Séria Vivoactive je späť.

Garmin prekvapil a predstavil hodinky Garmin Vivoactive 5. Ide o najnovšiu generáciu obľúbenej série hodiniek, ktoré si v minulosti získali používateľov kombináciou atraktívnej ceny, dobrých zdravotných funkcií a transflexného displeja. Nová generácia prichádza na trh 4 roky po uvedení modelu Vivoactive 4 a prináša jednu obrovskú zmenu – Garmin Vivoactive 5 majú AMOLED displej.

Druhou novinkou je fakt, že hodinky sú dostupné iba v jednej veľkosti s 1,2-palcovým AMOLED displejom s rozlíšením 390 × 390 pixelov. Táto veľkosť displeja je rovnaká ako v prípade hodiniek Garmin Venu 3S (menší model rodiny Venu 3), avšak Vivoactive 5 sú o milimeter väčšie – ich rozmery sú 42,2 × 42,2 × 11,1 mm. Hmotnosť je 23 gramov bez remienka a 36 gramov s remienkom.

Lacnejšia verzia hodiniek Venu 3

Garmin Vivoactive 5 sú dostupné v štyroch farbách a ponúkajú puzdro z polyméru, hliníkovú lunetu (Venu 3 majú oceľovú lunetu) a ochranné sklo Gorilla Glass 3. Odolnosť voči vode je na úrovni 5 ATM, takže s hodinkami môžete plávať.

Vivoactive 5 príjemne prekvapia funkciami, ktoré prinášajú. Zjednodušene sa dá povedať, že ide o lacnejšiu verziu hodiniek Garmin Venu 3 bez funkcie Bluetooth telefonovania. Vivoactive 5 majú vo výbave všetky zdravotné funkcie, ktoré nájdete aj vo Venu 3, a to vrátane funkcie Stav HRV, ktorá meria variabilitu srdcového tepu počas noci (rovnako ako inteligentný prsteň Oura Ring).

Nechýba ani nová detekcia zdriemnutí a spánkový koučing.

Garmin Vivoactive 5Zdroj: TOUCHIT
Garmin Vivoactive 5

Bezkontaktné platby aj úložisko na hudbu

Vivoactive 5 tiež ponúkajú zlepšenú funkciu Body Battery, ktorá vám zrozumiteľne vysvetlí, ako niektoré udalosti počas dňa (fyzická aktivita, relax, zdriemnutie) ovplyvnili vašu telesnú energiu.

Hodinky vám povedia aj to, ako cvičenie a jednotlivé tréningy prospievajú vášmu telu a odporučia vám čas regenerácie do ďalšieho intenzívneho tréningu. Pokiaľ vás zaujímajú detaily o týchto funkciách, prečítajte si moju recenziu na Garmin Venu 3.

Garmin Vivoactive 5 majú vo výbave aj podporu pre bezkontaktné platby cez Garmin Pay a úložisko na hudbu s podporou offline prehrávania pre služby Spotify a Deezer. K dispozícii je viac ako 30 športových režimov (ich zoznam môžete vidieť vo videu) a nová aplikácia Meditácia.

Garmin Vivoactive 5Zdroj: TOUCHIT
Garmin Vivoactive 5

Výdrž až 11 dní

Vivoactive 5 ponúkajú výdrž až 11 dní, čo je o 1 deň viac v porovnaní s Venu 3S. V režime kontinuálneho záznamu GPS dosahuje výdrž až 21 hodín (rovnako ako Venu 3S). Hodinky sú vybavené optickým senzorom tepu Garmin Elevate 4. generácie (Venu 3S majú 5. generáciu) a majú jednopásmový multi-GNSS čip. Nemajú však barometer, takže nedokážu počítať prejdené poschodia a ani vám v reálnom čase nezobrazia aktuálnu nadmorskú výšku či tlak vzduchu.

Absenciu barometra v prípade týchto hodiniek nepovažujem za výrazný nedostatok, nakoľko nejde o funkciu, ktorá by bola pre používateľov týchto hodiniek kriticky dôležitá. V prípade športových hodiniek značky Garmin je to iné, avšak tam je iná cieľová skupina používateľov.

Problémom nie je ani starší optický senzor tepu. Hodinky Venu 3 som počas testovania porovnal s mojimi Forerunner 955 s Garmin Elevate 4. generácie a z hľadiska vyhodnocovania pokojového tepu počas noci, variability srdcového tepu a SpO2 som prakticky nezaznamenal odchýlky. Nový senzor tepu 5. generácie má prínos počas cvičenia, pretože dokáže presnejšie merať tep počas aktivity v špecifických náročných situáciách.

Garmin Vivoactive 5 a Garmin Venu 3Zdroj: TOUCHIT
Garmin Vivoactive 5 (vľavo) a Garmin Venu 3 (vpravo)

Za 299 eur

Garmin Vivoactive 5 sú už v predaji za cenu 299 eur. Ak beriem do úvahy pomer cena/funkcie, tieto hodinky predstavujú atraktívnu voľbu pre každého používateľa, ktorý si chce kúpiť Garmin hodinky kvôli ich zdravotným funkciám a postačia mu základné športové funkcie.

Zároveň ide o najlepšiu alternatívu ku Garminu Venu 3 – ak nepotrebujete funkciu Bluetooth telefonovania, Vivoactive 5 sú lepšou voľbou ako staršie Venu 2, pretože majú viac funkcií. A ak sú pre vás Venu 3 drahé, tak alternatívou sú Venu 2 Plus (ak chcete Bluetooth telefonovanie a nevyžadujete najnovšie zdravotné funkcie) alebo Vivoactive 5 (ak chcete rovnaké zdravotné funkcie ako majú aj Venu 3).

Aj z tohto hľadiska si myslím, že Vivoactive 5 majú potenciál na to, aby sa stali hitom týchto Vianoc.

Zdroj: Garmin

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit