu, ako znie slovenský preklad.

Poradcu pre pásmovú chorobu nájdete vo výbave niektorých Garmin hodiniek (výrobca bohužiaľ neponúka ich kompletný zoznam) a na to, aby mala funkcia zmysel, musíte cestovať do lokality, kde je časový rozdiel na úrovni minimálne 3 hodín.

Funkcia funguje aj pre menší časový rozdiel, avšak odporúčania budú limitované a popravde, kvôli posunu 2 hodín sa vám ju ani neoplatí nastavovať – hovorím z vlastnej skúsenosti.

Garmin hodinky: Poradca pre pásmovú chorobuZdroj: TOUCHIT
Widget pre funkciu Poradca pre pásmovú chorobu v hodinkách Garmin Forerunner 955 Solar. Fotografia vznikla o 19.50 taipejského času

Ako si nastaviť Poradcu pre pásmovú chorobu

Pokiaľ chcete Poradcu pre pásmovú chorobu využiť, skontrolujte si, či máte kompatibilné hodinky. Zistíte to jednoducho – stačí listovať v zozname widgetov a pridať si nový widget. Ak v zozname nájdete widget Poradca pre pásmovú chorobu (resp. Jet Lag Adviser, ak máte hodinky v angličtine), vaše hodinky sú s touto funkciou kompatibilné.

Poradcu pre pásmovú chorobu podporujú hodinky Fénix 7 (základná aj Pro verzia)Epix 2 (základná aj Pro verzia) a ďalšie modely s totožným softvérom (Enduro 2, Quatix 7, Tactix 7 a MARQ Gen 2). Funkciu rovnako nájdete vo výbave športových hodiniek Forerunner 965Forerunner 955Forerunner 265 a Forerunner 255 a v hodinkách Venu 3. Možno ju ponúkajú aj ďalšie hodinky, ale nemám to overené.

Ak máte kompatibilné hodinky a cestujete do lokality s časovým posunom minimálne 3 hodiny, otvorte aplikáciu Garmin Connect vo vašom smartfóne, choďte do sekcie Kalendár a ťuknite na dátum, kedy odlietate. Na obrazovke s informáciami o danom dátume ťuknite na tri bodky v pravom hornom rohu a vyberte možnosť Pridať cestu.

Pokiaľ v rámci vašej cesty navštívite viacero destinácií, môžete ich všetky pridať do aplikácie Garmin Connect. Odporúčam, aby ste si cestu do aplikácie poznačili v predstihu, nakoľko Poradca pre pásmovú chorobu začne zobrazovať tipy a odporúčania už niekoľko dní pred cestou.

Garmin hodinky: Poradca pre pásmovú chorobuZdroj: TOUCHIT
Nastavenie funkcie Poradca pre pásmovú chorobu cez obrazovku Kalendár v aplikácii Garmin Connect

Ako funguje Poradca pre pásmovú chorobu

Poradca pre pásmovú chorobu zobrazuje odporúčania v troch kategóriách:

  • vyhľadávanie a vyhýbanie sa svetlu
  • spánok
  • aktivita

Znamená to, že hodinky vám odporučia, v ktorom čase by ste mali vyhľadávať svetlo, resp. sa pred ním skrývať, kedy približne by ste mali ísť spať a kedy je vhodné, aby ste cvičili alebo mali aktivitu. Tieto odporúčania si môžete pozrieť v aplikácii Garmin Connect a cez widget vo vašich hodinkách. Hodinky vás tiež automaticky upozornia, keď bude vhodné, aby ste sa začali vyhýbať svetlu atď.

Cieľom je, pokiaľ budete dodržiavať tieto odporúčania, prispôsobiť vaše telo čo najrýchlejšie zmene času, resp. začať ho už v predstihu nastavovať na zmenu času. Preto sa aj odporúča, aby ste si vašu cestu poznačili do aplikácie v predstihu a nie až deň pred odletom – vtedy už toho veľa nestihnete spraviť a jet lag budete viac cítiť.

Samozrejme, nie vždy okolnosti dovolia, aby ste sa mohli správať podľa pokynov, ktoré vám Garmin hodinky zobrazia – či už pred samotnou cestou alebo po príchode do cieľovej destinácie. Sú to však odporúčania, ktoré vám môžu reálne pomôcť zmierniť jet lag, ak ich budete dodržiavať.

Cez hodinky a aplikáciu si tiež môžete skontrolovať aktuálnu aklimatizáciu vášho tela na zmenu času.

Garmin hodinky: Poradca pre pásmovú chorobuZdroj: TOUCHIT
Poradca pre pásmovú chorobu začne zobrazovať odporúčania ešte pred samotnou cestou
Garmin hodinky: Poradca pre pásmovú chorobuZdroj: TOUCHIT
Aklimatizácia môjho tela na časový posun v priebehu dní s odporúčaniami pre jednotlivé dni. Nie vždy sa mi darilo ich dodržiavať

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit