Zvažujete kúpu starších Garmin hodiniek? Dnes už ponúkajú viacero nových funkcií.

V tomto článku (a vo videu) sumarizujem aktuálny stav viacerých Garmin hodiniek k aprílu 2024. Pokiaľ teda dnes zvažujete kúpu modelov Fénix 7 (základná aj Pro verzia)Epix 2 (základná aj Pro verzia) alebo ďalších hodiniek s totožným softvérom (Enduro 2, Quatix 7, Tactix 7MARQ Gen 2), tento článok vám povie, ako hodinky dospeli od svojho uvedenia na trh a aké nové funkcie medzičasom dostali.

V článku rovnako sumarizujem evolúciu hodiniek Forerunner 965Forerunner 955Forerunner 265 a Forerunner 255 a odolných modelov série Instinct 2 (vrátane Instinct 2X a Instinct Crossover). V rýchlosti zrekapitulujem aj aktuálny stav hodiniek Garmin Venu 2 a Venu 2 Plus.

Dôvod, prečo som pripravil tento článok, je ten, že som používateľ, ktorý oceňuje, ak sa výrobca stará o svoje zariadenia a ak ich zlepšuje aj po tom, ako ich začne predávať. Je to podobná situácia ako v prípade smartfónov, kde čoraz viac ľudí rieši dĺžku softvérovej podpory – teda to, ako dlho sa bude výrobca starať o svoje zariadenia a prinášať nové zlepšenia vo forme aktualizácií.

V segmente smart hodiniek táto vec ešte nie je až taká štandardizovaná a až na výnimky, ako sú Apple Watch či hodinky od Samsungu, nemáte vopred komunikovanú dĺžku podpory, resp. často ani neviete, čo môžete očakávať. Aj preto v rámci portálu FITIT.sk dlhodobo sledujem ostatných výrobcov zo segmentu športových hodiniek a hodiniek s dlhou výdržou.

Funkcia Pripravenosť na tréning

Funkcii Pripravenosť na tréning som sa venoval nedávno v samostatnom článku. Táto funkcia prišla na trh s hodinkami Forerunner 955 a neskôr sa vo forme aktualizácie dostala do výbavy hodiniek Fénix 7, Epix 2 a ďalších modelov, ktoré využívajú totožný softvér, ako je Enduro 2, Quatix 7, Tactix 7 a MARQ Gen 2.

Na moje prekvapenie dostali túto funkciu aj hodinky Instinct 2 (2X, Crossover), čo sú najlacnejšie hodinky s touto funkciou. V prípade modelu Forerunner 255 táto funkcia nie je dostupná a ani nebude.

Pripravenosť na tréning nájdete aj vo výbave novších modelov, ako je Forerunner 265 a 965 a Fénix 7 Pro a Epix 2 Pro. V ich prípade však bola funkcia súčasťou základnej výbavy v dobe ich uvedenia na trh. Ak vás zaujímajú detaily o tom, ako Pripravenosť na tréning funguje, prečítajte si tento článok.

Garmin Forerunner 955Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Funkcia Pripravenosť na tréning

Funkcia Stav HRV

Ďalšou funkciou, ktorá prišla s hodinkami Forerunner 955 a aj 255, je funkcia Stav HRV. Tá ponúka meranie variability srdcového tepu a toto je dôležitý parameter, na základe ktorého si môžete vyhodnocovať regeneráciu počas spánku. Meranie HRV v poslednej dobe zažíva boom aj vďaka všemožným inteligentným prsteňom a ak vás zaujíma viac detailov o tejto téme, prečítajte si tento článok.

Stav HRV sa prostredníctvom aktualizácie dostal do hodiniek Fénix 7, Epix 2 (+ ďalšie modely s rovnakým softvérom), do rodiny Instinct 2 (2X, Crossover) a na moje prekvapenie aj do staršej generácie modelov Fénix. Túto funkciu teda nájdete aj v hodinkách Fénix 6 a ďalších, ktoré využívajú totožný softvér, ako je MARQ 1. generácie a Enduro 1.

Čo ma však sklamalo je, že Garmin túto funkciu nepriniesol do hodiniek Venu 2 a Venu 2 Plus.

Garmin hodinky: Stav HRVZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Garmin hodinky s funkciou Stav HRV

Nové športy a metriky vytrvalosti a behu do kopca

Ďalšia várka nových funkcií prišla s príchodom hodiniek Fénix 7 Pro a Epix 2 Pro. Tie priniesli nový senzor tepu, ktorý okrem presnejšieho merania tepu využíva aj nový hardvér na meranie EKG a meranie teploty pokožky počas noci. Tieto funkcie sa do starších hodiniek z logického dôvodu nedostali, keďže ide o hardvérovú vec.

Modely Pro však priniesli aj vyše 30 nových športových režimov a nové metriky, ktoré vyhodnocujú vašu vytrvalosť a schopnosť bežať do kopca. Tieto metriky a nové športy sú dnes vďaka aktualizácii dostupné v modeloch Fénix 7, Epix 2, Enduro 2, Quatix 7, Tactix 7 a MARQ 2 a v bežeckých hodinkách Forerunner 255, 265, 955 a 965.

Hodinky série Instinct 2 (2X, Crossover) dostali nové športy, ale nové metriky nie.

Garmin Epix Pro (Gen 2) 51 mmZdroj: TOUCHIT
Metriky Skóre do kopca a Skóre vytrvalosti

Detekcia zdriemnutí

Hodinky Garmin Venu 3 priniesli detekciu zdriemnutí. Táto vlastnosť chýbala Garmin hodinkám dlhé roky, čo ľudia pravidelne kritizovali, a to aj napriek tomu, že konkurenčné zariadenia za zlomok ceny ju ponúkali. Detekcia zdriemnutí je dnes vo výbave hodiniek Fénix 7 (Pro), Epix 2 (Pro), Enduro 2, Tactix 7, Quatix 7, MARQ 2, Forerunner 255, 265, 955 a 965.

Rodina hodiniek Instinct 2 (2X, Crossover) detekciu zdriemnutí zatiaľ nemá a osobne ani neočakávam, že by sa to zmenilo. To isté platí aj pre hodinky Venu 2 (Plus), ktoré takmer určite túto funkciu nedostanú.

Je však potrebné upozorniť na to, že Garmin zoptimalizoval algoritmus vyhodnocovania spánku. Od viacerých ľudí som dostal spätnú väzbu, že Garmin hodinky dnes výrazne lepšie merajú spánok aj v prípade, že pracujete na nočnej a toto platí aj pre Instinct 2. Čiže určité zlepšenie by ste mali pocítiť aj v prípade týchto hodiniek.

Garmin Forerunner 165Zdroj: TOUCHIT
Garmin Forerunner 165 s funkciou Detekcia zdriemnutí

Inline korčuľovanie a ďalšie novinky

Výbornou novinkou je aj režim inline korčuľovania, po ktorom volali používatelia niekoľko rokov. Opäť platí, že ho vo forme aktualizácie dostali hodinky Fénix 7 (Pro), Epix 2 (Pro) a ďalšie s totožným softvérom a rovnako aj športové Forerunner 255, 265, 955 a 965. Rodina hodiniek Instinct 2 (2X, Crossover) tento športový režim nedostala.

Posledná várka noviniek prišla koncom marca 2024. Opäť platí, že novinky sú dostupné pre hodinky Fénix 7, Epix 2 a Forerunner a modely Instinct 2 ich nedostali.

Pribudol Spánkový koučing, ktorý generuje odporúčania, ako dlho by ste mali spať, a to na základe vášho veku, pohlavia, histórie aktivít a ďalších parametrov. Novinkou je tiež režim švihadlo, databáza 400-metrových atletických oválov z celého sveta, vďaka čomu hodinky ponúknu presnejšie meranie zabehnutej vzdialenosti v režime Dráhový beh – ale pozor, iba na štandardizovaných 400-metrových ováloch.

Poslednou novinkou je automatické prepínanie medzi športmi beh, bicyklovanie a plávanie v režime triatlon a v multišportovom režime.

Garmin Vivoactive 5 a Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Vivoactive 5 a Garmin Venu 3 s funkciou Spánkový koučing

Fénix, Epix a Forerunner výrazne dospeli, viacero noviniek dostal aj Instinct

Ak to zosumarizujem, Garmin za posledné dva roky prinášal prakticky všetky nové funkcie, ktoré nevyžadovali nový hardvér, aj do starších hodiniek.

Platí to pre modely Fénix 7 a Epix 2 a hodinky s rovnakým softvérom. Výbornú podporu dostali aj Forerunner 255 a 955, ktoré majú zjednotený softvér s hodinkami Forerunner 265 a 965 a dostali aktualizácie s novými funkciami, ktoré prišli po ich uvedení na trh. Otázkou ostáva, ako dlho ešte tento stav potrvá, keďže modely 255 a 955 prišli na trh o rok skôr ako 265 a 965.

Instinct 2 sú v poslednej dobe už na druhej koľaji, ale netreba zabudnúť na to, že dostali Pripravenosť na tréning, čo je v ich cene (v prípade najlacnejšieho modelu) nevídaná funkcia.

Za mňa miernym sklamaním bola podpora pre hodinky Venu 2 – keď ich porovnám s aktualizáciami pre ostatné Garmin hodinky. Rozumiem, že väčšina z funkcií, ktoré prišli za posledné mesiace na trh, boli športovo a tréningovo ladené, takže sa do týchto hodiniek nehodili a že nemalo zmysel dávať hlavné novinky z Venu 3 do predchádzajúcej generácie. Ale aspoň funkciu Stav HRV mohli dostať.

Aj kvôli tomuto odporúčam, aby ste si dnes radšej kúpili hodinky Garmin Vivoactive 5 (alebo Garmin Forerunner 165) ako Venu 2 v zľave. Vivoactive 5 sú novšie, majú zdravotné funkcie z Venu 3 a je pri nich väčšia šanca, že počas najbližších mesiacov dostanú zmysluplnejšie aktualizácie ako Venu 2, ktoré už budú iba udržiavané pri živote. Ak by vám vadilo, že Vivoactive 5 nemajú barometrický výškomer, ktoré Venu 2 majú, kúpte si Forerunner 165.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit